Valamelyik főzőműsorban jött szembe ez a szósz. Igazán jól hangzott, legott fel is írtam egy cetlire, hogy majd utánanézzek. Fülöp-szigeteki találmány. Állítólag amerikai turisták vitték magukkal hajdan a szigetekre a ketchupot, a helyieknek ízlett, de mivel akkoriban még nem terjedt el arrafelé a paradicsom, banánból készítették. A másik verzió szerint a Második Világháború terméke, mikor kifogyott az amerikai katonák készlete, a banán volt az egyetlen elérhető alternatíva valami hasonló szósz készítéséhez.
Így vagy úgy, egy misét megért a dolog és nem kellett most sem csalódnom.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb mogyoróhagyma
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 3 érett banán
- 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
- 5 dkg barna cukor
- 1 dl almaecet
- 1 dl víz
- 1 kisebb csili
Érett banán. Ez volt az első buktató, mivel olyasmit nemigen kapni. Zölden szedik, hűtve szállítják, aztán speciális érlelőkamrákban, etiléngázzal érlelik. Így kerül a boltokba, a héjuk már majdnem sárga, de a belsejük még kemény, az íze csaknem fanyar. Érett banánhoz úgy juthatunk, hogy veszünk éretlent, aztán két hétig szobahőmérsékleten jól ügyet sem vetünk rá. A héja megbarnul, néha meg is feketedik, megszikkad és egészen elvékonyodik. Kívülről borzalmasan fest, de a belsejének semmi baja, legfeljebb akkor barnul meg, ha ütődött. A terméshús megpuhul, édes és illatos lesz. Szóval, ekkor jön el a banánkecsap ideje.
A mogyoróhagymát finomra vágtam, a fokhagymát és a gyömbért lereszeltem, a banánt villával összetörtem.
A száraz csilit kevés barna cukorral a mozsárban megőröltem.
A mogyoróhagymát, a gyömbért és a fokhagymát hagymát kevés olajon megpároltam, ügyelve, hogy ne barnuljon meg.
Hozzáadtam a banánt, a paradicsompürét, a csilit és a barna cukrot.
Beleöntöttem az ecetet és a vizet, majd kis lángon főzni kezdtem.
Nagyjából 20 percig főztem, néha átkevertem. A vége felé már kezdett odakapni, sűrűbben kellett keverni.
Kihűtöttem, majd botmixerrel pürésítettem.
Időközben véletlenül főztem egy sertésfejet, amit alaposan megkentem egy borsos-fokhagymás-csilis-paprikás kencével és folpack-ba szuszakoltam. Kihűlve szeltem belőle, kanalaztam mellé banánkecsapot és két szelet tökmagos kenyérrel felfaltam.
Jó kis édes-pikáns szósz lett. Talán egy kicsit túl édes. A csili éppen érezhető, viszont a gyömbér és a fokhagyma szerintem lehetne kicsit erőszakosabb, a banán csak olyan utóízként jelentkezik, mikor már lenyeljük. Csípős nélkül ideális kecsap-pótló lehet gyerekeknek, bár semmivel nem egészségesebb.