Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fagioli All'uccelletto

2018.03.01. 07:00 Waka

Megint egy autentikus portugál olasz fogás. Pontosabban toszkán. Taljánországban a toszkánokat nemes egyszerűséggel csak babfalónak hívják. Van erre egy nem éppen szalonképes, de annál szemléletesebb kifejezés is - ahogyan a franciákat béka...-nak, a németeket meg káposzta...-nak hívják -, de inkább eltekintenék annak használatától, mielőtt még rám küldi a területileg illetékes kápó az embereit. Szóval Toszkána-szerte elég betérni valamelyik trattoriába, és pár euróért kaphatunk valami egyszerű, de annál ízletesebb babételt.
Ez a változat voltaképpen egy szimpla paradicsomos bab, de éppen az egyszerűsége miatt tetszett meg, és a kevés számú hozzávaló ellenére meglepően finom fogás. Így böjt idején kapóra jött, csaknem minden volt hozzá itthon vagy nem túl nagy utánajárással meg tudtam venni hazafelé is. A babot már jó múltkorában megvettem a piacon - igaz, nem éppen ehhez az ételhez -, azóta a fagyasztóban várta a feltámadást. Zsálya ugyan nem volt itthon, de ilyen apróságokon nem szoktam fennakadni. Péntekre aztán került az is, friss, illatos, mindjárt kétféle - sima és cirmos levelű - egyenest Százados Asszony kiskertjéből.

img_2521.JPG

Hozzávalók:
- 0,5 kg közepes szemű szárazbab (kapszula bab vagy gyöngybab)
- 0,5 kg hámozott konzerv paradicsom
- 3 dl paradicsomlé
- 2 evőkanál aprított zsályalevél
- 3 gerezd fokhagyma
- étolaj
- só
- késhegynyi szódabikarbóna

img_2483.JPG

A babot egy éjszakára beáztattam. Nem sajnáltam tőle a vizet. A kapszula bab csak 40 deka volt, az ördög tudja, miért csak ennyit vettem. Szerencsére akadt a fagyasztóban még tíz deka tavalyi szárazbab, azt is mellédobtam. Ugyan más fajta volt, de mi baj lehet? Nem is lett.

img_2486.JPG

Reggel leszűrtem, kicsit átöblítettem, majd a szódabikarbónával feltettem főni. Bő egy óra múltán beletettem a sót és tovább rotyogtattam. Nem főztem teljesen puhára, de a héja már felpöndörödött, mikor kivettem megkóstolni.

img_2488.JPG

Leöntöttem a levét, amiből pár decit félretettem.

img_2497.JPG

Míg a bab főtt, a paradicsomkonzervet felaprítottam, a fokhagymát finomra, a zsályát csíkokra vágtam.

img_2491.JPGimg_2501.JPG

Az olajban megpirítottam a fokhagymát, majd a zsályát is megfuttattam benne egy kicsit.

img_2506.JPG

Beleöntöttem a babot, felöntöttem a paradicsommal, a paradicsomlével és némi főzőlével. Megsóztam.

img_2510.JPG

Fedő nélkül puhára főztem. Időközben még elkélt bele egy kevés főzőlé. A bab megfőtt, a leve besűrűsödött, készen lettem.

img_2513.JPG

Frissen sült kovászos-magvas kiflivel ettem.

img_2518.JPG

Szóval annak dacára, hogy ilyen egyszerű fogás, finom, laktató. Az általam használt paradicsomkonzerv viszont vacak, egyszerűen vízízű. Aki teheti, másmilyet vegyen. Házi paradicsomlé nélkül nem tudom, mit hoztam volna ki belőle.

107 komment

Címkék: fokhagyma zsálya paradicsomlé szódabikarbóna hámozott paradicsom szárazbab Fagioli Alluccelletto

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5013705760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.01. 09:17:50

Pont mostanában láttam egy Jamie-s filmet, amikor olasz falvakban járt, valószínűleg pont toszkán vidéken, és a babos ételekről beszéltek. Elhangzott, hogy ezen a vidéken nagyon sok az idős és jó egészségnek örvendő ember ( a 85 éves tata maga gondozza egyedül a birkáit, csak néha kell neki segítség ). Egyik azt mondta, fiatal korában hetente 4-5 alkalommal ettek babot.

Mostanában gyakran készítek konzerv babból salátát. Ez az étel is nagyon csábító, csak paradicsom ne lenne benne. No de majd kitalálok valamit helyette, mert a zsálya egyébként nagyon illik a babhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 09:18:51

Való igaz, az a Happy Fruct Hámozott Paradicsom konzerv eléggé lehangoló, de látom megoldottad fűszerekkel, meg saját parlével :)
Szeretem a babot minden formában, valószínű ezt is szeretném ...

2018.03.01. 10:13:45

Mélységesen helyeslem az újabb mediterrán receptet. :-)

Csak egy apró érdekesség, hogy miért hívják "madárka módra" készült babnak... van, aki azt mondja, azért, mert a fűszerezése (zsálya, paradicsom és fokhagyma) a vadmadarak elkészítése során Toszkánában használt jellegzetes fűszerkombináció, mások szerint azért, mert vadmadár köreteként szokták volt felszolgálni.

Csirip. :-)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 11:02:12

Holnap péntek. Önkéntes húsmentes nap.Pont jól jön:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 11:03:09

Kérdés: konzerv babbal vajon mennyire lesz gáz?

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.01. 11:48:37

@Kumari aki Nilüfer:

Miért lenne?;D

A konzerv babot én jól összerotyogtatom az alappal, és így átveszi annak ízét.

2018.03.01. 11:56:24

@Kumari aki Nilüfer: Nem gáz, az olasz háziasszonyok is használják. Ráborítod a lecsöpögtetett babot a fűszeres alapra, paradicsom, rotty, kész. :-)

she_wolf 2018.03.01. 12:07:26

Babszus!
Szeretjük a babot, és megpróbáltam belőni, hogy kb. mikor csináltam utoljára bármit is babból, babbal. Kettőnknek sem sikerült:(
De köszi Waka hogy eszembe juttattad, hogy van ilyesmi eleség is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 12:07:49

@Kumari aki Nilüfer: A konzerv bab jó! A fickó meg nem mer idejönni :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.01. 12:26:17

@Kumari aki Nilüfer:

Legfeljebb betömjük a száját egy adag konzerv babbal.:D

2018.03.01. 12:27:34

@Kumari aki Nilüfer: Dhágám, akkor majd elkezdek olaszul beszélni, és megdobálom lila krumplival. :-D

2018.03.01. 12:28:19

@látjátok feleim szümtükkel: Egy srófra jár az eszünk... :-D Lyuly, micsoda kulináris gonoszság!

Dikusz 2018.03.01. 13:29:47

@Kumari aki Nilüfer: Mennyire gáz?
Semennyire, gáz majd azután lesz, ha megettétek...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 14:04:41

@MadMary: Remélem Maya krumpli, mert különben nem ér semmit ...

she_wolf 2018.03.01. 14:21:20

@MadMary:
Bár te nem vagy úr, de:
www.youtube.com/watch?v=YKyDU5svQyg
:DDD

@Dikusz:
Igencsak fűtési szezon van, úgyhogy nem gáz, ha gáz van. És különben is: Ahun a bides, ottan a meleg:D

she_wolf 2018.03.01. 14:25:08

@Andrass9:
Maya? Az gold:O Maya Gold. Nahát, nahát. Mik nem jutnak eszembe?
ööööö...most inkább nem linkelek:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.01. 15:39:30

Erről jut eszembe, hogy aki szereti az édesburgonyát, bárhol termelhet magának. A módszerem nem szabadalmaztatott, pedig megérdemelném.:D

Szóval az ősz végén maradt egy vödörben ( 12 literes ) föld, amit valamiért bevittem a konyhába. Ha szép az a vödör, akár szobába is vihető az ablak elé. Amikor édesburgonyát főztem, a felső végét kb centi vastagon levágtam, meg hasonlóan azokat a részeket is, ahol csíra látszott rajta, majd ezeket rátettem egy tányérra, amibe előtte törlőpapírt helyeztem ,és vizet öntöttem alájuk. Nem sokat, az a lényeg, hogy ne száradjon ki a papír. A csírák rövid idő alatt elkezdteek hajtani, és beindult a gyökérképződés is. Tányér helyett széles pohár aljába is tehetők a darabok.
Amikor a csírák végén elindult a levéke növekedése, beraktam őket a vödörbe ( a földet időnként megöntöztem, alja nedves, teteje kissé száraz ), csak rátettem a fellazított földre, kissé belenyomtam szépen elosztva köztük egyenletesen a távolságot, és rájuk bíztam a továbbiakat. A hajtáskák dudva módjára nelkezdtek feljödni, amit időnkénti öntözéssel segítettem, de nem öntöztem túl, attól kirothadhat.
Most hüvelyk ujjnyi vastagságú krumplik teteje látszik minden hajtás tövében. Egy tőből 3-4. Pedig a konyha viszonylag sötét részén van az edény.

Hajtatható úgy is, hogy a már megnőtt hajtást levágjuk, és vízben meggyökereztetjük.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.01. 15:41:44

Futós szobanövényként is mutatós, szép hajtásai, levelei vannak, és hosszú, un. pálmacserépbe is tehető.

Isley 2018.03.01. 16:34:24

Sziasztok! Először azt hittem ez Bud Spencer /Piedone/ kedvenc étele, de a gugli szerint nem egészen, mert az a hagymás bab. :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.01. 17:29:46

Köszönök szépen!
@MadMary: Köszönöm a felvilágosítást! Eszembe nem jutott volna lefordítani a nevét.
@Kumari aki Nilüfer: Szerintem kiválóan alkalmas az is. Nekem a paradicsomos konzerv bab nem ízlik, jobb külön készíteni a szószt. Gáz, mondjuk lesz. Tanúsíthatom. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Kipróbálom, bár, ahogy a Húsvéti Nyúl ellátott, szereznem kell még egy kertet, hogy elférjek (férjünk).
@Isley: Lesz. Hamarost.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 17:44:44

-17,1C volt reggel 6-kor! Az érdekesség este 9 körül kezdődött, amikor rohamosan lezuhant -14,5C-re, majd 10 órakor lassan feltornászta magát -11C-re, és csak éjfél után esett le lassan újra. Kinéztem még az este, és egyértelművé tette a melegedést, hogy jött egy nagy felhő, ami csak hajnali 2 körül mehetett el, mert 3-kor már sütött a hold.
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/hideg1.jpg

1kutya 2018.03.01. 17:57:38

@Andrass9: és ne felejtsd, hogy telehold is van. igazi vadászidő (csak sajnos meló miatt nem jutok ki vadászni, no de majd holnap este!!!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 18:05:29

@1kutya: Hát én nem nagyon vadászom - legfeljebb szarkát :) De a hold szépen világít, a hó fehér: biztos jól lehet látni mindent (csak az a hideg ...)

Boar. 2018.03.01. 23:52:16

@1kutya: A telehold meg a hó együtt nem a legjobb kombináció.
Túl sok egybe, későn mozdul a vad, nem szereti ezt a nagy verőfényt.
Meg persze kurva hideg van, a rosseb fagyoskodjon odakint...
Öregszem.

