Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Töltött csirkecomb

2018.05.15. 07:00 Waka

Kivettem egy hét szabadságot, hogy legalább a kerti munka nagyját el tudjam végezni. Persze nem sikerült, közben a derekam beállt, úgyhogy egy hétig az ágyat nyomtam, kiestek a délutánok is, amikor még lehetett volna valamit végezni. Annyi előnye volt a dolognak, hogy végre főzhettem valami komolyabb ételt is. A nagy munka hevében ugyanis szendvicseken és hideg kaján éltem, mert azt bármikor be lehet kapni, sem főzni, sem rendesen enni nem volt érkezésem.
Az egyik nagylelkű kolléga munka után elfuvarozott a piacra bevásárolni. Vettem "falusi" csirkecombot. Jó nagy bullshit. Mondjuk, városit még nemigen láttam, az állattartás (főleg az iparszerű) valahogy nem az az urbánus dolog. Azt, hogy tanyasi, nyilván nem merték ráírni, hiszen az szabad tartású, kizárólag természetes táplálékon nevelt madarat jelent. Aztán persze rájöttem, miről van szó. A falusi csirkecomb tokos, mint az állat, a "zokniját" nem húzzák le rendesen, és a kaparójából hozzányiszálnak egy darabot, hadd egye a városi nép azt a finom porcogót, ropogtassa a csontot. Arról nem is beszélve, hogy comb árban lehet adni a lábat. Megküzdöttem a tollakkal, téptem, vakartam, perzseltem, aztán másfél óra küzdelem után úgy döntöttem, jó lesz így is, legfeljebb megy a bőre a kukába. Vettem még némi szalonnát, csirkemájat, zöldséget és rizst, a hűtő aljában volt még kevéske ásás elől mentett zöldféle, elégségesnek tűnt egy főzésre.

img_2996.JPG

Hozzávalók:
- 6 csirkecomb
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg csirkemáj
- 6 dl rizs
- 12 dl húslé
- 6 dl aprított vegyes zöldség (jelen esetben sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, borsó, petrezselyem levél szára, hagymaszár)
- egy nagy csokor petrezselyem zöld
- 1-2 tavaszi hagyma vagy új vöröshagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 egész tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- sertészsír

img_2958.JPG

A megkínzott combok bőrét felfejtettem, megsóztam mindenhol, aztán egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_2952.JPG

Este elővettem a fagyasztóból egy flakon (Millennium Flakon :D) fagyasztott húslét, hogy reggelig kiolvadjon. Még ősszel kaptam egy darab tokaszalonnát, megabáltam, de a zamatos lét sajnáltam kiönteni, félretettem, most pont jól jött a rizshez.

img_2954.JPG

A szalonnát felcsíkoztam, kevés zsírral üvegesre pirítottam, aztán megdinszteltem benne a laskára vágott vöröshagymát.

img_2960.JPG

A vízbe áztatott zsemléket a csirkemájjal, az apróra vágott fokhagymával és a szalonnás hagymával ledaráltam.

img_2963.JPG

Hozzáadtam egy tojást, a felaprított petrezselyem zöldet és a hagymaszár egy részét. Sóztam, borsoztam. A májjal kapott szíveket félbevágtam és azt is a töltelékbe tettem. Alaposan elkevertem az egészet. A tojást keveselltem, tettem bele még egyet.

img_2966.JPGimg_2967.JPG

A combok bőre alá szuszakoltam a tölteléket, majd kizsírozott tepsibe fektettem őket.

img_2969.JPG

Másfél órán át sütöttem hármas fokozaton. A vége felé kétszer megöntöztem a kisült szafttal, hogy legyen egy kis színe, de túl látványos eredményt nem értem el vele.

img_2976.JPG

Míg a madár sült, elkészítettem a köret is. A zöldségeket felaprítottam. A petrezselyem elég szívós volt, párat nem is szeltem fel, csak hosszában bevágtam, az íze azért még jól jött a rizsbe.

img_2974.JPG

Tekintettel a kemény összetevőkre, zöldségeket kevés vizet aláöntve egy jénaiban 20 percig pörgettem a mikróban 750 Watton.

img_2979.JPG

A rizst zsíron megpirítottam. Felöntöttem a húslével, hozzáadtam a megpárolt zöldségeket, a maradék petrezselyem- és hagymaszárat.

img_2981.JPGimg_2983.JPG

Lefedve, előmelegített sütőben készre pároltam. Félidőben kivettem a sütőből és átkevertem, hogy az időközben feljött zöldségeket beleforgassam.

img_2987.JPG

Ecetes jalapeno paprikával tálaltam.

img_3001.JPG

Minden nagyon finom lett. A töltelékben az a sokféle íz remekül kiegészítette egymást. A hús a képen talán kissé rózsaszínnek tűnik, de éppen jól át volt sülve. Végül a bőre is fogyasztható volt, nem maradt benne toll. Három napig ettem, úgyhogy egy időre most ez is ki van pipálva.

145 komment

Címkék: tojás fokhagyma zeller csirkemáj csirkecomb zöldborsó sárgarépa újhagyma petrezselyem kolozsvári szalonna húslé petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4213909280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.17. 12:04:25

@Andrass9: ilyen cselédkönyvet, akarom mondani zöldkönyvet hogyan lehet szerezni? Regisztrált termelőként? Földtulajdonosként? Plusz a tanfolyam, méregkeverő vizsga? Szóval hogy lehet valakiből bárcás permetező, tudja valaki?

csevely 2018.05.17. 12:35:30

@pizzaszeletvágó:
Mindenkinek, aki vegyszerekkel foglalkozik, mondjuk galván, autófestő...földművelő, bortermelő..stb, kell egy engedély, amihez egy méregkezelői tanfolyamot kell elvégezni. Ez alól mentesül(t) régebben ( csak mert 10 éve nem csinálom, és azóta mindent átírhattak), akinek volt vegyipari technikumi végzettsége, vegyész egyetemi végzettsége. Illetve, ha van alkalmazottként ilyen ember, illetve tanácsadói szerződést kötöttek ilyennel, velem is, hogy bátran hozzájusson nagy kiszerelésben, illetve nem lakossági csoportba tartozó permetszerekhez, vegyszerekhez.Csak a diplomámat kellett odaadni lefénymásolva és írt a paszuly egy tanácsadói papírt oszt azt sem tudtam pár évig, hogy ki mit és mennyit vett a kontómra.
Valami kérelem ( és pénz), papirok beadása...után a tisztiorvosi hivatal az ő nevére kiadta az engedélyt. Mindenkire igaz ( volt ), természetes személy, BT, KFT, RT...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 12:38:44

@Andrass9: A kabaré az egészben, hogy a tanfolyamon kötelező résztvenni, de megtanulni nem kell, mivel nincs vizsga ...

