Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Grillcsirke karácsonyra, vagy bármikorra

2018.02.08. 07:00 Andrass9

Minden jó karácsonyi receptemet csak karácsony után posztolom ... Sebaj, legalább jövőre lesz miből válogatni :)

Családi hagyomány, hogy karácsonyra húsleves, egyben sült csirke ropogós bőrrel és krumplipüré a menü. Utóbbi időben már a mákosguba is bejelentkezik deszertnek.

24.jpg

Idén kicsit módosítottam a csirke recepten, és nem tettem rá rozmaringot, de majdnem kitört a palotaforradalom, így még sütés előtt szórtam rá szárítottat.

Viszont az összetevőket nem készítettem elő, de azért leírom:

  • 1 nagyobb kapirgálós csirke (közönséges sárgalábú)
  • 4 csirkecomb (ugyanabból a forrásból a kispiacról)
  • 2 csirkemell (mert ebből soha nincs elegendő)
  • 1 nagyüzemi csirke (a kutyának, macskának)
  • 2 nagy vereshagyma
  • 3 kg szétfővős krumpli
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 4 ek szárított rozmaring
  • 1 nagy idared alma
  • 2 zacskó hagymalevespor (szétmorzsolt húsleveskocka és apró, szárított hagyma is jó)
  • alufólia és húskötöző spárga

Elsőnek a kutya csirkéjét készítettem elő, mert az a karácsonyi ajándéka, és a gyerekek finanszírozzák már vagy huszonöt éve. A két hagymával betakartam a jénai tepsi alját - úgy nem ég oda a csirke. Erre a hagymaágyra tettem a baromfit minden fűszerezés nélkül. Lefedtem, és betettem a sütő aljába. Akkora nagy madár, hogy két alkalomra is örömet fog szerezni az állatoknak ...

15.jpg 16.jpg

A mi csirkénket viszont megpucoltam, tollatlanítottam és beáztattam 6%-os sóoldatba 6 órára. Így szaftosabb lesz és nem kell sózni, azt tapasztaltam. Ezután kibéleltem a baromfisütő tepsimet alufóliával, mert annak a festése már az elején feladta: az USA-ban is gyártanak gagyit! Viszont ez a legnagyobb tepsim, amihez még rács is van, ami nem engedi a szaftban ázni a madarat. A sós vízből kivéve letörölgettem papírtörlővel, majd rászórtam az egyik zacskó hagymalevesport (ez a módosítás rengeteget hoz ki még a bolti csirkéből is, hátmég egy állítólag kapirgálósból) és jól rálapogattam. Szárnyait és combjait összekötöztem, a hasába bedugtam két nagy almagirizdet.

17.jpg 18.jpg

A különálló combok és mellek szintúgy megkapták a fűszerburkolatot, majd mind beleszuszakoltam a tepsi kosarába. Ekkor szórtam meg a rozmaringgal. A nagylyánytól tanultam egy trükköt, hogy lehet alufóliával beborítani a sütendő húst (vagy egyebet) anélkül, hogy a fólia rásüljön: fogpiszkálókat szurkáltam a madáralkatrészekbe, amire alufóliagalacsinokat tűztem, mert így nem fogja kiszúrni a fóliát a fogpiszkáló! Végül ezt a tepsit is betoltam a sütőbe 180 fokra.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Három órát sült, mialatt elkészítettem a krumplipürét (meg még sok egyebet). Egy marék sóval felforraltam a liter tejet a mikróban. A krumplit egy óráig főztem hajában a teraszon, mert benn már nem volt se szabad láng a tűzhelyen, se hely a sütőben. Meghámoztam azon forrón, adagoltam a passzírozás közben a vajdarabkákat, végül belekevertem a felforralt tejet. Pont olyan lett, mint mindig máskor (nem merem a receptet változtatni - hátha nem eszi a család, pedig olyan jó volt, amikor egyszer főtt csontvelőt is kevertem bele a húslevesből).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A csirkék szépen megsültek, a bőrök ropogósak lettek (hála a sütőkosárnak, forgatni se kellett).

22.jpg

A tepsiből kivarázsoltam a szaftot, hozzáadtam az almadarabokat a csirke hasából és botmixerrel selymesre keverve tálaltam fel a hús mellé a krumpliba készített üregben (mash with gravy).

23.jpg

A kutya is boldog volt (az új macskánk viszont még mindig nem eszik főtt/sült húst - hogy a fene a válogatós mindenit).

77 komment

Címkék: alma csirke tej krumpli hagyma vaj rozmaring hagymalevespor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3513534121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.02.08. 11:26:58

Mijaúúúú...., én nem vagyok válogatós, az viszont igaz, hogy új sem...:)))

Csodálkoztam, hogy krumplipüréhez 1 l tej? Aztán láttam, hogy a krumpedli 3 kg. Így már más, de ekkora mennyiséghez én még hozzáadtam volna még egy 10 dkg-os vajat.

