Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Nyugdíjasok levese, 2018

2018.01.27. 07:00 Andrass9

A farhát elég olcsó tud lenni - meg néha drága is. A hazai multi általában 119 Ft/kg-os áron adja, és az alapvetően igencsak szép ár. A kutyának főzzük, de ha megtetszik, akkor megvámolunk belőle párat egy leveshez. Ezzel a pénztárcánkat is segítjük, meg jót is eszünk.

17.jpg

Mielőtt feleségem repcsire száll, gyorsan főzök egy adagot. Most viszont nagyon kellett pucolni azt a farhátat, meg nem is volt olyan olcsó (hiába, olcsó húsnak ...) Az üres tányér nem jelenti azt, hogy ennyit főztem!!! 

Nagyon egyszerű elkészíteni, és napokig jut belőle finom leves: 

  • 60 dkg csirkefarhát (80 volt tisztítás előtt)
150 Ft
  • 25 dkg sárgarépa
25 Ft
  • 12 dkg petrezselyemgyökér
60 Ft
  • 5 dkg zeller
30 Ft
  • 3 dkg kelkáposzta
10 Ft
  • 8 szem kelbimbó
25 Ft
  • 10 dkg hagyma
12 Ft
  • 10 dkg karaláb
20 Ft
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
80 Ft
  • 1 girizd fokhagyma, bors, szerecsendióvirág, csilipaprika, 5mm gyömbér
40 Ft

 

Az árakat a helyi kiszöldséges mostani (2018 Jan.19.) áraiból számítottam, a farhát az itthoni multi aznapi árával vett részt.

10.jpg

A zöldségeket meghámoztam, a farhátat lepucoltam és feldaraboltam. A fűszerek mentek a teatojásba. A sárgarépa, a kelbimbó és a zöldborsó egy tálban várja, hogy a leves megfőjön, mert nem akarom azokat agyonfőzni. A többi ment a fazák aljára. A feldarabolt csirkealkatrészeket egy alufóliatálcán megpirítottam a sütőben: vétek volna a lehabzással kidobálni a fehérjéket! Egy nyugdíjas használja ki az összes lehetőséget (szerintem).

12.jpg 11.jpg 13.jpg

A kelkáposztadarabot egy spárgával összekötöttem, ne essen leveleire (szétesett így is) és feltöltöttem a fazekat vízzel. Megsóztam és felforraltam. Egész kicsi lángon piszergett vagy két órát, amikor beleborítottam a répát és a kelbimbót is. Ennek elég volt már 20 perc, és jöhetett a zöldborsó. Csak éppen felforrt, már zártam is el a gázt alatta.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

A csigatésztát kifőztem 3 merőkanálnyi levesben, a főzőlét pedig megittam csészéből, mert nagyon sóhiányom volt. Kiraktam kisfazékba egy bő adagnyit, és megterítettem.

19.jpg

Elég gazdag tányér lett, nyugdíjas létemre nem panaszkodtam.

20.jpg

Volt hús bőven a hátán és belsőségek bévül (tüdő, lép, stb.).

22.jpg

A nyakát biz csak kézzel lehetett enni (meg az egész hátat is).

23.jpg

A sok apró csontocskát tisztára leszopogattam, nem sok maradt a kutyának.

24.jpg

A mennyiség 3 liter, ami elegendő 5 étkezésre, gyorsan vittem hát a beteg szomszédnak is egy kisfazéknyit. Egy tányérnyi ára így 90 Ft - valóban nyugdíjasok zsebéhez van mérve.

Update!

A harmadik napra már csak egy nagyobb tányérnyi maradt, gondoltam felturbózom:

  • 3 csillagánizs
  • 1 cm fahéj
  • 3 szegfüszeg
  • 2 szegfübors
  • 20 g fafülgomba
  • 30 g rizstészta

Ezt nem előre szedegettem össze, hanem menet közben hangoltam kicsit pho ízre a levest. A levest felforraltam, és akkor dobáltam bele a pho fűszereket. Remek illat, már csak testet kell neki adni. Van rizstészta, az jó lesz. Még főzni sem kell, azonnal elkészül. A gomba viszont kért egy kis időt, míg rehidratálódott. Addíg felaprítottam egy pirinyó sonkahagymát is levesbetétnek, hamár babcsírám nincs itthon. A gomba is megfőtt, ment bele a rizstészta, és már el is zártam a gázt alatta.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 29.jpg

Máris tálaltam magamnak. A zöldborsó kicsit szokatlan a phoban, de sebaj. Volt viszont itthon lime, ami igencsak feldobja a levest!

30.jpg

Az utolsó cseppig elfogyott így is.

31.jpg

Persze a gomba és a rizstészta megdobta az árát, de ez már nem is nyugdíjas leves volt :)

148 komment

Címkék: hagyma kelbimbó fokhagyma zeller bors gyömbér zöldborsó sárgarépa gyökér kelkáposzta farhát csilipaprika karaláb szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2713588205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.01.27. 08:04:40

Apróléklevessel nem lehet melléfogni, könnyű, finom leves.
Szép a színe , ezt a sütőben pirítást egyszer kipróbálom. Magamnak még gazdagítottam volna krumplival. A kelkáposzta nekem is mindig szétesik, de nagyon szeretem én is a levesben. A tészta a kis tálban a leves mellett, nekem egy evésre elég:)
Ha aprólékot veszek multiban, akkor kimérve szoktam venni, azok általában túl tiszták, alig van rajtuk hús.

Az a táblicsku, amire a menüt írod, új szerzemény?

turósmácsik 2018.01.27. 08:50:20

Ma aprólék lesz nálam is hűtőtakarítás nyomán, de raguleves formájában, mert egy csomó maradék zöldség vár felhasználásra. A gyökereken túl maradék kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, sűrű, gazdag levest tervezek belőlük, mögé gesztenyés-meggyes palacsintával.

turósmácsik 2018.01.27. 08:51:09

Benyelte a kommentemet, mint András a farhátat...Várok, nem ismétlem meg egyelőre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 09:44:10

@Dikusz: A menütáblát a kicsilyánytól kaptam karácsonyra bevilágító dobozzal és a fonottmintás alátéttel. Ettől persze nem biztos, hogy jobbakat fogok főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 09:49:50

@Andrass9: A mintás alátét a kocsonyánál jelent meg.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.27. 10:09:38

Aprólék nálunk gyakori, a far-hátat külünösen szeretjük, de nyakleves is szokott lenni.Hol becsinált, hol sima zöldséges, hol gulyásszerű,vagy zöldborsó leves. Nekem ezek a csontos szopogatós csirkerészek a legfinomabbak, a fart rántani is szoktam, mert szeretem:)
Kaparóból is főzönk leveseket, de az öcsém szereti a csirke-körömpörköltet(DDDD), meg főztem már kaparóból kocsonyát, na, az is igen jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 10:53:54

@Kumari aki Nilüfer: Kérdezni nem szégyen: mi az a kaparó? (Azon túl, hogy a lefagyott kocsiablakot kaparjuk vele ...)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.27. 11:32:19

@Andrass9: DDDDD azt hittem ez közismert:) a csirkeláb, az a kaparó:D

Dikusz 2018.01.27. 11:34:17

@Kumari aki Nilüfer: Anyósomék (Vas megye, Celldömölk) hívták kaparónak a csirkelábat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 11:56:40

