Idén a paradicsomtermésre sem lehet panaszom. Virágzáskor bőven volt eső, később is kapott égi áldást dögivel, néha már túl sokat is. Július elején már akadt egy-egy szem piros, aztán a hónap végére nyakló nélkül elkezdett érni. Minden másnap szedem, nagyjából 10 kiló jön le egy alkalommal. Eszem mindenhez, hét közben reggelire simán lemegy fél kiló, ha hideg ebédem van, még annyi. Hétvégén paradicsomsalátát keverek az étel mellé. Hogy ne legyen unalmas, kombinálom mindenfélével, teszek hozzá tomatillot, mogyoróhagymát, uborkát, citromléből és fokhagymából keverem az öntetet, petrezselyem zölddel és csilivel dobom fel.
Hiába minden igyekezet, vasárnapra már nem fér el a hűtőben a paradicsom. Nincs mese, be kell főzni. Két alkalommal meg is lett az évi paradicsomlé szükséglet java, valami olyasmit is kellett csinálni, ami jobban fogy. Főztem hát ivólét. Az arányokat csak saccra írom le, ez olyan kóstolgatós fogás, ízlés szerint kell készíteni.
Hozzávalók:
- 15 kg paradicsom
- zellergumó
- frissen őrölt fekete bors
- só
- szalicil vagy nátrium benzoát
A paradicsomot alaposan megmostam és felaprítottam.
Egy kétökölnyi zellert meghámoztam és nagyjából a háromnegyedét lereszeltem a tócsireszelőn, volt rajta pár levél is, azt apróra vágtam.
A zellert a paradicsomhoz adtam, felforraltam és kb. egy órán át főztem.
Míg a paradicsom főtt, összeállítottam a fűszereket. Egy-egy teáskanál parajdi sót és fekete borsot a mozsárba tettem és finomra őröltem. Ezt a mennyiséget alapfűszernek szántam.
A megfőtt paradicsomot kicsit kihűtöttem és az öreg paradicsom passzírozón ledaráltam.
A lét visszatettem a gázra, beletettem a fűszert és felforraltam. Közben meg-megkóstoltam és tovább ízesítettem. Meg még bele egy teáskanálnyi bors és öt teáskanál só.
Mikor felforrt, literes üvegekbe töltöttem, lezártam és takarók közé gyömöszöltem.
Az első adagot két nap múlva vettem elő. Még majdnem forró volt, nem is mertem betenni aznap a hűtőbe. Másnap lehűtöttem és kevés jégre töltöttem egy pohárral.
Friss, ízes, éppen elég sós és igen jó lett. Talán a borssal kell egy kicsit óvatosabban bánnom, mert elég határozottan lehetett érezni, de nem volt zavaró. Igen, a vodka is hibádzott, de sebaj, majd legközelebb! Vasárnap szedem le ismét a termést, úgyhogy hétfőn neki is veselkedhetek a következő adagnak, ami nem baj, hiszen a fele már elfogyott. A kávézóban közben gyűjtik nekem az üvegeket, mert lassan kifogyok belőle, a következő főzés már literes unicumos üvegbe megy. Vállalkozó kedvűek bátran kísérletezhetnek bazsalikommal, csilivel vagy egyéb fűszerekkel is.