A fehér spárga errefelé olyan ritka, mint a fehér holló. Zöld az mindig van (most éppen 620Ft/lbs) áron, de én még nem láttam fehéret, amióta itt éltem! Persze, hogy lecsaptam rá (700 Ft/lbs), egyenek a gyerekek egy jó krémlevest.
Első bevásárlásom alatt mindig elcsábulok mindenfélére. Vettem rengeteg friss fűszert, egy csokor zöldspárgát is - jó lesz valami másik ételhez. Egy nagy csokor bazsalikom is hazajött velünk gyökerestől. Node most a spárgakrémleves vacsora a téma.
A szokott módszer szerint itt is összeszedem a hozzávalókat:
- 1/2 kg üde fehérspárga
- 7 dl csirke alaplé (a lányom boltit használ, ez a márka a kedvence)
- 2 kisebb krumpli
- 7 centi póréhagyma
- 2 salotta (mogyoróhagyma)
- 1 kicsi zellerszár
- 4 dkg vaj (ha olajjal készíted, igazi mindenmentes leves lesz :)
- 2 girizd fokhagyma
- 1 cm gyömbér
- 6 bazsalikomlevél (lepotyogott a bokorról)
- 3 ek reszelt parmezán sajt a levesbetétnek
- szerecsendió, bors, só
Elsőnek felkockáztam a salottát, a póréhagymát és a felolvasztott vajra tettem.
Felkockáztam a pici zellerszárat, felszeleteltem a krumplit vékony félkarikákra (gyorsabban megfő). Először a zellert adtam a dinsztelt hagymához, majd belekavartam a felszeletelt krumplit is, és fedő alatt tovább pároltam.
A spárgák végéből levágtam egy darabot, mert ott fás szokott lenni. Felöntöttem mintegy 2 deci alaplével a párolódó anyagokat, mert lesültek zsírjukra. Sajnos az USA-ban sincsenek csodák, a spárgát biz meg kellett hámozni :( Ezután levágtam kb 3 centis csúcsokat, amit majd a végén fogok a levesbe tenni, szét ne főjenek.
A spárga többi részét 5-8 mm hosszú karikákra vagdostam. Eközben a megdinsztelt alapanyagok szépen megfőttek a kis alaplében. Beleborítottam hát a spárgakarikákat, majd felöntöttem további 5 dl alaplével.
Reszeltem bele kis szerecsendiót, gyömbért, és megsóztam, borsoztam. Hagytam szép lassan főni mintegy fél órát.
Ezalatt felaprítottam a bazsalikomot, összekevertem bolti reszelt parmezánnal és sajtcsipszeket próbáltam sütni a serpenyőbe.
Körülbelül katasztrofális lett ... A gyári reszelt parmezán nem olvad meg - valószínűleg olyan dolgokat adnak hozzá, amitől nem ragad össze, és így meg sem olvad :(
Sebaj, a levest botmixerrel és egy nagy evőkanálnyi parmezánnal krémesítettem. A krumpli szépen besürítette a levet - olyannyira, hogy még 3 dl vizet kellett hozzáforralnom. Beleborítottam a félretett spárgacsúcsokat, amit még 3 percig főztem.
Már csak tálalni kellett. Én hősiesen megettem egy gumírozott sajtcsipszet, de a többiek meg se próbálták.
Eltekintve a levesbetéttől, nagyon jó lett, de az unokák nem levesesek, így csak mi felnőttek ettük. Hogy miért nem jutott eszembe a ropogós pirított hagyma levesbetétnek? Pedig ott volt a pulton egy zacskóval ...