Akadt még valamennyi mangold a kertben, törtem a fejem, mit is főzhetnék belőle. Volt már leves, töltike, pároltam hús mellé, töltöttem empanadas-ba. Főzelék viszont még nem volt! Afféle spenótot lehetne belőle készíteni, de az már annyit volt e helyütt. Aztán eszembe jutott, hogy gyermekkoromban hogyan készítette édesanyám a spenótot. Egészen a nyolcvanas évek közepéig nem volt turmixgépünk, a leforrázott leveleket nemes egyszerűséggel a húsdarálón darálta le. A főzeléket a rántás mellett felvert tojással sűrítette.
Később aztán egy, az NDK ellen szocialista brigád formációban elkövetett társasutazás alkalmával került egy AKA típusú - nem levehető ajtós! - turmixgép, a darált változat pedig mostanáig feledésbe merült.
Múlt héten aztán kellett valami gyorsan elkészíthető étel hét közben, szedtem egy kosár mangoldot és megfőztem.
Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg mangoldlevél
- 1 l tej
- 2 tojás
- étolaj
- liszt
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
- arasznyi füstölt kolbász
A leveleket beáztattam, majd váltott vízben többször megmostam, végül folyóvíz alatt is leöblítettem. Ahhoz képest, hogy milyen rég esett már eső, elég sáros volt.
Az erek nagyját kiszedtem a levelekből.
Lobogó sós, kis szódabikarbónával bolondított vízben blansíroztam őket, majd egy öreg tepsire tettem hűlni.
A kihűlt leveleket húsdarálón ledaráltam. Ahogy emlékszem, a spenótot könnyebb volt darálni, megszenvedtem vele rendesen, talán kicsit tovább kellett volna főzni.
Most jönne az, hogy készítettem egy jó fokhagymás rántást, de a fokhagymáról teljesen megfeledkeztem. Tehát készítettem egy rántást.
A rántásra tettem a ledarált mangoldot, majd tejjel felengedtem. Ekkor villant be a fokhagyma, őrült gyorsasággal pucoltam egy fejjel és belereszeltem a főzelékbe.
Folyamatosan kevergettem az ételt, közben felvertem két egész tojást, elhabartam, majd alaposan kiforraltam.
Mivel a tükörtojás kicsit túlzás lett volna, kolbászcsipszet sütöttem a tetejére.
Jó lett, épp olyan, mint gyermekkoromban, nem volt pépes, akadtak benne harapható darabok. Pár szelet kenyérrel jól is laktam vele.