Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Hajában sült sós krumpli a hideg ellen

2018.02.26. 07:00 Andrass9

Tudom, tudom. Vótmán. De most hideg van, muszáj megcsinálni! Azt hiszem ennél egyszerűbb étel kevés akad.

16.jpg

Semmi más nem kell hozzá, mint krumpli, só és vaj vagy kacsazsír. Ja - és egy üveg bor, mert nagyon itatja magát.

Vettem egy kis zsáknyi Cherie tipusú krumplit. Ez remek salátának, de erre a célra is megfelel.

10.jpg

Alaposan lesikáltam, mert héjastul eszem. Van zöldségmosó körömkefénk a konyhában :) A krumpli méretétől függően 2-4 darabba vágtam és alaposan megsóztam, Te azért kevesebb sóval készítsd, mert ennyi még nekem is sok volt. A tálban összeráztam, hogy eloszoljon mindenhova a só, majd a sütő rácsára sorakoztattam őket. A só a felelős, hogy a vágási felületeken is kialakuljon valami héjszerűség.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Kb 40-50 percig kell sütni a legforróbb sütődben, akkor lesz igazán szép hólyagos.

14.jpg

Én kézzel ettem és jéghideg vajjal: ez a legjobb kontraszt, meg amúgyis vajfüggő vagyok. Lehet hozzá tejfölt is enni ...

15.jpg

Tartsd melegen pár konyharuha között - meglátod, téged is felmelegít!

Érdemes vendégeknek is készíteni, mindenkinek új étel :)

119 komment

Címkék: krumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9813694976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 13:48:34

@she_wolf: Én is aqrr4a gondoltam, hogy a lambéria anyagot hasogattad:DD

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 13:53:40

A csikó spór egy fekete, lemezből készült sparhelt volt, egy főzőfelülettel, és a csikó nyaka-feje egy hasáb volt, ami kb egyharmad felületnél emelkedett ki..(lap, kétharmad a főző rész, két platnival, a harmadik harmad egy téglatest felfelé) Ebben a felfelé részben volt vízmekegítő e4gény, kihúzható, meg egy felső sütő. Alul is volt egy blóder., a tűztér mellett, mint az átlagos spóroknál. Aza alsó sütőben tán volt samott, de felül biztos, hogy nem, ott a forró füst melegített.(valahogy...szét nem szedtem)
Fáj a fogam egy ilyenre, kitenném a féleresz alá, de ége-földön nincs már efféle, csak a Luna nevű zománcos...

2018.02.26. 14:09:36

@she_wolf: ... azért ez hihetetlen odaadást, türelmet és izomerőt igényelt... apukád reakcióját is megértve én kalapot emelek előtted, ha szabad. :-)

she_wolf 2018.02.26. 15:17:44

@MadMary: Ábrándozó tini voltam, az idő nekem akkor igencsak relatív fogalom volt. Ha apám nem jön, szerintem a gondolataimba mélyedve ki tudja mennyi fa esett volna áldozatomul:D
Izomerő meg volt, és különben is csak ahhoz kellett, hogy Megemeljem a fejszét. Lefele a gravitáció elvégezte a többit. Inkább a pontos célzás volt az kulcsa a sikeres és vitathatatlanul szép eredménynek:D

she_wolf 2018.02.26. 15:28:48

@Kumari aki Nilüfer:
A miénknek a tetején karikák voltak, a "dugón" (ez volt a legbelső, záró elem) egy keresztvassal. Azt, majd a többit (azt hiszem, 2 karika volt, de lehet, hogy csak egy) a kutaccsal szedegettük le, és úgy adagoltuk felülről a tüzelőt a kályhába.
2 főzőfelület volt, egy égéstér (ha jól mondom), és egy kisebb, alatta pedig egy nagyobb fiók a hamunak, salaknak.

Lambéria? Olyan nekünk nem vót. Meszelt, és festett fal volt, oszt kalap. Meg hengerezett mintás. Boáááhh..:D

she_wolf 2018.02.26. 15:30:40

@Andrass9:
Ugye hogy milyen könnyű a bűnbeesés?:D
Azok a hülye kísértések ááálandójan a tarkónkba lihegnek...

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 15:37:03

@she_wolf: Igen, a spór teteje két öntöttvas lap, aminek a közepén voltak a karikák, szerintem három, a középsőnek volt olyan kis vízszintes keresztvasa. De a tűztérnek volt ajtaja elől a spóron, a tetején mi nem raktunk a tűzre..illetve de..amikor szénnel is tüzeltünk, ott löktük rá.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 15:38:53

