Egyedül vagyok, vettem tehát kis töpörtyűt a boltban, hogy sütök egy fél adag töpörtyűs pogácsát magamnak és a szomszédnak. Aztán eszembe jutott, hogy van hízott kacsacomb, amit konfitálni akarok, abból csak kijön még valamennyi töpörtyű...
Így azután teljes adagot készítettem, amibe a szokásommal ellentétben - a boltos javaslatára - nem darálva került a töpörtyű, hanem késsel felaprítva: több ropogós résszel fogunk a pogácsában találkozni.
Ha már annak idején olyan jól sikerült a hagymás változat , akkor most is hagymázom. Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 30 dkg rétesliszt
- 40 dkg kenyérliszt (sima liszt is megfelel)
- 35 dkg töpörtyű
- 30 dkg kacsatöpörtyű bőrös kacsahájból
- 4 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
- 40 dkg tejfel
- 1 dkg kacsazsír
- 1 ek cukor
- 4 dkg élesztő (már ezt is kisebb kiszerelésben árulják)
- 1 dl tej
- 2 vastag újhagyma
- 5 salotta (mogyoróhagyma)
- 1 kisebb vereshagyma
- kis csomó zellerlevél
- 1 ek mustár
- sok bors, só
A képről még hiányzik a kacsatöpörtyű, mert azt csak később sütöttem ki, mint amikor összevarázsoltam az összetevőket.
A hagymákat megpucoltam és felaprítottam kicsire. Egy serpenyőben kis kacsazsírt olvasztottam, amire feltettem a hagymákat pirulni. Megsóztam, borsoztam erősen, még a zellerlevelet is beleaprítottam.
A sertéstöpörtyűt késsel felaprítottam, közben a hagymákat kergettem a serpenyőben, hogy piruljanak. Nagyjából egyszerre lett kész a kettő.
Egy nagy serpenyőben feltettem a felvágott töpörtyűt melegedni, amibe belenyomtam egy kis mustárt, mert miért ne? Mellette kisütöttem a kacsatöpörtyűt is, és életemben tán először sikerült nem elégetni! Azt is felvagdostam késsel.
A két töpörtyűt összekevertem a nagy serpenyőben - ez majd kihül, mire a tésztát kidagasztom.
A tésztához a keverőtálba szitáltam a liszteket, a kis tejet a cukorral felmelegítettem, és az élesztőt belemorzsoltam. Amíg az élesztő feljött, szétválasztottam a tojásokat
Tekertem sok borsot a lisztbe, sóztam is rendesen, elindítottam a dagasztót. Beleöntöttem a lisztbe az élesztős tejet, a tojás sárgájákat és elkezdtem a tejfelt adagolni.
Mivel elég kemény volt még a tészta, adtam hozzá még tejfelt, amíg közepesen lágy kelttésztát nem kaptam. Ezt azután fényesre dagaszttattam a géppel, majd letakartam egy konyharuhával, és melegre tettem megkelni. 40 perc alatt szépen megkelt.
Kinyújtottam kisujj vastagságúra, rászórtam a langyos töpörtyűt. Tekertem rá vagy 32 tekerés borsot és plusz sóztam is. Harmadolva összehajtottam vízszintesen és függőlegesen is.
Ezt a kupacot pihentettem 10 percig, majd elkezdtem újra kinyújtani és hajtogatni. Még háromszor! Ha nem hiszed, itt vannak a képek:
Nem sok pihenőt adtam a tésztának, de így is leveles lett. Az utolsó nyújtást már hüvelyknyi vastagságúra vettem, és megkentem a tojás fehérjével. Közepes pogácsaszaggatóval villámgyorsan megtöltöttem egy sütőlapot, amikor konstatáltam, hogy elfelejtettem bekockázni a tészta tetejét késsel. Gyorsan bevagdostam a maradékot, és azt is kiszaggattam.
Betoltam mindkét sütőlapot a maximumra begyújtott sütőbe, ami nálam kb 200C.
45 percig szaunáztak, amikor késznek nyilvánítottam. Kiszedtem fateknőbe és áthívtam a szomszédokat egy kis borozásra pogácsa mellett.
Eléggé feljöttek a pogácsák, de volt már magasabbam is (gondolom a régi, 5 dekás élesztő kellene hozzá). A bevagdosás hiánya viszont nem zavart senkit - talán a bor miatt?
Jó ez a hagyma-töpörtyű kombináció, nem kell vacakolni az egyes nyújtások közt a tészta zsírral való kenegetésével, mert enélkül is eléggé leveles lett. A mustár íze eléggé elbújt a zellerrel, az összhatás viszont nagyon jó volt. A darabos töpörtyű nekem nagyon tetszett, a vendégek meg csak ették és ették és ették...