Magyarán hajdina, amely, mint tudjuk "sokoldalúan hasznosítható gazdasági növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek." Tengernyi benne a rost, a B vitamin, az anitoxidáns. Se szeri, se száma a mindenféle nyavalyának, melyet sikerrel lehet gyógyítani vagy megelőzni vele. Ez kell nekem!
Az ünnepi dőzs után folytattam a kalandozásokat a kímélőbb ételek táján. A kenyéradó gazdám meglepett egy halom étkezési utalvánnyal. Kizarándokoltam a városszéli ötbetűsbe és vásároltam egy szatyor mindenféle magot. A bulgur alap volt - mostanában nagyon rákaptam -, de vettem hántolt napraforgó- és tökmagot, lenmagot és hajdinát is.
Aztán ki kellett találni, mi legyen belőle. A kása kicsit unalmas, köretként éppen nem lenne rossz, de nem volt mi mellé adnom, lett hát egy saláta belőle.
Hozzávalók:
- 2,5 dl hajdina
- másfélszeres térfogatú húslé (kockából)
- 2 sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 1 elefántfül paprika
- 2 lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zöld olívabogyó
- 20 dkg brie sajt
- 1 citrom leve
A sárgarépát és az uborkát a V-Gyulával 2 mm-es hasábokra vágtam. A lila hagymát és a paprikát vékony laskára szeltem, a fokhagymát lereszeltem, az olívát pedig felkarikáztam. Összeforgattam.
A sajtot felkockáztam és összekevertem a zöldségekkel.
A hajdinát leöblítettem. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok mindenféle szösz, maszat, maghéj és ördög tudja még, miféle borzalom van benne.
A kockából megfőztem a levest, azon forrón a hajdinára öntöttem, majd újból felforraltam.
Lefedtem és az előmelegített sütőbe dugtam. 10-12 perc alatt tökéletesen felszívta a lét és megpuhult.
Mikor kihűlt, a hajdinát összekevertem a zöldségekkel és rácsavartam a citrom levét. Egy éjszakára a hűtőbe tettem összeérni.
Jó kiadós saláta lett. Ízletes volt, ropogós, izgalmas. Ez az adag négy evésre elég volt a feneketlen bendőmnek. (Pár alma azért lecsúszott uzsonnának.)
Azt azért be kell vallanom, hogy a pohánka magában annyira azért nem finom (nekem legalább is), kell neki a mindenféle ízesítő, amin el tud lavírozni.