Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Répafőzelék

2017.11.23. 07:00 Waka

Idén piszokul beütött a kerekrépa. A hagymák helyére vetettem augusztus elején. A kantinból hordtam rá vagy negyven kiló kávézaccot, megszórtam NPK műtrágyával. Az egészet belekapáltam a földbe, szépen elegyengettem, aztán abba vetettem a magot. Párszor megöntöztem, szeptemberben megjöttek az esők, onnantól úgy nőtt, mintha húzták volna. Október végén már ide-oda dőltek a répák, alig fértek el egymástól.

img_1763_1.JPG

A szomszéd nénivel beszélgettünk róla. Mesélte, hogy gyermekkorában gyakran volt répafőzelék náluk az étel, de nemigen szerették. Egy alkalommal átküldték hozzájuk a szomszéd kislányt valamiért. A szomszédok még hozzájuk képest is igen szegények voltak, megkínálták hát egy tányér főzelékkel. A kislány úgy falta fel pillanatok alatt, mint aki napok óta nem evett (Talán így is volt).
No, hát megvolt az idea, már csak neki kellett látni. Azóta már háromszor főztem, pár dolgon módosítottam, és azt hiszem sikerült kikísérleteznem az egészen ehető kerekrépa főzeléket.

img_1796.JPG

Hozzávalók:
- 1,5 kg tisztított kerekrépa
- 450 g kaukázusi kefír
- 180 g 20 %-os tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- étolaj
- só
A legutóbbi verziót még megfejeltem kb. 10 dkg kolozsvári szalonnával.

A kerekrépát a V-Gyulán közepes vastagságú csíkokra gyalultam. Mint utóbb kiderült, célszerű a legvékonyabbal csinálni, így jobban kiadja a kesernyés levét.

img_1766.JPG

A lereszelt répát megsóztam és állni hagytam egy darabig. Legközelebb a savanyítani szánt adagból loptam el egy adagot, ahhoz kilónként 4 deka sót tettem, így lett a legjobb.

img_1769.JPG

Egy kanálnyi olajon üvegesre pirítottam az apróra vágott vöröshagymát, majd megfuttattam a fokhagymát is benne. A második alkalom óta pár deka szalonna kisütésével kezdem, a szalonnapörcöt kiszedem, és csak ezután jönnek a hagymák. A pörcöt a végén belekeverem az ételbe, ez is dob rajta valamennyit.

img_1771.JPG

A megsült hagymára szórtam az alaposan kifacsart répát, összeforgattam és kicsit lepirítottam.

img_1774.JPG

Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte és fedő alatt puhára pároltam.

img_1786.JPG

A kefírt és a tejfölt a keményítővel és némi vízzel kikevertem. Behabartam a főzeléket, kiforraltam.

img_1789.JPG

Egy nagy karéj friss kenyérrel pompás ebéd lesz belőle, ha még egy arasznyi ropogósra sült kolbász is akad mellé, a főzeléket akár ki is hagyhatjuk.

img_1794.JPG

Ps.: Időközben elkészült a savanyított kerekrépa is. Az Istenért nem akart megindulni, íze semmi, csak sós volt, aztán az egyik nap, mikor hazaértem, valami irgalmatlan bűzt éreztem a konyhában. A répa szépen csendben megrohadt. Kivágtam az üveggel együtt a kukába. Mehetek új üveget konyerálni a konyhára, legyen miben kovászolnom az uborkát jövőre.

141 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl keményítő kerekrépa kaukázusi kefír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6913344481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.11.24. 16:24:19

@Kumari aki Nilüfer:
"Meg ugye a karfiol kakaósan...."
Uff! De cukor ugye nincs benne?

Kumari aki Nilüfer 2017.11.24. 17:02:51

@Attilajukkaja: Persze hogy nincs.Régebben már leírtam a receptjét, de a neten fellehető.

Attilajukkaja 2017.11.24. 17:15:43

@Kumari aki Nilüfer:
OK, akkor rákeresek!
Én zellert és karfiolt is szoktam egyben sütni, alufóliában, ... de kakaóval még nem próbáltam. :o)

2017.11.24. 17:37:03

Egy kis ropogtatnivaló vacsira. Vigyázat, még meleg, ne nyúljatok a monitorhoz! :)

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25532917-3a5c3428/581195

Attilajukkaja 2017.11.24. 17:43:40

@pizzaszeletvágó:
Gyermekkorom nagy élménye volt a balatoni keszeg, Beirdalták és rendesen át is sütötték, egy gramm szálka nem volt benne. Csak a gerince. Vagy csak a nosztalgia mondatja ezt velem?
Itthon nem igazán tudtam kivitelezni, mert szerintem csak ipari méretű sütőben lehet úgy átsütni, ahogy azt kell.
Persze lehet, hogy nincs igazam. :o)
A Nyugatinál most nyílt egy keszeges. Kipróbálásra vár.

she_wolf 2017.11.24. 17:53:37

@pizzaszeletvágó:
Nyúlkáljon hozzá az, aki szereti:)
Tőlem akár le is úszhat a tányérról, integetnék utána.
Az élet sokadik hatalmas kérdése, hogy miért nem vágyom halétekre, amikor gyerekként gyakran ettem, és nem is volt túlzottan ellenemre.

Azt tudom, hogy anyósomnak mindig sikerült Karácsonyra valami pocsolyaízű és igen kövér ponty szeletet sütnie, aminek a java részét mindig diszkréten áttoltam az uram tányérjára.
Szilvásváradon a pisztráng bejön nekem, meg néha veszek tengeri halfilét (nagyon nem szívesen!) rántani.
Harácsonykor valószínűleg sütök a ráksalis előétel utánra.

A linkelt hal egyébként szépecske, és ha még szeretném is, most nyelnék nagyokat:)

2017.11.24. 17:57:32

@Attilajukkaja: én is szerettem, Balatonföldváron nyaraltam párszor egészen kis gyerekkoromban, évszámot nem írok, és a kikötő felé menet volt egy ilyen keszeg sütöde. Amíg apám magához vett egy pár fröccsöt, addig megettem egy vagy két keszeget. Reggelire.

Attilajukkaja 2017.11.24. 18:01:13

@she_wolf:
"Az élet sokadik hatalmas kérdése, hogy miért nem vágyom halétekre, amikor gyerekként gyakran ettem, és nem is volt túlzottan ellenemre."
Nyilvánvalóan azért, mert túl sok szar halat ettél. Igaz, én is, ... de ezt most hanyagoljuk.
A pocsolyaíz az egyik legrosszabb élmény, de orvosolható. Kóstolj meg néhány tengeri halat vagy minőségi édesvízit.
Én imádom a halakat. Te is szeretnéd, ha jót kapnál a tányérodba.

