Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @szivar: Sajnos muszáj. Kell neki plusz egy év, hogy a növekedésgátló anyagok lebomoljanak. De ez ... (2021.10.18. 19:29) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Adas polow

2018.03.28. 07:00 Waka

Megint az étlapkalauzt bújtam a klotyón. Az arabus fogások voltak éppen soron. Ez a perzsa étel egyből megtetszett. Túl sok hozzávaló nem kell bele, főleg semmi drága vagy szélsőségesen egzotikus, kivéve talán a sáfrányt, de azt akadály is huszárosan vettem. Ez az egyszerűség persze viszonylagos, hiszen ráguglizva lehet találni olyan receptet is, amibe még talán Bin Laden kaftánjából is kell egy szál rojt. Ebben az esetben azt hiszem, a kevesebb több.

img_2687.JPG

Hozzávalók:

- 0,5 kg lencse
- 0,5 kg "A" rizs
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál sáfrányos szeklice avagy pórsáfrány
- 10 dkg arany mazsola
- 10 dkg datolya mag nélkül
- olaj
- só

A lencsét előző este megmostam és beáztattam, reggel átöblítettem és bő sós vízben majdnem puhára főztem.

img_2646.JPGimg_2647.JPG

Leszűrtem és a főzővízből félretettem pár decit.

img_2652.JPG

A rizst többször váltott vízben alaposan átmostam, két órát áztattam, majd sós vízben félig megfőztem, leszűrtem. A külseje már puhult, de a belseje még roppant.

img_2650.JPGimg_2662.JPGimg_2666.JPG

A mazsolákat félbevágtam, a datolyát feleztem, kiszedtem a magját, majd keresztben négyfelé vágtam.

img_2654.JPG

A hagymát olajon üvegesre pároltam, beletettem a fahéjat és a kurkumát és egy percig pirítottam. Hozzáadtam a datolyát és a mazsolát és még kicsit pirítottam rajta. Közben folyamatosan kevergettem, hogy a fűszeres olaj bevonja őket.

img_2657.JPGimg_2659.JPG

Egy lábos aljába olajat öntöttem és ráterítettem a rizs harmadát. Erre a lencse fele jött, majd megint rizs, a maradék lencse, végül a maradék rizs. A főzőléből ráöntöttem vagy két decit.

img_2670.JPG

A pórsáfrányt már korábban leforráztam fél deci vízzel, ezzel meglocsoltam a tetejét. Kicsit haloványnak tűnt, ezért megszórtam egy kis kurkumával. A fakanál nyelével szúrtam rá pár lyukat, hogy a gőz fel tudjon jönni a lábas felső részébe is.

img_2672.JPG

Lefedve egészen kis lángon egy órát pároltam.

img_2676.JPG

A recept szerint mast o khiar vagy salad shirazi illik hozzá. Ez utóbbitól egyből eltekintettem, mivel paradicsom is kell hozzá, a mostanság kapható műbogyót és meg nem eszek, inkább megvárom az augusztust vele. Az előbbihez menta kellett volna, ami valamiért még nem zöldell a kertben, meg olyan nagyon nem is szeretem. A legyalult, megsózott és kinyomkodott uborkát összekevertem natúr joghurttal és egy kanál tzatziki fűszerkeverékkel, amit nyáron kaptam Ciprusról. Nincs az az ínyenc perzsa, akinek nem ízlett volna. Megszórtam a fűszeres szárított gyümölcsökkel, lapátoltam hozzá az uborkából.

img_2679.JPG

Jó lett. Megint. Az biztos, hogy a gyümölcsökből több is mehet hozzá. Lehetne markánsabban is fűszerezni, azt hiszem, csak a fantázia szab határt. Köretként is príma lenne, teszem azt rizibizi helyett. Legközelebb viszont sütőben fogom megpárolni, mert az alja kicsit megégett.

