Olyan szép marhanyakat kaptam, hogy kishíján megszólal! Minden egyes izomköteg külön mozog, csillog és puha! Ezt okvetlenül megsütöm kis falatkákra.
Köreten sokat törtem a fejem, míg meg nem láttam a "csodahüttőben" a Parajporciók elnevezésű mirelit spenótleveleket. Már amúgy is hiányzik a spenót, akkor legyen ez a köret.
A marhanyakat egy erőteljes pácban akartam marinálni, hogy puhuljon (mert azért ez nem a marha legpuhább része, bármilyen szép is a tányéron):
- 70 dkg tiszta marhanyak
- 1 tk római kömény (cumin)
- 1 tk kakukkfü
- 1 ek zöldbors
- 1 ek feketebors
- 2 ek Worchestershire szósz
- 1 ek mustár
- 2 ek A1 marinád
- 1 ek sötét szójaszósz
- 1/8 szerecsendió
- 1 tk himalája só
- 1 ek fokhagyma granulátum
- 3 ek ghí és olivaolaj a sütéshez
A szemes fűszereket a miniteflonomban feltettem pirulni. Addig pirítom, míg az egész konyha fűszerillatú (és egy pirinyó füst is megjelenik). Közben a mozsárba reszeltem a szerecsendiót. A megpirított fűszereket és a durva sót is a mozsárba tettem, ahol elmorzsoltam.
Ezután a nedves alkotókat mértem ki egy nagyobb jénai tálba, amibe belefér majd a hús is. Alaposan összekevertem, majd beledolgoztam a mozsárból a száraz fűszereket is.
Felkockáztam a hús kb falatnyi méretűre. Apránként belekevertem a marinádba. Csak a végén jutott eszembe, hogy egy kis fokhagymagranulátum sem ártana bele ...
Most volt időm előkészíteni a spenótot:
- 45 dkg Paraj porciók (leveles)
- 2 dl zsíros habtejszín
- 1 ek majoranna
- 10 tekerés frissen darált bors
- 10 tekerés frissen darált só
- 1 ek kacsamájas zsír
- 2 ek vaj
- 2 girizd fokhagyma
- 1/8 szerecsendió
- 5 dkg darabosra darált mandula a tálaláshoz
A nagyobb serpenyőben felolvasztottam a zsírt és a vajat. A fokhagymát beleszeleteltem, és világosra sütöttem. Rádaráltam a borsot is, majd beletettem a spenót porciókat. Hozzáadtam a majorannát, sót, valamint reszeltem rá szerecsendiót.
A nagy öntöttvas serpenyőbe 2 evőkanál ghí-t és egy kanál olivaolajat tettem. Füstölésig hevítettem, majd beletettem egy rétegnyit a marinált húsból. Főleg sütni akartam, nem párolni a húst.
Ezalatt a spenót is elpárologtatta a levét, felöntöttem hát tejszínnel. Először csak kevesebbel, de feleségem és a kicsilyány meggyőzött, hogy több tejszín kell abba.
A második adag hús is megsült (egy újabb kanál ghível), a spenót is elkészült.
Vettem ki a tányérra a húsból meg a spenótból, és a kóstolás után úgy éreztem, nem fog ártani a spenótra szórt darabos mandula sem :)
Bármilyen szép volt a hús, azért a marhanyak rágós, ezért a falatnyi darabokat is fel kellett vágni (legalábbis nekem, mert a kicsilyánynak pont így izlett).
Finom volt, relatíve kevés munkával nagyon jó ízkombináció jött össze. Nekem különösen izlett a spenóthoz adott mandula ...