Valamelyik főzős műsorban találkoztam ezzel az étellel. A jókora krumplikat héjában megsütötték. Nagyjából kikanalazták a belsejét, összetörték, vajjal, káposztával elkeverték, fűszerezték, aztán visszatöltötték a krumpliba. Forró sütőben megpirították és szaftos sült hús mellé tálalták.
Megtetszett a dolog, bár így böjt idején a húsról lemondtam. Kellett hozzá még valami, hogy teljesebb értékű fogás legyen belőle. Mindig is nagy kedvenceim voltak a rakott, csőben sült dolgok, ügyeskedtem hát olyasfélét belőle.
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 1 kg kelkáposzta
- 15 dkg vaj
- 6 egész tojás
- só
- fekete bors
- szerecsendió
A krumplit jó sós vízben megfőztem.
Míg a krumpli rotyogott, negyedeltem a káposztát és nagyjából centi széles csíkokra vágtam.
A tepsit vajjal kikentem, majd - hirtelen ötlettől vezérelve - kukoricadarával megszórtam.
A krumplit leszűrtem és még azon melegében rádobtam a felkockázott vajat.
Sóztam, fűszereztem és nagyjából összetörtem.
Hozzáadtam a kelkáposztát és összekevertem.
Tepsibe simítottam és egy merőkanállal nyomtam bele hat mélyedést a tojások számára. A sütőben hármas fokozaton egy órát sütöttem.
Az óra leteltével beleütöttem a mélyedésekbe a tojásokat és a tepsit visszatettem a sütőbe. Amikor elkezdett a tojások széle opálosodni, lezártam a gázt.
Amint meghűlt egy kicsit, hat kockára vágtam és tálaltam.
Száraz lett, bár annyira nem volt vészes, de pár dolgot mindenesetre meg kell változtatni, ha megint ilyet akarok főzni:
- Kevesebb káposztát kell használni.
- Ennyi krumplihoz kevés a 15 deka vaj.
- A káposztát célszerű blansirozni, mielőtt összekeverem a krumplival.
- A tetejére sem árt valami bevonat (pl. tejföl), ezzel is csökkentve a kiszáradást.
Mindezektől eltekintve jó kaja ez.