Vejem megigérte, hogy főz nekem valami bárányt, csak hozzak hozzá húst. Azt persze nem mondta, hogy milyen részét hozzam el a barikának és az egészet meg nem ennénk meg ketten. Végül vettem báránykarajt a borda nélküli tájékról.
Bár szép csontos volt, vejem szerint túl száraz - sokkal több zsír kéne legyen rajta. De megnyugtatott, hogy neki is csodahüttője van, és elővarázsolt egy hasonló nagyságú bárányoldalast, szép zsírosat (well - kicsit nagyobb volt azért).
Feldarabolta az oldalast 3 csontos darabokra, majd megágyazott vele a kuktában. Tetejére tette a báránygerinc darabokat is.
Felöntötte vízzel, hogy majdnem ellepte:
Előkészítette a fényképezéshez a fűszereket is:
- 1 ek libanoni 7 fűszer keverék (ami valójában 8 féle fűszerből áll)
- 1 rész őrölt kardamom
- 2 rész őrölt fahéj
- 2 rész őrölt szerecsendió
- 4 rész őrölt szegfüszeg
- 4 rész őrölt koriandermag
- 8 rész paprika
- 8 rész őrölt római kömény
- 8 rész őrölt feketebors
- 1 ek őrölt szegfűbors
- 1 ek szegfüszeg
- 6 babérlevél
Ezt mind beleszórta a kuktába, meg is sózta. Feltette a sparheltre és elindította a főzést. Mikor elkezdett sziszeregni a kukta, lejjebb vette a lángot alatta és fél órát főzte.
Míg a kukta zajongott, megmosott két vizespohárnyi rizst és egy fazékba tette. Megtisztított egy marék pisztáciát egy serpenyőbe, hozzáadott egy marék fenyőmagot, egy marék mandulát is, meglocsolta kevéske olivával és jól megpirította.
A megfőtt húsokat kiszedte a kuktából, és az oldalast késsel-villával leszedte a csontokról. Ezt a villával leszedést az USA-ban főleg disznóhússal csinálják szaftos szendvics készítésére (pulled pork-nak hívják és nagyon népszerű).
Lekanalazta a zsír nagy részét a főzőléről.
Ezután a fazékban várakozó rizsre locsolta a maradékot.
Az összes lefejtett húst is a fazékba tette, majd felöntötte annyi vízzel, hogy ellepje a rizst.
Alaposan felkeverte, majd fedő alatt kislángon 20 perc alatt puhára és szaftosra főzte. A nagyobb tiszta húsokat és két oldalasdarabot félretett a kuktában.
Előkészítette a tálaló edényt is.
Kiborította a rizst a tálra és egyenletesen elosztotta, hogy egyformán vastagon legyen mindenfelé a rizs. Mint az a képen jól látható, a rizst bizony hagyta lepirulni, ami egy további extra ízt kölcsönzött az eledelnek!
Szépen elrendezte a tetején a félretett tiszta húsokat, majd ráborította a pirított magokat.
Görög jughurttal szervírozta.
Az oldalas csontja oly puhára főtt, hogy nagyrészét el lehetett szopogatni. A szokatlan fűszerezés pedig nagyon izlett (nekem).