73 komment

Címkék: lencse vöröshagyma rizs kurkuma fahéj datolya sáfrányos szeklice arany mazsola adas polow

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7913743902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2018.03.28. 09:47:53

A megpirult labas aljan osszesult rizs arrafele nagy kedvenc, a legjobb resznek szamit, ugyhogy perzsa korulmenyek kozott csak egy kicsit ment tul! :) Nekem kicsit sok edes alkatresz van benne, de azert lelekesen lapatolnam!

Dikusz 2018.03.28. 10:34:23

Sosem ettem még ilyet(sem). Számomra nagyon szokatlan, nem biztos, hogy a kedvenceim közé tartozna.

Jókora adag, ahogy a hozzávalókat látom. Elfogyott így, vagy le lett fagyasztva belőle?

Boar. 2018.03.28. 11:01:06

Egy kis csirke vagy bárányhúst el tudnék képzelni bele. Anélkül kár a vesződségért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.28. 11:42:46

@Boar.: El is kárhoznál - böjt idején húst? Én inkább nem eszem meg :)

Topy 2018.03.28. 12:40:56

@Boar.: jó ez így, legyen valami a böjtölőknek meg a vegáknak is, mi majd meglocsoljuk a magunkét valami jó szaftos birkaraguval! :D

Boar. 2018.03.28. 14:55:39

@Andrass9: Elkárhoznék?
Szerintem már semmit nem kockáztatok...:-)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.28. 15:21:06

@Andrass9: Csak a pénteki húsevés tiltott a böjtben is, illetve van a szigorú böjt, de én nem tudtam azt betartani.Igazából a nagyheti végig-böjtöt sem, mert egy szór vagyok, sajnáltam volna a hétvégi maradékot kidobni.De lelkiismeretfurkám van, az számít?:)
Jövőre okosabb leszek, a nagyhét előtti virágvasárnap kiszámolom a porciókat, ne maradjon husi.

A kárhozatról annyit, hogy nekem szerintem a pokolban is külön ásnak még egy lyukat. Néha gonosz vagyok, akkor ezt gondolom:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.28. 16:37:44

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem egy nagy kondér vár szinig szurokkal és két csinos ördögfiűval :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.28. 18:00:25

@Dikusz: Feneketlen bendőm van, pikk-pakk felfaltam.
@Boar.: Az eredeti báránnyal készül, ez a böjti változat.
@Kumari aki Nilüfer: Van már benne gyakorlatom a köszvény révén és az is könnyít a dolgon, hogy éppen nem kell senkihez alkalmazkodnom.
@Andrass9: Lehet, hogy cukorszirup lesz abban a kondérban. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.28. 18:35:03

@Waka: Hát, ha te főzted, akkor elég valószínű :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.28. 18:38:35

Ez nekem nagyon teccik, de én a rizs és a lencse tetejére tenném a darbolt gyümölcsöt, hog a gőzben kissé megfőjön.

Van ugyan sáfrányom ( minek? ), de még sosem tettem ételbe, viszont a kurkumát nagyon szeretem.

Dikusz 2018.03.28. 20:10:43

Az a baj, hogy nekem is, éppen ezért saját magamról a tegnap emlegetett tottyos lábos jut eszembe, de akkora lábos nincs is...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.28. 20:39:14

@Dikusz:

Gondolod?

Valami üstnek híjják, és a láb tulajdonosok rotyognak benne.;D

Dikusz 2018.03.28. 21:15:08

@látjátok feleim szümtükkel: Igen. Lehet, hogy gulyáságyúnak mondják:)

Attól mindenképpen jóval nagyobb, mint amilyen kellemesen gömbölyű méretről folyt az eszmecsere tegnap:)

Bár azt már nem kevésszer mondták nekem, hogy honnan tudom mások mit gondolnak:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.28. 21:37:26

@Dikusz:

Mondjuk én most teljesen más üstre gondoltam. Arra, amelyikben a polkolban olajban főnek a jobb emberek.:D

Boar. 2018.03.29. 00:35:55

Ha úszol a tengerben, rohadt mindegy, hogy három méter víz van alattad vagy háromszáz.(Jó, tudom, nem mindegy, három méternél rosszabbak a hullámok)
Ugyanez a helyzet a kárhozattal is...valójában nem számít, hogy böjtöltem rendesen és így százhatvan vagy kétpofára faltam a húst böjt idején és ezért száznyolcvan fokra tekeri fel Lucifer a fritut...