A nagyüzemi csirke az a fényképen a fémtepsi alatti valamilyen készségben sül?

Most vettem a SPAR-ban két légmentes(?)fóliázott libamájat 40%-al leárazva, zsiradék is van hozzá. Így 3500 Ft körüli az ára/kg.

Valami jó receptet kérnék, vagy ötletként posztnak nem jó?

she_wolf 2018.02.08. 12:59:25

Húúúúú! A grillpipi jöhet bármikor, nagyon szeretem:) Meg általában a csirkét.

"Elsőnek a kutya csirkéjét készítettem elő,..."
Esküszöm, könnyfátyolos lett a szemem:) És arra gondoltam, hogy a szerző egy igen-igen szeretnivaló ember lehet.
Csirke sütve, rozmaring nélkül? Megértem, ha az udvartartás közben azon gondolkodik, hogy milyen büntetést jár ezért:)
Ilyenkor azért mindig röstellem magam, hogy nincsenek kiskertes, vagy ablakpárkányos fűszernövényeim:( Totálisan a fogyasztói társadalom mintapéldányává váltam, pedig otthon nem ezt tanultam. Brühühü.
Éppen ezért nálam a grillcsirke úgy néz ki, hogy a fentihez hasonlóan hagyma ágyra fektetem a madarat, betakargatom bóti fűszerkeverékkel, és vagy alufóliával takarva, vagy zacsiban megsütöm, majd a pokol tüzével pirosra varázsolom:)
Köretnek bármi jöhet, semmi jónak nem vagyunk elrontói.

A krumplipüré nálunk teljesen másképp készül, egyik nagyon fontos eleme a kézi mixer:D És a legtöbbször megízesítem laskázott petrus zölddel.

Tangó Suszter 2018.02.08. 13:21:20

@she_wolf: Bakker!Felfele a lépcsõn a Lehel piacnál böngésztelek és picit lemaradt a lábam. Próbáltam nem elesni, de a hátizsák plusz sulyja bekavart. Pofára esés kivédve tenyérre érkeztem meg térdre telefont eldobva. Segitettek bár magam is felkászálodtam. A csillárotok nem lengett ki?

she_wolf 2018.02.08. 13:39:15

@Tangó Suszter:
Nagyon megütötted magad?:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.08. 17:53:40

@she_wolf:

Rossz a kérdésed. Azt kellett volna kérdezni, hogy nagyot ütöttél szegény Földön?;D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.08. 17:54:41

Köszönök szépen!
Nagyüzemi avagy lakossági csirke. :) Csucsu az étel, a gravy külön pontot érdemel. A fogpiszkálós ötlet meg egyenesen zseniális. A legközelebbi céges bulin bevetem a csülöknél.
@Tangó Suszter: Az irodában elment a villany egy bitang nagy excel közepette. Te voltál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.08. 18:57:32

@Tangó Suszter: Remélem nem sérültél meg NAGYON :) Ok, remélem kicsit se :)
Én rondán összetörtem magam egy hasonló esetenél ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.08. 19:01:16

@Andrass9: A macska itt lóg az ölemben, arra várva, hogy símogatom.
Szerintem a macskák tudnak élni!!!! Jobban, mint mi!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.08. 19:05:10

@Waka: Excel??? És akkor mi van?
Sok-sok év alatt megtanultam, hogy mindegy, milyen program hol szúr ki velünk, akkor is mi vagyunk a JANI!!!!

Tangó Suszter 2018.02.08. 20:47:09

Na mosogatás kész telo feltöltve most lehet Kocsmázni. Köszönöm az érdeklõdést. Nagy zuhanás volt, mert futni kezdtem a lépcsõn látva, benn áll a busz. Csak a nehéz bakanccsal plusz a hátizsákkal nem számoltam. De zuhanás közben dühöngtem és ki akartam védeni ezért kézre és térdre érkeztem uccsó pillanatban elengedve a telœt. A plezur se jött le bár a pofám azért közel volt az anyaflaszterhez. S bosszantó, hogy tegnap felmentem egy kb 80 centire kiemelt gyepre beton keritése volt megnézni mit épitenek az elzárt területen. Amikor leugrottam elrántott a hátizsák de megfogtam. Kellett volna emlékezni. Valószinü ma jelzett a fôldrengés mérö. Tavasszal veszek egy gördeszkàt

Dikusz 2018.02.08. 20:59:33

@Tangó Suszter: jó is lesz a gördeszka, azzal még nagyobbat lehet perecelni. Ahogy olvaslak keményen edzed magad.:)))

Én akkor estem ilyen kerítésen leselkedéskor öt éve, amikor Montenegróban szerettem volna jobban szemügyre venni egy teherhajót. Kevésbé szerencsésen estem hátra (egy beton virágtartóra léptem fel-, a csuklómra támaszkodtam, eltört, de csak itthon, több mint két hét után gipszelték be. Nem is forrt össze.
Na a térfogatom miatt, az én esésemet itthon is kimutathatták a földrengésjelző műszerek.

she_wolf 2018.02.08. 21:03:24

@Tangó Suszter:
Hülye gravitáció:)
Mi ebből a tanulság? Nő és busz után nem érdemes futni!
A kíváncsiság pedig gyilkos tud lenni:)

she_wolf 2018.02.08. 21:07:25

@Dikusz:
A görkori se pite!:)
Meredek utcácska, félig leaszfaltozva, aszfalt alatt görgetegkövek. Farkaskölyök görkorival elindult az utca tetejéről, és végigpattogott a köveken. Természetesen a térdein, könyökein, vállain. Semmije nem tört ugyan el, de nagyon rondán összeverte magát:D
(Alsós kis pisis voltam, még nem tanultam fizikát.)

