Úgy tűnik, a Hajnal Hús nagyon megszerette a szalagfűrészt. Egyre több boltban látom a sertéscombot keresztbe felvágva 2 cm vastag szeletre bőrrel, zsírral mindenestül.
Még ott sasolt a múltkori párja a fagyasztóban vákumcsomagolva. Éhes voltam, kedvet kaptam egy kis sült disznóra hagymás krumplival.
Amíg a hús kiolvadt, nekiláttam a krumplinak.
- 7 szem sárgakrumpli (kicsit öregecske már, de ez van)
- 2,5 fej vereshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 5 deka szalonna
- 2 ek kacsazsír (sertés zsír nincs most itthon)
- 1 dl sör
A szalonnát felszeleteltem, és egy nagyobb serpenyőbe tettem kisütni a zsírját. A hagymákat kisebb kockákra felvágtam. A krumplit meghámoztam, feldaraboltam.
Az utóbbit feltettem sós vízbe kis köménnyel főni. A szalonna már szépen pörcösödik! Ideje kivenni a szeletet a zacskóból.
A zsíros részt és a bőrt ropogósra szándékoztam sütni, ezért levettem a húsról, és felkockáztam. Betettem a szalonna helyére a zsírba. A sült szalonnát apróra kockáztam, jó lesz majd túróscsuszára!
A krumpli átfőtt 25 perc alatt, leszűrtem hát. A levét félretettem egy jó krumplileveshez. A zsírdarabkák szépen megsültek (kicsit életlen lett a kép, de azért a pörc van rajta. Beleborítottam a zsírba a hagymákat.
Mintegy tizenöt perc alatt szép pirosbarnára karamellizálódott a hagyma. Gyorsan beleborítottam a forró serpenyőbe a krumplit, és rázogatva összekevertem. Barnára lesütöttem az egészet.
Most már mehetett a hús egy kis kacsazsírra és egy decinyi sörre egy másik serpenyőbe lefedve. Addig pároltam, míg a sör kiszökött az edényből. Ha nem zár jól a fedő, akkor több sört kell hozzá adagolni, hogy legalább 20-25 percig párolódjon. Ezután ropogósra sütöttem mindkét oldalát, majd felvagdostam ehető méretre.
Egy pohár vörösborral kínáltam meg magam a jólvégzett munkára.
A tányérkép nem lett valami sikeres - setét volt már a nappaliban. De azért finom, két ülésre meg is ettem mindent.
Egy ilyen szelet megmentő tud lenni, amikor nincs kedvem komolyabb ételt készíteni ... Nem mondom, hogy nem lehetne jobban is fűszerezni, de akkor már pepecs van vele.