@she_wolf: hengerelt fal.. igen! és annyira, de annyira szerettem volna olyan festőhengert, annyira elbűvölt..voltak rózsamintásak, meg mindenféle csudásak:DDDD..retteneteden vágytam rá. Persze, nem lett nekem:DDDD

she_wolf 2018.02.26. 16:03:57

@Kumari aki Nilüfer:
Persze, a tűztérnek nyilván volt ajtaja nálunk is, sőt, ha kinyitottad, akkor mögötte volt egy biztonsági rács is, azt is ki kellett a kutaccsal nyitni. Annak az volt a szerepe, hogy a parázs ne hullhasson ki az ajtó kinyitása után. Ha valamelyik mégis nekitámaszkodott a rácsnak, azt a kutaccsal beljebb taszigáltuk. Ritkásabb rács volt, olyan kb, 1 cm2-nyi négyzet alapú hasáb, 1,5;2 cm-es közökkel. És kisebb volt a területe, mint a sparhelt ajtaja, hogy a rács alatt is lehessen a kutaccsal levegőztetni az égő szenet.
Linkeltem fentebb egy antikpiacos képet, amin a miénkhez nagyon hasonló cuccvan:)

Festőhenger: képzelj el egy tyúkszarzöld falat, sárga, non-figuratív hengerezéssel! A Daedalon ahhoz képest lepkefing:D

2018.02.26. 16:09:31

@Kumari aki Nilüfer: Szűkebb pátriámban rendszeresen van régiségvásár, ahol rendszeresen felbukkannak festőhengerek, a rózsáscsíkostól a nonfiguratívig terjedő spektrumon. Kérsz szépen egyet...? :-D

she_wolf 2018.02.26. 17:32:35

@MadMary:
Jaj, a régiségvásárok:DDD
Imádom őket, és bár nem vagyok gyűjtögető, néha igencsak viszket a zsebem:)
Vannak régi konyhai cuccaim, megboldogult anyósom konyhájából, és az eszemmel nagyon nem akartam elhozni, de a szívem bekavart. Használni a büdös életben nem fogom őket, és nem tiszteletből. Talán a süti kiszúrókat...
De a szülővárosomban voltam egyszer a férjemmel a születési anyakönyvi kivonatom másolata miatt. Éppen piacos nap volt, hát elsétáltunk arrafele. Na ott elhányta magát a pénztárcám, mert vettem egy húsklopfolót. Nem volt egyébként egy ökör ára, pár filléres tétel volt, és nem is kifejezetten régiség.
Valahogy így néz ki:
us.123rf.com/450wm/omnimoney/omnimoney1512/omnimoney151200612/49841934-hideg-k%C3%B6z%C3%A9pkori-fegyverek-meghat%C3%A1rozott-harcosok-alab%C3%A1rd-%C3%A9s-ax.jpg?ver=6

A kép közepén lévőről beszélek. Az egyik penge helyén egy "körpecsétszerű" rovátkolt, vastag korong van rövid toldalékon, és a nyél feji vége túlnyúlik a pengén, és hegyesre van esztergálva, tehát szúrni lehet vele. Úgyhogy ezzel lehet csontot vágni, klopfolni, szúrni. Simán önvédelmi fegyver, ráadásul elég szép súlya van:)
Ritkán használom egyébként, pont azért, mert nehéz. Legelső alkalommal sikerült akkorát vernem egy karaj szeletre vele, hogy az kilukadt:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.26. 17:47:21

Köszönök szépen!
Héj nélkül, vajjal vagy zsírral, tejföllel, szalonnával, bármivel jöhet.
Mifelénk ler-nek hívták a sütő részét. A nyári konyhában - a legnagyobb melegeket kivéve - szinte mindig égett benne a tűz. A előző nap lemorzsolt kukorica csutkája fűtőanyagként hasznosult benne. Azon főztek, azon főtt meg a malacoknak a dara is. Prímán lehetett szabályozni a tetején a hőmérsékletet, középen nagy láng, a szélére húzva takarék. Télen egész nap sült a tök benne.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.26. 18:14:02

@Kumari aki Nilüfer:

Anyámnak volt olyan készlete, ami két vagy több lapból állt, már nem emlékszem pontosan, és ezeket a sablonokat kelett a falra téve a festékkel maszatolni. A lapokból, és a különböző színekből alakult ki a minta. Egyénileg lehetett a falon szétszórni a mintát, és ez nagyon jó szórakozás volt meszeléskor. Sajnos nem lehetett festéket kapni, kicsi volt a színválaszték. Aztán jött a henger, azt nem szerettem, mert sűrű volt a minta.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.26. 18:15:24

@she_wolf:

Előbb azt gondoltam, hogy a láncos varit vetted meg.:D

Dikusz 2018.02.26. 18:34:12

@she_wolf: Vigasztalj meg, hogy a születési anyakönyvi kivonatért az önkormányzathoz mentél, ugye?:) (viccvót)

Mondjuk az a buzogányos jobban nézett volna ki, egész félelmetes lenne azzal a szerszámmal nagy csatakiáltások közepette a husikát klopfolni:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 18:44:23

@látjátok feleim szümtükkel: Olyan is volt..persze:)
@MadMary: Köszönöm, már kinőttem:DDD
@Waka: Ler, vagy blóder

