Kivettem egy hét szabadságot, hogy legalább a kerti munka nagyját el tudjam végezni. Persze nem sikerült, közben a derekam beállt, úgyhogy egy hétig az ágyat nyomtam, kiestek a délutánok is, amikor még lehetett volna valamit végezni. Annyi előnye volt a dolognak, hogy végre főzhettem valami komolyabb ételt is. A nagy munka hevében ugyanis szendvicseken és hideg kaján éltem, mert azt bármikor be lehet kapni, sem főzni, sem rendesen enni nem volt érkezésem.
Az egyik nagylelkű kolléga munka után elfuvarozott a piacra bevásárolni. Vettem "falusi" csirkecombot. Jó nagy bullshit. Mondjuk, városit még nemigen láttam, az állattartás (főleg az iparszerű) valahogy nem az az urbánus dolog. Azt, hogy tanyasi, nyilván nem merték ráírni, hiszen az szabad tartású, kizárólag természetes táplálékon nevelt madarat jelent. Aztán persze rájöttem, miről van szó. A falusi csirkecomb tokos, mint az állat, a "zokniját" nem húzzák le rendesen, és a kaparójából hozzányiszálnak egy darabot, hadd egye a városi nép azt a finom porcogót, ropogtassa a csontot. Arról nem is beszélve, hogy comb árban lehet adni a lábat. Megküzdöttem a tollakkal, téptem, vakartam, perzseltem, aztán másfél óra küzdelem után úgy döntöttem, jó lesz így is, legfeljebb megy a bőre a kukába. Vettem még némi szalonnát, csirkemájat, zöldséget és rizst, a hűtő aljában volt még kevéske ásás elől mentett zöldféle, elégségesnek tűnt egy főzésre.
Hozzávalók:
- 6 csirkecomb
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg csirkemáj
- 6 dl rizs
- 12 dl húslé
- 6 dl aprított vegyes zöldség (jelen esetben sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, borsó, petrezselyem levél szára, hagymaszár)
- egy nagy csokor petrezselyem zöld
- 1-2 tavaszi hagyma vagy új vöröshagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 egész tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- sertészsír
A megkínzott combok bőrét felfejtettem, megsóztam mindenhol, aztán egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Este elővettem a fagyasztóból egy flakon (Millennium Flakon :D) fagyasztott húslét, hogy reggelig kiolvadjon. Még ősszel kaptam egy darab tokaszalonnát, megabáltam, de a zamatos lét sajnáltam kiönteni, félretettem, most pont jól jött a rizshez.
A szalonnát felcsíkoztam, kevés zsírral üvegesre pirítottam, aztán megdinszteltem benne a laskára vágott vöröshagymát.
A vízbe áztatott zsemléket a csirkemájjal, az apróra vágott fokhagymával és a szalonnás hagymával ledaráltam.
Hozzáadtam egy tojást, a felaprított petrezselyem zöldet és a hagymaszár egy részét. Sóztam, borsoztam. A májjal kapott szíveket félbevágtam és azt is a töltelékbe tettem. Alaposan elkevertem az egészet. A tojást keveselltem, tettem bele még egyet.
A combok bőre alá szuszakoltam a tölteléket, majd kizsírozott tepsibe fektettem őket.
Másfél órán át sütöttem hármas fokozaton. A vége felé kétszer megöntöztem a kisült szafttal, hogy legyen egy kis színe, de túl látványos eredményt nem értem el vele.
Míg a madár sült, elkészítettem a köret is. A zöldségeket felaprítottam. A petrezselyem elég szívós volt, párat nem is szeltem fel, csak hosszában bevágtam, az íze azért még jól jött a rizsbe.
Tekintettel a kemény összetevőkre, zöldségeket kevés vizet aláöntve egy jénaiban 20 percig pörgettem a mikróban 750 Watton.
A rizst zsíron megpirítottam. Felöntöttem a húslével, hozzáadtam a megpárolt zöldségeket, a maradék petrezselyem- és hagymaszárat.
Lefedve, előmelegített sütőben készre pároltam. Félidőben kivettem a sütőből és átkevertem, hogy az időközben feljött zöldségeket beleforgassam.
Ecetes jalapeno paprikával tálaltam.
Minden nagyon finom lett. A töltelékben az a sokféle íz remekül kiegészítette egymást. A hús a képen talán kissé rózsaszínnek tűnik, de éppen jól át volt sülve. Végül a bőre is fogyasztható volt, nem maradt benne toll. Három napig ettem, úgyhogy egy időre most ez is ki van pipálva.
Az utolsó 100 komment: