Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Káposztás cvekkedli újkáposztából

2019.05.27. 07:00 Andrass9

Nem mindegy ám, hogy tavaszi vagy őszi káposztából készül. Az ősziben sokkal több a cukor és kevesebb a víz, mint a tavasziban, így gyorsabban lehet karamellizálni.

23.jpg

Mivel az elkészítése hosszadalmasabb (rengeteg vizet kell elpárologtatni), ritkán vállalkozom ilyentájt a megfőzésével, de most valahogy nagyon megkívántam egy nagy adagot. Ráadásul az új négybetűsben, Solymáron kaptam szép fodros nagykocka tésztát, ami hiánycikk a helyi négybetűsökben.

Mivel feleségem szemet vetett a fél fejre, hogy főz magának PK-t, így cserébe ledarálta az én részemet is a géppel. Már csak pár dolog kellett hozzá:

  • 1/2 kg lereszelt friss káposzta
  • 35 dkg fodros nagykocka (csak magamnak főztem ...)
  • 2 ek cukor
  • 2 ek zsír
  • sok tekerés feketebors (itt előnyben részesítem a durvább darálásút)
  • só izlés szerint

10.jpg

A cukrot karamellizáltam egy nagy serpenyőben. Mikor mind elolvadt, beletettem a zsírt is, hogy együtt forrósodjanak. Végül beleborítottam a kicsit sózott, borsozott káposztát a már majdnem füstölgő karamellizált cukros zsírba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Közel fél órán át kavargattam, hogy az összes felesleges folyadék elpárologjon belőle, valamint a káposzta is megpiruljon. Persze a tésztavizet is feltettem forrni egy nagy kanál sóval.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mikkorra épp megfőtt a tészta, annak a levéből egy merőkanálnyit a káposztába mertem, és leszűrtem a tésztát. A tészta főzőlevének felhasználását az olaszok szószaiban megismert remek hatása miatt alkalmaztam a káposztára. A káposztát ráborítottam a leszűrt tésztára és alaposan elkevertem. A káposzta sokkal selymesebb lett és jobban bevonta a tésztát így, hogy kapott a főzővízből is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Gyorsan tálaltam is magamnak egy nagy adagot, amit frissen őrölt borssal tovább ízesítettem.

24.jpg

Kellett még egy kis só is bele.

Viszont lett három napra is elegendő tésztám, pedig nem vagyok szénhidrátevő ...

41 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor nagykocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9314822124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.27. 09:07:01

Enném:Szentségtörés, a én a káposztát nem reszelem, hanem apróra vágom?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.27. 10:47:52

@Kumari aki Nilüfer: Nem szentségtörés az, hanem csacskaság: a végére az is picire összeesik, viszont dolgoztál vele jó sokat :)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.27. 10:53:33

@Andrass9: Nekem nincs reszelőgépem, kézzel reszelni.....akkor nekem reszeltek. Pikkpakk összevágom apróra:D És annyira picire nem esik össze, reszelve kissé krémszerű..legalábbis az én reszelőm olyan apróra reszeli...illetve én reszelem azon az apró lyukú reszelőn, na, érted..:)

Viszont ma egyre erősebb bennem az inger, hogy kolompért reszeljek lapcsánkának, van néhány régi krumpli otthon, elkezdett csírázni..és ki nem dobunk semmit, mert Afrikában meg éheznek..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.27. 13:29:05

@Kumari aki Nilüfer: Én is megfőztem az öregkrumplit sok köménnyel, meg volt hozzá körömpörkölt és ubsal - mint mai ebéd :)
Én a savanyúkáposztához vágom késsel az anyagot, pedig a robotgép tudna szép vékony szálakat gyártani.

nyisztor 2019.05.28. 02:50:22

Csak én vagyok olyan perverz, hogy a káposztás cvekkedlit káposztával szeretem? 35 deka száraztésztához kétkilós - vagy két egykilós - fejjel indulnék. Én se reszelem, hanem vágom, nincs türelmem.
Széles serpenyőben a zsírral addig melegítem lassan a cukrot, amíg az vizet nem kezd kiválasztani - karamelizálódik. A zsír fölhabzik, lehúzom a tűzről, mert a folyamat hőtermelő-önfenntartó. illetve önbefejező.
Inkább téli káposztából csinálom, a tavaszi újat megeszem köménymaggal párolva akár magában.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.28. 08:44:28

Vidékenként más a szokás a káposzta reszeése vagy vágása kérdésében.

Apám a nagyon finomra reszelt káposztát szerette, és ő olyan vidékről származott, ahol száz éves hagyománya volt a káposzta termelésnek. Nekem az is jó ha nagyon apróra reszelt az is, ha darabos, csak jó íze legyen. Kevés tészta, sok káposzta.

