Nem csak a sikerült ételeket kell posztolni, hisz a hibákból is lehet tanulni. Az oldalasom nagyon jól sikerült, de valahogy ez a közönséges "A" rizs nem szerette, hogy igazán lepirítottam.
Pedig sütöttem le már ennyire a rizst (jó - jó, rózsaszínre, ez meg barna), és az nagyon finom volt. Cserébe a feleségem főzött egy másik adag rizst, az meg egy csomóba összeragadt. A kutya azért szerette mindkettőt :)
Az oldalashoz összeszedtem:
- 5 csontnyi húsos oldalas (kb. 60 deka)
- 1 vereshagyma
- 3 dkg saját füstölt húsos szalonna
- 7 girizd házilag füstölt fokhagyma
- 1 ek Himalája só
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1/4 citrom héja hámozva
- 3 pici karika zöldpaprika
- 1 rozmaringágvég
- 15 tekerés Tellycherry bors (hogy a Fickó is örüljön valaminek)
- 1 mk köménymag
- 1 üveg cseh barnasör
- 3 ek házi disznózsír
Az oldalast besóztam - a nagyszemű só lassan oldódik fel. A hagymát, szalonnát felaprítottam, a citromról hámozóval két darabkát lehámoztam. Az oldalast megszórtam köménymaggal. A hagymákat, rozmaringot, gyömbért, paprikákat, citromhéjat, szalonnát a zsírba téve egy öntöttvas serpenyőben megpároltam.
Az oldalasra daráltam a borsot is, majd amikor a hagymák üvegessé váltak, beledugdostam a húst közéjük a zsírba. Jó nagy lángon kérget sütöttem az oldalasok minden oldalára.
Ezután felöntöttem sörrel a serpenyőt, hogy majdnem ellepte a húst. Ekkor lefedtem és közepes lángon pároltam.
Kimértem 15 dkg rizst, egy csipet sáfrányt és kb 3 dkg vajat.
A kiskuktában felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a sáfrányt és pirítottam a rizst. Ez biz egy kicsit nagyon barna lett - terveim szerint csak rózsaszínűre kéne pirítani. Felöntöttem kétszeres mennyiségű forró vízzel, sóztam és lezártam a kuktát.
Ezalatt a teraszon az indukcióson az oldalas párolódott szépen. A rizs hamar elkészült (12 perc csupán a kuktával), de az oldalast még forgattam, hogy az összes sör elpárologjon. Tartott is vagy 80 percig!
A barnasörtől szép sötét lett a hús, és már majdnem kicsúszott belőle a csont:
A rizsnek még a majonéz sem segített ehetőbbé válnia. Lásd nyitókép. Becsületemre szóljon, hogy hősiesen megettem:
Az oldalas viszont minden dicséretet megérdemelt. A füstölt fokhagyma és a szalonna adott hozzá egy kis füstös ízt, a barnasör a keserédességével emelte ki a sós, borsos, köménymagos hús ízét.
A Tellycherry bors lehet, hogy finomabb, mint a mezei ... A Fickóval szólva: én csak Lampong borsot eszem, annál nem jobb :)
Az utolsó 100 komment: