A farhát elég olcsó tud lenni - meg néha drága is. A hazai multi általában 119 Ft/kg-os áron adja, és az alapvetően igencsak szép ár. A kutyának főzzük, de ha megtetszik, akkor megvámolunk belőle párat egy leveshez. Ezzel a pénztárcánkat is segítjük, meg jót is eszünk.
Mielőtt feleségem repcsire száll, gyorsan főzök egy adagot. Most viszont nagyon kellett pucolni azt a farhátat, meg nem is volt olyan olcsó (hiába, olcsó húsnak ...) Az üres tányér nem jelenti azt, hogy ennyit főztem!!!
Nagyon egyszerű elkészíteni, és napokig jut belőle finom leves:
|
150 Ft |
|
25 Ft |
|
60 Ft |
|
30 Ft |
|
10 Ft |
|
25 Ft |
|
12 Ft |
|
20 Ft |
|
80 Ft |
|
40 Ft |
Az árakat a helyi kiszöldséges mostani (2018 Jan.19.) áraiból számítottam, a farhát az itthoni multi aznapi árával vett részt.
A zöldségeket meghámoztam, a farhátat lepucoltam és feldaraboltam. A fűszerek mentek a teatojásba. A sárgarépa, a kelbimbó és a zöldborsó egy tálban várja, hogy a leves megfőjön, mert nem akarom azokat agyonfőzni. A többi ment a fazák aljára. A feldarabolt csirkealkatrészeket egy alufóliatálcán megpirítottam a sütőben: vétek volna a lehabzással kidobálni a fehérjéket! Egy nyugdíjas használja ki az összes lehetőséget (szerintem).
A kelkáposztadarabot egy spárgával összekötöttem, ne essen leveleire (szétesett így is) és feltöltöttem a fazekat vízzel. Megsóztam és felforraltam. Egész kicsi lángon piszergett vagy két órát, amikor beleborítottam a répát és a kelbimbót is. Ennek elég volt már 20 perc, és jöhetett a zöldborsó. Csak éppen felforrt, már zártam is el a gázt alatta.
A csigatésztát kifőztem 3 merőkanálnyi levesben, a főzőlét pedig megittam csészéből, mert nagyon sóhiányom volt. Kiraktam kisfazékba egy bő adagnyit, és megterítettem.
Elég gazdag tányér lett, nyugdíjas létemre nem panaszkodtam.
Volt hús bőven a hátán és belsőségek bévül (tüdő, lép, stb.).
A nyakát biz csak kézzel lehetett enni (meg az egész hátat is).
A sok apró csontocskát tisztára leszopogattam, nem sok maradt a kutyának.
A mennyiség 3 liter, ami elegendő 5 étkezésre, gyorsan vittem hát a beteg szomszédnak is egy kisfazéknyit. Egy tányérnyi ára így 90 Ft - valóban nyugdíjasok zsebéhez van mérve.
Update!
A harmadik napra már csak egy nagyobb tányérnyi maradt, gondoltam felturbózom:
- 3 csillagánizs
- 1 cm fahéj
- 3 szegfüszeg
- 2 szegfübors
- 20 g fafülgomba
- 30 g rizstészta
Ezt nem előre szedegettem össze, hanem menet közben hangoltam kicsit pho ízre a levest. A levest felforraltam, és akkor dobáltam bele a pho fűszereket. Remek illat, már csak testet kell neki adni. Van rizstészta, az jó lesz. Még főzni sem kell, azonnal elkészül. A gomba viszont kért egy kis időt, míg rehidratálódott. Addíg felaprítottam egy pirinyó sonkahagymát is levesbetétnek, hamár babcsírám nincs itthon. A gomba is megfőtt, ment bele a rizstészta, és már el is zártam a gázt alatta.
Máris tálaltam magamnak. A zöldborsó kicsit szokatlan a phoban, de sebaj. Volt viszont itthon lime, ami igencsak feldobja a levest!
Az utolsó cseppig elfogyott így is.
Persze a gomba és a rizstészta megdobta az árát, de ez már nem is nyugdíjas leves volt :)