Fenchurch68 2018.03.02. 00:16:56

@Boar.: Most voltam lenn kutyapisiltetés-ügyben, gyönyörű a hold, meg ez a sok hó, de valami rettentőborzasztó Szibéria van odakinn.

she_wolf 2018.03.02. 00:58:34

@Fenchurch68:
Én tegnap csodálkoztam rá a még nem tökéletesen teli telihódra, mert éjjel még kimentek bandázni egy utolsót az ebek, én meg jó alabárdosként álltam a terasz előtt, őket szólogatva, hogy béfagy a kis senekük. Erősen holdfil vagyok, és csak néztem a gyönyörű, tiszta, bársonyosan mélykék eget, ahogy láthatatlan vékony szálon lóg róla valahol nagyon messze egy hatalmas pilács.
Jó volt bejönni a meleg kuckóba. Alig várom, hogy a padlástér járható legyen:)
Most egybefüggően szürke az ég, ahogy a párában eloszlik a város fénye. Csúf. Meg még hideg is, valóban.

she_wolf 2018.03.02. 01:00:35

@Boar.:
Nyáron a rohadék szúnyogok (és még csak riasztót sem használhatsz), télen a cúg. Francnak van kedve leskelődni a toronyban!:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.02. 07:29:28

Tegnap reggel -14, most meg -4.. és eseget a hó. Komolyan, egyszer ez visz el, ez a nagy hőingadozás. Engem nagyon megvisel...

Tangó Suszter 2018.03.02. 07:57:25

@Boar.: "Pallón járó vadász." :-)

Boar. 2018.03.02. 13:00:17

@Tangó Suszter:
Mondta Kittenberger Kálmán Fekete Istvánnak ha jól emlékszem...
Nyilván igaza is volt. De ettől függetlenül a rosseb se szeret mínusz tizenöt-húsz fokban odakint üldögelni éjfélig. Pláne ha másnap reggel dolgozni kell.
Amíg az ember fiatal, megcsinálja a maga kis hülyeségeit aztán negyven felett csodálkozik, hogy itt is fáj meg ott is fáj.

Boar. 2018.03.02. 13:04:22

@she_wolf: Simán használhatsz szúnyogriasztót. Ha a jó a szeled, nem számít, ha rossz, szúnyogriasztó nélkül is rossz.
Egy ideje thermacellt használok de sok bosszúság van vele és még drága is.
Amúgy pipázni is szoktam a lesen. Szélcsendben, amikor szétterül a füst, nem szerencsés de ha van légmozgás, nem a pipaszagon múlik, kiszúr-e a vad...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.02. 13:36:31

@Boar.: Francokat!! Nem vadásztam soha (télen meg pláne nem) oszt "csodálkozik, hogy itt is fáj meg ott is fáj. "
:)

Isley 2018.03.02. 14:24:11

@Boar.: Horgászathoz VAPE Derm Herbal Sprayt használunk. Nem büdös és még az érzékenyebb bőrű is bírja. Balatonon elég egyszer fújni, a Dunán háromszor is kell :))

Boar. 2018.03.02. 14:40:42

@Isley: Ha fújkálós szer, akkor Pyramid Trek 50. Sajnos a Trek 100-ast betiltották.
Persze ésszel kell használni, előbb pisilsz, utána fújkálsz mert ha szúnyogriasztós kézzel megfogod az ékszereket akkor hamar megtanulod, hol lakik az Úristen...
Ugyanilyen okból telefont, szemüveget távcsövet távol tartod tőle.
Ezért jobb a thermacell, amíg jó, egy szál pólóban üldögelhet az ember a legvadabb szúnyoginvázió közepette és nem bűzlik mindene a szúnyogriasztótól.
Aztán gondol egyet és kialszik, az újragyújtása a piezo gyújtóval baromi hangos de nem akarsz zörögni mert valami motoszkál az erdő szélén és mindjárt kilép...a szúnyogok meg bosszút állnak az addigiakért...
A gázpalackok utántöltésére vannak megoldások, a drága lapkák helyett vape lapkát is lehet használni de sajnos egy-két szezont bír az eszköz aztán megbízhatatlan lesz, nehezen gyullad be, állandóan kialszik és ehhez képest elég drága.

Boar. 2018.03.02. 14:42:51

@Andrass9: Na jó, a Te korodban már ez a napi rutin de nekem egy kicsit korán jelentkezett. Persze kellett hozzá pár év motorfűrészes meló meg jópár végigmotorozott tél is.

Isley 2018.03.02. 15:06:36

@Boar.: Sosem vadásztam, de a vadak hallása kifinomultabb lehet a halakénál....

she_wolf 2018.03.02. 15:21:06

@Boar.:
Nem laktam túl sokat lesen, de ami időt ott töltöttem, arra szívesen emlékszem. Még a szúnyogokat beleszámítva is, és ez nagy szó!
Én nem tudom, mi a franc folyik az ereimben, de ezek a dögök imádják. Ha a környék több kilométeres környezetében csak egyetlen szúnyog is van, az tuti, hogy belőlem issza le magát az ájulásig.
Vadász ismerősöm minden alkalommal hóttkomoly előadásokat tartott arról, hogy a lesen
-nem bagózunk
-nem hangoskodunk
-nem használunk semmi, a természetestől eltérő szagot (dezodor, parfüm, rovarriasztó, és tsai...)
-nem fésülünk kontyot(!) pl. a denevérek miatt,
...ecetetrá...
Nekem meg már a púpom tele volt a hülyeségeivel, viszont jókat somolyogtam. Hangosan röhögni nem lehetett, mert a nőket cikiző "humoron" kívül más jutott el hozzá. Igen, egy hímsoviniszta disznóról van szó.