2018.05.17. 14:35:05

@látjátok feleim szümtükkel: tévében láttam egyszer, hogy milyen kergetőzést tudnak egymás körül csinálni, ezért nem lepődtem meg nagyon. Amerikai rajzfilmmekbe illő poén. :)

@Andrass9: @csevely: köszi
Egyébként amihez korlátozás nélkül hozzá lehet jutni, az a Mospilan és a Karate. Aranyárban. Előbbi felszívódik, esetleg az üvegházi ellen is védhet, legalábbis ezt írják az adatlapján. Cseresznye "kukuc" ellen biztosan véd. :) A Karate az csak kontakt inkább, de viszont széles spektrumú, nekem a szőlő miatt kell, meg a rózsákra, szóval ahol eléri a permetszer a kártevőt.
Hej, régi szép Bi-58-as idők! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 15:02:36

@pizzaszeletvágó: Nekem az a gondom, hogy a fikusz a lakásban lebeg a plafon és a padló között félúton. Levenni nagyon macerás és kétemberes. Permetezni meg lakásban nem lehet, ezért kerestem gyökéren át felszívódó rovarirtót. Úgy tűnik csak az Actara ilyen, de az II-es kategóriás.

2018.05.17. 15:58:02

@Andrass9: Azt állítja gyártó, hogy a Mospilan gyökéren keresztül is felszívódik. Ez megoldhatja a "Mohamed-fikusz" dolgát. :D

www.sumiagro.hu/mospilan-szabadon/

csevely 2018.05.17. 16:30:46

@pizzaszeletvágó: @Andrass9:
Én egy Confidor szerrel küzdök az üvegházi molytetű ellen, és arra is ráírva, hogy földből felszívódik és roppant hosszú hatása van.A Bi-58 vehető volt tavaly még itt, bár csak literes kiszerelésben, és nagyon drágán. Szerbek hozzák 3 decisben is:))
Az üvegházi igazi gyilkosa amúgy az Actara.
Van egy K-1 nevű szer is, azt itt gyártják a városban.
www.novenypatika.hu/k-1-rovarolo-szer-25-g
Az a szép, hogy a fehér tetű elleni harcban minden más bogár , tetű, moly, atka, poloska eltűnt a kertből:)) Persze váltogatom, van még a Decis, Spilán és a fentiek.
Azt nem értem amúgy, hogy sok szerre rá van írva, hogy évente legfeljebb 1-2-3 alkalommal használható. Mert miért?

2018.05.17. 16:50:21

@csevely:

"Azt nem értem amúgy, hogy sok szerre rá van írva, hogy évente legfeljebb 1-2-3 alkalommal használható. Mert miért?"

Talán mert a növényt magát is károsítja a neki beadott gyógyszer, akárcsak az ember esetében? Talán mert túl korán kialakulna a rezisztencia, mint az ember antibiotikumaival kapcsolatosan?
Talán mégis sok lenne érési időben a megmaradó, emberre káros szer a termésben?
Nem vagyok szakembere, csak tippelek.
Én inkább betartom, a növény és az ember közös érdekében. Így is csak a kényszer visz rá a kemizálásra és nagyon igyekszem minimalizálni.

Tangó Suszter 2018.05.17. 17:08:16

@Andrass9: A kertészed nem tud segiteni?

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 17:19:56

@csevely:

Mert már a kétdecistől is csak röhögnek egyes rovarok, mondjuk a levéltetű.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 17:21:52

Látott már valaki rovarírtó/gombaölő dobozon tájékoztatást arról, hogy mennyi a hatóanyag lebomlási ideje?

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 17:22:19

A kötelező élelmiszervárakozási idő nem ér, azt én is olvasom.

csevely 2018.05.17. 17:26:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Figyu ! Én nem használom a Bi-58 at,túl sok a várakozási idő. a többi viszont rendet vág köztük. Az Aktara, Confidor, Decis, Spilán. A hatásosság amúgy erősen függ a gyártótól is. Sajnos, mint a gyógyszereknél, jól meg kell fontolni hogy ugyanazt a hatóanyagot kitől veszed. Pl a Krka attól szuper, hogy GARANTÁLJA hogy a beletöltött hatóanyag kb 10 százalékot szór. Míg a Teva értéke 30-at. Ugyanez van a permetszereknél is. Mondom sajnos.

csevely 2018.05.17. 17:37:35

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel:
Valamikor régesrégen egyszercsak felvillant az agyamban, hogy őseim nyers nikotinnal permeteztek. Oszt az jó lehet nekem is.
Barátaimtól, akik dohányt termeltek, kértem szárított dohánylevelet, hogy acetonnal kioldjam a nikotint, új évben pedig dohány palántákat. Az üvegházi molytetű röhögött az egész nikotin mizérián, a következő év fontos tapasztalata volt, hogy fürtökben lógtak a dohány növényemen, amiből akartam permetlét készíteni.
Kínomban lepermeteztem a kolóniát hipóval, sósavval, eredménytelenül. Mint ahogy a csigákkal is reménytelenül küzdök.A begyűjtött példányokat bedobálom a cstornába, leöntöm sóval, vagy sósavval, akkor leesnek a PVC cső oldaláról, de nap múlva már ott tömegelnek a lezárt fedélen.
Egy barátném szerint az élet él és élni akar. Akárhogy gátolja is az ember......

2018.05.17. 17:52:15

@csevely:

"Egy barátném szerint az élet él és élni akar. Akárhogy gátolja is az ember......"