Kumari aki Nilüfer 2018.03.29. 08:49:43

@Boar.: MÁR HOGY A ROHADT ÉLETBEN LENNE MINDEGY:ddd éN KIZÁRÓLAG OTT TUDOK(MEREK) ÚSZNI, AHOL LEÉR A LÁBAM(ÉS ugyanakkor kilátszik a fejem, is, ez fontos) :DD/ Bocs, nem kiabálok, csak mindig valahogy odaéerek a caps lockoz, és nem veszem észre./ Ahol meg hullámzik, oda úszni nem megyek, csak a széliben dagonyázok..mert a hullámzás megöl engem:DDDD

Szóval azért nagyon nem mindegy..ha netalántán lenni találna..ahogy a székely ismerősöm emlegette Istent:DDDDD

Dikusz 2018.03.29. 09:05:02

@Kumari aki Nilüfer: ha leér a lábad, és látszik a fejed, akkor már nem is kell úsznod, gyalogolhatsz is:)))

"ha netalántán lenni találna..ahogy a székely ismerősöm emlegette Istent" - ez jó mondás:)))

vörösbor(de)minőségi 2018.03.29. 09:18:47

@Kumari aki Nilüfer: kis husvéti ijesztgetés ha ezt még nem ismernéd-és itt bizony leér a lábad....:)))

www.buzzblog.eu/kevesen-tudnak-errol-a-tengerparti-veszelyrol/

Dikusz 2018.03.29. 10:55:26

@vörösbor(de)minőségi:
Remélem nem haragszol meg érte, amit most mondok: ez egyáltalán nem vicces, még ha annak is szántad, én úgy gondolom, ez nem jött be.

Gondolom tudsz úszni. Ha igen, akkor nem tudhatod, mit jelent egy ilyen filmet megnézni egy olyan embernek, aki fél a víztől. Van olyan ismerősöm, aki még az úszómedencében is ott úszik, ahol eléri a korlátot.
Lehet -nem tartom túlzásnak-, hogy egy ilyen bejátszást látva nem mer belemenni a vízbe.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.29. 11:05:49

@Dikusz: fogalmam sincsen mit sikerült beleolvasnod abba amit irtam.
fogalmam sincsen mire gondoltál amikor te eldöntötted,nekem milyen szándékaim voltak,és mit tartok viccesnek.

de ha már megszólitottál elmondom én mit gondolok erről:se nem ijesztgetés,se nem elrettentés,pláne nem viccelődő jópofizás.
egészen egyszerüen az ismeretek bővitése.
amennyiben az ismeretlent megismerjük máris tudjuk kezelni és azonnal nem félelmet generál-hiszen nem ismeretlen.
amit feltételezem sikerült erősen félreértened,az a nevetős jel :)) -lehetett de ez a husvétra vonatkozott-mondom ezt mindenféle beszámolási kötelezettség nélkül.

Dikusz 2018.03.29. 11:41:25

@vörösbor(de)minőségi: Egyszerűen azt olvastam bele, hogy ha valaki, aki fél a víztől, akkor egy ilyen felvételtől a frász töri ki.

Szórakoztak már velem azért egy másik blogon, hogy még az elnézésért is elnézést kérek. Most nem akartam még hosszabbá tenni a hozzászólásomat ezzel(gondolkoztam rajta pedig).

Csak a saját példámat említeném: amikor egy meglehetősen nehéz túrán a túravezető megmutatta, hogy kell úgy lemenni a köveken úgy, hogy ne essek pofára, hiába ment le tökéletesen, engem nem vigasztalt az, hogy most már tudom mit kellene tennem. Nem tudnám akkor se megtenni, mert nem vagyok hegymászó, és csak még jobban félnék.

