Nem lehet folyton BBQ húsokat enni! Kell valami zöld is néha :)
Ezúttal tavaszi káposztából, ami komoly challenge, mert nagyon nedves, és nehéz úgy megpárolni, hogy nem ázik el, de akkor is posztolni kell, mert ez alapeledel!
Azért nem panaszkodom, hisz az indukcióson remekül el lehet párologtatni a felesleges vizet a káposztából. (Vannak egyesek, akik képesek ugyanezt megoldani a spóron, de nekem az nincs ... :(
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 1 kg tavaszi káposzta
- 6 dkg cukor
- 4 dkg disznózsír
- 2 dkg só
- Számolatlan tekerés feketebors
Kifelejtettem a kockatésztát, ami a cvekkedli alapösszetevője ...
Kiköszörültem a robotgép reszelő feltétjét, majd a káposztát a torzsája nélkül ledaráltam rajta. Miért van az, hogy a reszelő mindig életlen, amikor használom??? Sebaj, van Dremel masinám, ami segít élezni.
A ledarált káposztát megsóztam a 2 dk sóval (így jobban kiadja a levét). A cukrot a fazékba borítottam, majd vártam, hogy elkezdjen megolvadni (és barnulni).
Eltartott egy kis ideig, mire megbarnult! Ekkor hozzáadtam két fakanálnyi zsírt - valamiért nekem a zsír nagyon kell a káposztához, eszembe se jutna olajat használni. Most már elég setét az alap! Gyorsan beleborítottam a ledarált káposztát. Ebben az a jó, hogy a friss káposzta feloldja a cukrot! Ha van barnacukrod, akkor még ennél is szebb színt tudsz elérni!
Kiköltöztettem a fazekat a teraszra az indukciós rezsóra. Valahogy szeretném elkerülni a párolt káposzta szagot a lakásban :) Dolgozott a rezsó rendesen! Ezalatt feltettem a tésztának a vizet forrni.
Ez egy lyukacsos fedelű fazék, amiből ki lehet önteni a vizet a tészta elvesztése nélkül! Kimértem 20 deka kockatésztát, ami 2 személynek elegendő. Mintegy 6 perc alatt éppen "al dente" lett a tészta!
A megpárolt káposztát ráborítottam a megfőtt tésztára. Feltekertem alatta a gázt, és le is pirítottam! Rátekertem számolatlan tekerésnyi borsot, mert én ezt az ételt gyakorlatilag bármely mennyiségű borssal megeszem :)
Mivel tudtam, hogy több káposztát pároltam, mint két adag, felkészültem a felesleg lefagyasztására. Ehhez persze először a zacskó elejét kellett leheggeszteni, majd megvárni, míg a káposzta kész, és a maradékot az előkészített zacskóba vákumozom, amikor már kihült.
Mehetett is a fagyasztóba!
A végén tálaltam magamnak, és boldogan mentem aludni :)
Valahogy a káposztás cvekkedlit bármikor bármilyen mennyiségben meg tudom enni...