Az érett (piros) példányokat a feleségem lenyúlta, hogy azt ő megeszi, mert ez egy nagyon gyümölcsös-aromás paprika. Nem is volt sok, mindössze két tövet ültettem.
Vettem is hozzá töltelékanyagnak pár szem pritaminpaprikát, amivel a csípősségét is megfeleztem. Most kivételesen fűszereket is használtam hozzá.
Összegyűjtottem a paprikák mellé a többi hozzávalót:
- 60 dkg Aji Crystal csili (Capsicum Baccatum,140.000 SHU)
- 60 dkg pritaminpaprika
- 15 dkg salotta (mogyoró) hagyma
- 1 dl olivaolaj
- 1 hüvelyknyi duci gyömbér lereszelve
- 1 mk szarvasgomba olaj (kipróbálásra)
- 1 mk közelkeleti 7fűszer keverék (mert tetszett az illata)
- 1 mk őrölt szegfübors (Waka nem kap belőle:)
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 tk kurkuma
- 3 dkg só
- 1,2 g Nátrium Benzoát (jártam már úgy, hogy kifelejtettem, és a nyitott üveg egy nap alatt megforrt)
Kislábasba öntöttem az olajat, majd beledaráltam a salotta hagymákat. Ezt feltettem a tűzre dinsztelődni. Eközben egy keverőtálba daráltam az Aji Crystalt, majd utána a pritaminpaprikát.
Amikor a hagyma már átlátszóra dinsztelődött, belekevertem a ledarált paprikát és rotyogtattam kislángon bő félórát. Végül ment bele a sok fűszer és a szarvasgombaolaj.
Összekevertem és botmixerrel pépesre eldolgoztam. Még a magok egy része is felaprítódott.
A kisüvegeket a mikróban kevés vízzel sterilizáltam, majd egyesével kivéve megtöltöttem a rotyogó krémmel. Az egyik üvegcse már nem is telt meg.
Ezt a magányos üveget azután meóztuk a feleségemmel, és megállapítottuk, hogy a szarvasgomba olaj nem érződik rajta, viszont összességében egy nagyon jól eltalált fűszerezéshez jutottam.
Vajon tudja-e a mai fiatalság, mi is az a "meózás"?