Ez már önmagában is ellentmondás, mert húslevest nálunk csak nagyfazékban lehet főzni! Feleségem jön haza az USA-ból a nagy unokázásból, és kérdeztem, mit főzzek neki.
Azt mondja, főzzek egy kis húslevest. Ne sokat, nehogy azt együk egy hétig! Hát ezzel feladta a leckét. Kérdeztem, hogy a kispiros fazék elég lesz-e (1 l), mire helyeselt, hogy az két napira megfelel :)
Jött a vadászat a csodahüttőben valami kisebb marhahúst keresni. Persze sikerrel jártam, ott mindenféle megtalálható. Szüreteltem a veteményesben a felmagzóban levő petrezselyem és zeller ágakból, nomeg pár hüvely cukorborsót is téptem. A többi a zöldséges rekeszből került:
- 45 dkg világos marha hátszín
- 5 dkg zellergumó
- 2 kisebb idei fehérrépa
- 1 ducibb sárgarépa
- 1 centis szelet karaláb
- hüvelyknyi gyömbér
- 1 babérlevél
- két körömnyi szerecsendióvirág (nagy körmöm van)
- 2 kardamom
- 1 girizd fokhagyma
- 4 dkg káposzta
- 1 paprikacsuma
- 1 kisebb vereshagyma
- 6 rozmaringlevél
- kiskanálnyi szemesbors
- 4 cukorborsó hüvely
- só
Minden zöldséget megtisztítottam, a szárasakat összekötöztem. A nehezen kivadászható fűszereket meg teatojásba zártam.
Jött a munka unalmasabbik része: mindent meg kell pirítanom egy tenyérnyi teflonserpenyőben. Hagymát, káposztát mindkét oldalán, zellert ahogy sikerül fajtán.
Karalábot is pirítottam, de még a babér is kapott a melegből. A sárgarépa nem nagyon fért el a serpenyőben, így az csak részben pirult meg. Végül mindez a 3 literes fazékba került.
A hárszín csodás, világos volt, mintha fiatal borjúból lenne. Felvagdostam másfél centi vastag szeletekre: jobban kiadja az ízét és hamarabb megfő.
A hússzeleteket is pirítottam a serpenyőben, majd komplettíroztam a leveses fazekat.
Még a levélzöldségek hiányoztak, meg fel is kellett vízzel tölteni a fazekat. Szűk két liter víz fért bele a sok zöldség mellé.
Míg a leves főtt, egy leveskockával megfőztem 10 deka cérnametéltet.
Amit egy tányérba szűrtem le, és az így keletkezell kockalevest egy kis tésztával meg is ettem, mert a húsleves még nem volt kész.
Két órányi gyöngyöző főzés tökéletes tiszta levest produkált.
Természetesen tányérkép nincs, mert elfelejtettem készíteni. Pont 4 nagy adag lett a leves! (A kispiros fazék 2 kis adagra elég csak...)