Hogy szemléltessem a szuvidálás előnyeit, kiváncsiságból elővettem a mélyhűtőből egy másfél kilós szuvidált dagadót.
Forró vízben 5 perc alatt felolvasztottam, betoltam a grill alá és összedobtam egy krumplifőzeléket hozzá.
Amíg a hús szép kérget kapott a grill alatt, épp megfőtt a főzelék is.
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak tálalni kellett:
Az egész munka 29 percig tartott, és még maradt is egy nagy adag remek dagadóm :)
Hogy kárba ne vesszen (meg kívántuk is), készítettem hozzá sárgaborsópürét aka betonfőzeléket.
Ehhez kellett:
- 30 dkg felesborsó
- 1 fej vereshagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1 kiscsokor friss babér
- 3 dkg saját füstölt karaj
- 3 dkg csabai lángolt kolbász (hátha nem lesz elég a dagadó)
- 1 ek szalonnazsír
- 1 kk pirospaprika
- bors, só
A babérlevelet megpattogtattam kislángon - úgy jobban kijön az aromája. A szalonnazsírt felforrósítottam, a hagymát kicsire vágtam a fokhagymával.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezeket összekevertem, majd hozzá aprítottam a füstölt karajt - jó lesz az a borsóba füstíznek is. Felkarikáztam a kolbászt, felszeltem egy kevés dagadót (ami ugyebár már megpuhult, majd grill kérget is kapott korábban).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már lehetett is fűszerezni, beleönteni a kicsit beáztatott borsót és felönteni a levével.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kolbászkarikákat megsütöttem csipsznek, leitattam papírtörölközővel. A dagadószeleteket is felforrósítottam a kolbász zsírján. A borsó is megfőtt háromnegyed óra alatt.
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak tálalni kellett.
![]() |
![]() |
Ez az étel se készült volna el szuvidálás nélkül egy óra alatt.
Amikor mindenki azért jajgat, hogy 17 órát főzöm azt az oldalast, dagadót, akkor az kimarad a számításból, hogy egyszerre akár háromfélét is lehet vákuumzacskóban szuvidálni. A 17 óra pedig passzív idő, ezalatt akár leugorhatunk a Balatonra fürdeni, meg vissza :) Cserébe viszont itt állt két étel is ami nagyon rövid idő alatt elkészült, pedig időigényes lenne az előkészítése.