2017.11.24. 18:07:39

@she_wolf: @Attilajukkaja: rövidre zárva a kérdést, ez hortobágyi hal volt, szikes aljú tóból, ahol nem érvényes a pocsolyaíz! :)

she_wolf 2017.11.24. 18:31:09

@Attilajukkaja: @pizzaszeletvágó:

Mocsárízű halat csak anyósom konyhájában kaptam, és valahogy nem emlékeztetett az íze arra, amit gyerekkoromban megszoktam.
(Gondolom, nála vásárláskor az volt a fő szempont, hogy jó kövér halacska legyen.)
Igaz, ponty csak ritkán került apukám horgára, inkább keszeg, kárász, csuka, törpe harcsa, ritkán angolna volt a zsákmány:)
És bár a harcsa is dagadék hal, mégsem volt az az érzésem, hogy valami bundába csomagolt ektoplazma terpeszkedik a tányéron.
Jól vagyok azzal a 2-3 fajta hallal, amit nagy ritkán asztalra teszek. Évente egyszer pedig igazán kivételt tehetek;)

2017.11.24. 18:42:27

@she_wolf: mindenki azt eszik, amit szeret, nincs ezzel semmi baj

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.24. 20:34:24

Köszönök szépen!
@Andrass9: :)
@she_wolf: A tógazdasági ponty ősszel - tél elején nagy eséllyel lehet iszapízű. Ilyenkor még elég zsírosak a halak, és a zsír az ilyen nemkívánatos zamatok legfőbb őrzője. Két hét tiszta átfolyó vízben és nyoma sem marad. Ősszel boltban semmi szín alatt nem veszek pontyot. Idén - ha minden jól alakul - a borsosgyőri tóból érkezik a karácsonyi hal. Eddig még nem okozott csalódást.
Szilvásváradon árulnak pontyot is, átfolyó vízben tartják, azoknak egészen tiszta ízük lehet.
@A fickó: A természetes táplálékra helyezett hangsúly annyit tesz, hogy gyakrabban trágyázzák a vizet. Elegendő mennyiségű plankton és zoobentosz (természetes táplálék) csak így lesz. A gabonafélék elsősorban a halak energiaigényét elégítik ki. Magam részéről a tatai palaszürke pontyra vagy a Balatonban tavasszal fogott bármely fajta, 4 kilósnál nagyobb pontyra esküszöm.

2017.11.24. 20:49:46

@Waka:
Csak neked, mert te értékeled az ilyesmit: a múlt heti Tisza tavi potyka, sütve, semmiféle liszt meg ilyen baromság nincs rajta, csak só, és disznózsíron sült. Pont ilyenkor szeretem a fogást, jó állagú a hús, ízletes, iszapíz még nyomokban sem, szabad vízből, délben fogták, este ettük. Csodálatos ikrája volt. Másnap készült a halászlé belőle.
Figyeld meg, hogy hiába tükörponty, ropogósra sütöttem a bőrét!
;)

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25533237-cdf11296/581195

2017.11.24. 22:02:15

Na jó, nem töltök fel több sült halat, senkit se érdekel.
Inkább néhány őszi képet.

Őszi erdő.
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25533499-f176a05c/user

és őszi vargánya:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25533497-712f6e10/user

she_wolf 2017.11.24. 22:29:25

@pizzaszeletvágó:
De. Érdekel. De megtörölközhetek előtte?:D
Örültem @Waka: hozzászólásának, mert megvilágosodtam általa:)
Logikusan ugyanis teljesen elfogadhatónak tartom amit ír, mert anyósom kizárólag csak Karácsonykor foglalkozott hallal, ő inkább sült húsokban volt nagyon topon. Nála ugyi halat ünnepkor ettünk, gyerekkoromban meg jellemzően a Bodrogból Karcsából, egyéb környéki vizekből frissen fogottat. Ezek mindig ilyen hétvégi családi sátrazások voltak. Drótszamárra pattantunk, nyugisan töltöttük a szabadidőt gombászásszal, pecázással, bogyók gyűjtögetésével -néha dokinál végezve:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.25. 05:54:02

@pizzaszeletvágó:

No én megreggeliztem volna, de beletört a fogam abba a tálka csaradessszertbe.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.25. 05:58:00

@she_wolf:

Nagy baj, ha az ember minden ételben a régi ízeket keresi. Tudni kell elszakadni.

Fenchurch68 2017.11.25. 10:01:49

@she_wolf: Én se voltam hajlandó megenni a nagymamámnál a karácsonyi pontyot, épp ilyen okból kifolyólag (meg azért is, mert mindig élőt vett, ami aztán napokig ott úszkált a fürdőkádban szegény), anyám viszont mindig szeletben vette, és ott jobban lehetett kontrollálni, mennyire zsíros.
A nagymama húsvétkor is gyakran rántott halat, annak semmi baja se volt.
Az ideköltözésben az egyik legjobb dolog (a legjobb persze a kedvesem) az volt, mikor rájöttem, hogy az utca végéből indul a kisvasút, az ember felszáll, leszáll a pisztrángosnál, megebédel, aztán szépen hazakirándul. (Fordítva praktikusabb lenne, de valahogy mindig így sikerül...)

2017.11.25. 10:22:12

@she_wolf: Waka nagyon érti ezt a témát! Minden szava kincs, érdemes hal ügyben mindent úgy csinálni, ahogy mondja.
Tiszta vízben úsztatás témához:
Volt nekem egy mostoha nagyapám, hobbi horgász volt. Abban az időben, amikor a Tisza-tó még nem volt meg, de emlékeim szerint a Keleti főcsatorna már horgászható volt, és a Hortobágyi halastavak is kezdtek üzemelni. Az öreg bárhová mehetett horgászni, nagyjából bármikor. Nem Bástya elvtársnak hívták, de majdnem. Sok kárt nem csinált, legtöbbször csak üldögélt a parton, évente pár halat fogott. Lényeg, hogy a karácsonyi pontyot azért mindig megfogta, egy hónappal előtte, ilyenkor 2-3 ponty úszott december 24-ig a fürdőkádban náluk, gyengén megnyitott csapból állandóan folyt a víz, szépen kitisztult az ízük.
Figyelmes olvasó meg ne kérdezze, hogy fürödtek-e nagyapámék 1 hónapig... :)

2017.11.25. 10:51:58

@látjátok feleim szümtükkel: Soha.Nem.Veszek.Már.Többet.Parizert.Nem.Tudok.Elszakadni.Gyerekkori.Ízektől.Mikor.Ünnep.Volt.Amikor.A.Hentes.Parizert.Készített.Például.
:)

Tangó Suszter 2017.11.25. 11:26:57

@Fenchurch68: A tisztelt Úr olvassa a h.sz.eidet?