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Logikus :) Egy-kettőt mi is megeszünk, de van egy szomszédunk, aki ötkilószám főz belőle magának levest. Persze biztos jó az izületeinek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 12:51:17

Jó lett a minikocsonyám! 6 fagyisdoboznyi készült, van kajám 4 napra :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.27. 13:17:25

@Andrass9:

Anyám az ilyen levesalapot előbb a fazékban fedő alatt nagyon kevés vízzel "gőzölte", ő úgy mondta, hogy dinszteli. Amikor már látszott, hogy a külsejét megfogta a hő, akkor engedte fel. Így kezdték a csirkebecsinált levest is, de mielőtt felengedték, meghintették kevéske liszttel.
Én általában a csirkegulyást szoktam így kezdeni, hagymával dinsztelem az alkatrészeket, majd fűszerezem és őrölt paprikát teszek rá, utána felengedem.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.27. 14:09:39

@látjátok feleim szümtükkel: Akárcsak én csinálnám..mert lehet máshogy is??:))))(viccvót)de tényleg így szoktam

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.01.27. 15:44:51

@látjátok feleim szümtükkel: a sárgarépa megédesedik és színt ad ki magából, ha kis olajon lepirítod, azért szokás a csirkeleveshez úgy kezdeni velük.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.01.27. 15:46:49

Egyébként korábban én is főztem a kutyámnak, neki 2 farhát egy hétre elég volt, nekem meg a lé maradt. Neki só nékül főztem, csak tiszta vízben. Így minden akkor került bele a leszűrt lébe, amikor a farhát már kikerükt belőle...
A léből lehetett zöldséglevest, krémlevest, akármilyen levest csinálni...

Fenchurch68 2018.01.27. 15:49:39

Két szárnyas kacsafarhátból főztem olyan levest, hogy ihaj, mondjuk a farhát majdnem hatszáz forint volt - bő másfél kila -, de öten már kétszer ettünk belőle, és még van három adag :)
(Plusz annyi háj volt rajta, hogy kijött belőle egy tejfölöspohárnyi zsír is.)

Estére meg tejfölös-sajtos "rakott" csirkemell lesz, a vega szekciónak töltött gomba és túrófasírt, párolt zöldség meg rizs, utána meg egy tepsi grízes bögrés süti, benne reszelt narancshéj, forrón megküldve narancsos sziruppal :) éhen nem halnak a leánykák ma se, az már biztos. (Ebédre csak leves volt, meg egy kis pizzamaradék, tíztől kettőig Hollóstető környékén mászkáltunk szikrázó napsütésben, féllábszárig érő hóban, na jó, a kiskutyának inkább szügyig, de nagyon élvezte ő is.)

she_wolf 2018.01.27. 16:44:01

Nemrég töltöttük éves rendes göthös napjainkat, ezért csináltam én is egy hasonló jellegű levest elsősorban az uramnak. Folyadék és sóháztartás gyanánt a kegyszerek mellé. Ilyen alkalmakkor mindig eszembe jut a "népi gyógyászat": a csibehusi leves.

Az ebek is örültek, mert a dömper megkapta az adható csirkecsontot, J.R. meg külön koszton volt:)
Érzem a zsigereimben a tavaszt, borsólevesre vágyom:(

she_wolf 2018.01.27. 16:47:09

@Fenchurch68:
Ma futottam bele az indexen kakaós kevert süti receptbe, és megkévántam. Szokok néha csinálni vegyes kevertet meggyel, dióval, csokidarabkákkal. Ha apjuk nem talál ki valami nyomort holnapra, akkor sütni fogok:)

Kicsikutyának buksisimi, dögöny, és csókhegyek!

élhetetlen 2018.01.27. 19:06:05

Úgy döntöttem elmesélem. Hosszú. Olcsó leves. Apai nagyanyám szokta főzni disznóöléskor, mert volt hús, máj, tüdő. Aztán a nagyanyám meghalt, pár év múlva eszembe jutott a leves. Anya 30 évig élt egy háztartásban a nagyival, csak nem figyelt oda. Kérdeztem, hogy volt, hát megdinszteled a hagymát…. Hát nem, az nem az lett. Pár kísérlet után összeállt a kép. Tény, a tüdőhöz addig voltam hajlandó hozzányúlni, míg apa élt, a kedvéért. Már nem szerepel. Na, a recept. 25-30 dkg sertésmáj, 10 dkg (mondjuk comb), vékony csíkokra vágva. Sóval, egész borssal felteszed főni, másfél órára. Vagy lehabozod közben, vagy kifut és lehabozza magát. Ekkor jöhet az öt centis hasábokra vágott sárga, és fehérrépa. (Nem értem, a karikára vágottal nem jó). És végül kicsit később a szintén hasábokra vágott, két kicsi, vagy egy nagyobb krumpli, és ha minden puha, akkor egy világosra pirított paprikás rántás. Semmi plusz fűszer, semmi hagyma, egy nagyon tiszta, könnyű, a májtól kissé savanykás, egyszerű íz lesz. Tegnap főztem, egy elvitel volt, egy vendég, és még félig van a négy literes fazék.
A beszerzési gondok. 30 éve is megesett, hogy valaki vett előttem egy kiló májat, én meg mondtam, hogy azt a leesett darabot kérem. Beszólt a hentes, hogy vendéget tetszik várni, csókolom? Aztán pár éve, kérek a hentesnél húsz dkg májat, barátkozik, teknősnek lesz? Az én agyamban egy leves van, milyen kaját tud ez, amit teknősnek hívnak? Mondom nem értem. Megismétli a kérdést. Még mindig nem értem. Szegény letette a májat, és mutatta a teknősbéka formáját két kézzel. Mert annak szoktak ilyen keveset venni. Aztán szétröhögtük magunkat, és elmeséltem a receptet. Nagyon egyszerű, és akivel eddig megkóstoltattam, mindenki imádta. (Csak ne rakjatok bele hagymát, fokhagymát, és leveskockát, mert ezek elrontják.).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 19:53:31

@élhetetlen: Jól hangzik! Egyszer kipróbálom. Köszönjük a receptet!

Peetee 2018.01.27. 20:02:53

Piacon sokszor kacsa- tyúk-farhátat is lehet kapni hasonló áron 100-200Ft/kg. Mind frankó ilyen leveshez.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.27. 20:47:29

@Meister:

Ezt a leszűrt levet csak úgy póriasan nevezzük alaplének.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.27. 20:51:22

Csak azt tudnám miként került a poszt elejére az én kisfazekam?;D

Azért szerintem a posztoló kissé eltúlozta, mert ilyen leveset nem csak a nyugdíjasok főznek. Igazi ínyenc nem színhúsból főzi a jó levest, hanem különféle porcos-csontos alkatrészből, hiszen azok adják a zamatot, és az ízt. Ja, meg a hiarulont, ami kell az ízületeknek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.27. 20:54:24

Újra átnézve a képeket, én hiányolok a leves tetejéről egy kis friss petrezselyemzöldet. Persze anélkül is megehető.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 21:34:27

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad vagyon! Egyrészt elfelejtettem, másrészt azt hiszem már nincs a kertben szedhető petrezselyem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.27. 22:02:17

@látjátok feleim szümtükkel: Az az ÉN kisfazekam! Abból is a nagyobbik!
Nem jó a szósorrend: "ilyen leveset nem csak a nyugdíjasok főznek" helyett "a nyugdíjasok csak ilyen levest főznek" :(

Dikusz 2018.01.27. 22:58:16

@Andrass9: Nemnem, az enyém, ugyanis nekem is van ilyen, sőőőőt! Kisebb is, meg nagyobb is:)))

she_wolf 2018.01.27. 22:58:41

@Andrass9:
Te nem szokol kihajtott gyökértetőt tenni kistányérnyi vízbe?
Néha, ha van rajta pár levélke, akkor csinálok ilyesmit, a szemnek is kellemes látvány a takaros ablakpárkányon, jó hangulatom lesz tőle:)
És ha gyilkos hangulatban vagyok, akkor lekaszabolom, és belefőzöm valamibe. Igaz, az íze és a színe némileg gyengébb, mint a kertből idényben szedett, de ilyen apróságokkal nem foglalkozom:D

she_wolf 2018.01.27. 23:01:01

Ja, nekem lábasom volt ilyen piroska, zománcozott:) Aztán jött a rozsdamentes acélos korszak, és nemtom, hová tökítettük el:(
Azt tudom, hogy amikor csöpögött a mosogatónk lefolyója és hetekig nem kaptunk cuccot hozzá, akkor abba csöpögött a víz.

Dikusz 2018.01.27. 23:39:50

@she_wolf: Elképzelem, hogy nekiesel a macsetével a kistányérban burjánzó őserdőnyi zöldségnek.
Mondjuk egy jó kis tavaszi borsóleveskébe:)))

Kántor Attila 2018.01.28. 00:42:39

...dübörög a gazdaság...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.28. 07:39:23

@Andrass9: az én falumban a nyugdíjasok rántott levest főznek..farhátat SEM.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 07:55:25

@Kumari aki Nilüfer:

Nem mondod, hogy nem viszik nekik házhoz az ebédet?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 08:07:10

@Kántor Attila:

Abban azért kiegezhetünk, hogy egy jó apróléklevesnek nem sok köze van ahhoz, hogy mikor és mi dübörög? Az étel ízét nem a dübörgés határozza meg.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.28. 08:26:11

@látjátok feleim szümtükkel: Akienek sem közmunka nem jut, sem segély, aminek a nevét nem tudom, az a szociális ebédre se tud befizetni...de igazad van, lehetséges, hogy valami segélyalapon kapnak ebédet, Hétvégére viszont nem. Abban a faluban 80% munkanélküli, a nyugdíjasok egykori TSZ tagok, akiknek a nyugdíjuk a minmális..tudjátok, hogy a minimum öregségi nyugdíj 22 800 FT?? Nem elírás........és nem egyedi jelenség a térségben.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.28. 08:26:56

@látjátok feleim szümtükkel: viazon az parólékleves tényleg nem fokmérő, nekem nem muszájból ízlik. Ez is tény!

Kafferbivaly Balambér 2018.01.28. 08:53:34

Ha mar nyugdijas: a jol megmosott zoldsegek hejat is vetek eldobni, lezart dobozban gyujtogetem a huto 0 C fokos rekeszeben vagy a fagyasztoban es mindig megy a kovetkezo levesalapba: a pucolt, kockazott kicsit megpiritott zoldsegekre szurom le az alaplevet...

Zoldseg, zeller, hagyma hajtasa meg megy a konyhaablak erkelyladajaba: foleg telen nagy kincs!

Fenchurch68 2018.01.28. 09:02:55

@she_wolf: Kevert süti témához: az, hogy nem vagyok egy precízen méricskélősen főzős típus, komoly understatement :)
(Ezért nem sütök pl. macaront, azt nem lehet gondulomformán.)

Bögrésen sütöm a bejglit, mindenféle pogácsákat, piskótát, kakaós csigát, kekszeket, kiflit, hamburgerzsömlét, és még nem volt rá panasz :)
De ez a narancsos vagy citromos, fele grízes cucc mindig nyerő, mert jó szaftos marad(na) sokáig. Görög citromos süti néven fut a neten, én két tojáshoz egy bögre liszt-egy bögre gríz aránnyal sütöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 09:32:54

@Kafferbivaly Balambér: Jól mondod! Nálunk van külön zacskó erre a célra, viszont mi a kutya farhátlevesét gazdagítjuk vele, neki is kell némi zöldség :)
A hagyma hajtása elfogy újhagymának, zellerlevél, ha kihajt megy a levesbe, de annyi zsárított lóg a kamrában, hogy három évre is elég lenne. A zöldséget - ha elég egészséges, kistálkában én is a konyhaablapárkányra teszem. Most viszont nem volt, és csak egyedül vagyok - minden lassabban fogy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 09:35:29

@Kumari aki Nilüfer: Jó, hogy említed, régen főztem. Azért abból posztot nem hiszem, hogy rittyentek :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 10:22:38

Egy kis újdonság. Kinyílt az első avokádó virág. Fürtben fog nyílni, de egy virágocska tegnap kikandikált és megszagolván éreztem, hogy teljesen olyan illata van, mint az érett avokádónak.
Az olajbogyónak viszont nagyon kellemes és finom illata van, gondolom milyen lehet egy olajfa liget.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 10:23:05

@kvadrillio:

Szerintem eltévedtél, ez nem az a kocsma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 11:01:10

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem hagyd. Betegekkel nem kell vitatkozni ...

csevely 2018.01.28. 13:12:22

@Andrass9:
Régóta olvasom blogodat. Mi több, élvezettel.
De ezért azt hiszem, szólnom kell.
Merthogy én is beteg vagyok. Én számolni szoktam. Nekem a zorbánveje 13 milliárd visszafizetésre kötelezése ( persze majd mindenki fizet hiszen sajátlábon állnak) az 13 ezer millió, amit értenek a zemberek.Márha egyáltalán
Oszt ha elosztod a fentebb emlegetett tsz nyugdíjas 22.800 Ft értékével, akkor leesik az állad. Talán....
Merthogy az 570175 olyasmi, amit ha elosztol 12-vel, ugyi, akkor kiderül, hogy 47514 olyan ember éves jövedelme.
És ez csak csepp a tengernyi ellopottból. . .
Lehet anyázni engem is , akár:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 14:58:14

@csevely:

Hát el lehet gondolkodni az állapotodon, ha a magad betegségét a kvadrillio állapottyához hasonlítod.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 15:03:28

Mindig tanul az ember valamit.

Sosem gondolkodtam azon, hogy az állatoknak van-e ízlése, íz érzéke, bár azt tudom, hogy a kutyák egyes tápokat nem halandók megenni. No, de a madarak?

