Szent Jakab kagyló néven kapható odahaza, és kb egy lottó háromtalálatos kell a megvételéhez :). A nagy pocsolya túloldalán (ahol ezt fõztem) megúsztam $14-ral fél kilót. Ennyi pont elegendõ volt 5 személyre, és még maradt is másnapra egy ebédrevaló.
Elegáns étel, fantasztikusan könnyû! Kicsit macerás spagettivel enni, de ezért senki sem tiltakozott.
Boltban jártunk a nagylyánnyal, ahol felfedeztem ezt a jó áron árult vákumcsomagolt, fagyasztott adagot, amire rögtön lecsaptam. Szerencsére õk is szeretik, tehát "halnap kedd"-re meg is fõztem. Kellett hozzá:
- 0,5 kg Szent Jakab kagyló (kb 16 darab) Fontos, hogy ne legyen semmilyen szaga!
- 3 dkg vaj
- 1 ek kapribogyó lecsurgatva, aprítva
- 6-8 szál petrezselyem
- 8-10 szál kakukkfü
- 1 salotta (mogyoróhagyma)
- 2 girizd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 ek olivaolaj
- 0,5 dl száraz fehérbor vagy csirkealaplé
- só
- bors
- 25 dkg spagetti (3+2 személyre)
A hagymákat - a fokhagyma kivételével - felaprítva egy tálkába tettem. Felvágtam a petrezselymet és a kakukkfüvet is. Hideg vízben felolvasztottam a kagylókat. Egy lábasba tettem egy nagy marék sót (mint kiderült, pink só volt), amit egy deci vízben felforraltam, hogy gyorsan feloldódjon benne. Amikor feloldódott, felöntöttem fél liter jeges vízzel és beletettem a kagylókat 15 percre.
Ezzel egyidóben feltettem a spagetti vizet is forrni, majd al dentére fõztem (ez pont belefért a 15 percbe). Ekkor a kagylókat kivettem a sóoldatból és papírtörölközõn szárazra töröltem. Kicst olyan ragadósfélének kell lennie, akkor nem vizes már. Halványam megszórtam õrölt borssal (a sót már felvette az áztatóléből).
A serpenyóben az olajat addig hevítettem, míg füstölni kezdett. Sajnos nem találtam az öntöttvas serpenyõt, mert erre a feladatra az az igazi! Szétkentem benne az olajat véknyan, és beleillesztgettem a kagylókat. Lett is sistergés meg miegymás, de ez jó. Addig sül az egyik oldal, míg elkezd pirulni (kb 2-3 perc), ekkor megforgattam, és beletettem egy kis vajdarabot is, amivel locsolgattam a kagylót kanállal a kicsit megdöntött serpenyõbõl. Ez is csak 3 perc volt, ki is szedtem mindet csipesszel egy kisebb tálkába.
A serpenyõben maradt olajos vajra rádobtam a hagymákat a karikára vágott fokhagymával együtt. Picit pirítottam (nehogy a fokhagyma megégjen), majd felöntöttem kis csirkealaplével (kisgyerekek miatt nem engedték, hogy bort használjak), amivel feloldottam az aljáról a lepirult finomságokat. Mindjárt ment bele a kapribogyó is a zöldfûszerekkel. Végül belecsavartam egy fél citrom levét. Ezzel összeforraltam.
Visszatettem a kagylókat felmelegíteni.
Spagettin tálaltam kis szósszal meglocsolva.
A két unoka almát evett, és várta az ételt ...
Ezt a kagylót legjobb fagyasztva venni - nem árt a textúrájának, de legalább majdnem biztosan friss.