A tavaszi káposztából könnyebb ízú lesz az étel, a téli rostosabból komolyabb. De mind a két féléből nagyon jó.

De ha így folytatja az esőzés, akkor megrohad még a föld is, nem csak a káposzta.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.28. 09:34:48

@nyisztor: igen, én szeretem, ha a káposzta túlteng..akkor mi tésztás káposztát eszünk:DDD

Fenchurch68 2019.05.28. 09:41:18

Nekem is eszembe jutott tegnap, hogy cvekkedlit kéne főzni, csak azért halogatom, mert édesem sok borssal ÉS kristálycukorral eszi, én meg nem bírom nézni :D
Úgyhogy egyelőre kelkáposztafasírt készül.

Dikusz 2019.05.28. 14:50:53

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Nekem mindegy lenne, akárhogy reszelitek, enném így is, úgy is... :)))
Az a lényeg, hogy jól odasüljön a káposzta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.28. 14:59:39

@Dikusz: Néha úgy eltűnődöm: Te mit eszel??? Mert mindig azt kívánod, amit posztolunk :)
Főzni tudsz? (viccvót)

Fenchurch68 2019.05.28. 16:10:21

@Andrass9: Dehogyis, szereti :)
Szülinapjára is ezt kérte.
(Na jó, köretnek az oldalashoz.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.28. 16:22:21

@Fenchurch68: Na azéééé!!! A cukor roszogásától nekem is hideg futkos a hátamon, akár cvekkedli, akár túrós csusza ... Pedig a kicsilyány édesen eszi (ha hozzájut).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.28. 17:22:02

Köszönök szépen!
Én a zsírral együtt tenném fel a cukrot. A zsír még éppen kibírja azt a hőmérsékletet, amikor a cukor karamellizálódni. Olajjal már nehezebben működne.
Megvolt a két napos konferencia, kicsit nyúzott vagyok, de simán megérte. Minden kérdést megbeszéltünk, igaz, megoldást szinte semmire nem találtunk, de örülök, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal. :)

Dikusz 2019.05.28. 17:40:35

@Andrass9: Mert minden, amit főztök, finom. Főzni meg tudok, csak nincs kinek.

Topy 2019.05.28. 19:13:02

vessetek a káposzták közé :), de amíg ettem, addig én is kristálycukorral ettem :)
viszont a túroscsusza szigorúan szalonnapörcös volt!

rgs 2019.05.28. 19:31:08

Az egyik iskola karamellizál hogy édeskés legyen (és cukroz ha kell), a másik a inkább pirít hogy eltűnjön a bosszantó édes íz java aztán borsoz. Én egyértelműen az utóbbira szavazok utóbbi - ízlések és pofonok.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.28. 20:21:02

Én viszont hirtelen felindulásból feldolgoztam az ókrumplit, lett egy jó pár lapcsánka. meg csináltam egy vagány zöldségragut, és azt lefedtem pürével.ás rápirítottam. ..vagyis pásztorpite, csak nem húsos.

Ez lesz két napra a melegíthető ebéd.( a lapcsánka elfogyott..dupla annyi is elfogyott volna:DD)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.28. 20:45:02

Azt mondják a májui eső aranyat ér. Hát én már nagyon unom ezt az aranat.
reeggel dugig volt a kiwi bokor pró terméskékkel, este egy-kettő lityeg rajta. A többi napközbe megbarnul, és lepotyogot. De az eső miatt nem lehetett eddig permetezni, ha meg nem esett, akkor erős volt a szél. Bár az is lehet, hogy a hirtelen meleg és az erős déli napsütés tett vele alamit. Tavaly meg azért nem volt, mert amikor virágzott nagyon hideg volt, és nem porzódott. Ráadásnak rengeteg a levéltetű, és általuk a korompenésztől fekete egyes fák levele. Az előrejelzés szerint pedig a következő két hét is zivatarosnak-esősnek mutatkozik.:(

rgs 2019.05.28. 20:53:19

@Kumari aki Nilüfer: akkor inkább dödölle a régi krumpliból. A tócsni csak az olajat eszi meg. Szeretem azt is, de már csak nosztalgiából eszem.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.29. 07:56:02

@rgs: az attól függ, mennyi olajban sütjük:Ö a szomszédom pl, egyenesen belekever mémi zsiradékot, és tepsiben süti,(de az nem sül ropogós szélűre) én két evőkanál olajon sütöttem meg..ettől nem tocsogott. Mondjuk, a dödölle, sem rossz..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.29. 08:42:45