Szép, szép a nomád élet, de ha nem baj, anya inkább lakktopánba bujtatott piskótákkal eltipeg a közértbe, henteshez, rámutat az áldozatra, és azt mondja a hentesnek, hogy "azt a darabot kérem szépen, köszike!":DDD
Majd itthon harcias amazonná átlényegülve nekiáll a késekkel és bárddal feltrancsérolni a zsákmányolt állati részeket:)

she_wolf 2018.03.02. 15:26:27

@Isley:
Szerintem csak "másságbéli" különbség van köztük:)
Úgy tanultam leegyszerűsítve, hogy a halak érzik a hangrezgéseket (oldalvonal), míg a vadak valósan hallják a hangokat.

she_wolf 2018.03.02. 15:30:22

@Boar.:
Ezek a Vape bigyók szerintem szúnyogriasztásra teljesen alkalmatlanok:( Többet kipróbáltunk, de inkább vettünk pörkölőt.
Szabadtérben az a tuti. Persze vadászaton, vízparton ez bukó:)

Boar. 2018.03.02. 16:53:09

@she_wolf: A "nem hangoskodunk" stimmel. A többit nem kell véresen komolyan venni.
Az íjászoknak gyártanak a jenkik "scent blocker" ruhákat amelyek speciális anyaga megfogja a testszagot. Amúgy persze megsülnek benne de az legyen az ő bajuk. Nekik érdekes lehet, hogy abban a harminc méteres zónában ameddig lőni tudnak, ne terjedjen szét a szaguk szélcsendes időben. Ha az ember puskával vadászik, helyezkedjen úgy, hogy jó szele legyen oda ahonnan várja a vadat, legyen meg az a távolság, hogy egy elfojtott köhögés, tüsszentés se zavarjon be és akkor nem lesz gond a szagokkal. Amúgy a csöppet sem tudományos megfigyelésem az, hogy totál szélcsend mostanában nem igazán létezik. Nyilván akik vitorláznak, másként vélekednek erről de mentségemre szolgáljon, nem jellemző, hogy a Balaton közepén ülök ki vadászni...

she_wolf 2018.03.02. 17:54:32

@Boar.:
A hangoskodást ne úgy képzeld el, hogy elkezdem teli torokból üvölteni a Titanicból, hogyaszongya: nííírfáárverevörjuááár...!
Tamásnak a lesen a suttogás is hangoskodás, igazából a jelelést preferálná, amilyen "nagyonvadász":D
De ez nem baj, mert nem egy társalgós típus (hogy diplomatikusan fogalmazzak).
Az íjászat és a 30 méter legfeljebb gyerekek esetében jön össze, egy hagyományos íjjal egy felnőtt azért egy picit messzebbre lő:) Számszeríjjal meg még messzebbre. Jó sport egyébként, egy időben gondolkodtam rajta, de aztán ejtettem a dolgot. Viszont az íjászoknak erről a spéci ruhájáról eddig nem tudtam, és igazából nem is nagyon értem, miért kell egyáltalán.
Hacsak nem arról van szó, hogy a vadat úgy akarja lenyilazni, ahogy a pisztollyal klasszikus módon ábrázolják az öngyilkosságot a "Kalambóban":DDD
Szóval nekem továbbra is hentespult, és szobabicikli;) Ja, meg sali!

she_wolf 2018.03.02. 18:03:12

@Boar.:
Vitorlázás és szélcsend. Pár éve vitorláson égtem fájdalmasan vörösre úgy, hogy közben majd' megfagytam:)
Viccen kívül! Teljesen lekozmáltam, miközben vacogott a fogam. Ha lementem a kajütbe, akkor meg melegem volt a bőrömön keresztül belőlem kiáramló hőtől. Olyan érzésem volt, mintha egy kályha mellett állnék, a saját kisugárzott melegemet éreztem.
A fedélzeten meg bunda kellett volna, annyira fáztam, miközben hasítottunk a vizen. De az is jó volt, megismételném:)
A legjobb az volt, amikor kikötöttünk, és végre volt más kaja is halon kívül.

Fenchurch68 2018.03.02. 18:44:49

@she_wolf: Tényleg vannak, akiket jobban szeretnek a szúnyogok másoknál, ha édesemmel vagyok, igyekszem minél szorosabban mellette maradni, mert míg őt megcsípik ötvenszer, engem ötször :)

she_wolf 2018.03.02. 20:33:19

@Fenchurch68:
Ez akkor igazán buli, ha édesed kétszer olyan széles mint te, és a "hol az asszony helye?" távolságban követed:)

Fenchurch68 2018.03.02. 22:08:26

@she_wolf: A szélesség stimmel, az meg mindegy, hogy hol megyek, mert szerinte egy kilométeres körzetben minden szúnyog csak őt csípi :D

she_wolf 2018.03.02. 22:39:00

@Fenchurch68:
:DDD
Remélem, nem baj, ha azért sajnálom őt egy kicsit:( Bár nem tudom, hogy ő hogy viseli, nekem nem létezik rá kegyszer.
Már bármit képes lennék magamra kenni (igen, még a gyenge babaszart is!), ha tudnám, hogy akkor nem fogom a saját körmeimmel lehántani a húsomat csontig:(
Rettenetesen tud viszketni.

Boar. 2018.03.02. 23:47:27

@she_wolf:
Íjászat: 30 méter. Hidd el, fogadd el, mit bánom én de tisztességes vadász nem lő harminc méter fölé íjjal.
Versenyen lőttünk ötven méterig, pályaverseny még nagyobbak a távok de a vadászaton egy élőlényre emeled az íjat, egyáltalán nem a sík "focipályán" megszokott körülmények között.