Kumari aki Nilüfer 2018.02.26. 18:45:41

Arra jöttem haza, hogy van egy halom száraz kenyér..úgyhogy nem krumplit sütöttem, hanem bundáskenyeret....uram hagymasalátával ette, az öcsém ruszlival, én lesütött szemmel..mert nem lenne szabad, főleg este nem..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.26. 19:28:45

@Kumari aki Nilüfer: nekem meg balról beúszott egy pecsenyekacsa. Most törhetem a fejem, mi legyen belőle. Elvileg 1 kis kacsa pont elég 2 nyugdíjasnak - és még leves is lehet belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.26. 19:30:43

@Andrass9:

Bennem sem bízhatsz, mert én a hajába nem szeretem a krumplit, meg a krumpliban sem a haját. Esetleg talán ha héjában lenne sütve.;D

Dikusz 2018.02.26. 19:35:44

Dobjatok már meg, ha kérhetném egy pár szem sültkrumplival. Nem háborúzni szeretnék, hanem enni:)

Én csak egy kis hamis bablevesfélét dobtam össze. Nem lesz túl erős, ezért minden mindegy alapon beledobtam (nem szoktam egyébként) két leveskockát ízesíteni. Mivel egy fémdobozban tartom vegyesen, az ezüstszínű kockákból vettem ki. Csak remélni merem, hogy nem halászlékocka volt...

Dikusz 2018.02.26. 19:38:57

@Andrass9: Meg poszt is:)
Hétvégén szülinapozunk, nálunk is az egyik sült az kacsacomb lesz, vereskápsztával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.26. 19:48:08

@Dikusz: Azt odaadtam a gyerekeknek, így abból nem lett poszt. Tán két hete elcsaptam 3 combot és 1 kiló hájat. Egy combot megettem, kettőt a zsírban eltéve odaadtam a fiúnak (kicsilyány nem eszik zsírt).

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.26. 19:58:20

@Dikusz:

Nem gond, felfedezted a halas bablevest, vagy a babos halászlét.:D

she_wolf 2018.02.26. 20:01:32

@Dikusz:
Satarata kicsi sziti:)
Ott csak egy tanács volt, és egy marad, míg csak áll a világ, bárminek is fogják híni, és bármit is kell elintézni. Igaz, elköltöztek onnan ahol gyerekkoromban voltak, de az egyik volt osztálytársam anyukája ott dolgozott a tanácsi időkben is, és megmaradt az önkormányzatnak is:)
Úgy vissza kén menni a nyáron egy kirándulásra...

she_wolf 2018.02.26. 20:06:07

@Dikusz:
Ha mégis, akkor lesz egy Benke Laci bácsi-féle szürpríz levesed:DDD

vörösbor(de)minőségi 2018.02.26. 20:08:06

a sparheltről mi minden eszembe jutott?
siklósi nagymama aki a lehullott almát ami még éretlen volt(ha jól emlékszem)azt a szélére tette a pereméhez közel-tán a fényes részére, ez elhalványult már... és az valami fenomenális lett.
sült alma.
a szobafal az pedig hengerelt volt.
ezüst szökellő szarvasok voltak a mi legnagyobb örömünkre.

she_wolf 2018.02.26. 20:08:56

@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz:
Buzogánynak itt a kezem, hö! (Nyugi, csak hangemberkedem:D)

2018.02.26. 20:11:22

@Andrass9: *integet a végekről* Sárgahéjú krumplicskát találtam, vékony a haja, megsütjük, szőröstül-bőröstül hamm, bekapjuk! Némi vajacskával, csipet sócskával, egyszer volt, hol nem volt, iszkiri! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.26. 20:16:54

@MadMary: Tudtam, hogy rád számíthatok!!! Jó étvágyat hozzá!

2018.02.26. 21:08:41

@Andrass9: Köszönöm szépen! :-)
... és tudod hogy mit találtam még a sütnivaló krumplik mellett? Egy kis kosárnyi lila burgonyát, amolyan fickós...
*észbe kap és elrohan*

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.26. 21:12:13

@MadMary: Azt kénme így megsütnöd! Ha lefotózod, hozzáteszem ehhez a poszthoz:)

2018.02.26. 21:23:35

@Andrass9: Istókuccse megcsinálom még a héten! :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.26. 21:47:01

@MadMary: Remek! A képet az andras kukac andras pont net -re küld légyszíves :)

she_wolf 2018.02.26. 21:56:07

@MadMary:
Sócskával? Tán sóskával, nem? Meg fasírozottal, nyami!
Nekem meg van sk. párolt natúr sóskamártásom a fagyiban, úgyhogy az én eszemhez is kaphatsz, hadd rohanjak!:D

Hú..a lila krumpliról azt olvastam, hogy nagyon barátságos kaja, ha valaki fogyózni akar. Lassan összegyűlnek az ehetőségek, úgyhogy már csak neki kéne veselkednem a fogyózásnak. Na de télen?
Amikor a legszebb öröm a köröm(pörkölt)?:(