Tényleg nem tartozol beszámolási kötelezettséggel, nem is vártam ezt, akkor sem lett volna semmi gond, ha nem válaszolsz. Egyet hadd említsek meg azért: soha nincs szándékomban senkit megsérteni azzal, hogy más a véleményem. Meg lehet írni, ha nincs igazam, azon meg én nem sértődöm meg.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.29. 12:20:24

Nyugi!
halottatok már a fenékhulláról?)))) Egy regényben( affene, nem ugrik be, filmi is készült belőle, Garp a főszereplő, az anyja meg egy iskolai nővér..Gapr szerint a világ, ez az!! ) egy veszélyes áramlat, a fenékhullám neve a gyerekek szerint a fenékhulla, úgyhogy hallottam már a tenger és óceán ezer áramlatáról. Nekem a Balaton hullámzása is sok, egyszerűen azért mert amennyit úszok, azt magam tanultam egyedül, medencében, és sehol máshol nem érzem magam biztonságban.Ott is max 151 cm-es vízben. Ez van. Úsztam már tengerben, nincs víziszonyom, csak erős korlátaim vannak:DD meg többnyire magamhoz való eszem, nem megyek olyan vízbe, amiben bajba kerülhetek. Ennyi:)

vörösbor(de)minőségi 2018.03.29. 12:52:18

@Dikusz:
1.-nem szórakozom veled.
2.-tökéletesen igazad van abban,hogy más véleménynek is helye van.
3.-"....ez egyáltalán nem vicces, még ha annak is szántad, én úgy gondolom, ez nem jött be.." voltál kedves ezt irni.
ezzel feltételeztél olyat ami nem történt meg,és nem hömpölyög a jóindulat ebből a mondatodból.
végül pedig eszembe nem jutott volna reagálni ha ezt cimzett nélkül irod,pedig tartalmát tekintve akkor sem tetszett volna.
a finom utalást a válaszolás feleslegességére jelen esetben nem vettem figyelembe,mert én döntöm el a mit mikor-t-természetesen ügyelve a másik tiszteletére.

Fenchurch68 2018.03.29. 12:53:06

@vörösbor(de)minőségi: Részemről köszi az információt, nem tudtam erről a jelenségről, és én aztán minden veszélyérzet nélkül bemegyek bármilyen vízbe bárhol.

2018.03.29. 13:22:23

Don't panic!

24.hu/tudomany/2018/02/08/ezert-van-ne-ess-panikba-felirat-musk-urautojanak-muszerfalan/

Az a jó, ha egyszerre értjük a tudományt is és a viccet is. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.29. 13:33:23

@vörösbor(de)minőségi: Erről én se tudtam, de nem is szeretem túlzottan az óceánt (azok a medúzák nem a kedvenceim), pedig vagy 20 évet éltem közel a parton :(((

2018.03.29. 13:41:11

@Andrass9: kerestem én is gyorsan pár képet hozzá, de egyszerre nem lehet ugye linkelni, majd egyesével mindjárt...

@Fenchurch68: lényeg, hogy a jobb helyeken mesterséges hullámtörő gátakkal védik a strandot, partot, szállodákat, már ahol nincs természetes hullámtörő!

Például egy kép Dél-Afrika, ott nincs, látszanak a ripek.
www.flickr.com/photos/jeggerjay/12277080005/

2018.03.29. 13:43:03

Azután egy másik, mesterséges hullámtörővel Tenerife:
www.motorostura.hu/content/2014/gr_1401_TENERIFE_21.jpg

2018.03.29. 13:47:46

Egyszóval a hullámtörővel védett partok mindenhol biztonságosak, ahol nincs, ott időjárásfüggő a biztonság. Voltam olyan strandon is Olaszországban, ahol időszakosan lehetett a vízbe menni.
Balaton, "lapostó" nem érdekes. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.29. 13:47:56

@pizzaszeletvágó: Nem semmi!!! Ez tényleg érdekes. Köszi a nyomozást!

Kumari aki Nilüfer 2018.03.29. 14:21:59

@pizzaszeletvágó: Nekem a Balaton is erősen hullámos:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.29. 14:27:34

Basszus!

Én utálom a vizet, még a pohárban is.
Strandon meg az elmúlt 26 évben nem voltam.
No, ezt kéne beosztani. Locsolkodás előtt.

2018.03.29. 14:51:46

@Kumari aki Nilüfer: a Balaton az legfeljebb csak a belemosott dauervíztől hullámos! :DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.03.29. 14:55:27

@pizzaszeletvágó: ne már! Még a nóta is mondja, hogyaszongya: hullámzó Balaton tetején.....:DDD

2018.03.29. 15:02:15

@Kumari aki Nilüfer: persze hogy. Valamelyik évben ott voltam éppen Badacsonyban kóstolgattam a hegy levét, amikor a kékszalagért versenyző vitorlás banda nagy viharba került. A hegyről néztem, ahogy egyik a másik után szalad bele a nádasba, volt ott hullámzás, és főleg szél rendesen. Eléggé elhíresült verseny volt.

Tangó Suszter 2018.03.29. 15:55:38

Megsértődtem a goromba Atlanti óceánra. Először mentem bele derékig ért. Jött a hullám és akkorát ütött arra, amit a ződerdei agácfán hagytam volna, hogy elegem lett. Utána csak terpeszben. Ráadásul pocsék sós. Azóta se voltam.

2018.03.29. 17:38:40

@Tangó Suszter: nem is arra van az óceán, hogy ember menjen bele! Arra valók a zállatok! :) Ezért hordják belül a családi ékszert, már amelyiknek egyáltalán van.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.29. 17:52:25

@Fenchurch68: @Andrass9:
mindenképpen jó tudni erről akkor is ha nem mindennapos ámde alattomos.
nem olyan régen(pár hónapja) csak úgy menekült meg egy 3fős család,mert az ottaniak ismerték és tudták mit kell tenni!
láncot alkotva egymás kezét fogva,elértek a bajbajutottakhoz de ez kb 200méter volt-és sikerült.
de csak igy,hogy ismerték,és megvolt a megoldás-a pánik helyett.
no ezért jó nem ijesztgetésnek,olcsó poénkodásnak venni ezeket..

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.29. 19:02:55

@vörösbor(de)minőségi:

Tudod igazad van neked is,meg a másik félnek is, mert ez komoly dolog, de én is elpoénkodok rajta, mert úszni nem tudok, meg utálom is a vizet. Valami szórakozás a magamfajtának is kell.

she_wolf 2018.03.30. 12:06:36

Valamikor gyerekkoromban apukám megtanított úszni. Sokat jártunk a Bodrogra horgászni, de a folyóban soha nem úszhattam, és a környéki állóvizekben is csak vele, és ahol leért a lábam.
Aztán a karcsai tavon egy kis lélekvesztő felborult kissrácokkal, az egyikük vízbe fúlt. Onnantól nem mertem, csak bokanyalogató vízbe menni. Ha térdig ért, már pánikoltam.
'92-ben a barátainkkal Görögországba mentünk nyaralni, a kemping medencéjében kaptam el megint a fonalat -hát micsoda dolog az, hogy tengerpart, én meg csak a zuhanyzóban merek a vízzel randizni?;)
Tengerben, folyóban én azóta sem vizeskedek, a strand egyéb okból nem játszik. Békés vizű tóban viszont szeretek felfeküdni szelíd hullámokra.
A tengerekkel pedig úgy vagyok, hogyha már krokodilokkal nincs esélyem összefutni, akkor a medúzákat is szívesen kihagyom az életemből. Az egyéb herkentyűkről nem is beszélve...
A Balatont nem becsülném le, megvannak a maga kis huncutságai.

she_wolf 2018.03.30. 12:07:51

@látjátok feleim szümtükkel:
A víz örüljön, ha megmosdasz benne!:D

she_wolf 2018.03.30. 12:26:21

@Dikusz:
Befosás? Erről olyanom van, lehidalsz!
Valamikor a PC-k hőskorában (amikor még némileg szeleburdibb volt a felhasználó, és megnyitott minden cart), én is kaptam egy mélt:
"keresd meg a két kép közötti különbségeket"-szerű játék.
Én szeretem az ilyesmiket, nosza! Valami egyforma tájképek voltak, heggyel, vízzel, és én jól belemerültem. Majd egyszercsak egy női rémpofa váltotta fel a képet valami hátborzongató hanggal kísérve.
Életemben akkora sokk nem ért még -és azóta sem! Nem vagyok egy beszari ember, de úgy eltoltam magam az asztaltól, hogy a hátam mögötti falra kenődtem (kb.4 méternyire).
Na az beszaratós volt:(
Ha megvan neked "Az ördög ügyvédje" Al Pacinoval és Keanu Reeves-szel, akkor tudod, miről beszélek.
Maga a film kegyetlenül jó, örökérvényű igazságokat ábrázol az érzéketlenségről, arról, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül érvényesítjük az érdekeinket, akaratunkat függetlenül attól, hogy miben/kinek mekkora kárt okozunk vele.

(A filmben nem volt akkora durranás számomra az arc horrorisztikus ábrázolása, mint a hasonló megjelenítés a gép monitoráén, a képesebbik felemtől úgy 30 cm.-nyire.)

Boar. 2018.03.30. 14:21:53

@she_wolf: Pedig kevés ahhoz fogható szabadság van mint amikor felhasalsz a tengervízre, maszk, pipa és csak nézel ki a fejedből. Semmit nem kell csinálnod, a tengervíz fenntart, alattad nyüzsög az élet, a nap süti a se...hátad, totál ki lehet kapcsolni.

2018.03.30. 14:40:16

@Boar.: ... és pici takarítóhalak csipegetik le az elhalt hámszövetet... :DDD

she_wolf 2018.03.30. 15:01:26

@Boar.:
Ez biztos, hogy így van, és bónusz, hogy a bőröm nagyon szereti a tengervizet. Határtalan szabadságérzet a jutalom, ugyanakkor ennél jóval földhözragadtabb vagyok.
Az édesvíz is fenntart, felfekszem hanyatt, bámulom a csillagos eget, és mindössze a légzésemre kell figyelnem:)

@pizzaszeletvágó:
Te az életemre törsz:) De ha már választani kell, akkor inkább röhögve, mint kínok között.
Van halpedikűr itthon is, nem is egy ökör ára. A kezelés alatt kiürülne a kerület:) Nagyon törvénytelenül tudok röhögni, és csikis vagyok:P

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.30. 18:40:04

@pizzaszeletvágó: @Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: A Balatoni viharok igen veszélyesek tudnak lenni. A Balaton-felvidékről hirtelen bukik alá a szél és felgyorsul. Még az úszni jól tudó ember is megfulladhat, mert a vízpermet fél méter magasan is beboríthatja a tófelszínt és belélegzik.
Tegnap megjött a nyuszi, aranysárga-, fehér- és hólabda kerekrépa és csemege baraboly magot hozott.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 12:38:17

@she_wolf:

Valamikor ezt Wakával kibeszélgettük, de nem emlékszem mikor, és melyik posztnál. A zeller vadabbik formája lehet, de közelről még sosem láttam.

she_wolf 2018.03.31. 12:52:49

@látjátok feleim szümtükkel:
Ja, ha már a jámbor zőccségek is megvadulnak....
Én meg megyek marhulni:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 13:17:43

@she_wolf:

Valamikor minden zőccség vad volt, csak időközben megszelídítettük. No nem génmanipuláltuk, csak szelídre símogattuk.

hobbychef 2018.03.31. 15:45:38

Többször szóba került a böjt. A perzsák nem úgy böjtölnek, mint a keresztények. Az iszlámban ramadán van 1 hónapig, amikor - a betegeket és az utazókat leszámítva - napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz semmit (vagy ha Allah nem látja, s főleg mások), éjszaka aztán telezabálják magukat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.31. 17:39:03

@hobbychef: Azt hiszem, azt a fajta böjtöt nem bánnám :) Nappal meg aludnék!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.31. 17:40:44

@Waka: Pedig elég lett volna kimenni az erdőszélre a hegyről lejövet :))) - csak cukkollak!

