Gyönyörű vastag oldalast adott a csodahüttő, volt vagy 1,3 kg is. A fiamék jönnek a hétvégére, megpróbálom rajtuk is a szuvidált változatát a BBQ oldalasnak.
Különben is tőlük kaptam egy kis zsebfüstölőt, amit szintén ki kell próbálni.
Először is összeszedtem egy száraz rubhoz szükséges fűszerkupacot a hús mellé.
- 1,3 kg vastag oldalas
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 ek nádcukor (barnacukrot nem találtam itthon)
- 1 ek só
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek morzsolt oregano
- 1 ek koriandermag
- 1 ek mustármag
- 1 ek feketebors
- 1 tk csilipehely
Kimértem a por állagú fűszereket tálkákba, a szemes fűszert pedig a fűszerpirító kis teflonba. Ez utóbbit feltettem kislángra, míg picit füstölni kezdett. Eszméletlen illat árasztotta el a lakást! Gyorsan beleborítottam a mozsárba, és alaposan összemorzsoltam. Ezután pedig beleöntöttem a két kistálka tartalmát is, amivel összekevertem. Ezzel elkészült a száraz rub (bedörzsölendő fűszer).
Az oldalast kettévágtam és egy nagy ziplock zacsiba tettem, amibe bevezettem a mini füstölő csövecskéjét. Meggyújtottam a mokkáskanálnyi hickory dió fűrészport, és bekapcsoltam a füstgenerátor légpumpáját. Ez nagyon gyorsan elégett, viszont kitöltötte a zacskót a füsttel. Lezártam a zacskót és pihentettem, amíg kicsapódott a füst a húson. Hát nem egy normális füstölőben tartott hús lett belőle, de azért illata lett (meg egy kis színe is).
A húsokat bedörzsöltem a fűszerkeverékkel jó vastagon, majd a szuvidáló zacskókban adtam még egy adag füstöt nekik. Pihentettem vagy 2 órát, majd lezártam a zacskókat (a vákuumozó kiszívta volna belőle a füstöt, ha azonnal lezárom).
Összeállítottam a szuvidáló fazekat a hőszigeteléssel és az Anova szuvidáló masinával. Ebbe belesűlyesztettem a két zacskózott oldalast. Beállítottam 73,9C-ra a masinát, letakartam egy másik szigetelő habbal és beállítottam 16 órára az applikációt a telefonon. Bőven volt időm egy jót aludni. Egy órával ebéd előtt lett kész.
A zacskókból kiöntöttem a szaftot egy tálkába és papírtörlővel leszárítgattam a húsokat.
Nekiláttam a ragacsos BBQ szósz készítésének, amihez elővettem az alapanyagokat:
- 2 ek Worchestershire szósz
- 2 ek kechup (csak a simát használtam végül)
- 1 ek mustár
- 1 ek A1 Bold szósz
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek cukor
- 2 ek hússzaft
Ezt belemértem egy jénai tálkába, és összekevertem egyenletesre.
Egy tepsit kibéleltem alufóliával, hogy akkor nem kell majd mosogatnom... Tetejére illesztettem egy krómozott vasrácsot, amire ráillesztettem a két húst. Ezeket ecsettel vastagon megkentem minden oldalán a BBQ szósszal. 20 percig sütöttem az előmelegített sütőben 150C-on, majd kivettem és ismét bekentem szósszal. További 40 perc alatt szép ragacsosra rászáradt a bevonat.
Ezalatt megfőtt a krumplipürének való is, aminek elkészítését passzoltam a fiamnak. Kivettem a húsokat egy nagy deszkára:
Kicsit pihentettem (15 percig), majd feldaraboltam a tálaláshoz.
A fiamnak nagyon tetszett, gyorsan mosolygósra varázsolta a tányérját.
Én viszont csak ettem és ettem és ettem ...
A füst illata sehol se volt, az utókezelés és a szósz eltakarta.
A hús omlós volt és szaftos. Csak a feleségem panaszkodott, hogy édes, de hát néha kell a gyerekekért is áldozatot hozni :)