Vagy valami olyasmi. Egerben a piacon vettünk gombákat. A szegfügomba, az ok, azt felismertem. Tulajdonképpen a vargánya is ismerős (az eladó szerint őszi vargánya, amiről azt hallottam, hogy nem olyan erős az íze és illata, mint a nyárinak, meg azt is, hogy pont fordítva van ... A lényeg, hogy az őszi az nem kukacos!). Meg volt valami, amit talán fenyőtinórunak titulált az eladója, nem emlékszem, de a boncoláskor majd kiderül.
Mivel szeretek veszélyesen élni, meg már öreg is vagyok, így vettem mindegyikből. Az utóbbi kettőből egy kis gombás tojásra neveztem be, a maradékot meg leszárítottam a halottkémnek ...
Eszméletlen sok összetevője van egy gombástojásnak:
- kb 5 dkg feldarabolt gomba
- 2 tojás
- pici vereshagyma
- kb 2 dkg sült hízott kacsamáj (mert kaptam ajándékba)
- zsiradék
Igenám, de A Fickó váltig ragozza, hogy gombát csak szárazon és nagyon forró serpenyőben szabad elkészíteni (ő már csak ilyen, megmondja a tutit). Ötletekre vevő vagyok (legalább egyszer). Azt mondja, hogy piping hot serpenyő kell (pedig angolul se tud), felforrósítottam hát 290C-re a kisserpenyőt. A felszeletelt gombákat a forró edényben megpirítottam, és a levük nagyrészét elpárologtattam.
Kitettem mindet egy tányérkára.
Pici zsírt loptam a kacsamáj mellől, amiben megpároltam a kicsike hagymát (félkarikákra vágva). A maradék kacsamájat felszeleteltem félcentisre, majd a megpárolt hagymához adtam. Ezután belekevertem a gombákat is.
Beleütöttem a két tojást (állítólag házi gyalogló, kapirgáló és káráló tikok tojása volt - bár a stempli /3-ra végződött?). Daráltam rá kicsi borsot is.
A maradék gombát felszeleteltem, és rácsra tettem száradni. Jó lesz az majd, ha már nincs friss gomba! 2 nap alatt szépen megszáradt a lakásban a napon.
Azért a gombás tojásról se feledkezzünk meg! Felszolgáltam tenmagamnak egy kis sült körte és füge társaságában, amivel a májat kaptam:
Csak, hogy bosszantsam azokat, akik nem kedvelik a "falatképeket", így nézett ki a villámon:
Ami a forró vason való sütést illeti, valami igazsága van A Fickónak! A gombának sokkal erőteljesebb illata és íze volt félig szárítva, csak éppen a negyedére összeesik.
Hátha még, ha megszagolná a teljesen megszárított gombákat ... :)
Az utolsó 100 komment: