Csak 80 deka lábszár jött velem a helyi négybetűsből: ennyi elegendő egy négy adagos gulyás megfőzéséhez, ami kettőnknek két alkalomra jó lesz.
Egyszer már kisérleteztem a krémes leves készítésével, és látám, hogy jó. Így azután most céltudatosan azt készítettem. Persze valaki mondhatná, hogy ez nem is gulyás, de akkor találjon ki neki más nevet :)
Összegyűjtöttem a hozzávalókat:
- 80 dkg marha lábszár
- 3 szál sárgarépa (kb 35 dkg)
- 3 közepes krumpli (kb 35 dkg)
- 3,5 fej vereshagyma (kb 40 dkg)
- 3 szál fehérgyökér (kb 30 dkg)
- 2 cm vastag zellerkarika (kb 20 dkg)
- 1 ek vegyes disznó és kacsazsír (kacsatöpörtű készítésekor volt még egy kis disznó zsírszalonnám is)
- 1 db füstölt csilipaprika (csípős Thai Bird's Eye, amit megfüstöltem tavaly)
- 1 ek majoranna
- 1 ek őrölt kömény
- 1 tk feketebors (egész)
- 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 púpos tk füstölt csilipaprikakrém
A csili sem hiányzik a képről, ott van a bors és a köményes üvegek tetején!
Innentől minden úgy kezdődik, ahogy egy gulyást főzök fazékban. Én megdinsztelem a megaprított hagymát zsíron. Hozzáadom a fehér gyökérzöldségeket nagyobb darabokra vágva és tovább dinsztelem. Kicsit lepucolom a húsról a bőnyeget, de azt nem kidobom ám, hanem megy egy méretes teatojásba, ott fog megfőni! A megpárolt zöldséges hagymán lepirítom a felkockázott marhahúst saját levére.
Amikor szépen kifehéredett a hús, hozzáadom a teatojást, amibe a szemes borsot is beleteszem (feleségem nem szereti a főtt borsot elropogtatni). Felöntöm 2 liter vízzel, és felforralom. Ezalatt van időm meghámozni a krumplit és a sárgarépát. Ez utóbbit felkarikázom, és egy tálban víben félreteszem, míg a hús megfő. A felforrt lébe szórom a majorannát és a köményt (egyben jobb szeretem, de hátha befut rá a fiam, aki ki nem állhatja az egész köményt). Végül megy bele a pirospaprika és a csilik is. Mintegy másfél órán át főzöm (a lábszárnak kell egy kis idő, mire megpuhul).
Ekkor kihalászom a zöldségeket egy pohárnyi lével együtt, amit azután botmixerrel pépesítek. Szitán átnyomva belekeverem a levesbe.
Hozzáadom a szárított zellerleveleket és a petrezselymet a leveshez, kiemelem a csípős megfőtt csilit pár kanál lével, és szétnyomom egy pici tálkában. Így lett egy remek csípős ízesítőadalék. Felkockázom még a krumplit is és a sárgarépával együtt beleteszem a levesbe. Így a befejezett levst főzöm még 30 percig, vagy amennyi idő alatt a krumpli és a sárgarépa megfő.
Gyorsan megterítek a teraszon, mert ez az első nap az évben, amikor tudunk a teraszon ebédelni. A teatojásból persze mindent beletettem a levesbe, mert azt én mind szeretem. Feleségem legfeljebb kimazsolázza a borsszemeket ...
Én szeretem a "hínárt" (főtt levelek), ezért azzal együtt eszem a levest.
A lábszár és a bőnyeg is tökéletesre megfőtt. Ízletes, omlós a hús, puha az ín is. A gyökerek krémesítése pedig remekül elsimította a levest!