"A legjobb az volt, amikor kikötöttünk, és végre volt más kaja is halon kívül. "
Ezt nem tudom értelmezni. A legjobb az, amikor hal a kaja. A többi csak szükségmegoldás. :-)

Boar. 2018.03.02. 23:56:10

@she_wolf: Még annyit az íjász témáról, hogy számszeríjjal nálunk tilos vadászni. A vadászatra használt íjak lőtávolsága háromszáz méter fölött van de ez nem jelent semmit. A íj sem teljesen hangtalan, a lövés hangjára a vad bemozdul és a nyílvessző a "puskagolyóval" ellentétben jócskán hangsebesség alatt repül.
Egyébként egy golyóspuskából kilőtt lövedék elmegy öt kilométert. Nagyon jó puskákkal és optikákkal rendeznek ezer méteres versenyt, katonai mesterlövészeknél feljegyeztek kétezer méter feletti találatokat de ott nem játszanak az etikai normák. Vadászaton nálunk a háromszáz méter körüli lőtáv a max. ami elfogadott de szerencsésebb kétszáz méter alatti lövéseket tenni, ott a fegyver és a lövész szórása is sokkal kisebb. Egyébként a vadászlőszerek ballisztikai adatait is háromszáz méterig adják meg a dobozon található táblázatokban.

she_wolf 2018.03.03. 07:09:15

@Boar.:
Bármit elhiszek neked, és köszönöm a kiegészítéseket:)
Hogy tiszta legyen a kép tudnod kell, hogy az én vadászterületem a céltábla, a doppingom pedig Betaloc helyett valamelyik politikus képének a céltáblára képzelése:D
Nem vagyok vérpacifista, de fegyvert nem emelnék állatra (önvédelem esetében persze igen, csakhogy a vadaknak több eszük van).
A vadgazdálkodást meghagyom a szakembereknek, legalábbis erősen bízom benne, hogy azért javarészt szakik kezében van ennek a dolognak az irányítása, még ha vannak is visszásságok itt-ott.
Szeretem a statikus célzós sportokat (lövészet, íjászat, biliárd), és azokat nem versenyszerűen, viszont mesterséges környezetben űzöm, ha alkalom nyílik rá. Csak a szórakozás kedvéért:)

A számszeríjas kitérőt is köszönöm, ez új adalék volt számomra!
A kocavadász vakegér állatkínzókat (meg a vadak lakta erdőkben quadozókat) viszont én vadásznám, és a gereznájukkal díszítenék egy horrorpincét:(
De szórakozásképpen nekem az is beleférne, ha légpuskával az életfontosságú részeket, pontokat gondosan kikerülve itt-ott meglövögethetném őket:/
Fentebb említett vadász ismerősöm nekem nem barátom, és nem azért, mert vadász, hanem mert...másért:)
De olyan szeretettel és elismeréssel beszél az állatokról, hogy ezért már megszerethetném. Sokkal korábban -bár mindig mindenevő voltam- azért eléggé egysíkúan gondolkodtam a vadászokról, vadászatról, hála a médiának:(
Tamással sok dolgot érintettünk ezzel kapcsolatban, és jó pár dolog kiegyenesedett a számomra.

she_wolf 2018.03.03. 07:14:27

@Boar.:
Ja, a hal:)
Nem. Nekem továbbra sem. Igen, tudom, nagyon finom és hasznos, tápláló, meg minden, de nekem akkor sem. Mert ugye ízlések....
A rák. Az igen!:) Még a kagyló is belefér. De általában a vízi kreatúrákat nem kultiválom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.03. 14:42:55

@Fenchurch68: Engem imádnak a kis rohadékok, tavaly nyáron egy cigiszünet alatt - ami odakünn esett, a szabadban ugyebár -, a bokámon dagadó eret gyakorlatilag "végigvarrták" a szúnyogok. Másnap 11 csípést számoltam össze nyolc centin.
@Boar.: Nem véletlen, hogy a katonai alapfegyver (ilyen-olyan AK és társai) esetében a célzott lövés maximális lőtávolsága 300m. A fegyver ölőhatása 1000 méteren felül van.
@she_wolf: Állatot három esetben ölök: ha meg akarom enni, ha a kajámat akarja megenni és ha engem akar megenni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.03. 14:48:28

Látom oson a tavasz. Meg várhatóan a bel és árvíz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 15:05:44

@látjátok feleim szümtükkel: Tifelétek igencsak sok csapadék esett az utóbbi időben!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.03. 15:18:12

Sok éve nem esett ennyi hó, mint most. Előtte mg eső.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 15:30:31

@látjátok feleim szümtükkel: Itt a nagy esőzés elmaradt, de hó az van rendesen! A tó is vastagon befagyott, csak a léknél van kis mozgás.
Szerdán felmentem kukát behozni és akkorát estem mint egy ólajtó! Szerencsére a hó puha volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 15:33:51

@látjátok feleim szümtükkel: Baromság!
"Bár többen állítják az ellenkezőjét, fontos hangsúlyozni, hogy gyomnövény, nem pedig gyógynövény a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták."
www.egeszsegkalauz.hu/allergias-betegsegek/magyar-kutatok-allitjak-veszelyes-gyogynovenynek-titulalni-a-parlagfuvet

she_wolf 2018.03.03. 15:59:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Én többnyire innen szoktam tájékozódni, aztán ha jobban érdekel a dolog, akkor túrok még:
kodpiszkalo.blog.hu/2017/05/05/a_parlagfu_megsem_az_istenek_eledele

Van még pár cikkük, ami a parlagfüvet tárgyalja érvek-ellenérvek ütköztetésével. Engem azért érdekel, mert a férjem is szenved tőle, és megvan a magam által sok olvasnivalóból levont következtetésem, amit orvos is oszt.

she_wolf 2018.03.03. 16:05:38

@Waka:
Én 9 éves voltam, amikor elvágtam az első csirkenyakat, és feldolgoztam az állatot konyhakészre, szülői irányítás és felügyelet mellett. Ma sem okozna problémát. A lényeg, hogy hamar kiszenvedjen, és aztán huss a fazékba! Meg libát is tömtem, nyulat is vertem tarkón, és a disznóvágás sem volt tabu.
Mégsem lett belőle sorozatgyilkos:)
(Bár ingerenciám egy-egy híradó után néha lenne rá;))