Ez így nem igaz. Ne felejtse el a barátnéd az ember torzító hatását a természetre!
Csiga ellen tartsál futó kacsát! :D
kapanyel.reblog.hu/ahol-fut-a-kacsa-pusztul-a-csiga

2018.05.17. 18:18:32

Egyébként le van tojva a permetszer.
Ma munka miatt a városi piac környékén jártam, hát benéztem, volt már kb. 15 kiló vargánya, a Mátra környéki falvakból.
Be vagyok sózva, mint a meztelen csiga, de nem lesz időm szétnézni... :(

Tangó Suszter 2018.05.17. 19:21:01

Shinrin yoku. Persze csak annak aki rá ér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 19:38:51

@pizzaszeletvágó: Hát ez igazán meglepett!!!! Azóta használom, amióta létezik. A legjobb felszívódó rovarirtó - még a liszteskét is megöli :)
A gond, hogy nincs mennyiség megadva, mennyivel locsoljak. De így, már tudom, hogy a cégtől kell kérdezni, hisz ők mondják, hogy jó gyökéren át is.
Nagyon szépen köszönöm! Remélem megoldja a problémámat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 19:50:01

@csevely: Nekem ezek a nikotin, szappan és csalán dolgok nem jöttek be. A kártevők csak nevetnek rajta. Van Bi58-am még, amit katasztrofális helyzetben vetek csak be és nagyon kis mennyiségben. Azért az egy durva vegyszer volt ...
A csigák ellen egy apró csipet só remek, de ezzel az erővel megfoghatom, és egy tejfeles vödröcskében mennek is a kukába :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 20:03:18

@csevely:

Én 2017-ben cserépben termeltem a magam számára szükséges paradicsomot. Két módszerrel védtem őket a liszteske ellen. Letéptem a levézet végső tagját, minél fiatalabb korban annál kevesebb maradt rajta, és gyakran permeteztem bordói lével. Mert a mézgától amit a tetves dögök termelnek a gomba rögtön megtelepszik,érzi magát. Most is ugyan ezzel a technológiával csinálom, nagyon szépek. A mospilan nevű akármin röhögnek a dögök.

Tangó Suszter 2018.05.17. 20:57:29

@látjátok feleim szümtükkel: A Google meg a kutya az ember legjobb barátja. DDD Reviczkyt meghallgattad?

2018.05.17. 21:02:47

@Andrass9: nyilván osztani kell kettővel, amit magukról írnak, de egy próbát megérhet

@látjátok feleim szümtükkel: nekem nincs liszteském, mert nincs fóliám, üvegházam, és ha palántot veszek, azon se jön már ki. Egyszer fogadtam el palántot a szomszéd fóliájából, akkor lett csupa ilyen bogaras az egész, de akkor nem Mospilannal kezeltem, hanem Kapatox-szal egyből. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 21:06:19

@Tangó Suszter: A kertészemnek nincs zöldkönyve. Ezen kívül nem rajong semmiféle permetezésért ...
Nem hibáztatom. Van akinek a pap és van kinek a papné. Nekem egészséges gyümölcs kell. Ha lehet, nem a bolygó elpusztításával ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 21:10:00

@látjátok feleim szümtükkel: A liszteske ellen valóban jó, hogy a növény fiatal hajtásait letépjük. Igenám, de akkor mivel fog termést hozni????
Imádom a "biológiai védekezést" ...
A mospilán nálam eltüntette a liszteskét levéltépkedés nélkül is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.17. 21:14:51

@pizzaszeletvágó: Liszteske akkor is jön, ha nincs fóliád! Hogy a franc a belibe. Nem kell hozzá máshonnan palánta (saját nevelésű is befehéredett), de azért érdekelne a "kapatox" módszer :)
Az uborkára mindig megjön, onnan meg átmegy a paradicsomra. Nagyon nem bántja, ezért nem veszekszem vele.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 22:39:36

@Andrass9:

Nem a hajtást tépem le, csak a levél végét.

csevely 2018.05.17. 22:46:30

@pizzaszeletvágó:
"Ez így nem igaz. Ne felejtse el a barátnéd az ember torzító hatását a természetre!"
Erre mondom én, hogy pont azt nem tudja tolerálni a természet, és figyelembe sem veszi.
Van egy könyv, bár sztem videó is, film is, a címe : élet az ember után.
Komoly(nak mondott) tudósok fejtik ki gondolataikat arról, ha az ember eltűnne, akkor hogyan lenne a világ. Oszt arra jutnak, hogy 200 év után visszaáll az eredeti populáció, minden megy a régi kerékvágásban. . . .
Vagy emlékszel a Tisza ciános dolgaira? Mit vizionáltak? Hogy több tíz évig nem lesz élet a folyóban! De év múlva már tele volt hallal, szúnyoggal, madárral, sőt a poroszlói halcsárdában már kapható volt a frissen fogott harcsa halászlé! Oszt akkor hogyan ?Mert az élet élni akar!

csevely 2018.05.17. 22:56:43

@látjátok feleim szümtükkel:
Sajnos, de nekem még nincs időm arra, hogy tépkedjem a friss leveleket. Ezért van, hogy kettő-három hetente permetezem felszívódó szerekkel. A baj csak az, hogy a szomszédaimtól állandóan fertőz a dög, de persze a gomba is. Triviális megoldás, ami pár év múlva összejön, hogy én sem termelek semmit, így gomba, bogár éhenhal, A másik, hogy mint Don Quijote küzdök, círka 100X annyi pénzt ölök bele egy vegyszerrel teli növényért, mint amiért megkapom multinál. Óriási dilemma.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 23:07:10

@csevely:

Nekem csak annyi paradicsomom van, amennyi a saját szükséglet, annyit ráérek levelezgetni. Amikor sok volt, akkor permeteztem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 23:08:49

@csevely:

Csernobil is jó példa, pedig az hosszú távú fertőzés, a természet meg le sem tojja, él, és virul.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 23:13:00

Olcsóbban megkapom a boltban. Biztos?

Az a borsó, ami a saját kertben nő és ott szedjük le, mindig más, mint amit két-több napos állapotban veszünk a boltban.
Olyan paradicsomokat meg a környékünkön nem is láttam, mint amiket én a saját kertemben szedtem. Néha felbukkan egy-két aladónál valami különlegesség, de az igazi és megfizethetetlen csuda, amiokor a salátába fehértől a feketéig külön féle színű és ízű paradicsomok kerülnek.