Ma két kakast vágtam. Muszájból, mert bántották egymást, ezért ritkítani kell az állományt, még mielőtt agyon verik egymást. Mind a kettő egy ólban, ugyan azon az eleségen éldegélt, és érdekes módon az egyik bögyében kukorica volt, némi kevéske búza társaságában, míg a másik ( kisebb és jobban megvert ) kakaséban csak kizárólag búza, kukorica egy szem se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 16:44:57

@csevely: Számolni én is szoktam, lehet, hogy én is beteg vagyok? Az a 13 milliárd az 1300Ft minden egyes ember zsebéből. A csecsemőkéből is. Sőt, lehet, hogy több, mert már elmenekült a lakosság 10%-a. És ez csak egy tétel arra, hogy a "saját lábon" álló családnak legyen zsebpénze. Hidd el, mi is dühöngünk. Sajnos kvadrillióról már kiderült, hogy nem százas, ezért kértem blogtársunkat, hogy ne bántsa.
Mi ezen a blogon nagyon politikaellenesek vagyunk, mert egyikünk se akar agyvérzést kapni, míg valami finomat főz (persze fogunk kapni amúgy is, de ha kevesebbet foglalkozunk egy gasztroblogon vele, tán kisebb eséllyel).
Valóban, ez csak csepp a tengerben, és tényleg mind szóvá kéne tenni, de ez a fentiekben említett agyvérzéshez vezet, viszont megoldást nem kínál. Próbáld ebből a szemszögből is megnézni a kommentemet.
Köszönöm előre is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 16:46:06

@látjátok feleim szümtükkel: Az erősebb nem engedte a kukorica közelébe se. Lehet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 16:49:44

@látjátok feleim szümtükkel: Ne feledj el virágport fogni - ecset vagy fülpiszkáló vatta (gyufaszál végére vékony vattát csavarsz, az is jó). Akkor próbálkozhatsz másik virágokkal. Drukkolok!!!

turósmácsik 2018.01.28. 17:25:16

Egyre nehezebb csendes zugot találni, a konyhaasztal sem tud politikamentes lenni, csak nagy tudatossággal.
A tegnapi aprólékleves nagyon jól sikerült, mára csirkepörit kért a férjem tarhonyával. Kapott. Volt még kapirgálós, jó kis feszes combokkal.
Natúr gesztenyemasszát vettem, nekem így is nagyon ízlett, de embernek nem, így utánaízesítettem rummal, vaníliaesszenciával, kevés cukorral. Gondolkodtam némi vajon, de elvetettem, a receptek írnak bele, nekem egyáltalán nem hiányzott.
Szeretem a vasárnap estéket: rendes a lakás, minden kimosva, kitakarítva, megfőzve, nyugi van, béke délutáni olvasással. Este moziba megyünk. Legyen nektek is ilyen jó.

csevely 2018.01.28. 17:30:02

@Andrass9:
Köszönöm válaszod. Én sosem leszek nyugdíjas, mert folyamatosan emelni fogják a korhatárt.
Most elindult egy olyasmi, hogy felverik a béreket, ami maga után hozza az áremelést, azaz elinflálják a nyugdíjakat ( többek közt ). És én érted , értetek vagyok dühös, mert aki ..na hagyjuk.
Igazad van, kár belemenni, de én pl nem tudtam, hogy 22.800 ft-ból is..
Nem akartam megzavarni a kedves főzőcske blogodat, sőt ahogy eddig, továbbra is csak olvasni fogok.
Jó egészséget amúgymeg!
@látjátok feleim szümtükkel: nem, nem vagyok beteg, sőt kvadrilliót sem ismerem.
Ahogy téged sem.
Szintén jó egészséget, szebb napokat. . . stb. kívánok.

Alick 2018.01.28. 17:59:04

A lista alapján a vega verzió még olcsóbb... hát még ha a kiskertben megterem ez-az.
Télen még néhány gyömbérdarabka is feldobja az ízét, no meg az immunrendszernek is jót tesz. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.28. 18:14:13

@Andrass9:

Szerintem te érted félre, meg a csevely.

Nincs bajom a csevely gondolataival, de egy levesből áttérni egy olyan témára, ami itt nem fő meg, azt nem kéne tenni. Ha már régóta olvas minket, nem tudom miért érzi úgy, hogy itt kell a politikai véleményét kifejteni.
Aki meg nem ismeri a kvadrilliót, az nem jól teszi, hogy nem ismerkedik meg a művészetével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 18:24:26

@Alick: A gyömbér remek ízesítő! Kár, hogy a kiskertben nem igazán terem meg ... Legalábbis az enyémben még nem sikerült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 18:27:20

@látjátok feleim szümtükkel: Én értem Csevely gondolatát - Ő tényleg a gondokra hívja fel a figyelmet. A probléma csak annyi, hogy ma már azt csinálunk, amit akarunk, a gondokat akkor se oldjuk meg, hál istennek - oopsz orbánvajdának.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.28. 18:29:47

Köszönök szépen! A húsleves mindig jó, legyen az bármilyen állatból. Nálam fordítva is készül, mikor a borsólevesbe kerül a farhát.
@Dikusz: A krumpli külön fő, az a második a hússal, zöldséggel. A láb Nyírségben is kaparó.
@Fenchurch68: Na, a kacsa az még igen jó tud lenni levesnek.
Elvonult a vendégsereg, holnap remélhetőleg már lesz idő írni valami táplálót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 18:33:26

@turósmácsik: Nagyon irigyellek :) Bár itthon nincs harc, de az élet egyre nehezebb.
Gesztenyemassza remek (én az ízesítetlent preferálom, de ez mindenki egyéni izlése). Vajat nem tennék bele, viszont egy 10%-nyi tejszínt igen (na majd kapok pizzaszeletvágótól!!!)
@csevely: Ahogy mácsik is hivatkozott rá, mi igyekszünk legalább ITT nem foglalkozni politikával. Persze lehetne, de inkább egy nyugodt sarok, ahol megvárom, míg elmúlik a roham ... Persze ez nem fogja megoldani a problémákat, és ezzel tisztában is vagyunk. OTOH olyan jó egy kis nyugalom :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.01.28. 18:53:36

@turósmácsik: A vasárap este jó:) Én még a péntek délutánt is szeretem, fél ekttőig dolgozom, és ha hazamegyek, az égegyvilágon semmit sem csinálok, olvasok, dűlök jobbra-balra, mert szombaton lesz idő mindenre:)

Árpádné Géczi 2018.01.28. 18:53:39

Èn becsináltlevest szoktam ebból az aprôlėkbôl fôzni!Nincs ezzel semmi baj! Mi szeretjúk!

she_wolf 2018.01.28. 18:56:05

@Andrass9:
Én is tejszínnel lazítom, habbal:)
A mai malonyai spagóca után jó is lesz!:)
A politikáért nem, de ilyen apró szösszenetekért nagyon érdemes ide bekukkolni:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.28. 18:56:15

@Waka: persze, hogy a Nyírségbe..eltűnődeótem, honnna is származom: a nyírség, a szatmári sík, és az ecsedi láp találkozásánál van a szülőfalum.

she_wolf 2018.01.28. 19:00:14

@látjátok feleim szümtükkel:
Meg is van a kibúvóm: azért nem eszem halat, hogy jusson elegendő bőr a macimancsok gyógyítására:)
Nagyon tudom sajnálni a szerencsétlen állatokat, aki az ilyen erdőtüzekben vesznek oda, sérülnek meg:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 19:09:34

