Amikor a szárnyakat szuvidáltam, majd lefagyasztottam, az a kép lebegett a szemem előtt, hogy egyszercsak a család csípős csirkeszárnyat kér a legnagyobb kánikulában.
Hát a rémálom bekövetkezett. Ráadásul még egy csirkemellet is kell sütni, meg kétféle petrezselymes krumplit. Feleségem sem lazsált: megfőzött még a reggel egy spárgakrémlevest és előkészített egy tepsinyi besameles spárgát (mikor süssünk, ha nem kánikulában?). Szerencsére deszertnek hideget készített.
Lássuk hát, mit nyertem azzal, hogy a szárny már szuvidálva van.
Kivettem a maradék két zacskót a mélyhűtőből, és hideg vízbe áztattam, hogy kiolvadjon (a harmadik zacskó még megvolt a kép készítésekor).
Petrezselymes újkrumplit rendeltek körítésnek. Abból meg egyfélét (mind lekapirgálva) nem vagyok hajlandó csinálni, ezért a feleségem adagjához kapirgáltam a parázskrumplit, a többiekét csak lesikáltam.
A krumplihoz:
- 8 szem lekapirgált, további 1,2 kg lesikált parázskrumpli
- 1+2 ek olivaolaj
- 1 nagyobb csomó petrezselyem
- 1 deka vaj
- só
A két serpenyőbe olajat locsoltam, majd beletettem a negyedbe vágott krumplikat. Megsóztam, többször összeráztam, majd közepes lángon lefedve pároltam.
A csirkemellhez:
- 1/2 csirkemell filé
- 1 ek mustár
- só
- bors
- majoranna
A mellfilét két és fél szeletre vágtam. Megsóztam, borsoztam majorannáztam csak úgy óvatosan, majd vékonyan mustárral kentem meg. Félretettem egy tányérba. A krumplikra épp ideje volt egy cseppnyi vajat és a petrezselymet rászórni, és lepirítani.
A csirkeszárnyakat kiöntöttem a zacskójukból egy alufóliás tepsibe, ahol a fiam elrendezte őket. Betoltam a sütőbe, amiben előtte 20 percig a spárga sült. Átkapcsoltam a grill fokozatra, és 15 percre tettem az időzítőt. Mehetem is ki a teraszra a csirkemellet sütni serpenyőben.
A csirkeszárnyakat meg kellett forgatni, hogy mindkét felük ropogósra süljön. Most utólag tűnődöm, miért kellett a szaftot alátenni, hisz a cél csupán a felmelegítés és a bőr ropogóssá tétele, ami szaft nélkül gyorsabb lenne. Sebaj, így is elkészült további 8 perc alatt.
Menet közben a család ráadásul már megette a spárgalevest, így arról nincs kép. Nem mindenki kért besameles spárgát, de én még petrezselymes krumplit is szedtem magamnak.
A kihagyhatatlan villakép jelen esetben a csípős szósz krumplira való kanalazását is prezentálja.
Ettek persze csirkemellet is, de azt meg elfelejtettem fotózni ... A csendes ejtőzésben a tradícionális English trifle is besegített:
Kánikula ide vagy oda, kinn ettünk a diófa alatt a 90 perc alatt elkészített kiadós és sokfogásos ebédet.
Tanulság:
A szuvidálás lerövidítette az elkészítési időt bő egy órányi maximumon dolgozó sütő melegével és idejével. Az íze remek, állaga tökéletes. Alkalmazni fogom máskor is.