csevely 2018.05.18. 05:23:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Nos az, hogy a természet mennyire stabil formációkkal dolgozik, jó példa a hibrid növények esete. Ha elveted a magját, ha van egyáltalán, már olyan növényt nem kapsz utódul. Még látványosabb a génkezelt esete, mert 2 generáció múlva visszatér az eredeti állapot, azaz az ős, a kiinduló növény lesz a termés. És hogy ezt hogyan csinálja a természet? Amikor beletanulok a molekuláris biológiába, olyanokkal szembesülök, hogy DNS reparációs mechanizmus. Az pedig egy végtelen bonyolult dolog, felfoghatatlan hatásfokkal illeszti össze a széttört láncot, javítja , cseréli a sérült részeket. Hogy honnan veszi az információt, hogy az A,C,G,T bázisok sorrendje mi volt a sugárzás, sérülés, változás előtt?????
Tényleg csak kis ízelítő arról a rendszerről, amiről állítják, hogy csak úgy a semmiből kialakult:D elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/ANovenyiAnyagcsere/ch07s03.html . Engem az is elgondolkodtatott régebben, hogy itt a folyó, tó mentes vidéken ha összejön egy nagyobb, stabil pocsolya pár hónap múlva már halak is lesznek benne....a békákon, szúnyogokon túl. Nehéz ügy ez.
A kertben feleségem csak megnem vehető dolgokat termeszt(ene), mint pagoda karfiol, japán saláta, rebarbara, pasztinák és társaik. Mármint a virágokon kívül, azok foglalják el a nagyobb részt. Merthogy egy kiló répa ma is 200 forint kilónként, míg egy szál virág akár 500 forint is lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 09:19:46

@Topy: Tegnap estefelé a kertben sétáltam, bóklásztam. Csodáltam a virágokat, a fákat. Számoltam a halakat a tóban. Szedtem kis cseresznyét is. Viszont semmit sem csináltam (nem kertészkedtem), csak élveztem a látványt. Igaz, ez csak egy kert, nem egy erdő, de a terápia hatott:
Reggel kilencig aludtam másnap ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 09:29:27

@Tangó Suszter: Ezek fantasztikus képek. Néhány hasonlót magam is láttam (mint például a William Sherman kapitány mammutfenyőt, vagy Szicíliában óriásfikuszt). Az ember teljesen eltörpül mellettük.

2018.05.18. 09:53:01

@csevely: Pontosítok. Úgy értettem, hogy az élet ember nélkül is visszaáll, és létrehoz valamilyen ökoszisztémát. A hangsúly a "valamilyenen" van. Az ember ki nem törölhető torzító hatása miatt nem az eredeti szisztéma áll vissza. Mert ugye mi volt az eredeti? Például az emlősök vagy a hüllők uralkodása volt-e az eredeti? A jégkorszakok vagy a felmelegedések populációja az "eredeti"? Na ugye, hogy klasszikussal szóljak.
A kikelő csigáidra ez úgy vonatkozik, hogy ha sose lett volna emberi tevékenység azon a helyen, biztos nem lenne annyi nudista csiga sem, semmikor. Én csak ennyit szerettem volna, a lényeggel egyetértek.

Tisza. Nem igazán jó példa, hiszen pontosan higany szennyezésről van szó. Ez csak nagy dózisban öl azonnal, felhígulva csak raktározódik a legkülönfélébb tiszai élő szervezetekben, például harcsában. Azután a harcsa fogyasztó emberben. Az inkább statisztika, hogy előbb döglünk meg más kórságban, mint higanymérgezésben, nem várjuk meg, hogy a magyar halfogyasztási mennyiségek mellett abba haljunk meg.
Az alumínium, ólom, réz... na ezek már okoznak az ember belátható élete során is raktározási betegséget. Mellékes: Én láttam már rézmérgezett beteget, aki egy nyomtatott áramköröket gyártó üzemben dolgozott. Addig.

DNS reparáció. Ne legyünk felszínesek, azaz ne maradjunk meg a Kásler-Csókay szinten. Segítségül hívom az itt jelenlévő informatikusokat, matematikusokat.
Az információ tárolása, szállítása, átadása, másolása közben hibák keletkeznek. Működés közben viszont hibajavító kódok és hibajavító matematikai algoritmusok működnek folyamatosan. Ezek a már meglévő eredeti információból helyreállítják a másik oldalon sérült információt. Egyetlen számítógép, okoskütyü, internet sem lenne enélkül hatékony. Nem kell hozzá isteni beavatkozás, elboldogul vele a matematika, az ember matematikája.
A DNS információt tárol, átad, másolódik, hiba javítódik, csak nem elektronikus a fizikai megvalósítás, hanem biokémiai. Ennyi a különbség, illetve az, hogy amit az ember csak 2 biten, kettes számrendszerben képes, azt a "természet" 4 biten, négyes számrendszerben műveli. És a természet hibázik, kurvára hibázik, mert a hibajavító folyamata akkor sem áll le, ha sérült információt kell reprodukálnia! Igenis elrontott DNS-t, széttört DNS-t is reprodukál. Kérdés mennyit.
Ezekben a folyamatokban bizonyosan semmilyen tudatosság nincs, se felsőrendű értelem. Automatizmusok, amik nem miattunk léteznek. Isten a hetedik napon lepihent és azóta is alszik szerintem, bár ideje lenne felébreszteni... csak nehogy az legyen az utolsó ítélet: "Mit műveltetek itt, amíg én aludtam? Na nesztek egy jó kis apokalipszis!" :)))

Topy 2018.05.18. 10:07:02

@pizzaszeletvágó: az ember 8, 16 32 vagy még több biten is tud "hibajavítani", RAID5, 6, 10 és hasonlóan fejlett diszkrendszerek már kompletten eltűnt "DNS"-t is reprodukálnak ;)
apokalipszis itt akkor jön, ha elszáll a vezérlő :)

2018.05.18. 10:28:45

@Topy: vagy ha kifogy a hűtőből a sör... :) Kár, hogy ez sejtszinten bonyolultabb művelet, algoritmus hiába van rá, eszköz nincs. Marad az ifjúság forrásának keresése, az nincs meg ott RAID tömbben valahol? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 12:15:22

@Tangó Suszter:

Havasszépe régen sosem maradt meg, most cserépben tartva, és az árnyékos sziklakertbe állítva minden évben pompázik, persze ezek kicsi bokrocskák még.

A temetőbe, ahová járunk, a ravatalozó körül vannak gömb lombozatú fák, nem tudom mifajták. Azok alá beállva olyan göcsörtös, kacskaringós ágazatot látni, hogy az ember csak bámul. Talán védetté kéne nyilvánítani, bár az elmúlt 24 év alatt senki nem bántotta őket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 12:29:37

Én már sokszor egndolkodtam a növények, fák "vselkedésén".