@Árpádné Géczi: Meg kéne tanulnom, mi az a becsináltleves ...
Ebből is látszik, nem vagyok profi szakács...
Feltételezem, hogy egy kis liszttel sürített valami, de ne csapjatok agyon, ha tévedtem!!!
Utána néztem, valóban a liszt dönti el a kérdést :)

she_wolf 2018.01.29. 00:41:08

Borsodból meg senki? BAZzus....:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.29. 08:27:37

@she_wolf: a férjem Vajdácskáról..a nagylányom Sújhelyben..kérdezz!:)

Fenchurch68 2018.01.29. 13:11:48

@she_wolf: Sajnálom, de több generációs budapestiként én is csak gyüttment vagyok Borsodban :D
(Imádom, mikor pl. mondanak valami utcanevet, és halálra keresem a térképen, hogy hova is kéne mennem, de az istennek sem találom. Visszakérdezek, és akkor kiderül, hogy ja, hát azt az utcát még 1823 enyhe februárjában átkeresztelték a mostani nevére, "de hát azt mindenki úgy hívja". Bár az ilyenek miatt már lassan komoly helytörténeti ismeretekkel rendelkezem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 13:39:06

@Fenchurch68: Hozzánk is a Vöröshadsereg útján és a Dimitrov úton kell jönni, ennyit se tudsz? Ja és a Kalefon sok sok randit bonyolítottunk :)

élhetetlen 2018.01.29. 15:04:43

@Andrass9: „Azért abból posztot nem hiszem, hogy rittyentek :)”. Ha jól értem, a rántott levesre gondoltál. Pedig az is megérhet egy misét. Tudom, sok változata van, az enyémet lehet, hogy nem is így hívják, hanem savanyú tojáslevesnek, de nekem gyerekkorom óta ez a rántott leves. Világos rántás, aztán a pirospaprika, víz, só. Ha felforr, tojást ütök bele, amit csak villával keverek el kicsit, tehát lesznek nagyobb fehér és sárga foszlányok. Végül petrezselyem zöldje, és tálaláskor egy kanál tejföl. Igen látványos színkavalkád (bár az ízéért eszem), megérne egy fotót.
És, mivel locsi-fecsi vagyok, egy másik eset. Kolléganőm (szép sem volt, okos sem, de úgy 35 éves korában azért elkelt), egy év házasság után elpanaszolta, hogy a férje únja a rántott levest. Hogy csinálod? Hát egy rántás, paprika, és felöntöm. Anyukám szokott pirított zsemlekockát is csinálni, én azzal nem vacakolok. Azaz, egy paprikás víz. Ezt én is únnám hetente háromszor. A sokféle képpen. Keresztanyám sok, sötétre pirított rántással kezdte, azon már a paprika sem szinez sokat, a tojást meg sajnálta belőle, tehát egy viszonylag sűrű barna izé. Keresztapám reakciója, na, megint mutymurutty van vacsorára. (Fúj, gonosz vagyok!).

élhetetlen 2018.01.29. 15:33:26

@Waka: A kacsa levesnek. Kacsanyak leves sok zöldséggel, tárkonyosan, tejföllel behabarva. Azért nyak, mert a színhúst nem annyira szeretem, elég, ami a nyakon van, és azért a porcokból, csigolyából sok finom íz jön. Pulykanyakat is szoktam venni, egész addig, mígnem komoly „balesetet” szenvedtem. Bárd nincs itthon, erős ember sem. Hiába tudtam, hogy hol kell bevágni, utána elroppantani, nem sikerült, nem tudtam szétszerelni. Ráadásul vendégeket vártam, de egy harminc centis darabot nem lehet feltálalni egy levesben. Azóta csak kacsanyak!

Kumari aki Nilüfer 2018.01.29. 15:37:57

@élhetetlen: Annyiban csatlakozom:szerintem jóízű rántottlevest egyáltalán nem könnyű főzni....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 15:51:46

@élhetetlen: Én köménymagot pattogtatok ki a zsíron, mielőtt a lisztet hozzádom.
Gyorsan meg is főztem vacsira :)

élhetetlen 2018.01.29. 16:53:24

@Andrass9: Remélem, ezért nem rúgsz ki a kocsmából. Tudom, a kömény is biztosan finom. Bevallom, különleges állatfajta vagyok, három dolog nem jöhet be a konyhámba, a kömény, a kapor, és a fokhagyma. Igen, a kocsonyát is fokhagyma nélkül főzöm, de eszik, viszik azok az ismerőseim is, akik azzal főzik. Megint egy sztori. Az utolsó nyolc évben úgy jártam be dolgozni, hogy három zebra, és felszedett a céges kisbusz, és a sofőr mellé ültem be, nem hátra, és sokat beszélgettünk, mert a tömeg csak a villamosmegállóban jött. Kajáról is, és vittem neki kelt, túrós lekváros palacsintát is, 7 cm átmérővel, mondta, hogy jó, de sehol sem vagyok, a nagyija 9 cm átmérőjűt szokott gyártani. Ez csak azért, hogy a hangulatot érzékeltessem. Persze, szóba került a fokhagyma is, és a srác egyszer megvilágosodott. Tudom már, miért nem szereted a fokhagymát! Mert boszorkány vagy! Aranyos volt.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.29. 17:37:54

@Andrass9: Na az nem rántott leves, az "keménymagleves" Meg van a savanyú tojásleves.
A rántott leves rántás, paprikásan, amibe tejfölt keverünk,(ha van otthon), felengedünk vízzel, kiforraljuk, és sok zöldpetrezselyemmel szórjuk meg, Só, bors,és aki kívánja, utóbb kevés tárkonyecet....pirított kenyérkockával kell enni.Tiborszálláson ez a rántott leves. Érdekes, mert lehe bűn rossz is, de nagyon finom is...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.29. 17:42:44

@Andrass9: Megvan a holnapi betevő. :)
@élhetetlen: Bacher Iván említette az egyik írásában a prai nevű levest. Amolyan sváb koszt, sőt, autentikus sváb fogás egy idős hölgytől. Sok laskára vágott vöröshagymát pirítanak, azon lisztet, kis paprikát, majd felöntik vízzel, kiforralják, ecettel csorbítják. Hozzá vastag karéj kenyeret haraptak. Dologidőben, aratáskor - mikor nem volt sok idő főzni - ezzel élt a nép.
Kacsából az ún. "denevér farhát" - ami a mellcsontot is tartalmazza, cserében rajta van a szárny is - a legjobb. Általában levesnek a bőrös-inas-csontos részek a legjobbak. A nyak is príma, főleg, ha van rajta bőr.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.29. 17:46:15

@Waka: HÚÚ..a bőrt én lenyúzom..anyósom, meg nagymaaám szerette a főtt bőrt..de szerintem túl zsíros tőle a leves, meg én nem eszem meg. Kivéve a szárnyat...

Fenchurch68 2018.01.29. 18:10:08

@Andrass9: Hát igen, lehet, hogy az illető meglepődne, ha úgy igazítanám útba, hogy "szállj fel a Felszabon a hetesre, aztán a Móriczról elsétálsz a Skála felé, és a Schönherzről a második keresztutca..."
(Kalef: de sokszor látok a metrón kétségbeesett külföldi turistákat felváltva bámulni a kicsit régebbi térképre, meg az ajtó fölötti megálló-táblára. Ilyenkor be szoktam segíteni, hogy mi is a helyzet Széll Kálmán tér meg Puskás Ferenc Stadion vonatkozásában. Grrr. Ha én lennék az illetékes elvtárs, 10 évig feltüntetném az előző nevét is.)