@Dikusz: Ezzel a problémával most én is küzdök, ezért a szomszédokat etetem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.29. 08:43:24

@Topy: A barátom is úgy ette, sok pörccel. De azt alaposan megcukrozta ...

kobold63 2019.05.29. 09:32:20

Annyit írtok itt a sok tiltott finomságokról, mint a krumpli meg a tészta, képtelen vagyok ellenállni. Nagyon keveset eszem ezekből, ha készítem is a családnak korlátoltan. Rakott krumpli, petrezselymes újkrumpli, püre. Tésztából túrós csusza, nokkedli, zs.gombóc, spagetti.
Paprikás krumplit legalább 1O éve főztem utoljára, káposztás cvekkedlit életemben egyszer, de nem ízlett annyira, mint a barátnőmé, aki évente egyszer belakat vele, így nem kisérlrteztem tovább.
Ma megtörtént a paprikáskrumpli, házi füstölt szalonna, házi füstölt kolbász, európai virsli(német hentestől, de sz.. volt), csípős almaparika lecsó alap, szóval minden ami köll, de itt NINCS ÖREG KRUMPLI, csak mindenből a friss. Azért finom volt! A cvekkedlivel várok őszig-télig.

rgs 2019.05.29. 09:39:19

@Kumari aki Nilüfer: Ott a pont :-) Étteremben mindig úszik az olajban...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.29. 09:40:59

Ne di eszik étteremben lapcsánkát??? Én olyat eszem, amit otthon nem tudok, és nem is akarok meghegeszteni..amit otthon is lehet, azért nem fizetek:DDDDD (többnyire..)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.29. 09:41:28

az eleje. Na de ki eszik..akart lenni

Kumari aki Nilüfer 2019.05.29. 09:44:19

@kobold63: Az öreg krumpli a háznál elfogyott, olyat már nem veszek..nálunk a férjem a krumplis, én inkább magvakat szeretek enni, és khmmm..tésztát.Mondjuk, tésztát ő is.Héha befészkeli a felembe magát egy lapcsánka, vagy dödölle, vagy rakott krumpli, akkor az van.

Fenchurch68 2019.05.29. 10:00:48

@Kumari aki Nilüfer: Ne is mondd, mostanában különböző okoknál fogva gyakran ettünk ugyanabban az étteremben - jelenleg a város szerintem legjobbja, változatos, de nem túlságosan bőséges választékkal, eddig minden jó volt, amit ettünk - és nem bírok lekattanni a rántott velő vonalról, mert azt otthon nem vagyok hajlandó elkészíteni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.29. 10:39:15

@Fenchurch68: Most hogy írod, eszembe jutott, hogy adós vagyok a velős palacsinta poszttal ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.29. 12:36:59

@Andrass9: Megírtam a velős palacsinta poszt :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.29. 16:27:10

Leesett az esedékes eső, és olyan sötét van, hogy olvasáshoz lámpást kell gyújtani.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.29. 17:57:27

@látjátok feleim szümtükkel: Itt négy után kezdett el esni, hogy a nyavalya vigye el. Le kellett volna szedni ma az epret, természetesen négyig dolgozom. Kistesó hétfőn két vödörrel szedett, remélem kibírja, míg eláll az eső.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.29. 18:55:28

@Andrass9: Kezdem megúnni ... Tocsog a kertben a fű

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.29. 20:29:01

@Kumari aki Nilüfer:

Régen május-június volt a gombóc ideje, mert azt új krumpliból nem lehet készíteni mivel nm eelég lisztes, de még felhasználható a régi.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.29. 21:06:59

@Waka:

Ennek a sok esőnek erre felénk egy jó oldala is van ( itt melegbb van ). Múlt héten elvetettem néhány kelkáposzta, és padlizsán magot, és már kikeltek. Az esők előtt kikelt paradicsomok meg már 15 centisek, tényleg úgy nőnek, mint a dudva.

Sajnos a gyülöcsfák nem szeretik a sok esőt, de a levéltetűn kívül túl sok gond nem látszik.

Eszméletlenül nyomják magukat a szőlők. Kis tőkére vannak hagyva, egyes tőkéken 10-15, már tenyérnyi fürt is van, és az eleje virágzik. Gond akkor lesz, ha nem szűnik az esős idő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.30. 09:50:47

@látjátok feleim szümtükkel: Hát nem tudom mi lesz. Noé bárkáját lassan beüzemelhetjük. 40 mm eső 24 óra alatt már igencsak sok, és még mindig esik. Májusban eddig 186mm eső esett!

Dikusz 2019.05.31. 11:28:32

@Fenchurch68: Aztatat szeretném kérdezni, hogy a Pipinkével mi van?
süti beállítások módosítása