A házunk előtt van egymás mellett elég közel két hárs, és egy akác, az első hárs mellett az udvarban egy nyírfa és egy fenyő. Az udvariak már akkor ott voltak, amikor a telket megvettük ( 1994 ), az utcaiakat 2000 után ültettük. Legkésőbb az akácot. Mindnek más a növekedési üteme, de mind jól érzi magát és nagyon beindultak. A nyirfa az utca felé is nőtt, és az akác arra, ahol a hárs áll. Igen ám, de hársak nekibuzdultak, utolérték magasságban az akácot meg a nyírt, és azok feléjük növő ágaik az évek alatt szépen elfordultak, részben felfelé, részben az udvar felé, hogy helyt adjanak a hársaknak.

Egyébként most ontja az illatot a hárs, a korai, a későbbi majd néhány hét múlva.

Tangó Suszter 2018.05.18. 13:53:01

@Andrass9: A Margit szigeten van három platán középtájon ezüstszürke törzs, hatalmas "karok" azaz ágak. Nagyok. Mindig köszönök nekik. A mamutfenyőkkel kapcsolatban ilyen szavak jutnak az eszembe: áhitat, lelkesedés, fenséges.Mallornt ki látott? :-)

csevely 2018.05.18. 13:55:53

@pizzaszeletvágó:
Akkor én is pontosítanék.
A Tiszába cián szennyezés, azaz az aranybánya tömény cián löttye ömlött bele több tízezer köbméter mennyiségben. Lehet volt higany is, de a cián irtotta ki az élővilágot. És ha már itten vagyunk, a magyar virtus arról szólt, hogy kussolt mindenki, csak a románokat piszkálták, de EU felé semmi reakció, a tudottan mindent kiirtó folyam előtti értékmentő lehalászás sehol, és csak mikor a Szerbek feljelentettek minket, na akkor lett némi mutogatás. A higany amúgy a tengeri halak sajátossága. De a MTA értékeléséhez kis adalék a vörös iszap katasztrófa kezelése, ugyanis a reakció az volt, hogy csúnya ugyan, de nem veszélyes, csak le kell mosni. Akkor nőtt szívemhez Pintér etás, aki meghívta az akadémikusokat egy kis bemutató fürdőzésre:)) Szal a tudomány álláspontjáról ennyit.

A kásleres dologról:
Én sehol sem emlegettem a zsidó istent, annak szövegeit végképp nem. Ráadásul a 10 parancsolat egészségügymegváltó hatását ne keverjük ide. Amiről írtam, hogy lövése sincs senki embernek arról, hogyan keletkezett ez a bonyolult szerveződés. Biztos nem úgy, hogy rohadt sok ideig csapkodta a tenger haragos vize a feltételezett őslevegőt villámoktól kísérve, miközben létrejöttek az aminosavak, fehérjék, ráadásul úgy, hogy megfelelő struktúrába csapódtak össze, és elkezdtek osztódni, szaporodni. Merthogy bármilyen tudományos próbálkozás megmaradt a legegyszerűbb szervesnek mondott molekulák létrehozásánál.
Talán ammónia , cián , társai....

"A DNS információt tárol, átad, másolódik, hiba javítódik, csak nem elektronikus a fizikai megvalósítás, hanem biokémiai. Ennyi a különbség, illetve az, hogy amit az ember csak 2 biten, kettes számrendszerben képes, azt a "természet" 4 biten, négyes számrendszerben műveli." .
Akkor talán elmerenghetünk azon, hogy egy processzor, úgy per tangentem ráakad egy algoritmusra, azzal ne foglalkozzunk hogyan keletkezett a processzor, de ráadásul rájön a redundáns megoldások előnyeire, sőt rájön, és alkalmazza a hibajavító kódokat.
Ha igaznak véled a hasonlatodat, akkor az van, hogy valaki megépítette a processzort, kitalálta az algoritmust, a redundanciát, a hibajavító kódokat, sőt ellátja energiával, hogy működjék, és igen, csinál háttértárat, hogy ne felejtsen véglegesen.
És akkor a biológiai megfelelője: valaki megalkotta ezt az egész univerzumot, beprogramozta az algoritmusokat, alkalmazva a hibajavító kódokat, redundanciákat, és ellátta energiával, sőt, amit az emberi informatika nem tud, egy olyan képességgel, hogyha a processzor, illetve bármely interfésze sérül, károsodik, akkor szépen meggyógyítja, megjavítja. . . ad infinitum.

A mostanság meghalt géniusz Stephen Hawking mondta, hogy eddig nincs semmi bizonyíték arra, hogy ne lenne szükség egy alkotó értelemre. Merthogy ő is , mint a legnagyobb kutatók rájöttek, hogy ez nem a zs. által alkotott materializmus szerint műxik.
Persze ha már itt tartunk, egy másik zs. mondta( Woody Allen ) egy hitvitán: " mindenki hisz valamiben, és én azt hiszem iszom még egy pohárral"
Maradjunk ennyiben:))

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 14:09:55

Felénk valami hülyeség terjed, mert a vastag törzsű öreg fákat vágják vissza, de nem csak formázzák, hanem nagyon csonkolják őket. Ez olyan, mintha az ember füléből vágnának le egy darabot, mivel az idő múlásával a cimpa bizony meghosszabbodik.

Ezek a barbárok nem gondolnak arra, hogy a megcsonkolt fa el fog pusztulni a lombozata hiányában, és bizony megint kell vagy 40-50 év, hogy a helyükön nagy fa álljon. Addig a levegő szűrését csak gyenge lomb tudja intézni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 14:20:53

@csevely:

Szerintem maradjunk, és innék is egy jó belga sört, csak sajnos mióta dübörög a gazdaság, felénk nagyon ritkán lehet kapni, neten meg qva drága, és nem én vagyok a krőzus, de még egy sajtócézár sem, kaszinózni is csak a szomszédban szoktam, és ebben a kocsmában is elég szerény a választék.:(

Egyébként meg ha elfogadjuk az elemek létét, akkor azok együtthatása magukból ered, tehát nem kell itten semmi egyéb rendező ész, vagy akárki. A kémia a biológiának is rendező elve, csak szerves anyagok mozognak, egyébként meg szerveztelenek, de mindekettő kémia, egy közös osztóval, az anyaggal. Az anyag formája meg sok nézetű. Ezért vagyunk mi emberek is csillagporból.:D

2018.05.18. 15:34:22

@csevely: igen a tiszai dologra rosszul emlékeztem. Javítani is akartam, de a közben dolgozom is, csak most van alkalmam. Cián az, cián. Szerencsére felhígult.

