Nincs itthon a feleségem, kirúgok a hámból. Na jó, azért meghívom rá a szomszédságot, mert egyedül ennyit ... meg jobb is társaságot etetni :)
Nem a legjobban sikerült tányérfotó, de már bőven benne voltunk a falatozásban, amikor eszembe jutott, hogy ez még hiányzik.
Az étel apropóját (azon kívül, hogy bármit főzhetek!) az adta, hogy a madarasban a shiitake gomba meg az ördögszekér is elfogadható áron kapható volt. A garnélát meg már régebben vettem, ideje azt is megenni.
Összegyűjtöttem a hozzávalókat:
- 60 dkg apró garnélarák, fagyasztott
- 50 dkg Arborio rizs (rizottó rizs)
- 25 dkg Ördögszekér gomba
- 15 dkg Shiitake gomba
- 2 dl rozé bor
- 3 dkg szárított vargánya
- 6 db salotta hagyma (mogyoróhagyma)
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek gévagombapor Süllőcskétől
- 1 liter csontalaplé
- 1 liter borjúalaplé
- 10 dkg vaj
- 3 girizd fokhagyma
- 3 zellerszár
- 1/2 édeskömény
- 1 szál friss rozmaring
- 2 ágacska bazsalikom
- 2 csipet sáfrány
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk majoranna
- 1 tk kurkuma
- 20 tekerés Tellycherry feketebors
- 1 marék reszelt parmezán
Ez rengeteg! Alig fért el a deszkán és körülötte ...
Először is kiolvasztottam a rákocskákat hideg vízben. Utána egy 2,5 literes fazékban felolvasztottam a fagyasztott, sürített alapleveket és feltettem forrni. A sáfrányt a mozsárban elmorzsoltam. Hozzáadtam 1 ek sót és felöntöttem forró vízzel. Az alaplé már majdnem forr. Gyorsan kimértem a fél kiló rizst is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vízbe áztattam a szárított vargányát, majd a mikróban felforrósítottam. A sáfrány levet és a kurkumát az alaplébe kevertem. A salottát és a fokhagymát felaprítottam, majd vajat és oliva olajat hevítettem egy óriási serpenyőben. Felaprítottam a zellerszárakat meg az édesköményt, és mind a serpenyőbe borítottam. Nekiláttam a gombák aprításának is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A shiitakeről a tönköt le kell vágni, mert nagyon rágós az ételben. A gombákat egy tálkába tettem friss őrölt borssal megszórva, szintúgy a garnélát, de azt majorannáztam, és a rozmaring is felkészült. Bazsalikomot is felszecskáztam csíkokra - kell az majd a végén.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy kisebb serpenyőben 2 ek vajat hevítettem a rozmaringgal. Amikor már rendesen sercegett, beletettem a rákocskákat. Közben persze kevergettem a nagy serpenyőben a zöldségeket. Végül beleborítottam a rizst (nem, nem szabad megmosni! Kell az a keményítő is, ami bevonja).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jobbkézzel a rizst és a zöldséget kergettem a forró vaj-olaj keverékén, míg balkézzel a rákfarkokat fejeztem be. A rizs kezdett színt kapni, vagyis szomjas...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gomba helyet cserélt a garnélával a kisebbik serpenyőben, a rizst pedig megkínáltam a rozéval. Nem úgy nézett ki, mint aki tiltakozik. Minden esetre addig kevergettem, amíg mind megitta és ekkor ráöntöttem a vargányát az áztatólevével együtt. Micsoda illat csapott fel!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ettől kezdve merőkanalanként adtam az alaplevet a rizshez, minden alkalommal, amikor az előzőt már felitta. Keverni kell folyamatosan. Így is a balkéznek maradt a kisebbik serpenyő, hogy a gombát pirítsa ... Hopp - egy kicsit sok az alaplé a rizsben ... Sebaj, korrigáltuk alapos kevergetéssel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hmmm - másodjára is túl sok a lé. Mintha a rizs kezdene telítődni, nem veszi fel olyan gyorsan az alaplevet. Nem is adunk hozzá többet (nomeg el is fogyott), inkább belekeverem a gombát és a garnélát. Egyenletesen elkeverve szaftos rizottót kapunk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amivel feltettem a koronát az ételre, az egy marék reszelt parmezán és a felaprított bazsalikom belekeverése, valamint vajdarabkák a tetejére, ami elolvadva kifényesítette a rizottót.
![]() |
![]() |
Az asztalra a kék étkészlet került (ünnepi teríték, Hagyma szerint lila), valamint a maradék rozé bor.
Hiába - ez az én napom volt! Csupa tiltott eledel: gomba, rák, édeskömény, zellerszár, rizottó :)))
Eszméletlen jó lett! Nem is maradt belőle másnapra sem! Érdemes volt annyit kevergetni a serpenyőkben :)