Topy 2018.02.09. 09:05:41

@Tangó Suszter: nő és busz után nem futunk - tartja a mondás!

Tangó Suszter 2018.02.09. 09:24:15

@Topy: Igaz, a buszok sorban álltak. A nõk (sajnos vagy hál' Istennek) már nem.

Dikusz 2018.02.09. 10:44:23

@Andrass9: A grillpipit szeretem én is, nem kicsit, nagyon. Elnézegetve a képeket, a ropogósra sült bőrét szeretem a legjobban. Mindig a végére hagyom, mint jutalomfalatot:)

Nekem is tökéletesen jó a közönséges sárgalábú sültpipike a tányéromon. A francnak sem hiányzik pl.ez:

foodyny.hu/1891-f%C3%A9lmilli%C3%B3t-%C3%A9r-a-gy%C3%A1szos-kakas?utm_source=blikk&utm_medium=ct&utm_campaign=blikkfoodyny (eléggé pfejjjj, ahogy kinéz)

Attól különleges, hogy genetikai mutációval rendelkezik...

she_wolf 2018.02.09. 11:03:17

@Dikusz:
Szerintem meg nagyon cool!:)
Gyönyörűséges, el bírnám viselni az udvaromban, és meg nem enném még az éhhalál küszöbén sem!
Majd a kutyák!:(

she_wolf 2018.02.09. 11:12:25

@Dikusz:
Ez a genetikai mutáció csak annyit tesz, hogy hiperpigmentált az állatka. Semmi extra.
Vetítsük emberre: fehér bőr vs. fekete bőr. Te, vs. s3.images.www.tvn.hu/2016/10/25/20/08/www.tvn.hu_30ebbafcdd7c25e63bb5dc058ba0dd6b.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.09. 12:11:52

@she_wolf:

Nem bírom vetíteni, pedig próbálom. Valami más jön be.:(

she_wolf 2018.02.09. 12:45:06

@látjátok feleim szümtükkel:
Írd be gugliba, hogy "a világ legfeketébb modellje". Sok képet fogsz látni erről a szenegáli lányról.
Nem tudom, nekem a linkre kattintva bejön a kép.

Dikusz 2018.02.09. 13:47:12

@she_wolf: Mindenesetre érdekes madárka, az biztos.
Nade csak azért tenyészteni, hogy a fekete húsa miatt megegyük?...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.09. 15:47:51

@Dikusz:

A gyöngyöst is megesszük, és bizony neki elég sötét színű a húsa, igaz nem fekete.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.09. 15:48:54

@Dikusz:

Ja, és valamikor a kardfogú tigris sem finnyáskodott, ha egy-egy fekete bőrű, ennivalóan gömbülyű ember tévedt elé.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.09. 15:50:01

@she_wolf:

Beírtam, osztán megirígyelvén a szép feket színt, elkészítettem a világ legfeketébb, vörösborban főtt körtéjét.

vörösbor(de)minőségi 2018.02.09. 15:53:23

breaking news,az esésekhez.hétfő reggel, békés kutyaséta...a reggeli bambulással-úgy kellemesen.minden előzmény és figyelmeztetés nélkül,nagy meglepetésre hátulról mindkét térdhajlatba becsapódott egy játékos de nagy étvágyú labrador-ebből sejthetően tekintélyes súllyal.
én az illem kedvéért szintén hangtalanul hanyatt dőltem de csak addig volt hangtalan amig a fejem nem csattant a flaszteren de akkorát,hogy akik előrébb voltak azok erre a hangra álltak meg és fordultak hátra.
nem is az esés volt a fájdalmas hanem a fejbeverés-az kemény volt eléggé...ugy tarkó felett.
ha látom a játékot,ha hallom akkor magamtól mászok fel a fára a blökik meg csak nyugodtan játsszanak-de igy?
esélyem nem volt kivédeni.
a hét sziszegéssel telt el de mára már jobb,és tán megmaradok-és tudni fogom hol lakom és saját kutyát viszek haza másik helyett...szóval reménykedem a nulla mellékhatásokban.
:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.09. 16:04:24

@vörösbor(de)minőségi:

Részvétem. Máskor visszapillantós sapkában tessék az utcán bóklászni!
De egy kutyaszimatolós érzékelőt is fel lehet szereltetni a futóműre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.09. 17:10:55