A kajámért nem bántanám, inkább megosztom velük. Bár ez sok minden függvénye lehet.

she_wolf 2018.03.03. 16:06:35

@Andrass9:
A hó itt is megmaradt szépen, te meg nem ám esni-kelni, még eltörik valamid!:/

Dikusz 2018.03.03. 16:50:44

@Andrass9: Pár éve kollégáimat "kérte" meg a hivatalvezető, hogy hozzanak neki pár tő parlagfüvet, ha terepen vannak, mert azt hallotta, ha abból készült teát iszik, az jót tesz neki.
Hoztak is, pedig egyikük olyan allergiás volt a parlagfűre, hogy két napig alig látott, de azt mondta, ez neki megéri...

vörösbor(de)minőségi 2018.03.03. 17:38:56

@MadMary: ha a dobálásban tropea hagyma is szerepelne-ide kérném tisztelettel!!

Dikusz 2018.03.03. 18:40:19

@vörösbor(de)minőségi: Vissza is hajigálnád, vagy kicserélnéd más fajtára? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.03. 18:52:45

@she_wolf: Azért az a levéltetűt vagy krumplibogarat simán lepermetezem.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.03. 19:00:41

@Dikusz: tropeát? cserélni?visszadobni? sohaaaaa
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.03. 19:04:24

Bedobta a Tecsó a tavaszi katalógust, elsétáltam hát arra. Igazán ráért volna, de épp kifogyott a hántolt napraforgó, úgy rémlett, arrafelé árulnak, gondoltam, egyúttal megnézem a nagy garral hirdetett 800 forintos vetőkrumplit. A polcokon 1 (egy) zacskó desiré árválkodott, félarasznyi csírákkal. Mentem pár kört, hátha akad valami kedvemre való, de vagy drága volt, vagy vacak. Bedobtam a zacskó szotyit, bénáztam egyet az önkiszolgáló pénztárnál (szűz kéz), aztán húztam az OBI-ba, megvettem a gumókat (Cristina).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 19:30:24

@Waka: Majd jönnek utánad a szekuritysek!!!
Mi a szöszt csinálsz te -9 fokban a vetőkrumplival????
Nekem most kelt ki 72 csili a 120-ból. Lassan nekikezdek a paradicsomnak is, de hol van még a május eleje?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 19:33:12

Nem akar valaki kisrókahányást készíteni? A fickónak sikerült címlaposan!!!! :)

she_wolf 2018.03.03. 19:49:40

@Waka:
A nagyonsoklábúakról nem volt szó:D
Állatokról beszéltem, ezek meg olyan kis... izék, na! Egyszer hirtelen felindulásból összeszedtem egy maréknyi katicabogarat, és a környéki 2-3 gyereket is megkértem hogy hozzanak nekem (pénzért, természetesen!), mert a rózsáimat a levéltetvek beborították. És én azt olvastam, hogy a katicák megzabálják őket.
Gondoltam, hogy akkor nagy manipulátorként egymásnak ugrasztom őket, és nem környezetszennyezek.
Hát dehogynem! A katicák megfutamodtak, a levéltetvek meg jól meghízva napoztak a rózsákon. Úgyhogy kaptak löttyöt a nyakukba:/

she_wolf 2018.03.03. 19:52:06

@Andrass9:
Most jutott el hozzád?:)
Gondolkodtam, hogy linkeljem-e, de már magkapta ott kommentekben amit érdemel, úgyhogy csöndben maradtam:D

she_wolf 2018.03.03. 19:59:16

Elsősorban budapestieket kérdezek: tud valaki a Bulkshopról? És ha igen, akkor mit? Merthogy kerestem valamit, és a net őket adta meg -többek között. Érdekelnének tapasztalatok, ha van valakinek.

2018.03.03. 20:29:51

@vörösbor(de)minőségi: Hát ha Magyarországon rá tudnám tenni a kezem néhány tropeai hagymára, el nem engedném őket, az biztos...! :-) Mikor először jártam Tropeában, nem nagyon értettem, hogy miért fityeg mindenütt hagyma, pláne hogy ki az az őrült, aki tropeai hagymából készült lekvárt (!!) hajlandó venni... aztán megkóstoltam, és megértettem izibe'...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.03. 20:30:28

@she_wolf:

Nem vagyok csak kicsit budapesti, ezért megnéztem a kínálatukból a lisztes részt. Az áraik nagyon méltányosnak tűnnek, összevetve a nálunk kapható ugyanezen termékek árával. Ide azonban még el is kell hozni, nyilván ezért nálunk minden drágább. Én netről rendeltem legutóbb a gluténmentes lisztet lényegesen olcsóbban, mint ahogy itt tudtam volna megvenni. Persze nem egy kilót, hanem egy éves adagot, és így a szállítási költség sem nyomta meg az árat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 20:33:32

@MadMary: Úgy rémlik, hoztam Wakának magot, de nem most. Ezen kívül tévedhetek is :)
Nálam a hagyma nem nagyon nő meg. A fokhagyma viszont igen.