@élhetetlen: De szeretem a savanyú tojáslevest! Nálunk úgy működött, hogy rántott leves alap, felöntés után megecetezve, és a tojások egészben mentek bele, mint egy buggyantott tojás, és szintén tejföllel :) Az emberem közölte, hogy ő nem eszi a tojáslevest, aztán mikor csináltam magamnak, rájött, hogy ez nem olyan, mint a "rongyos leves" :D
Megpattogtatott egész kömény nélkül én se tudnám elképzelni, de megértelek, nekem a kapor és a koriander nem tartozik az ehető növények birodalmába. (Igen, a tökfőzeléket is kapor nélkül eszem, kiveszek belőle magamnak, mielőtt összebogárlábaznám :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 18:14:31

@Kumari aki Nilüfer: Igaz, azt köménymaglevesnek hívtuk anyósommal. Csak mi ketten ettük a családban,

she_wolf 2018.01.29. 18:16:53

@Kumari aki Nilüfer:
Újhely jó hely!;) A Dózsa György utcában a könyvesbolttal szemben gyerekkoromban volt egy "Tejbár" nevű hely. Csodálatos péksütiket és innivalókat (kakaó, tejeskávé, tej, tea) lehetett ott kapni utcán át is. És "patkó kiflit"! Azt a kicsi vaníliás kiflit, ami akkoriban még a legszutyokabb boltban is volt, ma már sehol:(
Később, amikor már becsületsüllyesztővé vált, és nem igazán a táplálóbb italokért jártak oda a felnőttek, még mindig Tejbár maradt a neve:) Most egy ruhaház van a helyén. Változnak az idők:) De annyira azért nem, hogy a sarki bodegát (ahol gofrit, palacsintát, meg a szabadosabb időben feleseket lehetett kapni, eldózerolják:D
Biztos szenilisedem, de nagyon vágyom pár napra visszamenni oda turistaként. Kíváncsi lennék, hogy Turista (Kossuth Panzió) konyhája fejlődött-e valamit, vagy a car kaját csak nekünk, fiataloknak tartogatták akkoriban? Sulis természetjáró programok szerves része volt egy ottani kajálás -mindannyiszor csalódottan és éhesen jöttünk el onnan:(
Vajdácskára kirándulni járogattunk, mesegyönyörű helyek vannak az országnak azon a részén (is).

she_wolf 2018.01.29. 18:26:42

@Topy:
De még milyen jó!:D
Életem első és igencsak gyalázatosra sikeredett berúgását ott sikerült megélnem, egy Korál koncerten:D
Másnap már nem voltam nagyon vidám.
Patakról sok osztálytársam volt, nem is értettem a szüleiket:(

she_wolf 2018.01.29. 18:33:39

@Fenchurch68:
Én viszont most hirtelen felindulásból megkukkoltam a mapset, és örömmel látom,hogy nem jellemző otthon ez az átkeresztelősdi:) Jó, az egykori sulim sem egy számmal jelölt oktatási intézmény, hanem nevesítették, de egy kicsit olyan, mintha megállt volna az idő:) A város közepét szépen megcsinálták, ott jelentős haladást látok, viszont a város széle, dombok és a hegy alja környéke gyakorlatilag ugyanolyan állapotban van, mint amikor utoljára sétáltam arrafelé.
(Kérdés, hogy mikori képek vannak fent a neten.)

(Kicsikutyának hódolatom!:*)

she_wolf 2018.01.29. 18:43:02

@Andrass9:
Ilyenkor örülök, hogy nem vagyok puma, és az uram nem egy 25 éves nyikhaj:)
Képzeld el, hogy mondanám neki, hogy a Tanács körúton láttam egy jó skárpit, amit meg akarok venni. Vagy a Dimitrov téri nagy csarnokból akarom az ebédnekvalót beszerezni!
Nézne, mint Noé a harmadik tevére:D
Úgyhogy mi már félszavakból is...

she_wolf 2018.01.29. 18:44:19

Szoptatós leves rulez! Pirított pékkockával.

Fenchurch68 2018.01.29. 18:53:17

@she_wolf: Kiskutya ez után a bő négyórás túra után:
drive.google.com/open?id=1B4u3dtrwUKpo7b-BtZNrkw3IVl5njxMp
így fogadja a hódolatot:
drive.google.com/open?id=1eEeH68oaMSkk3YHQ0MMkwplD8TgTXMDr

Nem elég, hogy miattatok lett a kacsafarhát leves, plusz éppen hűl a kocsonya, holnap még tojáslevest is muszáj főznöm.

she_wolf 2018.01.29. 19:03:22

@Fenchurch68:
Gyönyörűek vagytok mindannyian!:)
Én meg itten olvadozom...
Nálam meg ember tervez. Helyesebben én terveztem, ember végzett. Szavam nem lehet, gondoskodik a fogyókúrámról. Áthúzta ugyanis a süti tervemet, pedig nagyon rajta voltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 19:14:51

@Fenchurch68: Miattatok én is végigfőztem ugyanezt a menüt, de csak kis kiszerelésben. Még jött hozzá egy kicsike csülökpörkölt ...

élhetetlen 2018.01.29. 19:28:37

@Fenchurch68: Na, tupírozzuk tovább ezt a témát. Nálunk az egész tojásos változat másképp végezte. Tejföllel mártás sűrűségűre behabarva, és ez ment pl. a főtt orjához, mint mártás. Igaz, ebbe már babérlevél is került. Orját már nem főzök, de ezt a mártást gyakran, aztán mellé csipegetem a hideg füstölt szalonna falatkákat, káprázatos ízpárosítás. De szalonna nélkül is jó.
Hát igen a kapor. Az egyik barátnőmet meghívtam munkatársnak, és megígértem a férjének, hogy minden délben megetetem. Az előző munkahelyén összevissza volt, és az éhenhalás szélén hazafele vett egy zsemlét valahol. Ez a vaságyastól ötven kiló. A közös munkahelyen berendezkedtünk arra, hogy akinél maradék van, mert többet főzött, vagy kinek van kedve főzni, tehát valamelyikünk vitte a kaját. Ő is képes volt arra, hogy kivegye az adag tökfőzelékemet, mielőtt telenyomja a kaporral. Pedig ő kapormártást is képes volt főzni a családjának! Brrr…

she_wolf 2018.01.29. 19:33:54

@Andrass9:
Csülökpörkölt. Nademostmáraztántényleg...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 19:38:45

@élhetetlen: Kapormártás!!!! Kár, hogy aranyáron mérik, de fogok megint egy ágyásnyit vetni Waka híres kapormagjából :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 19:41:15

@élhetetlen: Negyvensok év utám máig is odafigyelünk egymás ételére a feleségemmel. Ő nem szereti a tökfőzeléket, de a legjobbat főzi! Tőlem meg kap ezt meg azt, de véletlen se tolok le a torkán olyat, ami vízben élt, vagy gomba ...