@vörösbor(de)minőségi: Minden részvétem! Nekem csak egy labim van, de az is mindig a térdhajlatba ugrik. Mostanában lett hozzá egy új macs, aki a bokát kapja el négy manccsal (oszt csodálkozik, hogy repül a lakás másik végébe.)
Remélem megúsztad agylötyögés nélkül ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.09. 17:14:48

Nagyon elfoglalt napjaim vannak. Füstölődik sokféle hús, legutóbb még két sertésnyelv is beevezett. Az utolsó napokra felteszek vagy 10 fej fokhagymát is - az nagyon finom füstölve.
Egy aggodalmam van csak: nagyon párás a levegő, meg hideg is! Néha felmelegítem kicsit a mozdonyt forrasztólámpával :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.09. 17:26:02

@Andrass9: Ja!!! A szomszédasszony érdeklődött, hogy feltettem-e már a lazacot is füstölni :) Még nem találtam olyan vastag húsú példányt, amit érdemes lenne. Viszont Ementáli sajtot és trappistát is elbírt a rács.

Van viszont egy kilónyi vörös tonhalam - azt vajon jó füstölni?

she_wolf 2018.02.10. 11:51:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Feka kakas feka körtével finom lehet!:)
Gyengém a húsétel kompóttal, befőttel, hiába is tiltakozik a mérleg. Szerintem ha lába lenne, már menekülőre fogná, h közeledem felé:(

she_wolf 2018.02.10. 11:53:59

@vörösbor(de)minőségi:
Szegény:( Derült égből térdhajlatba? Totál képzavar:D
Remélem, maradandó nélkül felépülsz, és vigyázol magadra a jövőben! A kutya veszélyes üzem.

she_wolf 2018.02.10. 11:59:52

@Andrass9:
Én feltenném a lazacot füstölni. A szomszédasszony mellé;)
Enyhítő körülmény, hogy masinisztaként lehet hivatkozni foglalkozási ártalomra.
Nem mozdony, meg nem kályha, de ilyesmiben gondolkodom egy ideje -csak nem merem még megpengetni életem értelmének:
www.klarstein.hu/Konyhafelszerel-s/Olajs-t-k/Klarstein-VitAir-Turbo-melegleveg-s-frit-z-1400-W-9-l-grillez-s-s-t-s-sz-rke-fekete-Fekete.html?listtype=search&searchparam=Klarstein%20VitAir%20Turbo

Dikusz 2018.02.10. 12:28:02

@she_wolf: hát nem tudom...
Nem gugliztam utána, így az első vélekedésemet írnám le, ami így lehet hüleség.

Nekem úgy tűnik, hogy ez a szerkentyű csak arra való (ismétlem bővebben nem olvastam utána), hogy a mélyhűtött ételeket átmelegítsd rajta, vagy a zsiradék nélkül elkészíthető mirelit ételeket "süsd" meg benne.

Nem tudom hol tart ma a fritőz-divat. Életemben egyszer vettem magamnak fritőzt, sacc/kb 30 éve. Moulinex volt az istenadta készüléke, gyanúsan olcsón (5000 Ft) az akkori árakhoz képest. Nem is igen bíztam benne, hogy ennek a meglehetősen drága márkához ilyen olcsón hozzájutok. Hát nem is... Mindössze talán kétszer használtam, nem volt kanalam hozzá, hogy minden alkalommal 2 l étolajat öntözgessek ki-be a tartályból, minden lelkifurdalás nélkül kukáztam. Soha többet nem vettem (nem is fogok) fritőzt venni, esetleg akkor, ha zsírral lehet benne bármit sütni, és saját magát elmosogatja...

she_wolf 2018.02.10. 13:01:10

@Dikusz:
Ez azért némileg több, mint egy szimpla fritőz:)

De az az igazság, hogy én már egy sima zárt tetejű fritőzzel is megelégednék, mert az uram szereti a sült krumplit, és pillanatnyilag ott tartunk, hogy munkamegosztunk: én megsütöm neki csillió liter olajban, ő meg takarít!:(
Másképp nem vagyok hajlandó. Jó, sütőben is meg lehet sütni olaj nélkül, de az meg neki "izé".
Akkor mosogatsz, tűzhelyet takarítasz, öregem! Valamit valamiért.

Ez a kütyü viszont többfunkciós, és nekem tetsző dolgokat is csinálhatok benne, nem csak "sültburit".
Érdemes alaposabban elolvasnod:)
Mert az uram olyanra áhítozik, ami forgókosaras, és 1-2 deci olajjal elmegy. Első nekifutásra van belőle DeLonghi, meg ugyanaz. 1,2 l. olajjal, meg 1,5-tel.
Hát cseszdmegaforgókosaras izédet!