Attilajukkaja 2017.11.25. 11:35:39

@pizzaszeletvágó:
"nem érvényes a pocsolyaíz!"
Az jó! Nekem elég sok rossz tapasztalatom van a ponttyal, de jó is akad.

@she_wolf:
"Mocsárízű halat csak anyósom konyhájában kaptam, és valahogy nem emlékeztetett az íze arra, amit gyerekkoromban megszoktam.
(Gondolom, nála vásárláskor az volt a fő szempont, hogy jó kövér halacska legyen.)"
At én anyukám annak idején 1 kilósnál nagyobb pontyot meg sem vett, pont a zsírossága miatt. Annak volt főleg pocsolyaíze. Mára már változott a kínálat, de még mindig könnyen belefut az ember az "olcsó" halba.

"inkább keszeg, kárász, csuka, törpe harcsa, ritkán angolna volt a zsákmány:)"
Ezek közül bármelyiket átvállalnám. :o)))

"a harcsa is dagadék hal, mégsem volt az az érzésem, hogy valami bundába csomagolt ektoplazma terpeszkedik a tányéron."
A harcsa zsírrétege is rossz ízű. Azt gondosan le szoktam vágni, ahogy a bőrét is.

"Jól vagyok azzal a 2-3 fajta hallal, amit nagy ritkán asztalra teszek. Évente egyszer pedig igazán kivételt tehetek;)"
Évente többször is megtehetnéd. De mindenki azt egye, amit szeret!

@A fickó:
"A minőségi édesvízi"
Ismerem az akasztói szikipontyot, de ritkán járok Akasztón. :o)
Azért köszi a linket!

A fickó 2017.11.25. 11:55:10

@pizzaszeletvágó: Figyelmes olvasó úgy véli a halaknak külön fürdőszobája volt és a barely Bástya elvnél a nagymértékű víz felhasználás sem igen számított. :DD

she_wolf 2017.11.25. 12:16:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Elszakadni? Azt vagy nem tudok, vagy nem akarok:)
És ezzel szerintem sokan vannak még így. Az ember többnyire szeret a komfortzónájában maradni, és a nagy átlaghoz képest azért eléggé rugalmas vagyok minden heppemmel együtt:)

2017.11.25. 12:19:58

@A fickó: kedves figyelmes olvasóm, francot se kértek abban az időben a vízért, filléreket se szinte, aranyozott csapok se voltak a halak fürdőjében, egy 60 négyzetméter körüli lakás, 4 főre, ennyi jutott a magántulajdon ellenes világban, amit aztán az öreg egyik fia annak rendje szerint el is ivott, nincs már meg az sem, bár időnként elautózok a ház előtt, félévente. Az öreg meg előbb lépett be a pártba, mint Kádár, a fiatalkorát pécsi és komlói bányákban töltötte, és akkor volt párttag, amikor ezért akasztás járt, nem akasztói ponty. Aztán a Nagy Imre per után önkéntes száműzetésbe/nyugdíjba vonult, és csak a halaival törődött. Csak mellékesen, haláláig fejből tudta Ady összest, József Attila összest, Faludy György által átdolgozott Villon balladákat, hiba nélkül. Utóbbi kettőnek kortársa, és értő olvasója volt.
Hát ennyit a 20. századi halakról és fürdőkádakról.
;)

she_wolf 2017.11.25. 12:24:36

@pizzaszeletvágó:
"Figyelmes olvasó meg ne kérdezze, hogy fürödtek-e nagyapámék 1 hónapig... :)"

Hol fürödtek volna? A kádban, a hallal:)
A fürdővízbe kell a játék, a Homo Ludens elképzelhetetlen nélküle. A tóban, folyóban is együtt úszkálsz velük, nem? Na, lehet, hogy ezért nem eszem halat:D

she_wolf 2017.11.25. 12:29:05

@pizzaszeletvágó:
Lakótelepi pecókban megszokott volt a fürdőkádat uraló halállat karácsony környékén, emlékszem:)

(József Attila jöhet, Adyt skippelem -bár jó dogákat írtam belőle-, Villon meg a seggéről írt valami balladát, hogy a nyakán érzi, hogy tán karcsúsító diétára kellett volna fognia magát:)

she_wolf 2017.11.25. 12:31:31

@Attilajukkaja:
Jól tetszik gondolni, anyósomnál halügyileg a méret volt a lényeg. Szegény, már sosem tudhatja meg, hogy itt rontott el mindent:(
Úgy tippelem, hogy a hal nálam megmarad a már-már szokásos szilvásváradi kirándulásokra. Hagyományt teremtek;)

Fenchurch68 2017.11.25. 13:05:41

@Tangó Suszter: Köszönöm szépen a köszöntést :)

(Nagyon remélem, hogy nem olvassa. Mondjuk én is olvasok tőle olyan helyeken, ahol valószínűleg nem gondolja, hogy én is ott vagyok, de mélyen elhallgatom :D Amíg ő is így jár el, addig nincs baj.)
@A fickó: Akkoriban - legalábbis nálunk Budán, de gondolom, hogy máshol is - tanácsi lakásokban a lakás légköbmétere után kellett a hideg-meleg vizet fizetni, nem is spórolt vele senki, mondjuk nekünk mázlink volt, mert a kád mellett volt egy zuhanyfülke is, szóval nem evett meg a kosz az alatt a néhány nap alatt sem. Amúgy meg, ha az embernek igénye van rá, tetőtől talpig le lehet fürödni egy kétliteres pillepalackból. (Lásd a patakban fürdő najádok esetét a cserkésztáborral, de ez azt hiszem, volt már.)

Attilajukkaja 2017.11.25. 13:07:52

@she_wolf:
"Úgy tippelem, hogy a hal nálam megmarad a már-már szokásos szilvásváradi kirándulásokra. "
Óóóóóh, Szilvásvárad! :o)
Utoljára tavasszal voltam ott pisztrángozni. Imádom azt a helyet, de a Lillafüred melletti pisztrángosak sem rosszak.
Szilvásváradon viszont kicsit mellbe vágott a látvány: Mészáros Lőrinc szaktárs oda is egy "lóstadiont" építtet. Ráadásul pont a turistaközpont elejére. Az egész hely fel van dúlva. Szörnyű!

