Egyik szomszédasszonyunk* rendszeresen meglep minket egy tányérkával a frissen sült fahéjas csigájával, amit én nagyon szeretek. Most, hogy senki más nem sertepertél a konyhában, nekiálltam én is megsütni.
Elsõre a fahéjas csigát készítettem el, amúgy is vendéget vártam ebédre. Hamár így benne voltam, másnap megpróbáltam a kakaós változatot is. A kettõt most egyszerre posztolom, mert az eltérés nagyon kicsi.
A fahéjas csigánál nem készült sok fénykép, de a tészta ugyanaz, csak a töltelék és az élesztõ más:
- 30 dkg fehér liszt vagy kenyérliszt (BL55 vagy BL80 vagy BL112)
- 20 dkg félfogós vagy egyszer fogós lisz (BF55)
- 4 dkg friss élesztõ (vagy szárított, ha már lusta voltam lemenni újabb adagért)
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj a tésztába
- 3,5 dl tej
- 1 tk só
- 8 dkg vaj a töltelékbe
A kakaóshoz:
- 8 dkg porcukor
- 4 ek jó kakaópor
- 1 dl tej
- 1 ek vaníliás cukor
A fahéjashoz:
- 9 dkg cukor
- 4 dkg õrölt fahéj
A liszteket a keverõtálba szitáltam. Hozzáadtam az élesztõt és a cukrot (a friss élesztõt pici tejben megfuttattam, úgy adtam hozzá). Még a sót is beleszórtam, majd robotgéppel összekevertem.
Ezután beleöntöttem a langyos tejet, kidagasztottam, majd a puha vajat is beledolgoztam. Könnyû, lágy kelttésztát készített a gép!
A fahéjas csigának kicsit keményebb lett a tésztája, de nem is baj, mert csak másnap akartam megsütni, hogy pont akkor készüljön el, amikor a vendég belép. Nincs annál csábítóbb vendégvárás, mint egy frissen kisült kelttészta illata! Ezért azután a keverõtálat a hûtõbe tettem éjszakára. A kakaós csigánál azonnal elkezdtem a kelesztést, különösen, hogy én még máig nem barátkoztam meg a szárított élesztõvel, nem tudom hogy viselkedik. Még sütés elõtt kimértem az egyes töltelékeket.
A hûtõben szépen bõ kétszeresére kelt a tészta, amit deszkán kb fél centi vastagra kinyújtottam. Elvileg téglalap alakúra kéne nyújtani, de olyat csináljon a cukrász - engem hagyjanak vele békében. A töltelékhez szükséges vajat felolvasztottam, majd ecsettel rákentem a tésztára, amit végül megszórtam a fahéjas cukorral. Hosszabbik oldaláról feltekertem.
Jöhet a nagy trükk, amit a napokban láttam Adrien Richardson ausztrál szakácstól: Hogyan igazgassuk bele a sütõpapírt a tepsibe. A módszer egyszerû, gyûrjük papírgalacsinná a lapot, majd simítsuk ki. Olyan formát is ki lehet vele bélelni, aminek egy szabályos éle sincs! Még egy picit meg is vajazom, akkor nem szívja be a nedvességet. Már csak 3-5 cm vastag szeleteket kell vágni (ki hogyan szereti) a tekercsből. Nálam azért ügyesebben helyezzétek el a tepsibe, hogy legalább egyformán nézzenek ki. A végén rászórtam a maradék fahéjas cukrot.
Mehetett is a hideg sütõbe 180C fokra 40 percre, ami alatt pont megsült. Míg a sütõ felmelegedett, a tészta éppen megfelelõen utókelt. A végén 5 percre felvettem maximumra a sütõt, hogy egy kis kéreg is legyen a tetején. (Talán picit túl is karamellizáltam?)
Ebbõl megettünk néhányat, majd vittem a szomszédoknak is. A fiamnak már csak ez az egy darab maradt - róla megfeledkeztem, hogy jön kagylót enni.
A kakaós változat kicsit eltért, ugyanis ebbe kakaót szórtam tölteléknek - váratlan fordulat, nem? Itt viszont a feltekert tésztát is megvajaztam, hogy kevésbé süljenek össze a csigák a tepsiben. Ezt is vagdostam kb 3 centisekre - az bevált ennél a tepsinél. SOHA ne vágd a tésztát a szilikon lapon késsel!!!
A már kipróbált gyûrt papíros módszerrel kibélelt tepsibe kerültek a karikáknak nem igazán nevezhetõ amorf szeletek, viszont volt bennük elegendõ töltelék. Most elõmelegített sütõbe tettem 180C fokra, mert a tészta még langyos volt a kelesztéstõl. 35 perc után vaníliacukros tejjel beecseteltem a tetejét, hogy szaftosabb legyen.
Nem szégyenkezem, csodás lett. Az illata pedig ...
Mivel este már nem eszem (pláne nem friss kelttésztát) gyorsan vittem át a szomszédunknak, még melegen (úgy is eléggé karcsúak mindhárman). SMS 3 perc múlva:
- "Ez a legfinomabb kakaóscsiga, amit valaha ettünk. Köszönjük :) Kérem szépen a receptet!"
Azért persze van tanulság is bõven:
1, Ez a sütemény eszméletlenül finom frissen! Másnapra viszont megkeményedik.
2, A tejes ecsetelés jó indító ötlet, de inkább tejjel való locsolgatás kellene, hogy tényleg szaftosabb maradjon.
3, Az én izlésemnek lehetne kevesebb bennük a cukor.
4, Friss élesztõ és hûtõben éjszakáztatott tészta nagyságrendekkel jobb állagú, mint a szárazélesztõs.
5, Holnap végre buktát is sütök (utoljára mondjuk 45 éve sütöttem ...)
[*] Nekünk legalább három szomszédasszonyunk van ...