Dikusz 2018.02.10. 13:21:05

@she_wolf: Biztos vagyok benne, hogy többet tud.
Az már az én hibám, hogy nem vagyok oda ezekért a szerzetekért, de abban biztos vagyok, hogy aki nagyobb konyhát visz, annak segghíthet. Érdemes lenne utánaolvasnod, hogy akiknek van már ilyen, milyen véleménnyel vannak róla.

Nekem a sima, zárt tetejű fritőz a lábast jelenti fedővel:)))

Forgókosaras, persze... Mondd neki azt, hogy ebben a készségben forog a kosár, csak nem látja. Még akkor sem, ha panorámaablakos a készülék. Elképzelem, hogy a sültkrumpli kétségbeesetten néz ki azon az ablakon, és kopog, hogy engedjetek ki!!! (viccvót)

she_wolf 2018.02.10. 13:57:36

@Dikusz:
Az a bajom, hogy ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a többfunkciós kompakt készülékeket.
Megvan annak is a bája, ahogy a ház asszonya egy polipot megszégyenítő számú karokkal egyszerre kavargat/süt 6 edényben, (közben habot/mártást kever, mázaz, mifenéz).
És utána kidolgozza a család stratégiáját a romhalmaz eltüntetésére.
Én már ehhez némileg öregecske vagyok, számtanilag nem jelentős tétel, ráadásul közben állandóan kerülgetni kell az uramat, mert segítene ő, de a konyhám nem bálterem.
Ezek a kütyük pontosan a kisebb konyhákba valók:) Egyben hozzák azt, amit egyszerre készítenél a sütőben és a főzőlapon is. Miután van egy nagyon jó sütőm és annak a tetején van a főzőlap, rendre pofán verem magam a sütő forró levegőjével, és közben hajolgatok locsolgatni, forgatni. Tehát a sütőt följebb kell tenni. Ez jó. Akkor viszont már a főzőlap máshova kerül, tehát szöcske üzemmódra kell váltanom. Ezt kiküszöbölendő lesz a konyhám átalakítva.
Azért vagyok most ennyire meghangyásodva, mert tényleg már csak egyszer akarok itt nagyobb melót, aztán csitu legyen!:)

És ha ez megvan, jöhet az évi legalább két koncert, mozi, színház, és egyszer talán a Sziget is:DDD

(A vélemények. Megfontolásra érdemesekre legfeljebb innen számíthatok, személyes ismeretségi körömből nem nagyon.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.10. 14:50:18

@she_wolf: Nos a forgókosaras izédre hasonló javaslataim vannak. 2 dl olajban akarsz megsütni 2 kiló rósejbnit ...
Bocs - nem lett volna szabad beleszólnom!!!! mindjárt törlöm is a kommentet :)
Az a tapasztalatom, hogy a fejmagasságba helyezett sütő nagyságrendekkel egyszerűsíti a sütést. De ez a személyes véleményem!!! Nekem nincs lehetőségem a gyakorlatban is alkalmazni, mert egybeépített spór van, viszont a fiú új konyhája ilyen, és boldog vele!

Ha érdekel a tanácsom, szívesen meglátogatlak benneteket, meg a helyszínt, és INDOKLÁSSAL elmondanám, mit gondolok. Persze, csak, ha érdekel.

Ami a többfunkciós eszközöket illeti ... inkább nem véleményezném 60 év konyhai aktivitás után.

she_wolf 2018.02.10. 15:16:50

@Andrass9:
Csak bátran szólj bele, és nehogy törölj! Azzal a nem titkolt reménnyel hoztam nyilvánosságra a gondolataimat, hogy születnek rá reakciók:)
Minden hasznos dolog érdekel, ha személyre tudom szabni. De ez még egy picit odébb van, ha aktuális lesz, riadót fújok:)

A többfunkciós cuccokban is egészen biztos hogy igazad van, de ha megnézzük a te konyhai munkásságodat és tapasztalataidat meg az enyémeket, akkor nézek, mint Makó Jeruzsálemre:D
Szóval van némi különbség köztünk, ahogy a konyházást látjuk, és alkalmazzuk. Totál más dolog egy családnak sütni/főzni mindenféle sok hozzávalós dolgot, mint két embernek valamit összeütni. Tőtött káposztát úgysem lehet ilyesmiben csinálni:D

(Ki beszélt 2 kiló kumpiról?:D Egy 70 dekás zacsival ketten kétszerre végzünk, és fullon vagyunk tőle egy szelet hússal. Ha egyedül volnék, talán konyhára sem lenne szükségem:()

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.10. 17:28:14

@she_wolf: Na valahol itt van elkeverve az élet!
Az én konyhai munkásságom sehol nincs, illetve nem összehasonlítható másokéval. Ugyanúgy főzök, ahogy te teszed, csak nekem nagyobb a szám, és ebből sikeres blogot viszek.
Vedd figyelembe, hogy mi egy nagyon kicsi család vagyunk! Pontosan kettő személy!!!! Persze néha főzök sok emberre, mert az fun, de ez nem mindennapos! Ha oldvasod Waka posztjait, ő sem főz minden nap 500 emberre ... (viszont imád sok embernek főzni!) :)