2018.03.03. 20:34:03

@she_wolf: Még én is csak készülődöm hozzájuk...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.03. 20:38:30

Nemá!
Átmentetek fickósba? Nálunk is vannak lilahagymák, külön féle formájúak és színűek, semmivel nem rosszabbak, mint amit a lidiben hoznak valahonnan külföldről ( akár az olaszoktól ).
Sőt a magyar lialhagymából is lehet lekvárt főzni. Persze a magyar ember a lilahagymát nyersen szereti enni mert nem erős, főzni meg a makói vöröset használja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 20:38:54

@she_wolf: Megnéztem, és meglepően olcsó. Pont emiatt nem hiszem, hogy megbíznék bennük, ami elég sajnálatos, hisz a választékuk nagy.

she_wolf 2018.03.03. 20:40:41

@látjátok feleim szümtükkel:
Igazából kurkumának néztem utána, és döbbenetes az árkülönbség.
Aztán elidőzgettem az oldalon, és érdemes volt. Valószínű, hogy a nagyon fogyó cuccokat érdemesebb onnan beszerezni. Amiből meg kevesebbet használok, vagy csak ritkán, azt akár szomszédokkal is risztelhetem:)
Pirospaprikát már évek óta nem veszek boltban, hozzák termelőtől ugyanilyen szisztéma szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 20:41:15

@látjátok feleim szümtükkel: Figyelj! Fickósodni mindíg lehet :) Kérdés, hogy mi a kimenetele :)))
Én a lilahagymát imádom, de a mogyoróhagymát jobban szeretem. Az meg nem igazán magyar termék.
Fokhagymát viszont Makóról rendeltem, és már kihajtott, mielőtt a hó leesett!!!

2018.03.03. 20:53:13

@látjátok feleim szümtükkel: Tropeában különleges a mikroklíma, a talaj összetétele is sajátosan meszes, ezért a hagymájuk íze érdekesen édeskés. Nekem ez nem fickósodás, inkább ugyanaz, mint amikor a tokaji bort is odafigyelve kóstolgatjuk... Tagadhatatlan, hogy sokféle nyersanyag mögé odaálltak a gasztrosznobok, de ettől néhány még _tényleg_ megmaradhatott egyedinek és különlegesnek. A tokaji hatputtonyos aszút dicsérheti felőlem Gordon Ramsay egy Alemitta-csirkével a hóna alatt, attól még az aszú az, ami. Szerintem. :-)

she_wolf 2018.03.03. 20:56:20

@Andrass9:
Igen, az olcsóság. Ugyanakkor a kereskedelem általános és íratlan szabálya szerint nagy tételben ugye olcsóbb. Már ahol, persze, mert találkoztam már fordított helyzettel is, és nem is értettem.
Budapesten 3 üzletük van, webshopot is üzemeltetnek.
Mivel nem a szokásos kis tasakos kiszereléseket árulják, hanem kilós, félkilós, negyedkilós kiszerelésekkel dolgoznak, logikus, hogy a csomagoláson rengeteget meg tudnak fogni.
Valaki szotyit keresett. Náluk a hántolt, natúr napraforgómag (tisztított) kilója 770 forint. Az árgépen a legolcsóbb 10 dekás kiszerelésben 129 forint brutto.
Szóval ilyen különbségek vannak.
Ha esetleg gondolod, érdemes az oldalukat megnézni, kíváncsi volnék a véleményedre.

she_wolf 2018.03.03. 21:02:59

@MadMary:
Fene az én képzelgéseimet!
Elképzeltem az idegbeteg káromkodós Gordonkát a csirkével a hóna alatt szentségelni, mert mind a hat puttonya tele van azzal, hogy mit lehet nem érteni az aszún:DDD

2018.03.03. 21:07:31

@she_wolf: Hüüüüjeeee... most már én is nagyon röhögök... :-D

2018.03.03. 21:15:22

@látjátok feleim szümtükkel: Lekvárt egyébként én is magyar lilahagymából főzök, de értékelem a tropeai gyönyörűséget, ha a kezem közé kerül... gasztrosznobbá akkor válnék, ha kizárólag és csakis szűzlányok által teliholdkor szedett, norvég gleccservízben mosott tropeai hagymából volnék hajlandó "Caramelised Red Onion Chutney"-t rottyantani. Abbafejeztem, szerintem érted a mondókám lényegét. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.03. 21:23:13

@she_wolf: Nos, ... nézelődöm. Olyat még életemben nem hallottam, hogy gluténmentes kenyérliszt, ők meg árulják ????, De legalább van glutén önmagában igazán jó áron :)))
A rizottó rizs nagyon jó áron van! A fűszereik nekem kicsit túlárazottak. Az oliva pogácsolaj botrányosan drága, belegondolva, mennyit ér ...
Kukoricakeményítő jóáras, szintúgy a szódabikarbóna. A miso is jó, de a ghí túl drága.
A citromsav olcsó, a nagytepsihez kár, hogy nincs rács.
Argánolaj rohadt drága.
Megfelel a riport?

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.03. 21:36:15

@she_wolf:

Szerintem amikor legközelebb fővárosi leszek, meglátogatom az egyik üzetüket, mert jó a kínálatuk liszt félékből.

Dikusz 2018.03.03. 21:50:20

@she_wolf: @MadMary: beszállhatok én is képzelegni? Azt ugyanis igen jól tudok, ha hasznomra válik, ha nem:)))

she_wolf 2018.03.03. 22:05:02

@Andrass9:
Tökéletesen megfelel:)
Nekem a mentes cuccok nem érdekesek, szerencsém van, hogy nem kell ilyesmire ügyelnem. Kenyeret sütni nem tudok, azt sem tudom, miből és hogyan kell. Gluténmentes kenyérről már hallottam. Azt miből csinálják, ha nem gluténmentes lisztből?:D
Ha megnézed, több helyen is kapható gluténmentes kenyérliszt.
Az árgépen ott virítanak:)
Az argánolaj tapasztalatom szerint akkor olcsóbb, ha valamivel (vanília, vagy más egyéb) keverve van. Meg azt is tapasztaltam, hogy akkor nem az argánolajból van benne több. De ez is sok mindentől függ, mert itt is sokat számít a kiszerelés.
A pogácsaolajhoz nem tudok hozzászólni, nem használok (sznobéria el ne hagyj!:D).
Szóval nem akarok senki ellen, vagy éppen mellett protestálni, csak az uramnak kerestem a kurkumát, és belebotlottam ebbe a bótba. Majd szétnézek, hogy mizújs ár/érték tekintetében;). Az igazság az, hogy a weblapon ugye az látszik, hogy ömlesztett dógok tömege, és én azt nem igazán szeretem. Viszont félkilós, negyedkilós kiszereléseket is említ, meg azt hiszem, kevesebbet is, úgyhogy ezek valószínűleg csomagolt áruk, és csak a hozzám hasonló hülyegyerekek miatt vannak a natúr cuccról fotók:D

she_wolf 2018.03.03. 22:11:40

@Dikusz:
Szállj be! És akkor képzeld el, hogy Gordonka hóna alatt az Alemitta csirkéből hirtelen egy harcias Ayam Cemani kakas lesz, hogy cegény cőke herceg ne egyedül rikácsoljon az Őrült Marissal:D

