A nagy bevásárlásból maradt egy darabka csülök, miután mindent elsűlyesztettem a csodahüttőben. Egyedül voltam itthon, gondoltam egy jó kis ragu pont jóllakat.
Még soha nem főztem ilyet, lássuk mire megyünk ketten: az öntöttvas lábas meg én (és mivel egyedül vagyok, nincs aki leszidjon, ha rossz lett :) Nem vagyok igazságos, feleségem soha nem szid le - legfeljebb kritizál :)))
Igazi minimál étel:
- 25 dkg csülökhús
- 1 szelet feketeerdei sonka (ezt találtam a hűtőben)
- 1,5 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 8 tekerés Tellicherry feketebors (vagy bármely másik - csak dicsekszem vele :)
- 1 kk őrölt kömény
- 2 ek májas kacsazsír (ezt nem illik ilyen ételbe tenni, de amikor olyan finom ...)
- 1/2 doboz sör (mostanság sokat főzök sörrel)
- só
A zsírból próbáltam máj nélkül kivenni, de azért egy kevés csak belecsúszott az öntöttvas serpenyőbe. A húsról leszedett zsír is odament, hogy kisüljön a lényeg belőle. A húst meg felkockáztam, sóztam, köményeztem és liberálisan megborsoztam. A fokhagymát nagyobb darabokra vagdostam.
A hagymát apróra vágtam. A serpenyőben a forró zsírra tettem a húsokat. Szépen körbepirítottam, hogy kifehéredjen.
A füstölt sonkát apróra vágtam és hozzáadtam a piruló húshoz. Ideje volt a fokhagymát is belekeverni, hogy az illata átjárja a húst. Ezután a tetejére borítottam a felvágott hagymát is. Ellentétben nem a megszokott "zsíron dinsztelünk hagymát" módszert választottam, hanem inkább belefőztem a hagymát azon frissibe.
Kis pirítás után felöntöttem egy fél doboz sörrel. Bepároltam a harmadára.
Meg még egészen, amíg zsírjára sült :) (Lásd nyitóképet). Egy kis római salátával és kenyérrel tálaltam magamnak.
Volt ott uborka is :)
Tanulság nincs: ez egy remek étel, minden szaftos hússal elkészíthető - akár több személy részére is! (Azért a májas zsír sokat dobott rajta!)