she_wolf 2018.03.31. 18:09:02

@Andrass9:
Puffneki!:) Ezek szerint én perzsa volnék? Egész nap elvagyok hegyi levegőn, késő délután főzök, este kajálunk. Általában. Tudom, nem így kéne, de én bagoly vagyok:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.31. 18:15:01

@hobbychef: Nos nem vagyok perzsa, ami azt illeti, keresztény sem. Súlyosan vallássérült vagyok. A tavaszi böjt számomra afféle tisztítókúra, akaratpróba, ilyenkor tartom, mert most van az ideje.
@Andrass9: Ha tudnám, hogy milyen (mostantól remélhetőleg tudni fogom), akkor szednék. De külalakra igencsak hasonlít pár mérgező növényre, inkább nem kockáztatok.

she_wolf 2018.03.31. 18:43:54

@Waka:
"vallássérült" :DDD Köszi, ez nagyon ott van!:)

(Hogy hívják az egykarú polipot? ..Kígyónak.)

Tangó Suszter 2018.04.04. 05:45:10

Wallássérülés az ekleksziogén neurózsi?//Pesti László mondta: római kaotikus vagyok.

Fenchurch68 2018.04.04. 07:58:30

@látjátok feleim szümtükkel: Hát de, tulajdonképpen génmanipuláltuk, a nemesítés is génmanipuláció, csak lassabb, mint amit most annak hívunk :)

she_wolf 2018.04.04. 15:54:02

@Fenchurch68:
Én inkább szelekciónak mondanám. Rendkívül hülye vagyok hozzá, de úgy gondolom, hogy a nemesítés nem kell hogy kötelezően együtt járjon a genetikus beavatkozással.
A keresztezést génmódosítás lightnak hívnám, ha pedig molekuláris szinten avatkozunk bele a folyamatokba, az a hardcore génmanipuláció.
Egyik (most már csak nagyon ritkán látott) barátunk molekuláris biológus, ő vezette le nekem így, hogy gyépésként is megértsem:)
(Mint a szomatikus mozaikosságot a kutyánknál:D)

Kicsikutya élvezi a tavaszt?

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.04. 16:36:40

@she_wolf:

A molekuláris biológus szerint vajon a beporzás nem jár a gének változásával? Szerintem meg nagyon is. Mert a természet is magát szelektálva válogatja ki a legjobb géneket. A klónózás eredményez változatlan génállományt. Minden más módszer változást hoz. A "gén manipuláció" csak egy gyorsabb eredménnyel járó folyamat, ami természetes módszerrel akár évszázadokig is eltarthat, hogy ugyan arra az eredményre vezessen.

she_wolf 2018.04.04. 16:51:40

@látjátok feleim szümtükkel:
A beporzást a génmódosítás light körébe tartozónak sorolom (én).
Merthogy természetes úton bekövetkező kereszteződés.

A génmanipuláció és a természetes génmódosulás között nagy különbség van.

Topy 2018.04.04. 17:09:15

@látjátok feleim szümtükkel: viszont a nemesítés során nem szerelmesedik össze mondjuk a kukorica egy baktériummal, vírussal, vagy akár állattal, míg a GM esetén ez simán megy
ráadásul a természetes módszer lassúsága egy biztonsági féket is jelent, hisz ha az új, módosult növénynek van valami káros hatása, kellően hosszú az idő, hogy kiderüljön és csak kisebb embercsoportot érintsen, ugyanakkor a GM növényekkel az előállító cég pár év alatt az egész világot beteríti

she_wolf 2018.04.04. 17:27:00

@Topy:
Ez a legfőbb ok a GM-ellenesek számára. És igazuk van. Csak ezt nem nagyon lehet kaja helyett megetetni az éhezőkkel, no és persze a termesztőkkel, gyártókkal sem. Bárhonnan is nézem, marha nagy biznyák ez, és még az emberáldozatokat is hajlandóak vállalni miatta:(
Felzabáljuk a Földet. A létszámmal, annak folyamatos növekedésével, amivel egyenes arányban nőnek a monokultúrák, pusztul a környezet.
Az emberiség megérett a pusztulásra.
süti beállítások módosítása