Na jó, nem ragozom tovább. Az ajánlatom él!

she_wolf 2018.02.10. 17:47:28

@Andrass9:
Akkor tényleg benéztem:)
Különbség mégis van, hiszen mi állandóan kettő személy vagyunk. Hozzánk évek óta nem tette be a lábát vacsoravendég, nem tarunk összejöveteleket -pontosan azért, mert megrekedtünk a "putri" szinten. No ez fog remélhetőleg rövidesen megváltozni:)
Én sok emberre max. palacsintát merek főzni:P

Ugyanúgy főzöl mint én. Aha. Nekem lóg a füstön fél marha meg difnó, és én szokok kolbászt tölteni , meg savanyát, gyümölcsöt elrakni hatszáz módon. Ühüm...kábíccsá' má':D
De ettől függetlenül pont ezért szimpatikus ez a blog, Veled együtt: nincs habverés, és örülök, hogy hétköznapi módon eszmecserélünk, habverők nélkül:*

Dikusz 2018.02.10. 17:48:50

@she_wolf: Nekem azt is nagyon nehéz megszokni, hogy egy kétfős háztartásról átálljak egyszemélyesre. Nincs annyi már hátra, hogy ezt megszokjam...

Kumari aki Nilüfer 2018.02.10. 17:51:10

@Dikusz: Nekem az is, hogy ötfősből kettőre, pedig a legkisenbb is csak vendég már hatodik éve.Nem lehet keveset főzni....

she_wolf 2018.02.10. 17:58:55

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz:
Ugye?:(
Egy valamirevaló bablevest vagy egytálételt 1-2 főre és 12 alkalomra ízletesen(!) megcsinálni lehetetlen. Vagy tulajdonképpen bármit. Az emberiség legnagyobb találmánya a fagyasztó szekrény és a hűtő.

she_wolf 2018.02.10. 18:01:31

@she_wolf:
..1-2 alkalomra...
Így is hülyén érzem magam, amikor egy leveshez zöldséget veszek, és azt az egy nyüves gyökeret vagy gumót nézegetem a ládákban. Viszont nekem jöhet nyersen is, főzés közben:D

she_wolf 2018.02.10. 18:16:54

Mi lesz itt, kérem? Lázadoznak a tehenek:
velvet.hu/elet/2018/02/10/vakmero_holland_tehen/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
Öles léptekkel haladunk az Orwell-i vízióhoz:)

Fenchurch68 2018.02.10. 20:55:35

@she_wolf: Én se tudok 2 főre főzni :)

Nem tudom, mit csinálnék, ha édesem olyan lenne, mint a kollégája, aki nem hajlandó kétszer egymás után ugyanazt megenni, mert az akkor már "nem friss". Az én emberem három napi lencsefőzelék után képes megkérdezni, kicsit szemrehányóan, hogy "és lencse már nincs is?" :D (Persze hozzászokott, míg egyedül élt, hogy ha nekidurálta magát a főzésnek, addig ette, amíg tartott; én azért igyekszem mondjuk már harmadszorra variálni valamit a kaján: pl. a lencsefőzelék maradékából fasírt, zöldséges rizsből felfújt, múltkor a resztelt máj féladagnyi maradékából a melegszendvicsre lett kence stb., ha már egyszer megfőztem, ki nem dobjuk...)
Ha lenne egy nagy mélyhűtő, könnyebb lenne, de így is csodát műveltünk a 40 nm-en, hogy minden elférjen.

she_wolf 2018.02.10. 21:36:14

@Fenchurch68:
Nézegettük most a lakásokat, és jellemzően a felújítottakban nincs egy ficak amire egy ajtót szerelsz, és kinevezed spejznak.
Azt csinálják, hogy megvesznek egy nagy belmagasságú, romos, levitézlett közművel rendelkező akármit és csinálnak belőle két lakást galériával (ami többnyire fekvő), sarokkádas fürdőszobával, konyhaszigetes konyhával egy légtérben kialakított nappalival 35-40 nm-en, oszt jóidő.
Nagyon sokat megnéztünk, és én csak kérdeztem: előszoba, ahová az esernyőt, szaros csizmát lerúghatom, kabátomat felakaszthatom?; spejz, vagy tároló?...és a többi.
Kérdezem az egyik ilyen helyen, hogy kiskeccsókom, a nagybevásárlásomat hová teszem? Vagy minden áldott nap menjek a szomszéd kisboltba, ahol vagy nincs ami kellene, vagy törtaranyért van? Tekercsenként vegyem a klópapírt?
Ők meg néznek, hogy mit akarok. Hát mondjuk élni egy élhető lakásban:)

