Beérett az első adag uborka. Idén háromféle uborkát vetettem: Perez, Mohikán és Muncher (ez amerikai). A Perezt jól ismerem, a másik kettő új. Annyi jött össze, hogy az 5 literes üveg tele lesz.
Idén megpróbáltam mindent, amit tudok a saját kertemből beletenni, különösen, hogy már az első adag fokhagymát is felszedtem.
Kellett hozzá:
- 2,7 kg uborka
- 6 dkg só
- 1 csokor kapor
- 1 kenyérsercli (kovászos)
- 1 fej fokhagyma
- 1 tk koriander
- 1 tk mustármag
- 5 babérlevél
A koriander, mustármag és só kivételével minden saját!
A fűszereket és egy girizd fokhagymát feltettem 2,4 liter vízben főni. Az uborkákat lemértem, hogy tényleg elég lesz-e, majd beáztattam.
A fokhagymafejet megtisztítottam, ez még valóban új fokhagyma volt. Talán elbírt volna még egy hetet a földben.
Az uborkákat körömkefével lesikáltam. A Muncher nem volt tüskés, kicsit inkább a kígyóuborkára hajaz. A Perez tüskésségét már megszoktam, de ez a Mohikán igazán aljas tüskékkel rendelkezik! Levagdostam a végeket, és hosszában 4-re bevágtam.
Az uborkás üvegbe egy kevés kaprot tettem. Beszuszakoltam az első sor uborkát. Erre jött egy újabb sor kapor (kevéske, de kapor:), viszont második sort fokhagymával és a maradék kaporral fedtem le.
Jöhet a sercli. Nem tudom miért, de én CSAK serclit vagyok hajlandó az uborkába tenni. Talán, mert azt tudom úgy megpirítani, hogy nem marad rajta gerilla élesztőgomba, csakis ami a kovászból származik? Minden oldala kicsit szenesedve várja a felöntőlevet, amit merőkanállal meregetek az üvegbe azon forrón, ahogy a tűzről levettem. A végén persze beleöntöm a jénaiból a maradékot is.
A serclit egy kis hálóba teszem (salotta hagymát vettem benne, és pontméretű az üveghez). Így a kenyér nem ázik szét a lébe, egyben kiemelhető. A leforrázott uborka megy a teraszra, ahol már hajnalban süti a nap.
Két forró nap, és kész az uborka. Reggelre eléggé lehül, hogy bedobozolhassam. A nagyobb doboz a miénk, a kicsi a kicsilyányé (hogy ő miért nem csinál magának, azt nem értem, de kell nekem mindent tudni????)
Tanulság az van: Nem szabad megérett vagy túlérett uborkát kovászolni, vagyis amelyik már sárgul, vagy duci gömbölyű (pedig szeretem a duci gömbölyű lyányokat). Az ilyen uborka nagyon elpuhul már a második napra. Az íze jó, de nem ropog, csak a széle.
Másik tanulság, hogy jövőre marad csak a Perez uborka, esetleg 2 tő Muncherrel. ( 8 tő Perez egész nyáron ellát minket uborkával ...)
UPDATE!
A túlpuhult uborka tanulságán túl kell lépni, készítettem egy újabbat további anyagokkal felturbózva.
Azt "írja az Internet", hogy szőlőkacs meg fiatal szőlőlevél, illetve meggylevél kell bele, mert abban tannin van, amitől ropogós marad az uborka. Meg 5%-os sótartalom???
Ám legyen. Lementem kertbe és begyűjtöttem:
- 2,5 kg uborka (nem volt benne túlérett)
- Egy nagyobb szőlőkacs a leveleivel
- 4 nagy meggylevél
- 1 kis fej fokhagyma
- 10 dkg só (ez soknak hangzik a 2 liter léhez)
- 2 friss babérlevél
- 2 nyivászta kaporszál (később feleségem hozott egy nagy csokorral)
Az üveg fenekére pakoltam a kis kapromat, a fokhagymákat, 2 meggylevelet és a szőlőkacs felét. Megtöltöttem az első sor uborkával. Erre viszont a szőlőlevél ment. Megpirítottam a kovászos kenyér serclijét, és egy kislyukú hálóba tettem, majd elmentem aludni, mert nem volt több kaprom.
Ezt hagytam magam után lefekvés előtt.
Megjött a kapor, ezért még az éjjel beleszuszakoltam.
Ebbe a szép magas üvegbe már csak a levet kell beletölteni. Azt felmelegítettem kicsit, hogy langyos legyen.
Nyakig töltöttem az üveget, a két babérral koronázva.
Beleszorítottam a kenyeret is, amit egy bambuszpálcikával lenyomtam, hogy a buborékok ki tudjanak jönni.
3 napig volt a teraszon, de nem volt igazán nagy meleg. Ettől még tökéletesen beérett!
Az ilyetén készült uborka tökéletes, ropogós. Nem habzott fel forrás közben. Viszont embertelenül sós lett!!! Szerencsére megvoltak még a régebbi uborkalevek, abba szedtem ki, hogy valamennyire csökkentse a sótartalmat.
Tanulság:
Érdemes pár meggylevelet és kis szőlőkacsot beletenni. A szőlőlevél már nem kéne bele, mert sajátságos ízt kölcsönöz az uborkának.
A 3%-os sóoldat viszont szerintem elegendő (persze lehet, hogy amiatt habzik?)
El fog fogyni, nem kétlem. Most már az uborka is rendesen hozza a termést, még elajándékozni is jut belőle!