2018.02.26. 22:26:25

@Andrass9: Ahogy a dolgaim alakulnak, lehet hogy csak szerda-csütörtök környékén fogok megint a konyhában vadulni, de ha sütök lila krumplit, megy a fotó! :-)
@she_wolf: Töprengtem egy sort, hogy ha a cukor becézve cukrocska, akkor a só...? :-D Egyébként a sóSkát is imádom, főtt krumplival és buggyantott tojással! Úgy nézem, Te a másik aliskolát, az ún. "fasírtimádók"-at követed, én a fasírozottat leginkább zöldsalátával együtt szoktam pusztítani. A lila krumpliról pedig megírom, mit tapasztaltam - ha hipp-hopp eltűnik rólam 20 kiló, azt is, feltétlenül! :-D

she_wolf 2018.02.26. 22:37:52

@MadMary:
Ha a lila krumpliról írsz (naggyon részletesen!), azt hálásan megköszönöm, mert még sosem csináltam!
Nem ragaszkodom kötelezően a húshoz, szeretem csak simán krumplival vagy tésztával is a maszatokat, de az uram húsimádó. Úgyhogy ótómatice belekalkulálom:)
A fasírtot leginkább hagymás krumplival és fejes salátával szeretem. Mostanában nem nagyon lesz darálthúsos cucc, kicsit sok volt az utóbbi hetekben.

2018.02.27. 00:06:59

@she_wolf: Igyekezni fogok minél korrektebb krumplijelentést írni! :-)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.27. 07:48:45

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk csak a kényeskedő úri népek hívták a krump@vörösbor(de)minőségi: lihajat héjnak:) haja volt az almának, hagymának, krumplinak..mindennek, amit hámozni lehet.

Igen!!!Sült alma!!!!Azt turbóztuk aztán, tepsibe, közepe kiváj, lekvár dió bétölt, és süt...hahh..fenomenális!

Lila krumpli..nem is tudom.Lila sárgarépát már sütöttem, csúnya, ízre meg jellegtelem , a lila karfiol sütve fekete lett,, egyébiránt semmi különös. Salátába tettem vegyes színű karfiolt(fehér, rózsaszín, lila), azt éppencsak roppanósra gőzöltem, így maradt a színe, de maximum dísz, ízre semmi különös, és ár.-érték arányban nagyon nem jó.(Metróban kapható kis dobozban, szerintem egy emberes adag.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.27. 07:49:47

@vörösbor(de)minőségi: hengerelt fal..a legborzalmasabb dolgokat bírtak művelni:DDDD

she_wolf 2018.02.27. 08:49:49

@MadMary:
Köszi, nagyon várom ám!:)

she_wolf 2018.02.27. 09:02:52

@Kumari aki Nilüfer:
Haja-héja. Madár-madár, csak a tolla más:)
Ha a lila krumpli tényleg hozza a kalóriaszegénységet, akkor legfeljebb becsukott szemmel fogom enni:D
A lila színt speciel utálom. Épp elég megrendítő volt nekem lakásdekor témában azzal szembesülni, hogy idén a lila lakásbelső lesz trendi. Még jó, hogy nem vagyok (t)rendes csaj, rám nem hat a mainstream:P

Festőhenger:
img.jofogas.hu/images/Retro__KPL_FestOhenger___Hengerek__15_cm__13001989321197.jpg

Álmomban se jöjjön elő:) Képzeld el ezt a mintás falat, amikor a festő szakinál meggörbült a tér:
otthonkommando.hu/wp-content/uploads/2017/02/shf_23B_01.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.27. 09:37:00

@Kumari aki Nilüfer:

Én egyszer főztem lila krumplit, úgy emlékszem elment a színe mire megfőtt. Egyébként semmi különös. Ki akartam próbálni sülve, de odáig nem jutottam el, mert k* drága, és smcig voltam.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.27. 09:40:18

@she_wolf:

Ja a héja haja nem héja, de apám is krumplihajat dobott a tyúkoknak, a hagymát pedig hajmának nevezte. Almának héja volt..:D

Kocsmáros nem vette a lapot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.27. 10:49:50

@látjátok feleim szümtükkel: A lapot nem tudom hol kéne vennem, de kicsírázott az első néhány mag amit elvetettem. 120 csilipalántát készítettem elő, 29 fajta.

she_wolf 2018.02.27. 11:11:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Igen! Krumplihéj megfőzve, kukoricadarával "összedzsamiszkolva" (style by: anyám:D) ment a pipiknek:)
Nagyon szerették. Én meg őket, nézni, miközben csipegettek:)

Fenchurch68 2018.02.27. 11:15:13

@she_wolf: Ha falra nem is, de ezek pl. nagyon tetszenek, bár most divat a stencil ill. henger falra, bútorra, padlóra is.
www.lakaskultura.hu/hirek/nyomott-mintas-keramia-6233/

A krumpli nem hizlal, nyersen 77 kcal van 100 grammban, inkább a glikémiás indexe miatt kell vele óvatosabbnak lenni. Meg persze az elkészítési mód, nem mindegy, hogy hajában sült, vagy jó cuffogósan libazsírban :D
(A GI amúgy is ravasz dolog, a banáné alacsony, a görögdinnyéé magas, nem árt fejben eszerint is helyre tenni nagyjából a kajákat.)