2018.03.03. 22:27:33

@she_wolf: Keheee...gyeheleeeemmm... :-D :-D

she_wolf 2018.03.03. 22:38:47

@MadMary:
Hát tényleg csak egy feka kakas hiányzik a hóna alól:D:
indavideo.hu/video/A_pokol_konyhaja_legdurvabb_resze

Nem kell végignézni, elég belelapozni:)

Boar. 2018.03.03. 23:41:36

@Waka: "Nem véletlen, hogy a katonai alapfegyver (ilyen-olyan AK és társai) esetében a célzott lövés maximális lőtávolsága 300m. A fegyver ölőhatása 1000 méteren felül van."
A 8x57-es hadi mauser nyílt irányzéka 800 méterig volt skálázva. Elvárás volt a kaliberrel szemben bevezetésekor, hogy 500 méterről le tudjon teríteni egy lovat.

Fenchurch68 2018.03.04. 09:09:42

@she_wolf: Anyu vásárolt már náluk, és nyugi, be van minden csomagolva, nem a szatyorba mérik ki a liszteket.

Senki se úgy születik, hogy tud kenyeret sütni, de nem rakétasebészet ;) részemről vagy 30 éves koromig rettegtem a kelt tésztáktól, azt gondoltam, hogy az biztos nagyon bonyolult. Közben meg piskótákat, meg képviselőfánkot simán sütöttem. Szerintem gyerekkoromban azt láttam, hogy kicsit túlmisztifikálják ezt a "minden legyen langyos, élesztőt felfuttatni, jaj, nehogy huzatot kapjon a tészta stb." témát, közben meg porélesztővel, a hűtőben is megkel a tészta, csak lassabban... Anno azért kezdtem el kenyeret sütni, mert a környezetemben az összes többi waldorfmami is otthon sütötte, most meg azért sütök, mert a boltinak két nap múlva kidobjuk a kétharmadát, akárhogy tárolom, többnyire megpenészedik.

she_wolf 2018.03.04. 09:59:10

@Fenchurch68:
Köszi a tapasztalat megosztását:)
No majd egyszer nekiveselkedem kenyeret sütni. Én a fánktól rettegtem, de felesleges volt. Gyerekkoromban anyámtól sok ilyesmit nem tanulhattam, ő kifejezetten béna volt a tészták (bármilyen tészta) sütéséhez.
Bezzeg keresztanyám, meg a falusi rokonok! Na ők tudtak. Meg ugye anyósom, de kenyeret ő sem sütött. Pedig a bolti kenyérfelhozatal tényleg lutri:(
Jövő héten gyüttmentek leszünk Pesten, akkor beiktatok egy bótlátogatást. Most meg vár a házimunka:/
(Kicsikutyának hódolatom:*)

vörösbor(de)minőségi 2018.03.04. 10:16:57

@MadMary: erről van szó.én sem tudtam régebben miért különlegesen finom.
mert az!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.04. 10:57:43

@she_wolf: Az is csak állat... :D
@Andrass9: Beteszem a zöldségtartóba a dughagyma (van mogyoró- is) mellé. Hagymamagot Mini Red Piccolinot és White Spanish-t hoztál tavaly.
@MadMary: Ha látok valahol, okvetlen veszek párat.
@Boar.: Az AK-63/D irányzéka is 800 méterig van skálázva, ettől függetlenül 300 méterig alapvetően használják. Lőttem már 950 méteren lévő célra, de tökéletes szélcsendben lehetett csak találatot elérni.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.04. 17:18:52

@she_wolf: Ha csak egy van bárhol a környéken, az belőlem lakmározik...ez vagyok én(is). Rosszul viselem emiatt a szabadtéri bulikat. Ultrahangos riasztó! de mért nincs nekünk??? Mert a madarakat is elriasztja..azt meg nem szeretném.

she_wolf 2018.03.04. 18:51:26

@Kumari aki Nilüfer:
Pár méterre tőlünk van egy lovarda, ahol sok denevér lakik. Nem tudom mekkora az ultrahang hatótávolsága ezekben a ketyerékben, de a denevérek röptében szoktam gyönyörködni, amikor nyáron kora este útnak indulnak:)
Meg madaram is van, úgyhogy a síp nálam sem jáccik:( A tenyeres, az igen!:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.04. 18:54:04

@she_wolf: Úgy emlékszem, 30-50 méter..ezért nem vettünk, itt a ház körül 2-10 m-re van bambuszliget, borostyán, fák, és mindegyiken laknak madarak. Szó sem lehet róla, hogy őket elűzzük!:)

she_wolf 2018.03.04. 19:36:57

@Kumari aki Nilüfer:
Most képzeld el, hogy az uh. síppal elűzöm csóró denevérek vacsiját:D
És igen, meg még ráadásul ennyi madár sem lenne a környékünkön, kész halál:(
De az valami ijesztő, hogy amikor a labda begurul a tűztövis alá és a kutya keresi, sötét rajban szállnak fel a vérszívók.
Ezért van nekem bogárpörkölt készítőm:P Az de szép, amikor valami nagyobbacska falatot fog meg!
süti beállítások módosítása