Vendégposzt Hegge Balázs szmókerjébõl
Elõre bocsátom, egy lelkes, de bátor amatõrrel van dolgotok.
Kaptam egy szép fél vaddisznót. Pikk pakk szétkaptam. Lett belõle oldalas, pörkölt hús, egybe comb, tarja. A tarja, oldalas elkészült már a szmókerben, na de maradt egy komplett hátsó comb, csonttal mindennel.
Elsõ eretnek gondolatom az volt, hogy rácsok ki - úgy is utálom sikálni - és beakasztom középre egy 10-12 órára. Kérdeztem cseten Adorjányi Máriuszékat, de lebeszéltek róla, hogy nem jó az arra.
Okos ember hallgat a tapasztaltabbra, csontozó kés elõkap, kiolvadás után (igen lefagyasztottam, nem szép de ez van), kicsontozás, combok formázása. Csont, apróhús húslevesbe, tyû attól a halottak is felébrednek.
Volt egy nagyobb meg egy kisebb comb.
Az elsõt sima bolti kentucky mézes chilis rubba tettem (spaarban kapható)
A másikat a Máriuszék könyvében található világos oldalas rubba, annyi módosítással, hogy a chili por mennyiségét visszavettem mert nyafogás volt itthon, hogy túl csípõs. Az, de a magyar bírja.
A húsokat szárazra töröltem, oliva spray-vel befújtam, bedörzsöltem a rubokkal. Töltényszmókert beizzítottam, 110C hõfoknál feltettem.. Füstölõ fának bükk és akác hasábokat tettem, de tanulság (eddig mindig akácot, körtét, almát használtam), a bükk nekem nagyon bejött.
3,5 órát ment így, közben megebédeltünk és egy órára natúr bolti grill kolbászt is csináltunk ebédre a húsok mellett. Ezután a húsokat alufóliába csomagoltam, de a bolti rubos combot bekentem BBQ szósszal(sima bolti HP spicy bbq).
Újabb 4 óra füstölés után ránéztem a maghõre. 97C volt.
Levettem becsomagoltam konyharuha törölközõk, be a hûtõládába és pihentetés (1óra, mert a meccs az fontos volt)
Ezután tálaltam.
Tanulságok:
1. Nem száraz. Nem is szaftos, de simán élvezhetõ, fogyasztható. Ez senkit ne tartson vissza!
2, Aki szaftosabb élményre vágyik, az kenje be szósszal félidõben és úgy csomagolja be! Nekem jobban bejött a szósz nélküli.
3. Kicsit túlment. A 97C maghõ sok a 85-87 lett volna frankó, de bealudtam a söröktõl. Igen a szakács iszik közben, különben kiszáradna.
4, A bükkfa a vaddisznó füstölõfája.
5, Bátorság, alázat, odafigyelés