Jön a fiunk, valamit kéne a grillen sütni! Belebújtam hát a csodahüttőbe, és keresgélni kezdtem. Volt ott minden szép és jó, de semmi sztéknek valót nem leltem.
Beleütköztem viszont egy szép szőke marhanyakba, és egy lapockába (ez utóbbira az volt írva, hogy tatárnak). Tatárt ugyan nem készítettem belőlük, de az állaga mindkét húsnak az USA-ban megszokot sirloin tip-re hasonlított. Ez jellemzően egy rövid rostú, keresztben vágott hús, ami nagyon laza kötődésű izomszálakból áll. Pont emiatt az állag miatt remekül felszív bármilyen pácolást és roppant szaftos lesz.
Most is egy nagyarányú pácba tettem, ahonnan két óra múltán már lehetett is a parázs fölé tenni. Kellett hozzá:
- 60 dkg fiatal marhanyak csont nélkül
- 60 dkg marhalapocka csont nélkül
- 1 kisebb vereshagyma
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek A1 Bold&Spicy szték szósz
- 2 ek eredeti Worchestershire szósz (az üvege csak a kóbor apácák megtévesztésére szolgál)
- 2 ek Hoisin szósz
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek mustár
- 1 ek durvára tört feketebors
- 1 ek görög szték fűszerkeverék
Ezeket a szószokat és fűszereket egy fémtálba öntöttem. A hagymát és a gyömbért belereszeltem.
Jól kikevertem, és részletekben adagolva beledolgoztam a feldarabolt húst. Volt egy szelet érlelt marhaszték, azt csak száraz fűszerekkel szórtam meg, és becsomagoltam alufóliába.
Feleségem kicsit mellényúlt a faszénvásárlás közben, és brikettet hozott. Kétség kívül roppant kényelmes, mert egyenletes méretú darabok, könnyű meggyújtani is, de valahogy nem lelkesedem a faszénporba kevert ragasztóanyagért, ami a legtöbb esetben valami kőolajszármazék. No dehát ez van, ezzel kell sütni! Időm volt, a hús ázzon a pácban minél tovább. Megraktam hát a grill egyik oldalát, és begyújtottam. Amikor már fehér hamus volt a brikett, megsóztam és felpakoltam a rácsra a húsokat, egy részüket távolabb a parázstól, hogy nekünk is legyen puhább darab ... Viszont pakura szagot nem éreztem. Megtanultak szárazon préselni faszénport???
Nagyon hasonlított az USA-ban sütögetett változathoz! A nagy szeletet viszont egy dobozban a kicsilyánynak tettem félre, merthogy az alaposan átsütöttem.
Körítésnek egy egyszerű rizst főztem serpenyőben, salátának feleségem rittyentett egy remeket.
Ízre is olyan volt, mint amire emlékeztünk.