Hagymakrémlevest nagyon sokat főzök, mert szeretjük. Volt is már a poszton több változat is, de a mostani a különleges levesbetét miatt került ide.
Ezt szeretném megosztani az olvasókkal.
A póréhagyma krémleves elég egyszerű: Egy kupac póréhagymát, meg néhány egyéb hagymákat pároljunk meg, majd valami alaplével főzzük össze. Végül csak süríteni kell valamivel (tejszín, tojás sárgája ugrik be nekem, de más is lehet - pl. krumpli (akkor ugyan Vichyssoisse-nak fogják hívni...).
A mostani posztban egy szép levesbetétet mutatok be, amihez hasonlót már próbáltam készíteni, de ez lett az igazi.
- 1 szép szál póréhagyma
- 2 szép sonkahagyma
- 2 kisebb mogyoróhagyma (salotta)
- 1 kis lilahagyma
- 1 kis fehérhagyma
- 1 tojás sárgája
- 1/4 szerecsendió
- 2 dl tejszín
- 2 ek tisztított vaj (ghí)
- só
- fehérbors
Minél többféle hagymát sikerül összeszednünk, annál ízesebb lesz a leves!
Megpucoltam a hagymákat, kettévágtam a pórét, amiből kimostam a homokot (nem volt benne). Két fakanálnyi ghí-t tettem egy kisebb fazékba (imádom a tisztított vajat!).
Felaprítottam az összes hagymát kicsire.
A hagymákat rátettem a forró vajra párolni. Nekiláttam egy alaplevet is felovasztani, mert én mindig besürítem és lefagyasztom az alapleveket. Most egy kis borjú alaplevet biztosított a "csodahüttő". A tojás sárgájára ráreszeltem a szerecsendiót, meg egy kis borsot is és összekevertem tejszínnel. Mini habverővel összekevertem, az alaplé "kockámat" mikróban felmelegítettem a szükséges mennyiségű vízzel. Ezt azután beleöntöttem a megdinsztelt hagymák közé.
Szépen úszott a hagyma a lében! Amíg ez megfőtt, reszeltem egy kupac parmezán sajtot levesbetétnek. Találtam egy doboznyi sütikiszúrót, amit szépen elrendeztem egy nagy teflon serpenyőben és belekanalaztam a reszelt parmezán. A megfőtt levest pedig botmixerrel krémesre kevertem.
A tejszínes tojást felöntöttem pár evőkanál levessel, hogy felmelegítsem. Ezt a keveréket beleöntöttem a levesbe és figyelmesen méregettem, hogy nehogy túlfőzzem! Közben a levesbetét is megsült.
Tálaltam magunknak. A sajtcsipsz formája igencsak jópofa, érdemes volt kisérletezni.
Javaslom a süteménykiszúró ilyetén felhasználását: mutatós lesz!