Akciós volt a sárgaúszójú tonhal a madarasban, ezt nem hagyhattam ki. Nem mondom, hogy ingyen van, de a fiammal mi nagy halevők lennénk, ha hozzájutnánk. A halas pultnál kitett példányok csodásan néztek ki, igazi szusi minőség. Kértem hát két vastag szeletet. 1,2 kg lett - maradhat? Mivel én kértem vastagon, hát így jártam :)
A receptet pedig a Paprika TV-n láttam, és megpróbáltam emlékezetből reprodukálni. Hamár sütök, feleségem is enne valamit. Találtam egy nagy csirkemellet a csodahüttőben, amit durván lebontottam a csontjáról, és két-két szeletre vágtam az oldalakat. Az ötlet a hasonló ízesítéssel elkészített csirke és hal volt.
Mivel a halas serpenyőben már nem illik a csirkét sütni, ezért a baromfit vettem előre a sorban. A halnak nem kell sok idő.
A csirkén rajtahagytam a bőrt, legfeljebb kidobják a lyányok. Megsóztam, majd körbeszórtam fekete és fehér szezámmaggal, valamint egy kis marokkói fűszerkeverékkel a római kömény és a paprika miatt. A serpenyőbe szezámolajat öntöttem, keveset, és felforrósítottam rendesen. beletettem a húsokat és a magányos csontot is - pont elfértek. Amikor már rendes kérge volt a húsnak, kapott pár szelet fokhagymát.
Szép pirosra sütöttem a csirkemellet, majd tányérra félretettem letakarva.
Ezután jöhetett a tonhalszelet. Csak egyet vettem elő, az akár három embernek is elegendő, meg a fűszerek, amik már a csirke sütésekor is kéznél voltak:
- 1 db bő 3 cm vastag vörös tonhal szelet (62 dkg)
- 2-3 ek szezámolaj
- 2 ek olivaolaj
- 1 fej fokhagyma
- 3 ek fehér szezámmag
- 3 ek fekete szezámmag
- 1 ek marokkói fűszerkeverék
- Szójaszósz
- Hoisin szósz
- Csilipehely
A csilipelyhet elfelejtettem, a Hoisin szószt meg túl édesnek éreztük, így nem kellett.
A halat négyzetes hasábokra felvágtam. Megszórtam a vágódeszkát a szezámmagokkal és a marokkói keverékkel, amiben azután gondosan nyomogatva belehengergettem a halhasábokat. Közben a szezámolajon (amiben a csirke sült) és egy kis hozzáadott oliván megpirítottam a fokhagyma nagy részét.
A megpirult szeleteket a fokhagymás tányérra kikanalaztam, kell majd a tálaláskor. Ismét felhevítettem a serpenyőt, majd a halhasábok hosszanti oldalaikat 30-30 (ha igazán jót akarsz, legyen ez 20-nál is kevesebb) másodpercig pirítottam a forró fokhagymás olajon. Ezzel kész is a sütés, kitettem a deszkára.
Nagyjából 1 centiméter vastagra felszeleteltem a hasábokat.
A fiam nem kért a nyers fokhagymából, így csak a pirítottból kapott, meg egy kis szójaszószt a tetejére. A tányérra feleségem római salátára halmozott friss salátája került (kötözősaláta, paradicsom, uborka, kapribogyó, citrom, olivaolaj), amin igyekeztem szépen elhelyezni a halat.
Én szeretem a nyers fokhagymát is, nekem abból is jutott :)
De azért egy kis petrezselymes újkrumpit még szedtem hozzá:
Zseniális étek volt, villámgyorsan elkészült. Feleségem szerint a csirkemell is jó volt, különösen a csont mellett fennhagyott húsok.
Csakazértis egy villakép - szépen prezentálja az alkotóelemeket:
Tanulságok, mert az is van:
- A halat max 20-20 másodpercig lett volna szabad pirítani, hogy éppen csak kérge legyen. Így is piros volt belül, de szerintem túlsült.
- Nem ártott volna egy kis gyömbéres/citromos/szójaszószos öntet a felszolgáláskor, de a salátaágy is megtette.
- Lehet még újhagymát, esetleg babcsírát is adni mellé, valamint a csilipehelynek is lenne helye tálaláskor.
Ettől függetlenül remek étel lett, és a saláta csodásan kiegészítette.