2017.11.25. 13:36:27

@Attilajukkaja: mi van, nagyon is szép lesz a lóstadion! Betonhegy a zöld völgyben, a Nógrás/Heves határán kiéheztetett, iparától megfosztott, mezőgazdasága sosemvolt falvak népének nagyon is jól jön majd a gyönyörűséges látvány, ahogy a gazdagok elköltik lószarra a befizetett adót, ők meg másnap örömmel térnek vissza a közmunkaprogramba, vagy hellyel-közzel éhenhalnak, mert hülyék, hogy iskola nélküli falvakban még ott maradtak, mi bajod neked ezzel, he?

Tangó Suszter 2017.11.25. 13:40:18

@Tangó Suszter: Mi a szösz lemaradt a fele kommentem!

Attilajukkaja 2017.11.25. 13:44:18

@pizzaszeletvágó:
"nagyon is szép lesz a lóstadion! Betonhegy a zöld völgyben"
Hát igen! :o)))
A helyiek még nem értik, hogy miért oda épül ez a csoda, amikor az eddigi lovas beruházások is vesztességesek.
Azt mondják, egy nemzetközi versenyre a kutya nem megy el Szilvásváradra (túl messze van), bármilyen fantasztikusak is az ottani lóhagyományok.
De nem akarok ezzel a témával túl sokat foglalkozni, mert nem erre a blogra tartozik.

"mi bajod neked ezzel, he?"
Nyilvánvalóan semmi! :o) Imádom az ilyen presztízsberuházásokat! Ettől hízik a májam.

2017.11.25. 13:53:59

@Attilajukkaja: a nemzeti büszkeséget csak pár betű választja el a nemzeti böszmeségtől! :)

she_wolf 2017.11.25. 13:58:11

@pizzaszeletvágó:
Ja. Lovaspólót kell rendezni, és majd láthattyuk, ahogy nemzetünk nagyjainak dámái (akik át szoknak esni csóró vak komondorokon) díszes kalpagban és tűsarkú antilopbőr topánban pompázva hogyan egyengetik el a beste lovak patái által oozott puklikat a szép ződ gyöpön.
Hogy te már semmi jónak nem tudol örülni?
Pénztáros urunk majd jól fellendíti a magyar lósportot, mint ahogy hőn szeretett gazdája a focinkat. Olyan csudaság lesz majd itt, hogy meglásd! Én szóltam:(

@Attilajukkaja:
"Ettől hízik a májam."
MÁJ!!! Hogy az a drága jó Isten álgyon meg Tetégedet két összemarokkal, megvan a ma esti vacsora!:D
Ki is vettem a fagyiból, langyos vízben lebegdél a zacsiban, este meg majd lesz belőle valami;)

Benikuty 2017.11.25. 14:50:30

@Waka: hivatkozott halgazdaság alapítója agrármérnök, halászati szakmérnöki végzettséggel, a gazdaságot két hasonló szakember vezeti, egyikük az általuk kidolgozott termelési rendszerből tudományos fokozattal rendelkezik.
Magának a rendszernek elválaszthatatlan része a tavak egyedülálló talajtani összetétele, és a vízzáró réteg igen csekély mélysége. A rendszer minőségileg a maximalizmusra törekszik, nem pedig mennyiségi szemléletű.
Félre ne érts, ezzel nem fitymálok máshonnan származó halakat, főleg olyanokat, amiket nem is ismerek. Mindössze arra utaltam, hogy az akasztói szikiponty valóban kiváló minőségű, és ha véletlen az Érsekcsanád-i Rév csárda (Veránka sziget)felé vetődnél, mindenképp térj be oda, kérj halászlevet, mert akasztói szikipontyből készül. Előtte felejts el mindent, amit erről a halról tudtál, és légy türelmes, mert az étel frissen készül. Ha kedved van, akár végig is nézheted, és ha kérdezel, kedvesen válaszolnak.
Megjegyzem, nekem jobban bejön, mint amit Akasztón főznek, gondolom a módszer miatt.
A TV2-n vasárnap 11:30-kor erről lesz szó.

2017.11.25. 15:02:13

@she_wolf: tulajdonképpen semmi bajom ezzel, csak legyen elég lókolbász a végén a népnek, és elég "lókolbász" annak, aki ezért felelősségre vonható, mélyen belülre.
Tényleg se munka, se iskola arrafelé, orvos még elvétve, de ugye nem a minőségi fajtából.

she_wolf 2017.11.25. 15:18:23

@pizzaszeletvágó:
A ló a barátom, tehát nem eszem lót, mert a barátunkat nem esszük meg (legfeljebb ha a hím alája zuhanunk).
Egyébként pedig jobban szeretem élve mint tányéron, de ez az én bajom:)
Nem mondom, hogy lókolbász-szűz vagyok, ettem már és finom volt. Most viszont már nem tudok elvonatkoztatni a lovas múltamtól, ellenben nem feszítem meg azt, aki szereti enni:)
Szilvásvárad és környéke gyönyörűséges hely (tulajdonképpen az egész ország az), de ezzel még nem vagyunk kisegítve, tehát jól mondod. Ez az ország akár jó is lehetne, nemcsak szép:(
Ezért vagyok én itt megrohadva pözsmegyíbe'.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.25. 16:32:51

@she_wolf: Így vagyok én is a lóval, finom a lókobi, míg ki nem derül. hogy lóból van.Az az igazság, hogy bárányból, nyúlból, borjúból is csak azt fogyasztom, akit nem ismertem személyesen, akkor csak hús. Házi ismerősből nem megy le a falat a torkomon.A szárnyasokkal meg nem vagyok így..fura állat az ember..én legalábbis.

she_wolf 2017.11.25. 16:44:03

@Kumari aki Nilüfer:
Lovas barátnőmékkel voltunk a Mátrában a kis házukban. Kint falatoztunk a verandán, és a barátnőm köcsög férje megkérdezte az asszonyt, hogy emlékszik-e Pehelyre, az egyik helyi lakos almás deresére?
Majd jelentőségteljes pillantással végigmérte a kolbászt, amiből éppen kanyarított egy darabot.
"Totya mondta: balhé lesz" és lőn. Az az ember aznap nem volt a társulat kedvence.
Nem a lóhús miatt, hanem a köcsögsége miatt.