Édesemnek is nosztalgikus emlékei vannak a nagyszüleinél a sparhelten sütés-főzésről, ők masinának hívták :) sokat emlegeti a laskát, ami gyakorlatilag egy vaslapon, zsiradék nélkül sütött krumplis palacsinta. A kerámialapos tűzhelyen nem tudtam neki autentikusan rekonstruálni, de állítása szerint száraz teflonban is pont ugyanolyan volt :D

Dikusz 2018.02.27. 11:56:25

@Andrass9: te jó ég! Látszik mennyire szeretitek az erőset:)

Túl vagy a megfázáson? Nekem szakaszosan jön...

she_wolf 2018.02.27. 11:56:40

@Fenchurch68:
Ja. Dúl a retro, a vintázs, és milyen "szép" is az, amikor semmi nem illik semmihez, és ezt elnevezzük alkotói szabadságnak:)
Mert jó ezekből egy-két darab, hogy felborítson egy egységet.

A krumpli esetében nem lehet véletlen, hogy az emberek többsége nem szereti a sós vízben főtt krumplit. Ahhoz azért kell némi ez-az. Csak hogy jobban csússzon:) És akkor máris borul a 77 kcal.
Ha a GI szerint rámolnám össze a heti menümet, asszem, begolyóznék. Már attól is a víz ver, ha heti menüről beszélek, mert az nagyon nem egyeztethető össze az én szabad szárnyalású lelkemmel és a lételememül szolgáló sponateitással:D

Édesed tud szépeket mondani:) Az ilyenekért mindent meg lehet nekik bocsátani.
(Kicsikutyának hódolatom!:*)

she_wolf 2018.02.27. 11:59:52

@Dikusz:
Én meg sem mertem szólalni. Borítékoltam, és bármibe fogadtam volna, hogy mégis röpködni fog minden intés ellenére!:(
Neked sem ártana takarékra tenni magad, ha nem akarod a szakaszokat;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.27. 13:25:06

@Dikusz: @she_wolf: Már a végefelé járok a doki szerint is (aki nagyon megdicsért az öngyógyítási módszereimért!).
Repkedni meg legfeljebb a szarkák, rigók és a verebek szoktak errefelé. Már egy hete ültettem el a magokat, de ma megnéztem, hogy vannak. 28C fokon szaunáznak, ami a csilinek ideális indítás. A világítás automata, a fűtése szintúgy. A hőmérő pedig WiFi-n jelenti le az állapotot :)

she_wolf 2018.02.27. 13:47:42

@Andrass9:
Na jól van:) Örülök neki, hogy alakulsz, vigyázz magadra!
Itt változó intenzitással szállingózik a hó, a madáretetőt reggel feltöltöttem, jönnek is rá mindenfélék. Uram Tarjánban, nincs melege, de nem fagyoskodik, a NAV járt náluk. Azt mondja, hogy 4 óra alatt értek oda, annyi volt a baleset, elakadás, egyebek.
Terveztem, hogy kimozdulok ma, de aztán úgy döntöttem, hogy anyámnak se!
Gyúrok a holnapi napra, gasztrós felülvizsgálat lesz (naná, hogy tükrözés), de legalább bódítanak.

Fenchurch68 2018.02.27. 14:16:39

@Andrass9: Ugyanez, igen, gyakorlatilag mintha gombócnak vagy nudlinak csinálnék tésztát. Nekem édesen elképzelhetetlen, de a zuram is mondta, hogy ették házi szilvalekvárral is, de ő tejföllel és lilahagymával szerette.
Azóta se csináltam, a hétvégére úgyis csülkös bableves van betervezve, jó lesz másodiknak.

@she_wolf: Itt éjjeltől szakad a hó, plusz viharos szél fúj, előkerestem a sínadrágom kutyát sétáltatni. Itt a többi kiskutyás gazdik panaszkodtak, hogy alig akar a kutya kimenni, hát Pippin legszívesebben föl se jönne, én adom föl fél óra után. Szabályszerűen úszik a hóban :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.27. 14:48:48

@Andrass9:

Ezt én nem láttam, jó hogy linkelted. Most megint gondjaim vannak, ez töltelék nélkül pont jó diétás lesz, már napok óta valami hasonlón törtem a fejem.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.27. 14:50:13

@Fenchurch68:

Mopszi csak az ajtó előtt lévő fáig hajlandó menni, pedig mondom neki, hogy szaladjon távolabb.:D

