Idén kevesebb paprikám van, meg lusta is vagyok. Sokat inkább leszárítottam, vagy megettük még lábon. Azért a fiam kedvencéből sikerült egy adagot főzni.
Természetesen a feleségem segítségével, aki leszedte nekem a pirosra éretteket (ilyenkor nem jó dolog vörösvaknak lenni).
A hozzávalók:
- 6 db salotta hagyma (mogyoróhagyma, 10 dkg)
- 1 dl olivaolaj
- 50 dkg pirosra érett KungPao csili
- 20 dkg Spicy Fiesta csili
- 5 dkg Thai Bird csili
- 2 db Aji Christal csili
- 3 dkg só
A salottát megpucoltam, felszeleteltem és a késes aprítóba tettem. A sót hozzáadva pépesítettem. Az olivát hozzáadva a tottyos lábasba öntöttem, és feltettem dinsztelni a tűzre. Az aprítóba beleszeleteltem a Spicy Fiesta csiliket.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezek a hosszú vékonyak a KungPao csilik. Remek íze és illata van, nem csoda, hogy szereti a fiam is! Ha már daraboltam, felvágtam két Aji Christal csilit is, mert annak remek gyümölcsös aromája van (meg csíp is, mint ...)
A felvágott csilikkel épp megtelt az aprítógépem. Azért jelentősen összeesett a darálás után. Sebaj, ment a mogyoróhagyma után a lábasba főni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy fél órányi rotyogtatás után kiadagoltam a pici paradicsompürés üvegcsékbe, meg 4 pirinyó repőlőgépen gyűjtött lekváros üvegcsébe. Egy nagy fazékba beletettem a dunsztoló rácsomat, amit 2 zsírfröcsögés gátló szitából és néhány savanyúságleszorítóból készítettem. Kényelmesen elfért az összes üveg a fazékban. Annyi vizet öntöttem alá, hogy a kupak alatt legyen a teteje. Felforrósítottam közel 90 fokig, amivel sterilizáltam az üvegek tartalmát. Ekkor megszorítottam minden üvegen a kupakot, és visszatéve a forró vízbe hagytam kihülni.
![]() |
![]() |
![]() |
Ezalatt jutott időm a cimkéket kinyomtatni az üvegcsékre. Lett 15 kisüveg, amivel az évek alatt felgyülemlett csilipasztáim számát növeltem.
Megkóstolni még nem volt lehetőségem, de feltételezem, hogy jó :))) Feltételezett csípőssége 140000 SHU.
Frissítés: megjóstoltam és rettenetesen csípős. Az is kiderült, hogy elfelejtettem NaBe-t (tartósítót) tenni bele, mert egy megnyitott üveg megforrt. Ami az érdekes ebben (és már több pasztával is előfordult), hogy teljesen érdektelen, ha megforr. Volt olyan is, aminek kifejezetten jót tett! Nem véletlen, hogy pl. a tabasco is erjesztett paprika ...