Még Libanonban is több néven nevezik, hátmég a mediterraniumban! Marokkótól Törökországig mindehol készítik kisebb-nagyobb eltéréssel
Alapvetően bárány és marhahús keveréke, de ahol esznek sertést, ott disznóhús is kerülhet bele. Lényeges összetevője a libanoni 7 fűszer , ami nyolc fűszerből áll.
Vejem már készített nekem bárány rizseshúst ezzel a fűszerrel, amit maga kevert ki, megtanítva nekem, hogy miből áll. A kofta elkészítésének nagyon fontos összetevője, és bőven kell bele! Én most 26 főre készítettem, mint első fogást azaz előételt:
- 1,2 kg darált marhahús (próbálj zsírosat keresni, minimum 20%-ost)
- 0,7 kg darált sertés - ditto -
- 3 fej hagyma
- 1 nagy marék petrezselyemlevél
- 2 kis fej fokhagyma
- 3-4 szelet pirítós kenyér
- 3 ek libanoni 7 fűszer
- só
- 26 db kis nyárs
Mivel idehaza nem volt készen, kevertem hát egy hétfűszert
- 1 rész őrölt kardamom
- 2 rész őrölt fahéj
- 2 rész őrölt szerecsendió
- 4 rész őrölt szegfüszeg
- 4 rész őrölt koriandermag
- 8 rész paprika
- 8 rész őrölt római kömény
- 8 rész őrölt feketebors
A petrezselymet felvágtam közepesen apróra. A kenyeret felkockáztam és kis vízbe áztattam. A hagymákat kicsire vágtam, a fokhagymát megtisztítva tettem a kenyérhez. Petrezselymestül és 3 ek hétfűszerrel ment is a késes aprítóba. Ezt a pépet hozzáadtam a darálthúsokhoz.
Kézzel összekevertem, de az állagának a robot gép kell (amit viszont soha többet nem használok például fasírthoz), mert azzal lehet pépesíteni. A pépesítés közben is szórtam bele fűszert meg sót.
Ezt a pépet két 1,2 literes dobozban a hűtőbe tettem pár órára (könnyebb megcsinálni a nyársakat).
Amikor begyújtottam a grillt, pont annyi időm volt, hogy elkészítsem az összes koftát. Vizes kézbe vegyünk egy gyerekököl mennyiségű darabot a húspépből, amit dolgozzunk rá a nyársra (én egyszerűen középen átszúrtam a nyárssal, és úgy masszíroztam tovább. Kb. 3 cm átmérőjű hengert készítsünk, ami jó, ha láthatóan tartalmazza az ujjaid nyomát, ahogy összenyomtad, mert úgy rusztikusabb lesz a nyárs, lesznek pirultabb és lágyabb részei.
Mondjuk ezen a példányon nemigen látszik a kéz nyoma.
Zsírpapírra vagy sütőpapírra sorakoztassuk fel a nyársakat.
Vagy egy képen:
Lehet a grill rácsán készíteni (csak olajozzuk be előtte a rácsot), vagy sütőlapon/alacsony peremű öntöttvas serpenyőben.
Kicsit össze fog ugrani, ne ijedjünk meg.
A szaftossága miatt kell(ett volna) zsírosabb húsból készíteni. Ez az adag picit száraz volt az izlésemnek.
A különleges fűszeríz pedig általános sikert aratott, érdemes ezzel a közel keleti fűszerrel bátran bánni.