Kumari aki Nilüfer 2018.02.27. 14:59:57

@Fenchurch68: Masina..az Borsod? Anyósom is úgy hívta:) JÓzsán meg konyhának hívják a sparheltet, a gáztűzhely meg: gázkonyha. Mikor először hallottam, nem tudtam, ki van kivel:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.27. 15:11:28

@látjátok feleim szümtükkel: Majd ha neked is a fejed fölé ér a hó, akkor megérted, miért nem szalad távolabb :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.27. 15:23:37

@Andrass9:

Mire addig érne, akkorra itt lesz a tavasz. Ma kicsit kibújt a nap is.

she_wolf 2018.02.27. 15:27:05

@Fenchurch68:
Ma valahogy a mieink nem nagyon akarnak kimenni. Ha dolguk van, akkor azt szélsebesen intézik, és húznak a meleg vackukra:)
Elképzelem a fekete kicsikutyát a hóban úszva, és egy boldog tündért látok lelki szemeim előtt:)
Nem tehetek róla, reménytelenül szerelmes lettem belé:D

she_wolf 2018.02.27. 15:29:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Az de szép lesz, csak figyeld majd meg! Kapunk egy hirtelen felmelegedést, a mínuszból gyakorlatilag majdnem minden átmenet nélkül 5-8 fok, és ácsolhatjuk a tutajokat.

Topy 2018.02.27. 15:31:22

Susztertangó küldi, egérmoziról nem megy neki :)

www.youtube.com/watch?v=TgstwXg2PXA

és erről eszembe jutott, hogy nagymamáméknak a cserépkályhában volt egy cserépnyi "fiók", öntöttvas ajtóval, abban megsült a tök is, alma is meg a krumpli is, ha elég időt kapott

Topy 2018.02.27. 15:32:09

@Topy: az is igaz, hogy akkor még volt kályhás, aki tudta, hogy ilyet hogy kell rakni...

Fenchurch68 2018.02.27. 15:57:49

@Kumari aki Nilüfer: Borsod, mióta itt élek, tanultam pár új szót :D (én meg a közérten, meg a személynév előtti névelőn bukom le rendszeresen, hogy pesti gyüttment vagyok.) Ez a gázkonyha nagyon tetszik.

@she_wolf: Hétvégi túrán épp azt beszéltük, hogy ha ez után a rengeteg hó után kitör a tavasz, egy darabig nem megyünk a hegyre, olyan sár lesz. Meg arra is van esély, hogy megint beköszön a Szinva a ház pincéjébe, mint talán 2009-ben. Én még nem laktam itt, de láttam fényképeket.

Dikusz 2018.02.27. 20:16:43

@Topy: Még sose láttam ilyet, először azt hittem illatmécses:)
Harminc perc alatt -szerintem- csak a cukor pörkölődött meg, az alma meg kemény maradt.

Dikusz 2018.02.27. 20:17:18

@Andrass9: Nem szereted a sült almát?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.27. 21:20:37

@Dikusz: Nekem úgy tűnik, megpárolódott az az alma. A cukorhoz egy féldeci vizet is adtak. Ez nem sültalma, hanem párolt :) Két mécses egy ekkora cserepet nem tud annyira felforrósítani, hogy süljenek benne a szeletek.
Amúgy kedvencem az almaszósz! Mi is főzünk be, ha elég alma terem. A világ legegyszerűbb dolga: hámozott, darabolt almát nagyfazékba tesszük egy kevés vízzel, majd lefedve pároljuk, míg teljesen megpuhul. Akkor botmixer, és megy is direktbe az üvegbe. No tartósító, no cukor!!! Most is megettem egy hétdecis üveggel - annyi pont elég két tányérnyira. Az utolsó adag 2012-ben készült, van még vagy húsz üveggel. Azóta nagyon visszaesett az almatermés. Fura módon a Jonatán alma megforrt, mert csípős bubis lett, de nem savanyú és nem is alkoholos. A mucsu és az idared nem viselkedett így.

Dikusz 2018.02.27. 22:14:30

@Andrass9: Van valahol egy ehhez a készséghez hasonló illatmécsesem, csak 1 db almakocka férne bele.
Lehet elajándékoztam -ez lenne a szerencsésebb-, mert amilyen hüle vagyok, még képes lennék kipróbálni:)))

élhetetlen 2018.02.28. 00:52:40

@Waka: Na igen, a szalonna. Télen, vasárnap reggel, mert akkor mindenki otthon volt, amíg sült a héjas krumpli, addig a füstölt szalonnát kiakasztottuk fagyni az udvarra. Forró krumpli, hideg szalonna! A lakókonyhában valami nem pontosan leírható épített valami volt, olyan, mint egy vízszintes kályha, hatalmas platnival, igen, a közepén forróbb, a szélén kevésbé. Volt sütője, csak (Tolna megye) nálunk rennek hívták. És, mivel ez volt a fűtőtest is, egész nap működött, tehát egész nap főhetett a szemes kukorica is, (ezt a gáztűzhelyemen nem csinálnám meg), és, mire megfőtt, a szem fölül berepedt, csak meg kellett nyomni és ugrott a szádba. Almát nem sütöttünk, csak a vastagon lehámozott héját, úgy spirálban. Hát, igen.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.28. 08:04:12

@élhetetlen: te se 18 éves vagy:) Ezek az emlékek..az ízek, illetok visszajönnek .Vajon a mi gyerekeink mivel fognak nosztalgiázni??

