Vendégposzt Kobold63 konyhájából
Lazacot általában frisset, magunk által fogottat eszünk, de a gondosan lefagyasztott filét is lehet élvezni. Általában grillen készitjük, de most, havasesőben, nem volt kedvem bekapcsolni a készüléket, megpróbáltam a sütőben, öntöttvas lapon elkésziteni.
A kapor nagyon passzol a lazachoz, ebből a szószból, amivel bekenem sütés elött, többet készitek, tálaláskor is mellékelem. Alapnak Miracle Whip-et használtam, a majonéz túl zsirosnak tünt. A képen rizs ecet van, 4,5%-os, bármilyen más fehér ecet használható, ami nem változtat a szósz izén.
Elkészitem a szószt. Az én receptem cup-t használ, átszámitottam ml-re. Nem kőben vésett recept, lehet variálni. Nekünk igy izlett leginkább.
- 400 ml Miracle Whip (majonéz szerű dresszing, de sokkal kevesebb olajjal)
- 125 ml olvasztott vaj
- 2 ek méz
- 2 ek ecet (4,5%-os)
- 3-4 ek kapor (friss, apróra vágott)
- só, bors tetszés szerint
Az apró krumplikat felteszem főzni, félig puhára. Vajon fogom piritani, petrezselyemmel megszórva a végén.
A lazacot (ez itt a vad csendesóceáni sockeye lazac) nem kell, nem is lehet pikkelyezni. Csak darabokra vágom és a húsos felét bekenem a szósszal. Ezzel lefelé fogom a grill lapra tenni.
![]() |
![]() |
![]() |
Kimaradt néhány fotó, amint a darabokat az öntöttvas lapra tettem, felső, bőrös felükre is kevés szószt kentem.
Közepes sütőben (kb. 180-200 C) 15 percig sütöttem. Megforditás után 2-3 perc grillre kapcsolva, a felső oldal szép szint kapott, ezzel a sütés be is fejeződött. A hal vastagságát figyelembe kell venni, hogy belül még puha, opálos legyen.
![]() |
![]() |
![]() |
Közben a krumpli is elkészült, tálalhatunk.
Köszönet F.-nek, aki átvette a befejezést és a fotózást, a menet közben beállt indiszpozicióm miatt.