Én csak kevés állattal vagyok annyira meghitt kapcsolatban, hogy ne egyem meg:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.25. 17:20:25

@she_wolf: Tarkón kellett volna nyomni egy péklapáttal:(( Hülye tréfa.
Magunk nevelte állat nálunk mind kedves. Mondjuk..disznóvágáskpr anyuval elbujdostunk zokogni, a vért is a szomszédasszony fogta fel..viszont érdekes, utána ettünk belőle. Ugyanezt házinyúllal-soha! ne ismerjem a nyulat, akkor megeszem.Holott..na, mindegy, cizellált a lelkem, vagy mi...
Gyerekkoromban nem ettem vadat sem, Az őzet kóstoltam, szőr ízét éreztem (képzeltem), megsirattam...de az elmúlt.Csak ne ismerjem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.25. 17:39:56

@Benikuty: Értem én, ha arra vetődök, mindenképpen kipróbálom. Arra akartam utalni, hogy bármilyen ritka népesítést is alkalmaznak, a tó tápláléktermelő képessége nem elegendő a normális testsúlygyarapodáshoz. Természetes táplálék mennyiségét (az izomfejlődéshez fehérje kell ugyebár) pedig csak trágyázással lehet növelni. Ezzel együtt járhat az eutrofizáció, azzal meg a hajnali oxigénhiány valószínűsége. Persze csakis tökéletesen érett trágyát szabad felhasználni, hiszen az anaerob bomlás során mérgező anyagok keletkeznek. Tehát észnél kell lenni.
Visszatérve a kerek/kerék/tarlórépára, azért termesztem és kísérletezek vele minden évben mert olyan jó elnézni, ahogy őrült tempóban növekszik. A zöldje harsány, a szép lila gumók kikandikálnak a földből, igazi kertészöröm. Aztán persze kezdeni kell vele valamit.

Benikuty 2017.11.25. 18:48:58

@Waka: Nem tudok veled a takarmányozást illetően vitatkozni, mivel nálunk csak egy féléves tantárgy volt a "halgazdaságok", és nyilván nem jutott idő erre a trágyázásos módszerre.
Az akasztói kiránduláson sem esett szó erről, de amikor megyek a karácsonyi pontyért, majd rákérdezek Szabó úrnál.
Addig meg ez itt:
www.youtube.com/watch?v=RH72qGqZtE4

Attilajukkaja 2017.11.25. 19:21:58

@pizzaszeletvágó:
"a nemzeti büszkeséget csak pár betű választja el a nemzeti böszmeségtől!"
:o)))

@she_wolf:
"Hogy az a drága jó Isten álgyon meg Tetégedet két összemarokkal, megvan a ma esti vacsora!"
Ez nagyon költői volt!!! :o)))))
Majd holnap írd meg, mit csináltál a májjal.

Benikuty 2017.11.25. 19:36:02

@Attilajukkaja: de népszerű a máj! Nálunk is az volt tegnap.
Meg ma is. Meg holnapra is maradt. ;)

Benikuty 2017.11.25. 19:53:48

@Attilajukkaja: Alemitta csirekmáj hirtelen sütve mogyoróhagymán, majorannával, frissen durvára őrölt tellicherri borssal. Köret: ghín pirított bulgur párolva, végén durvára vágott petrezselyemmel meghintve.
meg ez: www.youtube.com/watch?v=31d78N0itMc

Attilajukkaja 2017.11.25. 20:07:04

@Benikuty:
The Rain Song? Nálatok esett? :o)))
Te francia csirkét is tenyésztel és tellichery borsot termelsz? Gondolom, a sót is a Himalayaban bányászod.
Szóval resztelt csirkemáj volt bulgurral? Az finom lehetett.

Benikuty 2017.11.25. 20:13:54

@Attilajukkaja: "The Rain Song? Nálatok esett? :o)))"
majd fog:)

Benikuty 2017.11.25. 20:21:51

@Attilajukkaja: csak emlegetni kellett:(
www.youtube.com/watch?v=VrbgbL-iIOY

a mélyhűtőből kihalászott, melegvízben felengedett májra pedig van egy szuper felhasználási javaslatom...

she_wolf 2017.11.25. 22:25:48

@Attilajukkaja:
Baconbe tekertem, sütőben megsüttem, volt mellé petrezselymes krumpli és őszibarack befőtt.

she_wolf 2017.11.25. 22:34:37

@Kumari aki Nilüfer:
Péklapát nem volt senkinél, és amúgy is egy termetes darab az ember, úgyhogy nem volt fizikai erőszak. Verbálisan azonban a földbe döngöltük.
Azon kívül hogy az összes felmenőjével ágyba küldtük, szabadegyetemet tartottunk neki arról, hogy az ember (pl. ő) miből áll a lépén és a máján kívül, amiket -ha barbárok volnánk- szívesen lerúgnánk:)

she_wolf 2017.11.25. 23:54:01

Jééé.... ezt nem is tudtam! Szépecske növényke, akarok ilyet:):
femina.hu/egeszseg/novenyek-szedes-elott/

Fenchurch68 2017.11.26. 00:10:37

@she_wolf: Most ezt a májat majdnem megkívántam, csak az tart vissza, hogy délután púposra ettem magam pisztránggal Szilvásváradon :P

Az a lóaréna tényleg valami förtelem. Mondjuk ugye itt a közeli nyitott fedett sportlétesítményt is épp felújítják sokmilliárdért, pedig nem volt valami hatalmas látogatottsága eddig sem, bezzeg a tövében a kis uszodában, ahova járunk, arra sincs pénz, hogy tisztességes fűtés legyen az öltözőben.

she_wolf 2017.11.26. 00:55:42

@Fenchurch68:
Szépen vagyunk, elesszük egymás elől a kaját:D

Miszoda? Uszoda? Meg meleg? Hol élsz? Kirakatok bámulása van, nem szolgáltatás! Örülj, hogy ennyi is jut. Őtözzé' gyorsabban, oszt majd nem fogol fázni:D
Legyen neked öröm, hogy a nagyurak rázhassák a rongyot. De most tényleg: ha nem ilyesmire fordítanák a pénzt, akkor talán még nyomon is lehetne követni, mire megy el. De mint az közismert, az üzletember legjobb barátja az aszfalt, meg a beton.

Még nem vitt rá a lélek, hogy meglátogassam a helyi uszodát, pedig jó lenne tornára járnom (legalábbis a logika és a doki szerint).
Remélhetőleg nyáron bemerészkedek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.26. 01:05:58

@she_wolf: Nekünk három éve igérgetik az uszodát. Először állították, hogy a VB pénzből jut rá, és az lesz az egyik edző uszoda. Le is tették a transzformátort, de semmi más. Most már a választásokra igérik, bár kiderült, hogy a pénzt elverték másra ...