Én szándékosan nem gondoltam tovább amit írtam. Csak annyit írtam, hogy automatizmusok vannak. Erre utalt a poénkodásom is az alvó istennel. Nem tértem ki arra, hogy ki teremtette az algoritmusokat. Nem foglalkoztam a teremtéssel, nem éreztem idevalónak. Nem is folytatok róla vitát, ezen a helyen főleg nem. Ha neked az jött le, hogy valami istentagadó lennék, akkor olvasd el még egyszer. ;)
Csak az kiinduló probléma foglalkoztat: ha eltűnik valahonnan az ember, nem lehet úgy, mintha sose lett volna, és a visszaépülő (ha visszaépülő) ember nélküli szisztéma mihez fog hasonlítani. Csak erről beszéltünk, csak erről lehetnek hozzávetőleges ismereteink.

Nem tudom, hogyan és mireföl kevertél ide zsidó istent. De te biztos tudod. Ám nem vagyok rá kíváncsi. Kásler és Csókay végig haknizza évtizednél régebben ezt az országot, természettudományos ködös érveléseikkel, megszállták a tévét is, ez se zavar, amíg. Ami zavar, mikor ők ketten, meg mások is, a kereszténységet összemossák a nemzettel, ezt a két fogalmat keverni bűn, ez nagyon veszélyes hazugság, sehová sem vezet, csak szegregációhoz és erőszakhoz. Szót nem szóltam a tízparancsolatról, ez hogy jön ide?

csevely 2018.05.18. 15:36:53

@látjátok feleim szümtükkel:
Tündibündi!
Ha mindketten csillagporból vagyunk, akkor egy részed vagyok és egy részem vagy. Vagymi:))
És akkor tényleg ihatnánk belga sört is....
Viszont a nálam nagyobb elmék elmesélték, hogy hogyan is van a többdimenziós világ, hogyan lehetek egyszerre több helyen, sőt a jövőben, múltban. . . . akkor viszont itt és most én is felbontok egy sört ( sajnos csak Lidl ARGUS van itthon), na de egészségedre!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 15:37:47

@pizzaszeletvágó:

Na látod!

Ha napra kész lennél, tudnád, hogy a tízparancsolat szerinti élet megóv a halálos betegségek többségétől. A kisebbségől nem hallottam.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 15:41:49

@csevely:

Vagymi.;D
Ezt a csillagport és is nagyobb elméktől hallottam a tv-ben.ÖÖÖÖÖ

Kösz, a tiedre, mert nekem nincs itókám.:(

csevely 2018.05.18. 15:55:00

@pizzaszeletvágó:
Bár írtam, maradjunk ennyiben, de forszírozod a dolgot.
Szal ez az ember aztatat nyilatkozta, hogy minden probléma megoldódna, ha a tízparancsolat szerint élne Árpád népe.....Én nem vagyok az, én migráncs vagyok. Mármint tótok és svábok keveréke.
A fenti ember hivatkozik a zs. istenre, így te is arra hivatkoztál. Nem érdekes. Fenti mózes nevű , aki kivezette népet az akkor már több ezer éves Egyiptomi civilizációból, meg persze a Babilónból....itagdalsie...szal csak reagáltam.
Erre mondtam, maradjunk ennyiben, ne bosszantsuk egymást feleslegesen.
A lényegi kérdésre viszont nem reagáltál, azaz ha előjössz a mai emberi számítástechnikával, ( PC, Okosteló, Loptop, stb) akkor aztat ki alkotta. A természet, több millió év alatt valami porból+hamuból, vagy egy értelem?? Merthogy nem mindegy. Ugye a DNS rendelkezik egy reparációs mechanizmussal, amit nem tud produkálni a természet a most kialakult okoseszközök széles spektrumán.És én sem Istenről beszélek, de főleg nem egy emberi alakban megjelenő entitásról.
Inkább igyunk egy pohárral:)))

csevely 2018.05.18. 16:06:02

@látjátok feleim szümtükkel:
A hangulatom szerint Besos. . .vagymi:))

2018.05.18. 16:16:13

@csevely: ez az ember ennél sokkal rosszabbakat is nyilatkozott, csak most kapott nagyobb figyelmet.

"A fenti ember hivatkozik a zs. istenre, így te is arra hivatkoztál"
Itt hagyjuk abba, mert én nem hivatkoztam zsidó istenre, már bocs.
Sem filozófiai, sem vallás filozófiai, sem ismeretelméleti kérdéseket nem kívánok veled itt megvitatni. Pont ezt mondtam, te nem tudod lezárni... és újra alákérdezel.
Mert mondtam, hogy nem viszem tovább a kérdést, szándékosan, eredetileg sem állt szándékomban, kérlek olvasd vissza még 1x.
Erre te azzal jössz, hogy nem válaszoltam. Nem értem, előtte megírtam, hogy erre nem válaszolok azaz nem megyek bele vitába.
Még egyszer nézd végig.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.18. 16:40:16

Az unokám úgy öt évesen(biztos, hogy nem volt még iskolás) egy este, a kádban ücsörögve azt mondta: Anya. Ha a világot Isten termesztette, ki termesztette Istent? Na..itt tartok én is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 16:49:13

@pizzaszeletvágó: Az az érzésem, hogy olyan fogalmakkal hadakoztok, amik SZERINTEM nem léteznek! Mózes lehet, hogy volt, de hogy nem tette a vörös tengert átjárhatóvá, az eléggé valószínű. Nekem az a gondom, hogy ezeket a vitákat nem érzem megoldhatóknak, mivel olyan gondolatvilágban születnek, amik már nem élnek. Olvasva mindkettőtöket, nem látok megoldást!

2018.05.18. 17:14:03

@Andrass9: pont én mondtam végig, hogy nem kívánok az elfogadott természettudományos ismeretek körén túlmenni, de értem, hogy nekem címezted ezt a dolgot. Hadakozásról részemről szó sincs.
Csak azt az előbbiben idézett mondatot, miszerint ha én beszéltem egy emberről, aki mondott valamikor valamit, és akkor ezek szerint én is mondtam, na ezt a logikai blődséget nem hagytam végezetül szó nélkül, ennyi.

-Láttam Sztálint a tévében.
-Akkor komcsi vagy, és egyetértesz húszmillió ember kiírtásával!

ez milyen logika...

Topy 2018.05.18. 17:25:18

@pizzaszeletvágó: erősebb becslések szerint hatvan...