Fenchurch68 2018.01.29. 19:58:40

@élhetetlen: Kb. húsz éven át főztem p.k.-t az egész családnak, mindenki szereti rajtam kívül, megtanulták, hogy ezt nekik kell utólag sózni.

@Andrass9: Akkor a feleséged hódot sem eszik? :)
Ma is édes ember volt vásárolni, felsorolom, mit hozott, amit ő nem enne meg: avokádó, aszalt paradicsom, háromféle olajbogyó, háromféle halkonzerv, tőkehalmáj.

she_wolf 2018.01.29. 20:23:37

@Fenchurch68:
Tőkehalmáj! A kaviáron, rákon, és a sprotnin kívül még az a vízibigyó az, amit szívesen megeszem. Pirított zsömlye vajazva, tőkehalmájjal. Finom!

she_wolf 2018.01.29. 20:26:01

Attól elvonatkoztatva, hogy nem vagyok hajlandó egy ilyennel megosztani az otthonomat, tulajdonképpen tök ari:
index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/29/latta_mar_a_magat_szappanozo_zuhanyozo_patkanyt/

turósmácsik 2018.01.29. 20:38:03

@Andrass9: Maradt egy ízesítetlen kocka, gondolkodom valami sós, húsba betöltött megoldáson. Pl. kiterített karaj, vagy csirkemell téglalapon az elmorzsolt massza, azon petrezselymes pirított gomba, az egész összegöngyölve, baconba burkolva könnyű krumplipürével, vagy vajas, sütőben pirított gyökérzöldekkel, almával, sütőtökkockákkal összerakott körettel. Hétvégén kell valami finomat villantanom.

turósmácsik 2018.01.29. 20:39:02

@Kumari aki Nilüfer: Az is jó, de akkor még ott van a i mindent kéne megcsinálni-gondolat.

turósmácsik 2018.01.29. 20:42:33

Nem lehet ennyi mindent megfőzni, ne máááár! Ahogy előttem is írták...
A köményt én nagyon szeretem, de család nem, így kénytelen vagyok őrölt változattal fűszerezni, de a sós sütiknél mindig csinálok magamnak egy sávot, vagy pár darabot, ami durván sós-köménymagos, pl. sajtos rúd, kiflicske, pogácsa, leveles sós esetén. Juszt is.
Ember MINDIG megjegyzi ilyenkor, hogy nem szereti, miért csináltam, pedig világosan tudja, hogy AZ nem az övé.

turósmácsik 2018.01.29. 20:45:22

Tündérbogyó ez a kutya, jó mulatság lehet vele az élet.

élhetetlen 2018.01.29. 20:46:50

@Fenchurch68: A p.k. a paradicsomos káposzta? Én cukor nélkül, sózva főzöm, az öcsém szokta megküldeni a sósat egy marék cukorral! Fordított üzemmód.

turósmácsik 2018.01.29. 20:49:51

Kvartyogok az üres kocsmában. Főnök úr egy Salvus rendel! Hatalmas adag smoothie-t ittam, beüzemeltem az új zöldséglé-készítő szerkentyűmet, egyelőre jót játszottam vele. Kíváncsi vagyok, hogy meddig, most tele vagyok receptötletekkel, meg egy szatyor zöldséget is beszereztem. Egyelőre alma-sárgarépa-narancs klasszikussal indítottam.
Reggel brokkoli-szárzeller-citrom-gyömbérrel folytatom. Mondjuk nem tudom, hogy nem lesz-e belőle baj.

élhetetlen 2018.01.29. 20:51:49

@she_wolf: Oszlopban áll nálam is a tőkehalmáj, hogy biztosan legyen, ha kell, de ehhez a vaj azért túlzás. Én csak lazán elkeverem tejföllel, és borsozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 20:58:57

@turósmácsik: Én csirke vagy pulykamellbe tölteném, bár egyiket se szeretem :) Egy kis kardamom maggal üsd fel, vagy borókával. Mindkettő remek hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:01:01

@élhetetlen: Jéééé? Eszembe nem jutna tejfel a tőkehalmájhoz, de miért is ne?

turósmácsik 2018.01.29. 21:02:40

@Andrass9: Pulykát nem eszünk, magas a purintartalma. A boróka jó gondolat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:03:28

@turósmácsik: Üveg Salvus szép pohárral, hogy jókedvvel igya a kedves vendég!
Feleségem is vett ilyen lécsinálót (mert csak kettő van itthon eddig). De legalább ezentúl nem nekem kell céklát összekeverni almával és sárgarépával (grrrrrr ....).
Használta már vagy négyszer is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:04:57

@turósmácsik: Akkor most már értem, hogy miért nem szeretem :) Évente egyszer KELL ennem, mert amerikai barátaim ilyenkor várnak, hogy szeleteljem fel és szervírozzam nekik :)

turósmácsik 2018.01.29. 21:05:18

Sok lesz az az üveg, egy deci elég lesz!
Ez nem centri, hanem zúzó, a rost megmarad, jó sűrű, nincs kidobandó szárazanyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:06:24

@élhetetlen: Igen, a P.K. tiltott étel itt a blogon, mert világgá megyek tőle :))) Bezzeg a feleségem rengeteget készít ...

turósmácsik 2018.01.29. 21:08:28

Sajna én szeretem a pulykanyaklevest, meg a szaftosra sült pulykaszárnyat, de köszvény-veszélyeztetett vagyok, így igyekszem figyelni. Waka jó ötleteket ad, hogy ő hogyan csinálja.
Hiába, ezen a blogon nem proteinszelet márkákat cserélgetünk, meg rizs-csirkemell recepteket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:13:58

@turósmácsik: Elég jól beállította a háziorvosom a hugysavszintemet, így egyelőre nem kell a köszvénytől félnem. 50mg Milurit naponta szinten tart. Meg is bolondulnék, mert én a húst is hússal eszem!!!

élhetetlen 2018.01.29. 21:14:02

@Andrass9: Klasszikus után szabadon, én a tejfölt is tejföllel eszem. Enyhén sózott, nem enyhén borsozott tejföllel. A kolbászt is úgy, hogy karika, kenyérkocka belemártva a tejfölbe, aztán hamm, és összerágni. És a tojásrántottát is képes vagyok összetejfölözni.

she_wolf 2018.01.29. 21:14:54

@élhetetlen:
Csak ritkán esszük, de holnap úgyis bótjárat lesz -többek között- úgyhogy felvésem a listára. Tejföllel elkeverni?:O
Egyáltalán: összetörni!?
Azt már nem!:) De pirítósra, vékonyan alávajazva jöhet, hajszálvékonyra szeletelve:)
A megbízható forrásból származó tőkehalmáj rengeteg hasznos dolgot tartalmazhat, de nem viszem túlzásba.
A borsnak nem vagyok ellene minimális mennyiségben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:15:45

@turósmácsik: Ja, akkor ez a Ninja (legalábbis odakinn így hívják). Ez szerencsére még nincs a lakásban :) A nagylyány is lemondott róla, pedig eléggé procc a kisasszony ...

she_wolf 2018.01.29. 21:16:37

@Andrass9:
Kérdés a gesztenyével kapcsolatban -ha már ötletek: hasét lehet/érdemes-e vele készíteni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:19:35