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.28. 09:03:55

@Kumari aki Nilüfer:

Mivel-mivel? Okostelefonnal, meg videojátékkal.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.28. 09:12:09

@látjátok feleim szümtükkel: Azért én bízom benne, hogy pl. a flódnimmal, meg ezzel-azzal csak hagyok pár ízt:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.28. 12:01:55

@Kumari aki Nilüfer:

Sajnos okostelon nincs íz, de az jó, ha a te gyerekeidnek van ízlésük.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.28. 18:40:07

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: A nagylyány megkér, hogy készítsem el vele amit szeretne, így lassan meg is tanulja (bár a káposztás cvekkedli neki túl sok munka, mondta, miután 4 órán át piszmogott valami macaronnal :)
A fiu keres a blogkocsmán - szerinte a gugli majd minden keresésében az első 10 hözött hozza fel a blogkocsmát).
A kicsilyány egyszerűen felhív, hogy kell elkészíteni valamit ...
Szóval én reménykedem!

Kumari aki Nilüfer 2018.02.28. 19:11:14

Na mi a vacsi??:) héjas/hajas sült krumpli:))) vajjal, ezzel-azzal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.28. 20:13:37

@Kumari aki Nilüfer: Finom volt???? :)
Én a nyugdíjas levesemmel kúráltam magam.

she_wolf 2018.02.28. 21:42:00

@Kumari aki Nilüfer:
Vacsi holnap, juhtúrós sztrapacska:) Ezen a télen alig csináltam.
Mivel egész éjjel nem tudtam aludni, reggel 8-ra mentem kurkásztatni (szívesen kihagytam volna, de ha muszáj lesz, legközelebb is oda fogok menni), és ez azért kivette az erőt belőlem. Úgyhogy közöltem az emberemmel,hogy legyen okosan önellátó, talál ezt-azt, anya vacokra vonul.
De még hazafele jövet kitaláltam a holnapi kaját, és nem ütköztem ellenállásba:) Úgyhogy sztrapacska, sült kolozsvári kockával, tejföllel!
Ezt legalább nem pocsékolja meg az ember porcukorral:P

she_wolf 2018.02.28. 21:57:53

@Andrass9:
Jól teszed, tessék megegészségesülni!:)
Az imént csináltam magamnak cékla+sárgarépa löttyöt, pici borssal, sóval. Finom volt, toltam vele C vitamint is.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 07:41:39

@Andrass9: mi más lehetett volna, mint finom??:) A tesóm sült csirkeszárnnyal nyomatta:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 12:09:41

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem a legjobb gyógykezelés!!!! Imádom a csirkeszárnyat!
Jó kilábalást a tesónak a sok csirkeszárnyból :)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 12:12:49

@Andrass9: aköszi:) Kínában nem értik, miért esszük a csirkemellet, ők a szárnyat tartják a legfinomabb_így a legdrágább_ alkatrésznek. Nálunk is az a kedvenc, meg a püspökfalat:D csak az árat át ne vegyük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 12:22:08

@Kumari aki Nilüfer: :) Én speciel utálom a csirkemellet ... A szárnyban is a középső rész meg a csúcs a kedvencem, a szárnycombot kacsában vagy libában szeretem igazán (ott még nincs mell íze).

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 12:27:24

@Andrass9: hát mert éppen azok a legjobb részek!! A csúcsot a legtöbben a macskának adják..ami kár.Nagyon szeretem a középső részt rántva....nem mellesleg a fart is kirántom,(persze máshogy is készítem) mert az szerintem felettébb jó:)

A mellet leginkább akkor eszem, ha joghurtos pác után grillen sütjük,valami jó szószban apróra vágva, vagy csinálok Dubarrit. Máshogy egyszerűen fűrészpor. Szerintem.

2018.03.01. 12:31:25

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A csirkemell nekem is brrrrr, minden csontos rész viszont jöhet, farhát, szárny, nyak... tegnap vettem két liba (sárkány?) szárnytövet, tényleg majdnem csibecomb méretűek, most merengek, hogy miként epiláljam az anyagot, és aztán hogy mi legyen belőle.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 12:37:20

@MadMary: Epilálás után én a hájas-bőrös részt levágom, abból tepertő, zsír lesz, a húsos csontból általában leves..de van ismerősöm, aki valami pörköltfélét, ha tényleg sok a hús rajta, zsacskóban sült husit csinál( nem tudom, igazából van-e rajta annyi hús, hogy ne süljön szárazra..ámbár zacskóban ez kevésbé veszélyes.) de mi nagyon szeretjük a főtt húst a levesből, mindig bámulatos mennyiség húst főzök kettőnknek is, mert én estére hidegen-, a hideg leveszöldséggel- szívesen eszegetem, plusz torma:D eléggé diétás, ezzel hitegetem magam:DDDD

she_wolf 2018.03.01. 12:58:02

@Andrass9:
Az uram a mellet kultiválja, én a combokat:) És ez így van jól.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 13:09:52