Új építésűben ne is álmodj a spejzról! 60 nm-es lakásban van 2 szoba, és minimum egy 65-70 nm-es lakás érdemel meg egy háztartási helyiséget. De erkély mindegyikhez van!
Ma az a berendezkedés, hogy a szülő a melóhelyen kajál, a gyerek ovi-suli, akármiben, hétvégén meg úgyis megyünk a nagyihoz.
Ez volna a városi trend. Csakhogy ez nem egészen így van a mindennapokban, az embernek pedig kompromisszumot kell kötnie:(

Kedvesed kollégájának toll a fülibe:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.10. 22:21:57

@she_wolf: Amikor a házat terveztük, az építész hülyének nézett minket! Spájz a földszinten (csak 4 m2), háromszor akkora a pincében és ott a lehetőség az emeleten is :) És így se férünk el benne!!!

she_wolf 2018.02.10. 22:52:45

@Andrass9:
Tényleg vicc, és az ingatlanosokkal egy életre teleszaladt a hócsukám. Kinéztem egy pecót, és felhívtam a számot. Ugyanannak az irodának már az ötvenedik emberében botlottam bele. Kérdezem tőle, hogy spejz vagy annak kialakítható helyiség van-e, ha már egy skiccet nem mellékeltek a hirdetéshez?
Válasz: az nincs, hát minek? Mondom neki, hogy gumiszobának. Letettem:D Komolytalan bagázs, és tegnap olvastam velük egy olyan cikket, hogy kis híján lepisiltem a bokámat. Olyan tankönyvi és korrekt cucc volt, hogy a vérnyomásom a helyére ugrott! Mondtam magamban, hogy igen, ennek így kellene kinéznie, csakhogy nem így csináljátok!
Ha nem lennék náluk letiltva, kommenteltem volna. De annyit nem ér az idegbaj, hogy új regisztrációt kreáljak:) Különben is, az előzetes moderáción már elhasalnék:D

Építész? Amikor ezt bővítettük, megnyílt a tetőgerinc, elkezdett szétcsúszni a sík. Mondjuk a spinének, hogy játszóruhában jöjjön, létrázunk. Kilibeg tűsarkú csizmában, talpig kékrókában. Nekem meg ereszkedett le a vörös köd(nem csak a róka miatt).
Mondjuk a hasfájást, aszongya, helyezkedik a cucc, jó lesz az. Majd balra el.
Életem szebbik fele elment két házzal feljebb, a hóna alá kapta a románokat, kettővel elment anyagbeszerzésre, másnap a brigád összeácsolta a tetőt.

Fenchurch68 2018.02.11. 00:06:04

@she_wolf: Ezt a másfél szobás kislakást az ember annak idején teljesen szétverte és átalakította, mondjuk arra nem gondolt annak idején, hogy nem egyedül fog benne lakni :)

Olyan szinten van minden centi kihasználva, hogy pl. az étkezőt egy dobogóra tettük, ami alatt kihúzható fiókok vannak, a belsőben a ritkán használt konyhai eszközök, a külsőben krumpli, hagyma és társai. Az ülőalkalmatosság két pad, felhajtható ülőlappal, nagy tárolótérrel. Előszoba vége ajtóval elválasztva, benne a hűtő, mélyhűtő, oldalt kihúzható, fölötte fix polcok, és még sok ilyen apró trükk.

Kolléga és b. neje zömében mirelit panírozott csirkeszem- és csőr darálékon él, az meg tényleg nem finom másnap :)

Mondjuk mikor jönnek a lányok, és öten vagyunk, az azért elég kuckós :)

she_wolf 2018.02.11. 00:49:36

@Fenchurch68:
Ja kérem, ha az ember nyakán nem töklámpás van, akkor mindjárt vannak ötletek:)
Férjem előző lakása egy 3 és feledik emeleti, 44 nm-es, igazán helyes pecó volt, okosan berendezve. Tulajdonképpen csak időszakosan lakott ott, egyébként a szülőknél héderelt.
Aztán jól felforgattam a nyugis kis életét. Meg a lakást is:)
Az csak egy szoba volt konyhával, előszobával, nagyobbacska fürdővel. De ott is minden hely ki volt használva, a hálót egy szekrény befordításával szeparáltuk, így nem egy ementáli sajtot kaptunk, hanem egy szellős belsőt.
A konyhából kilakoltattam egy szekrényt, és mivel az egy beugróban volt, bepolcoztuk, tolóajtót kapott, és az volt a "spejz". Igaz, ott nem volt szükség túl nagy helyre, cipekedjen az égbe egy karton cukorral az, akinek öt anyja van! Minden a közelben volt (Böszörményi út).

Tulajdonképpen egész jó volt, és el is fértünk benne. A kutya miatt költöztünk kertes házba:D
Tacsi keverék, sok emelet lift nélkül.