Fenchurch68 2017.11.26. 01:16:45

@she_wolf: Hát kénytelen vagyok nagyon gyorsan öltözni, mert különben jégcsapok lógnak a... bikinialsómból. Amúgy rendes, tiszta hely, ráadásul többnyire, mikor én járok, egy lélek sincs, ami néha elég para, régebben legalább a csinos úszómesterrel szemezhettem a fordulóknál, de mostanában már sajnos tudja, hogy nem fulladok bele, úgyhogy kimegy kávézni meg flörtölni a pénztáros kislánnyal.

Rohadtul bosszant, hogy itt, ami egy kvázi külvárosi tanuszoda, de gyerekeket már nem nagyon hoznak ide, 8000,- egy tízalkalmas bérlet. Amit mondjuk mi szívesen kifizetünk, de ha pl. a helyieknek lakcímkártyával mondjuk mittomén, 100 vagy 200 forint lenne egy beugró, akkor lejárna egy csomó aranyos virágos fürdősapkás kitartott fejű nyugdíjas néni, meg a hozzájuk tartozó fecskés bácsik, és valószínűleg több lóvé folyna be, mint így, hogy elúszkálok egyedül vagy másodmagammal másfél órát. De persze én anarchista vagyok, mert már olyan ötletem is volt, hogy a kinti edzős focipályákat, amit télen úgysem használnak, miért nem öntik fel, oszt' lehetne korcsolyázni, meg van itt a környéken egy csomó ősrégi repedezett beton pingpongasztal, amikre kb. darabonként ötszáz forint lenne egy réteg műgyantát ráhúzni, hogy használható is legyen, satöbbi satöbbi.

Torna jó, uszoda jó, ne várj nyárig :D

she_wolf 2017.11.26. 01:28:21

@Andrass9:
Akkor van igazi csóróság, ha már ígérgetni sem tud valaki.
Dédunokáid sem fogják látni, attól tartok:(
Alapvetően optimista beállítottságú vagyok, de ha ilyesmiről van szó, akkor csak azt hiszem el, ami már tegnap megtörtént.

she_wolf 2017.11.26. 01:42:46

@Fenchurch68:
Nálunk 12 ropi 10-es bérlet, és 1400 az egyszeri belépő ára.
Fel kéne majd hívnom a vízitorna valamelyik trénerét és megkérdezni, hogy egyáltalán milyen jellegű mozgásról van szó, mert gyógytornászt nem nagyon látok köztük.

Amiket leírtál: igen, valahogy így kéne gondolkodni annak, aki valóban a tömegsportot és a sport -mint mozgás- jótékony szerepét szeretné tudatosítani az emberekben.
Végtelenül rühellem, hogy amikor a nagyfejűek a sportról áradoznak, akkor jellemzően a profi sportot istenítik, azt tűzik ki célnak, hogy a fiatalok közül minél többen válasszák a profi sportot.
(Hogy mennyi idő alatt képes leamortizálni az embert a profi sport, arról inkább ne essék szó.)
Ennek az országnak a bármikori vezetése képtelen a ló hátán megmaradni. Hol az egyik, hol a másik oldalon át esik le róla.

Attilajukkaja 2017.11.26. 08:51:19

@she_wolf:
"Baconbe tekertem, sütőben megsüttem, volt mellé petrezselymes krumpli és őszibarack befőtt."
Ez is jól hangzik! Nálunk a befőtt nem menne máj mellé, de a bacon nagyon is.
Azért kérdeztem, hogyan csináltátok, mert van a mélyhűtőben egy fél kilós csirkemáj zacskóban (anyóstól kaptam), valamit kezdeni kellene vele.

Benikuty 2017.11.26. 09:13:20

@she_wolf: májnokedlit a csirkeaprólék levesbe.
Sütni semmiképp, mert akkorákat robban, hogy minden úszik utána a zsírban.
Én mindenképp a frisset preferálom, főleg, hogy állandóan kapható előhűtött változatban.
Nagyon várom már, hogy nyissa a boltját az Alemitta, mert mostanában baráti segítséget kellett igénybe vennem, hogy friss belsőséghez jussak. Eddig a HERCSI-s májat vettem a metroban, de hát a kettő köszönőviszonyban nincs...
@Attilajukkaja: " valamit kezdeni kellene vele. "
A macska örülni fog neki...-gondolom. Kutyám nem eszi meg ;)

Attilajukkaja 2017.11.26. 09:17:39

@Benikuty:
Emberi fogyasztásra szántam.

2017.11.26. 09:47:02

@Attilajukkaja: ha a fagyott csirkemáj felengedés után még szépen egyben van, akkor meg lehet sütni, serpenyőben szaltóztatás nélkül is, ha nagyon törmelékes, akkor inkább valami töltelékbe jobb lesz.
Ha serpenyő, akkor sok félfőre, negyedfőre vágott vastagabb, szálasabb vöröshagymával tedd fel, fontos, hogy vastag aljú magasabb serpenyőben, előbb a hagymát, majd még üvegesedés előtt rá a papírtörlővel leszárított májat. Zsírral ne spórolj! Azt úgy szépen, dobálgatva a serpenyőben készre lehet pirítani, májdurrogás és májpuffogás nélkül. Közben ízlés szerint só, bors, majoranna, szurokfű, hegyes erős paprika, vagy csöves száraz erős is mehet közibe. Ha szeretik, apróra vágott csemege uborka se rontja el. Ha közben a hagyma nagyon szétesne, nem baj, jó szaftos lesz, de erre az esetre van nekem egy a lecsónál is alkalmazott kétszer hagymázós módszerem, ami itt is beválik, félidőben dobok rá még erre a célra tartalékolt hagyma szeleteket. Ö, a lényeg annyi, több hagyma közé dobni a májat és nem puffog, jól érzi magát. Frissből ez is jobb, persze, de a feltételek teljesülése esetén fagyasztott is megteszi.

she_wolf 2017.11.26. 14:28:10

@Benikuty:
Ha csirkemájra vágyom, nem fogok 30 dekáért autózni.
A kutyáim a lelküket kiteszik a csirkemájért valamint a fagyasztóból előkerült, és kifejezetten nekik elkészített öregebbecske húsért.
De szeretnék a friss húst is, ha át nem huzaloztam volna az agyukat, ugyanis JR tegnap sem ette meg az általa levadásztott egeret:P

she_wolf 2017.11.26. 14:47:49

@Attilajukkaja:
Ez nálam úgy néz ki, hogy amikor kiolvadt a csirkemáj, törlővel lelapogatom róla a nedvességet, az egészeket fél lebenyekre vágom, kicsit sózom, majorannával megszórom. Más fűszert nem kap.
A sütőt beizzítom 200 fokra.
Azért felezem a májat, mert így tökéletesen be tudom csomagolni a baconbe, esztergált fogvájóval rögzítem. Ha belenézel az edénybe, csak a batyukat látod, nem lóg ki belőle sehol a máj. Egész helyes kis falatkák lesznek belőlük:)
Jénaiban vagy fém tepsiben 1-2 evőkanálnyi olajat elterítek, belerakom a batyukat, csendesítem a tüzet 180 fokra, és kb. 20-25 perc alatt készre sütöm a cuccot.

