Vagyis ördögszekérgombából készült gulyás. Mindkét névvel jó, mert az ördögszekér egy laskagomba fajta. Magamtól biztos nem jutott volna az eszembe, hogy gombából főzzek gulyást.
Az ötletet az internet adta, amikor az ökörszekérgomba feldolgozásához kerestem receptet. Innentől már csak a kivitelezés volt hátra. Feleségem sincs itthon (aki nem szereti a gombát), így nyugodtan megfőztem.
Gyorsan begyűjtöttem a gulyásleves klasszikus alapanyagait hozzá:
- 25 dkg ördögszekérgomba (most a Lidl-ből)
- 2 szem krumpli a borjúragu levében főzve
- 2 sárgarépa
- 1 gyökér
- 3 dkg szalonna
- 2 kisebb vereshagyma
- 1 ökörszív paradicsom
- 1 TV paprika
- 5 girizd fokhagyma
- 3 szál petrezselyemzöld
- 1 púpos teáskanál pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 mk egész bors
- 1 mk köménymag
- 1 mk majoranna
Felkockáztam a szalonnát, és feltettem kisülni egy fazékban. Amíg az olvadozott, felkockáztam a zöldpaprikát, a hagymát és feldaraboltam hosszanti csíkokra a gombát.
A kisült szalonnazsírba szóram a zöldpaprikát és a hagymát, majd dinszteltem, míg a hagyma átlátszó nem lett. Ekkor beledobtam a fokhagymákat is. Így nincs esélyük se leégni. Végül a gombát is a fazékba szórtam.
Megszórtam a fűszerekkel, és egy pici sóval. Beleforgattam a hagymás zsírba, ami szépen feloldotta a pirospaprikát és bevonta a gombákat. Egy pár percig pirítottam, mintha pörköltet készítenék, és utána felöntöttem vízzel. Mire a víz felforrt, a paradicsomot is összekockáztam.
Most már felöntöttem másfél liter vízzel, felkarikáztam a gyökérzöldségeket és azt is a leveshez adtam. Amikor a sárgarépa megpuhult, hozzáöntöttem a ragu levével a főtt krumplit - annak már nem kell többet főnie. Megkoronáztam a kis petrezselyemlevéllel és összerottyantottam. Sót nem kellett többet hozzáadni, jött a raguból.
Egy tojásból, sóval és pici vízzel csináltam galuskatésztát, amit belecsurgattam a keverőtálból a levesbe. Kicsit nagyra sikeredtek, de én szeretem a nagy galuskát.
Amikor megfőtt a galuska is, tálaltam magamnak, mert már nagyon kiváncsi voltam, milyen lesz.
Valódi gulyás íze volt! Nem hiányzott belőle a hús sem, meg semmi sem! Gyorsan pakoltam kisfazékkal és egy nagylábassal a szomszédainknak, és elindultam, mint Piroska a kiskosarával.
Mindannyian dicsérték!
Tanulság: a gombát célszerűbb nagyobb falatokra vágni, mint csíkokra. Ez eléggé roppanós, testes gomba, jobban kijön az állaga evés közben. Valószínűleg barna csiperkéből, vagy rókagombából is menne a dolog.