Itt más a helyzet. Van alapterület, belmagasság, garázs+ nagy mosókonyha alattunk, padlástér fölöttünk. Rengeteg olyan beugró és kiszögellés, ami eltűnik, ha be lesz véglegesen rendezve, és akkor sem lesz a belső terület nyomasztóan kicsi. Jó lesz ez, na:) Ha még az életünkben elkészül...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 10:24:09

@she_wolf:

Egy kis nyugtató zene, hogy jobban haladj azzal az átalakítással.:D

she_wolf 2018.02.11. 11:01:39

@látjátok feleim szümtükkel:
Rosszul lennél, ha nem emlékeztetnél az idő múlására?:D
'80-as évek, dizsi korszak, hamvas ifjúság....
www.youtube.com/watch?v=OexlgoyR65Q

Ez köll, nem "ádzseszkó"!:P

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 13:08:19

@she_wolf:

Nekem is volt rajongó(?) időszakom, oszt kinőttem belőle, mert ha jó a zene, mind egy.

she_wolf 2018.02.11. 14:09:43

@látjátok feleim szümtükkel:
A józanság alapfeltétele, hogy ez ember néha meg tudjon őrülni:)

she_wolf 2018.02.12. 13:05:20

@látjátok feleim szümtükkel:
Olvastam tegnap. Helyesebben csak a címet, magát a cikket nem. Az első gondolatom csuklóból az volt, hogy ez az ember agybeteg.
Ha már voltál oly kedves és linkelted nekem, el is olvastam, úgyhogy a korábbiakat revideálom:)
Le a kalappal, hogy nem hűbele módon, hanem szervezetten és felelősségteljesen teszi amit tesz, másokat is bevonva.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:12:41

@she_wolf:

Nekünk egyszer valamikor 20-22 macskánk volt. Részben saját szaporulat, részben jöttek, főleg fiúk. Azután eltüntek, és egy sem maradt belőlük. Részben elpártoltak másokhoz, részben elpusztultak ( reggel még egyben volt, délután meg az udvaron feküdt kihülve ), meg nem tudni mi lett velük. A legjobban a kalózt sajnáltuk, aki máshonnan hozzánk szokott fekete-fehér foltos kandúr volt, egyik szemén fekete kötéssel/folttal.

Szívesen lennék a fickó segédje.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:13:20

Vajon a kocsmáros megfüstölődött már?;D

she_wolf 2018.02.12. 13:45:13

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem bír magával:) Jelentkezem hozzá, hogy akasszon fel engem is a füstre, hátha jó sokáig elállok:D
A makkák jófejek. Néha megnézek "dzsatubén" 1-2 vidót, hatalmasakat röhögök azon, hogy mibe tudnak keveredni. De leleményes, életrevaló jószágok, nem féltem őket:)

Fenchurch68 2018.02.12. 14:12:58

@látjátok feleim szümtükkel: Jó fej lehet ez a macskás ember. Mondjuk aki fordította a cikket, annak letörném a kis kezét, amiért a sanctuary-t a legkisebb ellenállás irányában szentélynek magyarította :D bár a velveten szódával elmegy...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:28:42

Ilyet még nem láttam, virágzik a japán birs, és megmozdult a sárgabarack rügye, az őszi is beindult, és még csak február 12. van.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.13. 08:15:41

@látjátok feleim szümtükkel: Én már láttam, márciusban le is fagyott minden:(

Fenchurch68 2018.02.13. 09:56:21

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk most is szakad a hó, tegnap este óta :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.13. 10:41:28

@látjátok feleim szümtükkel: A kocsmáros leszedte a füstről az árut, és a száraz kamrába deponálta.
Feleségem is megjött épen és egyben Amerikából, és már tovább is ment Graz-ba (Nem Orbán gyógykezelőjébe!!!)
Azt hiszem, most nekiállok egy kakasaprólék levesnek, hogy valami ennivalóm is legyen :)
Havazik, virágos a jázmin is, a téltemető már eltemette a telet és a hunyor is bontogatja szirmait, a hóvirág még kilátszik a hó alól ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.13. 11:04:48

@Andrass9:

Hurrá! Akkor talán inni is adnak most már ebben a kocsmában, nem csak enni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.13. 13:02:58

@látjátok feleim szümtükkel: Szívesen megkínállak egy kis Villányi Shirah borral, de ha az nem smakkol, akkor van idei Chardonney vagy Irsai :)
Az ajánlat amúgy mindenkinek szól!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.13. 15:16:13

@Andrass9:

Mivel elfogyott a sárkány, kénytelen leszek azzal beérni, ami van.:D

Egyébként az a sárkány egy k*va jó bor. Az üveg egy negyede vagy két hónapig a konyhában állt az asztalon, és nem romlott meg.

she_wolf 2018.02.13. 19:55:00

@Andrass9:
Világutazó az asszony?:)
Nálunk hó nincs, nem is volt. Havas eső bezzeg egy percnyi pihenő nélkül:(
Most már csak egy jó kis száraz 1-2 hétig tartó, éjjel-nappali mínusz 5-10-12 fok kéne, és megint reszeltek mindennek:(
A kullancsok/legyek megdöglenek a terméssel együtt.

Tangó Suszter 2018.02.15. 20:15:15

@she_wolf: Nahát Életed Szebbik Fele beszél románul?
süti beállítások módosítása