Talán csak a tészta nem illik hozzá köretnek, de az uram gondolkodott már rajta hogy milyen lehetne ez tarhonyával, mire is lehülyéztem:D
Újkrumpli szezonban a friss és CSIRKE(!) mája így együtt királyi lakoma új fejes salátával:)

2017.11.26. 15:57:58

@she_wolf: még jó hogy, ha frisset-szépet látok valahol, akkor 1-1,5 kg csirkemájat veszek, ennek harmadát, negyedét frissen elkészítem, többi adagonként fagyasztó. Aztán majd lesz vele valami.
Ám legjobban annak örülök, ha csirkeszívet találok valahol. Ritkábban kacsaszívet. Némely piacon is belefuthatok, meg a máj is lehet szíves máj, de a Sparban biztosan szokott lenni tálcás. Na akkor alig várom, hogy hazaérjek, izzítom a serpenyőt, és zabálom a félbevágott szíveket.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.26. 16:09:04

@she_wolf: máj baconban..igen. Itt is előfordul:)

she_wolf 2017.11.26. 16:35:03

@pizzaszeletvágó:
Nagyon ritkán van az itteni hentesnél csak csirkeszív (nagyboltban hamarabb kapok). Talán szökőévente, úgyhogy igazán különleges alkalom, ha sikerül megcsípni nagyobb tételt belőle:(
Hihetetlenül finom és tök egyszerű pörköltet készítek belőle néha, mezei orsótésztával, kovászos uborkával. Vagy valami mást, mert készíthető gombával is (tejfölösen avagy sem), vagy éppen egy jó ragulevesben is finomságos:)
Ha a májon van pár szív, az az ebeknek jutifalat lesz, megsütve:)
Csillognak a kutyaszemek, letörnek a farkak, halk de örömködő sírás van érte.
Öröm éééé bódottá' van mindenkinek:D

Benikuty 2017.11.26. 18:13:59

@she_wolf: "Ha csirkemájra vágyom, nem fogok 30 dekáért autózni."
Ebben teljes mértékig igazad van! A szükség viszont törvényt bont, de a mélyhűtött messze van a frisstől.
A kutyám viszont tényleg nem eszi meg, pedig nem válogatós. Nem is értem.

Benikuty 2017.11.26. 18:16:09

@Attilajukkaja: pedig hidd el, az őszibarack befőtt nagyon jó hozzá!

Fenchurch68 2017.11.26. 18:18:43

@pizzaszeletvágó: Én annak idején ilyesmit sosem ettem, de most már többször csináltam csirke- vagy pulykaszívből tárkonyos-tejszínes-savanykás ragulevest sok zöldséggel, ha legközelebb kapok, megpróbálkozom a pörkölttel.
(A közelebbi piacon mindig van, csak én jutok el oda ritkán, bár múltkor rájöttem, hogy végig bicikliút van, és rollerral nem egészen 20 perc.)
Amibe viszont beleszerettem alapanyagként, és csináltam már pörköltnek, vadasan, gombás ragunak, az a kacsazúza.

A csirkemáj, akár fagyasztott, akár nem, nálunk eleve (az ember késztetésére és közreműködésével) úgy indul, hogy legalább annyi, de inkább másfélszer annyi hagyma, mint máj :) és persze eleve kicsit több zsíron indítva, és másnap a májízű- és törmelékes rengeteg hagymás maradék megdermedt zsír kitunkolva...

she_wolf 2017.11.26. 18:28:04

@Benikuty:
A mindennapos kajákkal nem nagyon szoktam finomkodni, felrántom a hűtő/fagyasztó ajtaját, és valamit készítek. Ha kifejezetten megkívánok valamit, vagy a férjem szól, hogy nagyon vágyódik valami után, akkor papír, toll, lista, kocsikulcs és cserkelés van.
Beszerzem az általam ismert és jónak tartott forrásokból származó alapanyagot, és körültekintően -mindennek kellőképpen megadva a módját- sütök-főzök.
Ez viszont nem mindennapos.

Előttem is ismeretes a fagyasztásból kiolvasztott áru és az ilyen előélettel nem rendelkező cucc közötti különbség, és vitathatatlanul a friss felé billen a mérleg nyelve minden szempontból -dacára a technológiai fejlettségnek. A békebeli belvárosban nem lenne ilyen problémám, de ma, itt, és ilyen körülmények között ezeket így tudom megoldani.

she_wolf 2017.11.26. 18:36:26

@Fenchurch68:
Az "ember" nagyon tud valamit:)

Egyszer sikerül megvadulnom, és az elkészült tejfölös-paprikás csirkemájas kajából kiszedtem a májat. Gondosan ügyeltem arra, hogy a májak teljesen tiszták legyenek. Félreraktam, és a szaftot feldúsítva selymesre turmixoltam, majd ebbe a mártásszerű izébe visszatettem a májakat és melegen tartottam, míg a nokedli elkészült:)
A röhej az, hogy a máj elfogyott, szaft viszont még bőven maradt, úgyhogy másnap csak maszatos nokedlit ettünk:)

2017.11.26. 18:50:19

@Fenchurch68: szó szerint! :) Kacsazúza nagyon is szerethető. Ha most elmesélem, hogy gyerekkoromban rossz evő voltam :) és nagyszüleim legalább az aznap vágott tyúk, csirke, kacsa zuzáját belém tukmálták, akkor arra gondolok, hogy nem azért nem ettem-e semmit kiskoromban, hogy a zuzáját teljes egészében én kaphassam meg?! Ez nem derül már ki soha... :)

Attilajukkaja 2017.11.26. 18:53:36

@Benikuty:
"hidd el, az őszibarack befőtt nagyon jó hozzá!"
Szinte semmilyen befőttet nem eszünk semmihez. A gyümölcsöt csak frissen, főzés, cukrozás nélkül esszük. A paradicsom az persze kivétel, de azt is csak sósan. Meg a birsalma/körte. Ízlésék és pofonok! :o)

@she_wolf:
Köszi a részletes leírást!