2018.05.18. 17:37:21

@Topy: részletkérdés, egyetlen áldozat is sok :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 17:57:21

@pizzaszeletvágó: 1 vagy annál több is elfogadhatatlan ....
A baj, hogy egyedül hiába reklamálunk ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 18:38:13

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem a hittanon az volt a legnagybb gondom, hogyan kaphat be egy hal egy embert ( Jónás meg a cet ), é sráadásul később ki is küpte. Aki ilyennel képes volt anno hülyíteni egy kisgyereket, az minden másra is képes.
Persze akkor mgé petróal pilácsoltunk esténként.

Abban viszont hiszek, hogy a kocsma jó dolog, meg a belga apátsági sör is jó dolog.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 18:41:06

@Topy:

No látod ez az, becsléssel.
A becslés mindig hamis dolog. Mert senki nem látta a pontos adatokat. Azóta sem. Márpedig ha lett volna adat, akkor azt már kikutatták volna.

Szerintem maradjunk az egy is sokban. De jó sörből a több még jobb.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 19:52:57

@látjátok feleim szümtükkel: Hááát! Kb fél órát töltöttem fekve a földön, miután rámesett a permetezőgép.
Most sem tudok felkelni ... pedig nagyon ki kéne nyomni az anyagot, mert támadnak a nyüvek!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 19:54:41

@Andrass9: A fene aki megette! eddig nem volt gondom a permetező felemelésével ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 20:04:28

@Tangó Suszter: Józan ember nem olvas 777 vagy 888-at. Bocs!

2018.05.18. 20:36:56

@Andrass9: micsináltál??? Kicsit nem figyelünk rád, rögtön baj van, olyan vagy mint egy gyerek. Múltkor a lépcső, most ez... ;)
Megmondta a kertészed, hogy ne permetezz! ;)
Most komolyan, ugye nincs nagy baj?

2018.05.18. 20:48:34

@Tangó Suszter: Drága barátom! Én ezt már olvastam, elhiheted. Minden vallásnak és kultúrának megvannak a maga testi és lelki egészségügyi szabályai. Ezek egy része kiolvasható a tízparancsolatból, másik része belemagyarázható, amint itt is történik. A zsidó-keresztény-mohamedán kultúrkör szabályaival jórészt egyet is lehet érteni. Nem ez a probléma. Sőt: nem Kásler a probléma. Ő csak egy báb. Megoldásokat, valódi problémák valódi megoldását nem várjuk tőle. Se tízparancsolattal, se anélkül. A többi olcsó demagógia, figyelem elterelés.

Fenchurch68 2018.05.18. 20:52:54

Hogy visszaevezzek kevésbé spirituális vizekre, ha van itthon egy kilós darab egész csont nélküli karaj, akkor járhatónak tűnik, hogy szépen kinyitom jókora téglalapnak, a fenti tölteléket belepakolva összekötözöm, és sütőzacsiban megsütöm? Még nem csináltam soha ilyen klasszik tölteléket, de szeretni nagyon szeretem. (A zsömle helyett beáztatott zabpehely menne bele, de az másban is működik.) Ja, és még egy, hogy levesben főtt májak vannak, jó-e bele az is, vagy vegyek másik adagot reggel? A főtt máj is el fog fogyni, ha a töltelékbe nem jó :)
Ezt olyan kajának képzelem, amit aztán vihetünk magunkkal szeletben hétvégén túrázni mindenféle zőccségek társaságában. Meg most úgy ennék valami szépet :)

András, óvatosan, annyit semmilyen kerti termény nem ér, hogy invalidus legyél miatta.

2018.05.18. 21:08:42

@Fenchurch68: főtt májat nem tennék töltelékbe, mert nagyon kiszárad. A karaj is száraz, tehát elméletben nem működik, nem erősítik egymást. A májnak át kell itatnia a tölteléket, ez főve nem fog menni. Szétesik a töltelék. A sütőzacsiban jó lesz, azzal nincs gond.
Magam részéről azóta tudok jó karajt sütni egyben, mióta hőmérőzöm, de zacskóban sikerülhet anélkül is.

(mindjárt jön szümtük, hogy bezzeg nagyanyád se hőmérőzte, de közlöm előre, hogy nagyanyámnak nem tellett karajra, egyiknek se, így egyben sem sütötte soha...) :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 21:48:05

@Andrass9:

:(
Ezért kellett volna már régen elektronyos permetezőt venni, azt csak húzni kell, a kerekén szépen gurul.

Tangó Suszter 2018.05.18. 22:45:15

@pizzaszeletvágó: Állitólag! Generalisszimusz: egyetlen vöröskatona halála tragédia. Egymillióé statisztika.// Minden esetre olyasmiket írtatok a 10 parancs kapcsán amiket nem olvashattunk volna e téma nélkül. Tiszta haszon. Ez egy kulturkocsma, ahol mindent székdobálás nélkül megbeszélünk. Hiszen szavak ablakok vagy falak.D.
@Andrass9: tudod, hogy nem vagyok józan. DDD Bachert irigyeltem tőletek./umlaut nincs\

Tangó Suszter 2018.05.18. 22:50:35

@Tangó Suszter: Ja igen! Beszéljünk a szurikàtàkról? Cukik, csak a Fõmami kufircol,ha valamék lànyàt mégis elkapja a genetikai parancs-a fene tudja hanyadik-képes agyonharapdàlni, minden esetre az üregbòl s a csalàdbòl kifelé! Ami netto halàlos itélet.

Fenchurch68 2018.05.18. 23:42:40

@Tangó Suszter: alt 132 :)

@pizzaszeletvágó: Kösz a tanácsot, akkor veszek májat a töltelékbe, a főtt meg majd elkopik a levesben :D
Egyben úgy sütöttem eddig karajt, hogy zsebeket vagdostam rá, és abba dugdostam sajtot, tarját, hagymát, gombát, padlizsánt, istennyilát, szóval tulajdonképpen nem egyben volt, egyben sütni a csontos tarját szeretem <3 Csak olyan mértékig volt ákcijós a karaj, hogy nem tudtam ellenállni. (799,- volt kilója, az utolsó darabot hoztam el, ha tekintettel ölni lehetne, már halott lennék a sorban mögöttem álló néni pillantásától. Tetéztem a két utolsó kacsafarháttal.)