@élhetetlen: A vejem állandóan azzal cukkol minket, hogy mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk (ami igaz, mert imádjuk), de ő meg bezzeg mindenhez görögjoghurtot eszik, meg citromot :) Hiába, az arab ízlés eléggé eltér a miénktől.
Nekem a kedvencem egy karéj kenyér, minden falatra egy kanál tejfel megsózva! A bors még nem jutott eszembe, de ki fogom próbálni.

turósmácsik 2018.01.29. 21:20:59

@Andrass9: Igyekszem kikerülni a gyógyszert, ha a szervezetem jelez, akkor elhagyom, amit nem szeret. Én is húst-hússal, de nem bármit, bár a lelkem belesajdul egy csülökpöribe, vagy szaftos pulykanyakba. Plusz káliumot szedek, ha kirúgtam a hámból, pl. egy füstölthúsos babbal, lencsével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:21:14

@she_wolf: Az nagyon finom tud lenni egy jó hájas vagy vajas tésztában!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:23:10

@turósmácsik: Hmmmm ... a patikusom kérdezte, minek szedek káliumot, hisz nem szedek vízhajtót. Lehet, hogy a purinhoz írta fel a dokim? (Sajna már meghalt, nem tudom megkérdezni tőle.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:25:33

@élhetetlen: Én már hallottam olyan elvetemültekről, akik a lecsót és a paprikás krumplit is tejfölözik ...

turósmácsik 2018.01.29. 21:29:11

@Andrass9: Köszvényroham esetén tej és kálium, mondta egy régi orvos.

she_wolf 2018.01.29. 21:31:24

@turósmácsik:
Nagyon jó kérdés! Is-is. Vagy vagy-vagy:) Az attól függ, hogy mi mögé, vagy helyett készíteném. Egy tartalmasabb leves után talán édesen, egy lazább után pedig talán sósan. És a nem édes masszát mivel érdemes, vagy szabad-e fűszerezni?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.29. 21:31:59

Az én kedvencem egy falat kenyér, amin egy karika jó házi kolbász ücsörög a fején egy kanálka tejföllel.

turósmácsik 2018.01.29. 21:34:30

@she_wolf: Én azért gondolom mellé a gombát, hagymát, esetleg baconkockát, sonkakockát, mert szaftosítja, kiegészítheti az egyébként száraz masszát. Én alapvetően aprítva szeretem a töltelékbe az általam sütött gesztenyét, de az nagyon macerás.

she_wolf 2018.01.29. 21:35:18

@Andrass9:
Arabok? Van nekik valami paradicsomos mártásuk, vagy valamijük, tésztafélékhez szokták csinálni (líbiai konyhában). Olyat már többször ettem, és valami hasonlót szerettem volna produkálni, de nem jött össze teljesen.

Lecsó maradékot már én is turbóztam fel tejföllel, és csirkemájjal:)

she_wolf 2018.01.29. 21:41:11

@turósmácsik:
A gomba jó ötlet, szeretjük. Első hallásra talán ez tűnik a legsimulékonyabbnak a felsoroltak közül. Megpróbálom a nyelvemre hívni a natúr gesztenye mellé a bacon vagy a sonka ízét, és egyelőre berzenkedem tőle. De a gomba első nekifutásra sanszos lehet:)

turósmácsik 2018.01.29. 21:42:38

@Andrass9: Nyilván a Milurit megfogja, így nem kell lennie. Engem csak csipkedett valami, akkor megnézettem, és azóta tudom, hogy résen kell lenni.

turósmácsik 2018.01.29. 21:44:24

@she_wolf: Hagymán párolva, petrussal szórva, gyengén fűszerezve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 21:54:37

@turósmácsik: Valahogy nem érzem benne a hagymát. A petrust azt igen. A gomba is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 22:11:48

@she_wolf: Egy kis szárított vargánya, úgy érzem, hogy passzol hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.29. 22:12:25

Na, lőjetek le, mert nekiállok megfőzni :) Jó éjt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.29. 22:56:05

@Andrass9: Van még belőle? Nálam még bő kiló akad.
@turósmácsik: Várd csak ki a holnapot, hús a közelében nem lesz.
Legfeljebb rotty a perem alá. Kefe, klóros valami, sikamika.

élhetetlen 2018.01.29. 23:13:46

@she_wolf: Nem, nem töröm össze. Tudod, van, aki megveszi a patikában a halolajat, én csak nem öntöm le a halmájról a sajátját. Fellazítom tejföllel, borssal, és vagy ráhalmozom a pirított kenyérre, vagy, ha nincs kedvem egyensúlyozni, akkor kiskanállal eszem a kistálkából a kenyérhez. Tehát nem lesz belőle kulimász.

élhetetlen 2018.01.29. 23:24:14

@Andrass9: „Én már hallottam olyan elvetemültekről…”. Ajaj, közéjük tartozom. Tálalás után rá a kanál tejföl. A vejeddel kapcsolatban, én a krumplipürét sem tejjel, vajjal készítem, hanem vagy görög joghurttal, vagy fele joghurt, fele tejföllel. Sokkal jobb, mint a tejes, vajas.

she_wolf 2018.01.30. 00:31:40

@élhetetlen:
Így már kerekebb, köszi:)
Szerintem a 8. főbűn a máj saját olaját leönteni. Jó, pár mityánkkal lehet bűnbocsánatot nyreni, ha másra felhasználja a delikvens:)

"Sokkal jobb, mint a tejes, vajas."
Ízlések, és pofonok, valamint jó téma kedélyes beszélgetéshez:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.30. 11:11:17

Akkor sorban:
nyilván az alap rántott leves nagyon alap:)Az a szpotatós mifelénk, csak akkor vastag rántással készül sűrűre. jelzem, tényleg szaporítja a tejet...de nekem a nektár sör valahogy közelebb állt a szívemhez:DDDD
A köménymagleves- a gyerekeim biciklilevesnek hívják- köménymagos,
a tojásleves krémesen sűrű, tejfölös-babérleveles savanyú, és egész tojás van benne, a pillés leves nekem ízre jó, de csak becsukott szemmel enném, gusztustalan (SZÁMOMRA persze, de én a tej pilléjétől is okádok.)

Kolis koromban ha éhesek maradtunk , vagy este a nagy tanulásban(miegymásban) megéheztünk, friss, ropogós vastag szelet kenyeret megkentünk rámával, rá szeletel trappista sajt, arra tejföl, és só, piros paprika. Ebből bedörgölt az ember két körbekarajt. és elvolt vele hajnalig:DDDD

Topy 2018.01.30. 11:30:39

@Andrass9: na, akkor vízilópörköltre ne számítsunk... :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.30. 20:37:29

@vörösbor(de)minőségi:

Mármint a fején lévő tejfölre? Lehet, de az már más kategória, kár keverni. Viszont egy szelet főtt krumplival már kész is a rakott krumpli.

Gyerekkorom kedvence volt a tejfölös kenyér megrakva kolbászkarikákkal. Nem is kellett nekem a főtt, ha ilyet ehettem. Persze akkoriban még nagyon jó minőségű volt a tejüzemekből kikerült tejföl.
süti beállítások módosítása