Fenchurch68 2017.11.26. 18:54:35

@she_wolf: Tud :) főleg főzni, csak szegénynek ritkán van alkalma rá.

Egyébként nagyon nem mindegy (és itt a "nagyon" helyett behelyettesíthető tetszés szerinti erőteljesebb kifejezés is), hogy eleve fagyasztottan vette az ember - amivel ugye nem tudhatjuk, mi történt előtte -, vagy mondjuk a sarki hentesnél épp akciós szép és friss ezt-azt próbáljuk betuszkolni a fagyasztó szabadon maradt négyzetcentimétereire. És persze nem pont olyan, mintha helikopterrel hozták volna a frissen vágott zsákmányállat még gőzölgő máját, és ejtőernyővel dobnák egyenesen a serpenyőbe, de mink városi szegény deklasszálódott proletárok kiegyezünk az élet apró örömeivel is.

she_wolf 2017.11.26. 19:03:46

@Fenchurch68:
Jól beszélsz!
Nagyon kevés dolgot veszek eleve fagyasztottan, a húsok és pláne a belsőség nem tartozik ezek közé.

she_wolf 2017.11.26. 19:05:14

@Attilajukkaja:
Most ahogy olvastalak, nagyon belém hasított, hogy milyen messze van még a május-június:(

Benikuty 2017.11.26. 19:14:16

@Attilajukkaja: az édes-sós remek párosítás. Ízlések és pofonok, na persze...
Felnőtt lányaim kinézik a tányéromból, pedig régen másképp volt.

2017.11.26. 19:20:15

@Attilajukkaja: Pont őszibarackra fogadj el egy tanácsot öreg baracktermelőtől!
(Az avatar képem itt készült az egyik barackfáról.)
Végtelenül egyszerűen, cukormentesen teszem el a barackot télire. Kimagozom, meghámozom, és 1 percre forró vízbe mártom. Kiveszem, lehűtöm, dupla zacskóban fagyasztóba teszem. 2 évig is jó, előveszem, kiolvad, napokig minőségromlás nélkül, kompótként ehető bármihez, vagy főzhető belőle amit akarok.
Figyeled?
Semmit nem adok hozzá! Mégis elég édes, ízes.

Attilajukkaja 2017.11.26. 20:10:03

@Benikuty:
"az édes-sós remek párosítás"
Tudom, de rajtam sajnos ez sem segít. :o)

@pizzaszeletvágó:
"Semmit nem adok hozzá! Mégis elég édes, ízes."
Elhiszem. Lehet, hogy gyümölcsként még szeretném is. Magában. Vagy sörbetként.

Benikuty 2017.11.26. 20:36:47

@Attilajukkaja: "Tudom, de rajtam sajnos ez sem segít. :o)"
Nem is akarlak rábeszélni;)

2017.11.26. 20:46:48

@Attilajukkaja: biztos. próbáld ki bátran

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.26. 20:48:07

"...a halak növekedés során csak annyi tápanyagot vesznek föl pluszban, amennyi a fehérje termeléshez szükséges..." Legfeljebb a szükséges energiát fehérjéből pótolják.
Értem én, bizonyos határok között biztosan működik, de az 1-1,5 kg gabona/1 kg testtömeg-gyarapodás arányt akkor is keveslem. A japán Tanaka-rendszerben, ahol selyemhernyó bábot etetnek a halakkal, 1,2-1,4 kg az érték. Mindegy, ha arra járok, kipróbálom.
Amúgy ő a ő magyar ő nyelveben ő a leggyakoribb ő betű az ő e.

2017.11.26. 20:50:43

@Attilajukkaja: elnézést, nem ragozni akarom, de az említett, így eltett barackot egyik családtagom a reggeli kávéjához eszegeti fél télen keresztül, másik tejturmixot csinál belőle, harmadik őszibarack krémlevest fahéjjal, szegfűszeggel, én pedig bármi mellé megeszem, vagy szintúgy magában, tiszta gyümölcs, semmi más, mi lenne benne rossz

2017.11.26. 20:55:06

@Waka: Ugyanakkor Heves megyében a leggyakoribb betű, sőt szó, az "e".

Attilajukkaja 2017.11.26. 21:15:50

@pizzaszeletvágó:
"próbáld ki bátran"
Majd ha nekem is annyi barackom lesz, hogy nem tudok vele mit kezdeni. :o)
És köszönöm a tippeket, recept ötleteket, de mi nagyon csínján bánunk a gyümölcsökkel, mert magas a cukortartalmuk. Ezért, ha már gyümölcs, igyekszünk frisset enni.

Benikuty 2017.11.26. 21:16:46

@Waka: a budaörsi fishmonger tulaja nem éppen a könnyen hallgatható ember :D
Mondanám: kínosan nyökög...

Dikusz 2017.11.26. 22:41:50

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: a karácsonyi menü része szokott lenni, máskor is csinálom. Simán beletekerem a bacon-szalonnába, tepsibe-, majd a sütőbe teszem csak úgy. Egyszerű, és nagyon finom, mikor milyen csirke-, pulyka-,libamáj van itthon, friss vagy fagyasztott, tökmindegy:)))

Dikusz 2017.11.26. 22:46:21

@Fenchurch68: Ha zúzapörkölt van, akkor én is kacsazúzát veszek, nagyon finom, jókora darabok.
A csirkezúza azóta levesbe kerül, anyukám kedvence volt, mindig "kilopta" a levesből:)

Dikusz 2017.11.26. 22:50:11

@pizzaszeletvágó: bezzeg azóta még a csontot is majdnem:)))))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.27. 08:04:56

@Fenchurch68: Máj-hagyma arány nálunk is pont így! Mert máshogy nincs értelme:))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.27. 08:08:08

@Dikusz: azt hittem, ez evidencia. karácsonykor baconos máj, az alap:D

Kumari aki Nilüfer 2017.11.27. 08:10:29

@Dikusz: Nálunk is nagyon menő a kacsazúza, és a levesben a zúza, szív és far. A zúza, ha csak kevés van, és itt van az unoka, a gyereknek jár:)

Dikusz 2017.11.27. 09:49:28

@Kumari aki Nilüfer: nem alap, a karácsonyi menü része:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.27. 10:08:42

@Dikusz: alap, hogy karácsony(sem) múlhat el nélküle:)
süti beállítások módosítása