Dikusz 2018.05.19. 00:02:53

@Fenchurch68: nincs is annál jobb, mint az utolsó db akármit elhozni a mögötted álló vásárló elől, akkor is, ha nincs szükséged rá, mert otthon figyel 200 kg a hüttőben:)))

Ahogy a nagy Manitu mondja: nincs szebb öröm a kárörömnél, mert semmi irigység nincs benne:)

Fenchurch68 2018.05.19. 10:23:28

@Tangó Suszter: Androidon az a betűt kell nyomva tartani, feladja az umlautost is opciónak. (Nem mintha olyan fontos lenne, én spec. sokat levelezek németül, és van, hogy ciki lenne lebutítva írni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 10:32:38

@pizzaszeletvágó: @Fenchurch68: Eddig mindíg sikerült rendesen felvenni a hátamra. Most meg leugrált a kukáról, amit a felvevéshez használok évek óta, és velerántott engem is (ez azért teli volt, és 32 kiló).
@látjátok feleim szümtükkel: Elektronyosat nem láttam még, de tervezem, hogy szerelek kerekeket ennek az aljára...

Kumari aki Nilüfer 2018.05.19. 11:22:21

@Andrass9: Remélem, jól vagy. Annyit nem ér egy hektár gyümölcsös sem, hogy megsérülj miatta.

Én meg három napra és fagyasztásra is főztem ma, egy igazán pazar babgulyást, egy tál túrógombócot, egy igazán szép csomag spárgát kaptam a Metróban,nem volt fás(nagyon, és termetes vastag darabok). azt egy kis sült tarjával, meg ráadásképpen egy kis töltött csirkecombot..még egy ubisalit is összedobok, aztán rájárunk!

Dikusz 2018.05.19. 11:36:47

@Fenchurch68: Merre mentek túrázni?
Én múlt hétvégén voltam egy kisebb úton Pilisszentlászló - Visegrád Kék-túrán. A derekam alig bírta, a lábaim pedig mentek volna...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.19. 11:43:09

Van olyan elektromos permetezőgép is, ami egy tartályos talicska, azt csak tolni kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 11:48:09

@Kumari aki Nilüfer: Nem semmi főzésbe fogtál!!!
Feleségem most sütött egy gyors túrósat (a vicc, hogy a receptet én is felfedeztem a napokban, és meg is akartam sütni :). divany.hu/offline/2014/01/03/penteki_suti_a_hibatlan_turos/?utm_source=cikklink
Megettük majd egy harmadát még azon melegibe kajszilekvárral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 11:51:58

@látjátok feleim szümtükkel: Most utánanéztem, és valóban vannak ilyenek. A gond, hogy én légporlasztóssal (tudod, amitől pusztulnak a verébfiókák) permetezek, mert harmadannyi vegyszer kell hozzá az egyenletes kivitel miatt. Az meg elég vacak, mert magasba kell tartani. Viszont a banyatank ötlet tetszik, szerelek rá két kereket és egy foggantyút meg megnyújtom a fúvócsövét.
Köszi a tanácsot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 11:57:20

@pizzaszeletvágó: Én is éppen bele tudok tolatni a kukára állított gépbe. Már évek óta nem tudom hátizsákként felkapni még a kézipumpás 12 literest sem :(
Lévén csupán 10 nagy fát kell permetezni, azokra elég szokott lenni a 12-16 liter szer, meg akkor már átugrom a szomszédhoz, és őt is lefújom... vagyis a fix tartály, ami nagyon jó ötlet, nálam nem működne.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.19. 14:28:34

@pizzaszeletvágó: A Rózsás csárda... D ez három napi elemózsia, nem olyan sok az:)

Tangó Suszter 2018.05.19. 14:40:07

@Fenchurch68: ä Danke schön! Lenyomtam én de csak a kukuc jött most meg minden egyéb is. Köszönöm.

Fenchurch68 2018.05.19. 15:09:06

@Dikusz: Holnap a Bükk túlsó oldala van becélozva, felsőtárkányi indulással, három hete jártunk ott egy nagyon nagyot és szépet, az Ódorvár felé. Most meg az ellenkező oldal van becélozva Szarvaskő felé, majd meglátjuk, mit szól az időjárás hozzá. Mi vízállóak vagyunk, csak a kutya nagyon látványosan tud fázni vizesen :)
Hétfőn meg több évtizedes pünkösdi szokás felmenni valahová hajnalban, ahonnan jól látszik a napfelkelte, na ez méginkább időjárásfüggő :) Szentlélek mellett a Kapu-bérc van betervezve, de ha elalszunk, mint tavaly, akkor megint az avasi kilátó lesz belőle :D
Pilisszentlászlón van születésem óta hétvégi házunk, sokat jártunk Visegrádra az apátkúti völgyön, később meg a lepencei strandra. Az volt a sportértéke, hogy odafelé kellemesen lejtett, aztán egész napos strandolás után haza felfelé. Annyi idős volt akkoriban, mint most én, durva belegondolni.

Dikusz 2018.05.19. 21:51:59

@Fenchurch68: Jó sok szintet lehet menni a Bükkben, csodaszép, vadregényes hely.
Mi a szomszédba (Pilisszántó) járunk ÖTYE-klubba, ma is ott voltunk. A falu idén 100 éves, jövő hónap elején lesz búcsú (pont a szülinapomon), jó lenne ha el tudnék menni oda. Biztos nagy banzáj lesz, népviselettel, kórussal, helyi ételekkel.

Nem tudom, mikor jártál Lepencén. Mi pár évvel azelőtt voltunk, mielőtt a szomszédban a termálszálló (ami ugye nem veszélyezteti sem a strandot, sem a panorámát) építése befejeződött.
Se panoráma, se strand. A strandnak már a nyomát sem lehet látni. Szívfájdító látni, mi lett belőle...

Fenchurch68 2018.05.19. 23:26:44

@Dikusz: Tavaly Lászlóról jövet arrafelé gurultunk le egy kicsit Duna-partozni meg nosztalgiázni, hát siralmas. Sajnos a kisházba is kb. évente egyszer megyünk ki, nekünk messze van, anyukám menne, de a férje nem hajlandó kimozdulni, most már a lányok kezdenek kijárogatni, meg kölcsönadjuk barátoknak, akiknek egyébként nem lenne lehetősége nyaralni, tavalyelőtt ott héderelt a helyi buddhista közösség valami Indiából érkezett főguruja :)

Míg otthon laktam Pesten, addig is sokat jártunk a Bükkbe túrázni, amióta meg ideköltöztem édesemhez Diósgyőrbe, hát gondolhatod :) Van jópár olyan útvonalunk, ami tíz perc városi sétával kezdődik, aztán csak a teherbírás szab határt.
süti beállítások módosítása