@she_wolf: akkor kiegészítitek egymást:) Én meg megyek a hullóért:DDDDDMondjuk, a comb azért még belefér...felső combot szoktam mindenféle módon készíteni, de legutóbb a madarasban kaptam alsócomb filét, kellemes meglepetés volt. Miháncs ürül a fagyasztó, bespájzolok belőle, nagyon használható husi.

she_wolf 2018.03.01. 13:15:48

@MadMary:
A csirkecsont. Na az nálunk külön cirkusz. (Volt!)
Történt, hogy anyósom annyira elkényeztette a kicsi kisfiát, hogy az emberemben pszichoszomatice kialakult a csirkecsont(!) allergia. Igen, fikarcnyi sértődés sem lesz, ha most jó hangosan kiröhög a tisztelt társulat!:)
Ugyanis én lelkesen csontoztam ki a csirkét, hogy szegény tündérmaszatomnak nehogy valami baja legyen. És ez így ment kéremszépen egészen 1999-ig. Akkor jött a nagy áttörés: egy utazás Tenerifére. Ott meg ugye hal, meg csirke. Többnyire. Befizettünk egy hajókázásra egy üvegezett aljú lélekvesztőn. Teljes ellátás, kora reggel indultunk, a csillagos éjbe érkeztünk. Ebéd: sült madár alkatrészek. Pici mell, comb. Kis adag volt az uramnak, úgyhogy be is burkolta mind. Én meg lestem, mint Rozi a moziban: az uram marokra fogta a dobverőt, és kb. 5 másodperc alatt még a csontot is leszopogatta.
Nem voltam víz alatt, mégsem kaptam levegőt. Kérdeztem, hogy akkor most hogy is állunk ezzel a csonthülyeséggel?
És akkor mindenre fény derült: anyósom nagyon rühellte, ha nem volt rendesen kivéreztetve a csirke, ezért ha nem egyben sütötte, akkor mindent kicsontozott, és azt mondta a kicsi kisfiának, hogy az úgy finomabb, és biztonságosabb. Csak közben elfeledkezett róla, hogy a kicsi gyerek ivarérett lett, sőt, meg is nősült, immár másodszor.
Innentől kezdve qrvára nem tud érdekelni, hogy a csirkében van csont, vagy nincs:P Ha kedvem van, csontozok. Ha nincs, akkor nem.

she_wolf 2018.03.01. 13:18:38

@Kumari aki Nilüfer:
Felső filét szoktam venni, az majdnem rendszeresen van. Alsó comb filét nagyon ritkán látok, és akkor nem mulasztom el. Az tényleg lutri:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.01. 14:03:44

@MadMary: Nekem van egy pici laposfogóm erre célra rendszeresítve. Remekül ki tudom a tokot húzni vele, ha a kiskés már nem működik.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.01. 19:19:11

@she_wolf: Nincs ezen mit nevetni..a barátnőm fia sem eszi meg azt a húst, amiben látszik a csont...karajt se, semmit, csak színhúst.Mondom a barátnőmnek, a fiad nem volt még éhes életében.:D

Fenchurch68 2018.03.02. 09:06:16

@Kumari aki Nilüfer: Exsógorom még ennél is cifrábban működött, csak olyan húsfélét evett, amin nem látszott, hogy az hús. Tehát sült mellfilé nem, fasírt igen. Mondjuk ehhez kettő kell :) anyósom a srác 40 éves korában is külön főzött neki emiatt.

@Andrass9: Én egy jó erős szemöldökcsipeszt fogtam be tokozni.

Nekem a mell egy dologra jó: SOS kajának. Ha éppen akciós, veszek 2-3 kg mellfilét, csíkokra vágom, háromféleképp bepácolom (joghurtos-zöldfűszeres, mézes-mustáros, csípős), adagonként megy a mélyhűtőbe, és ha villámgyorsan kell etetni, tíz perc alatt vállalható kaja lesz belőle valami salátával vagy gyors rizzsel.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.02. 09:14:56

@Fenchurch68: hogy te mennyire zseniális vagy!! Pácolva fagyasztás..ezt lopom:)

she_wolf 2018.03.02. 15:33:42

@Kumari aki Nilüfer:
Én is:) Olyannyira, hogy ma el is kezdem. Tegnapelőtt betáraztunk némi húst, csirke felsőcomb, difnó karaj, tarja, lapocka, mindjárt megemelem a senekemet, és ha apjuk végre pályára állt, akkor elfoglalom méltó helyemet a konyhában a kések társaságában:)
süti beállítások módosítása