Idén ismét furcsán tavaszodott ki. Sikerült is rendesen megcsúszni a kerti munkákkal. Ahogy ástam fel a földet, sorban futottam bele a tavalyról megmaradt "kincsekbe". Petrezselyem, paszternák mangold, sőt pár cékla is volt még az ágyásokban. Sajnáltam volna beásni őket, elhatároztam, hogy hétvégére összedobok egy "mindent bele" fogást. Húsvétról maradt egy kacsa a fagyasztóban, ez képviselte a tartalmasabb összetevőt az ételhez.
Hozzávalók:
- 1,5 kg vegyes zöldség, ízlés szerint. Jelen esetben paszternák, mangold, kelkáposzta, zeller, cékla, petrezselyem levél és gyökér, valamint vöröshagyma került bele.
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 0,5 l tejszín
- só
A kacsához:
- 1 pecsenyekacsa
- fűszerek ízlés szerint
- sör
A zöldségeket meghámoztam, alaposan megmostam. A mangoldról egy kisebb lapát föld lejött. A gyökereket vékonyra szeltem, a leveleket felcsíkoztam. A tepsibe alulra kerültek a gyökerek.
Erre jött a felkarikázott hagyma, majd az apróra vágott petrezselyem, végül a kelkáposzta és a mangold.
A tejszínbe belekevertem a lereszelt fokhagymát és egy kávéskanál sót, majd az egészet ráöntöttem a zöldségekre.
Alufóliával lefedve 70 percig pároltam a sütőben.
A kacsával nem sokat lacafacáztam. Feldaraboltam, a hájat levagdostam és kisütöttem. (Épp kijött belőle egy reggeli.) Megszórtam louisianai kreol fűszerkeverékkel. A bostoni babhoz vásárolt cserépedényt avattam fel vele, belerakosgattam a húst, aláöntöttem két deci világos sört.
Lefedve bő egy órát pároltam, majd fedő nélkül kapott még 20 percet, hogy kicsit elfőljön a levéből.
Elégedett voltam az eredménnyel. A zöldség kicsit roppanós, bár kissé sótlan maradt, különösen a gyökérfélék, a kacsa szaftos és fűszeres lett.
A szaftot leöntöttem, majd másnap a levének egy részét lefagyasztottam valami ételhez, a maradékból pedig príma pecsenyezsírt kevertem a kisütött zsírral.