Gyerekeim hoztak Debrecenből - nem kis mennyiségű - sütni való kolbászkákat. Utólagos szerevételezésnél kiderült, hogy Kurucz hentes műve, akitől ezt az adagot a 4225 Debrecen-Józsa Szentgyörgyfalvi út 9 szám alatt vették. Ritkán hivatkozom forgalmazóra, vagy készítőre, de ez a vékonykolbász megérdemli a megnevezését.
Abban nem sok lehetőség van, hogy egy kolbászka grillen való megsütéséről posztoljak, de annál több, hogy milyen köret készült hozzá!
Nagyon kevés időm volt előkészülni, mert a gyerekek bejelentkeztek, hogy mindjárt jönnek: a fiúnak sürgős flexelhetnékje támadt, márpedig azt szigorúan csak vasárnap lehet előadni ...
Azt már a telefon után eldöntöttük, hogy grillkolbászt készítek, (amit ők hoztak Debrecenből), de azért a köret komoly gondot okozott. Szerencsére feleségem sok paradicsomot leszedett, így tudott egy salátát alkotni, de azért valami tartalmasabb köret is kellene. Épp tegnap vettem egy zacskó gigantikus méretű sárgakrumplit - ez csak jó lesz felszeletelve megsütve, szintén a grill lapon?
Anyaglista nincs, mert azonnal készíteni kellett. Kivettem a négy legnagyobb krumplit a zacskóból, meghámoztam és vízbe tettem. Ezután elővettem V-Gyulát a legvastagabb szelet beállítással (mintegy 5-6 mm), és szépen legyalultam a krumplikat a vízbe. Leöblítettem rendesen, majd papírtöröközővel le is szikkasztottam mind. Szétteregettem a deszkán a szeleteket.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gondoltam, egy kis fűszerezés nem árthat. A kicsilyány hozott Korfuról görög BBQ fűszerkeveréket. Ebben nincs só, csak a fűszerek, így ezzel szórtam meg a sokadalmat.
Mindkét oldalára került valamennyi fűszer. Nyakonöntöttem olivaolajjal, hogy ne égjen rá a grillvasra. Jól összeráztam, majd egy kis sóval is megkínáltam. Ezt is megráztam (eresztett később kis levet, de annyit már elviseltem).
![]() |
![]() |
![]() |
Felcsaptam a kéményt a mozdonyra jó adag faszénnel.
Amikor már szépen izzott, a faszénrácsra öntöttem, majd rátettem a grillvasat a sima oldalával felfelé (legutóbb már teszteltem a bordás oldalát, az bevált). A krumplik nagyját a vasra tettem (amit ghível előtte megkentem), a többi ment a rácsra. Még nem tudom, melyik lesz a nyerő beállítás!
A mozdony hamar felforrósodott 350F-re (177C) (itt még csak 325F, de ment az feljebb kicsit).
Hagytam ezen a hőfokon 8 percig, majd megforgattam a krumpliszeleteket.
Újabb 8 perc, és átsült a krumpli. Jöhetett a grillkolbász. 5-5 perc mindkét oldalán. Mivel kanyarog, csak két oldala van :)
![]() |
![]() |
![]() |
Ez pont elég volt, hogy átsüljön, lehetett is tálalni.
A fiam még nem tudja, hogy a kés élének a tányér felé kell néznie, így ő így terített magának (szegény Hagyma forog a sírjában, engem ő tanított erre).
A krumpli és a kolbászok is remekek voltak, méltó kiegészítőik a kertből szedett paradicsom, uborka, hagyma salátának! A kolbászok tényleg húsból vannak, remek a fűszerezésük. Tán csak a "magyaros" lógott ki a sorból: az eléggé semleges ízű volt.
A krumplik esetében a vason sültek kellemesebb kérget kaptak, míg a rácson szép csíkosak. Csak egy pottyant be a rács alá, de szerencsére az az utolsó volt, ki tudtam szedni elégés nélkül...
Debrecen környékieknek figyelem: Kuruczék elérhetőek az alábbi URL-en: https://www.facebook.com/kuruczhenteseslacipecsenyedebrecen/
(Nem fizetett hirdetés!)