Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csili-vilis bab

2017.11.02. 07:00 Vaczak2

  • Már megint túlfahéjaztad a csilis babot! És a csokoládé is túl sok benne. – mondja a fiam aki legszívesebben a paprikás krumplit is Nutellával enné, most meg túl csokis neki a csilis bab.

Mivel él-hal a marhahúsért, a babot viszont semmilyen egyéb formában nem vesz magához, megtanultam autentikus csilis babot készíteni. Darált marha, bab, kukorica, csili, paradicsompüré, hagyma, egy löket fahéj, két kocka jó minőségű étcsokoládé. Apa vagyok, nem hülye, ezért a bab és a kukorica konzerv (amit egyszer már jól megcsináltak mások, minek görcsöljek vele). A paradicsomból viszont nem engedek, az az anyjuk saját keze munkája. Sűrű, harsány élénkvörös befőzött Nyár. Ebből csinálok egyszerre legalább 3-4 litert, mert ha beszabadulnak a haverjai, a zománcot is felkapargatják a lábos aljáról. (Ezért főzöm mostanság öntöttvasban). Erre mondja most nekem, hogy túlfahéjaztam a babot. Én. Akinek a keze olyan biztos, mint Gojko Miticnek a Nagy Medve fiaiban. Én SOHA nem rontom el a babot. Az én csilis babom erős, masszív, egyszersmind lágy és selymes, mint egy prémium német WC-papír. Kikértem magamnak. Sebaj, mondja erre, majd feljavítjuk, és rácsap egy kanál tejfölt, meg ráreszel egy félökölnyi parmezánt. Azt mondja, ezt egyébként is így kell enni. Ott állok mint egy faszent, az atyai tekintélyem meg valahol Vlagyivosztokban.

Kérdem én erre, hogy a csilis bab ugye mexikói étel? Ja, mondja ő tele szájjal. És kérdem én, hány mexikói muchaco-t láttál te már tejfölös vödörrel szaladgálni? Vagy bárki mást Közép-Európán kívül? Vagy én vagyok teljesen hülye? (A parmezánról még nem is szólva). Nem érdekes, -mondja, ezt így kell enni és túl van fahéjazva, de már jobb.

 

Tegyen már valaki igazságot, kérem szépen.

 

 

 

111 komment

Címkék: bab csili kukorica darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6113067030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.02. 11:25:29

@Vaczak2: nem is gondoltam komolyan ;)

she_wolf 2017.11.02. 11:26:44

Ez a poszt...:D Minden napban van valami, amiért érdemes felkelni. A mai napban ez a poszt az.
A koronát pedig ez a mondat teszi fel:
"Az én csilis babom erős, masszív, egyszersmind lágy és selymes, mint egy prémium német WC-papír."
Köszönöm a vidám perceket!:D

Az igazság? Az igazság odaát van. Mindig! Ezt jó, ha tudod:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 11:47:27

@pizzaszeletvágó: Koriandermag meg római kömény nálam kötelező (lehetőleg megpirítva, mielőtt mozsárban összetöröm).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 11:49:36

@Vaczak2: Sajtnak pedig nem parmezán, hanem egy jófajta, de olvadósabb cheddar sajt az igazi. Nem olasz kaja ez - magyarázd meg annak a kölöknek! :))

2017.11.02. 12:17:38

"Én SOHA nem rontom el a babot."

Terence Hill sem rontja el, mikor a Nevem Senki film címszerepében, betolja a serpenyő babot a gőzmozdony kazánjába. Én akkor kívánom meg mindig a babot.
Ebben a pillanatban megy a film a Film+-on. Mindjárt betolja... :)))

trux77 2017.11.02. 15:51:19

Régen, az Oktogonon volt Wendy's gyorsétterem, ott ilyen cheddarsajt szósszal adták a chilis ételt. Bab nem tudom volt -e benne, de szerintem igen. Hogy az milyen nagyon finom volt.....mmmm
Én nem főztem még sosem chilisbabot fahéjjal sem, meg anélkül sem, viszont a töltött paprikám töltelékébe mindig rakok egy keveset. Nem tudom miért, Édesanyám ezért mikor egyszer látta mit teszek, még derékon is vágott, hogy mit csinálok :DDDD
De én szeretem az ízét. Úgyhogy biztos jó a babbal is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 17:20:46

@trux77: Hú, ez tetszik! Imádjuk a töltött paprikát, kipróbálom bele a fahéjat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 17:22:20

@pizzaszeletvágó: Hát ezaz! Csilis babot a mozdonyban!!! Most, hogy már van mozdonyom, kell is főzni egyet.

turósmácsik 2017.11.02. 20:03:22

@Andrass9: Ennek utána kellett néznem, nem vagyok jártas a mexikói konyhában, bár a burritót ismerem.

Vaczak jó kis texmex fílinget dobott közénk:)

2017.11.02. 21:05:04

Ha texmexet készítek, akkor azt csirkemellből készítem.
Ne, ne, ne lőjetek! Olvassátok tovább! :)
Olyankor semmiféle koriander, semmi fahéj, semmi római kömény, semmi csokoládé.
Ellenben bab és kukorica, házi paradicsomszósz, paprika, oreganó, bors, csili, különféle rendelkezésre álló paprikák, ha lehet füstölt is, meg fokhagyma.
Hagyma és csirkemell kockák alkotják az alapot, a többi értelemszerűen adódik hozzá, ahogy kell. Többségben a bab és a kukorica, vastag, erős szószban a végén.
Texmex. Ennyi.
Micsinájjak, a fiam jelöltje csak ezt a húst eszi meg. :( Feltett szándékom ezen változtatni, de lassan haladok. Karajféle már megvolt...
Hol van még a toroskáposzta! :)

she_wolf 2017.11.02. 21:38:49

Texmex? Egyszer ettem. Ettem? Kóstoltam. Volna. De inkább csak arra emlékszem, hogy sok-sok, rengeteg jéghideg bármit akartam de izibe':)

2017.11.02. 22:16:36

@she_wolf: jéghideg tejfölt... :D

she_wolf 2017.11.03. 00:18:37

@pizzaszeletvágó:
Okés, ha legközelebb ilyesmi fenyeget, akkor kérek egy vödör jéghideg tejfölt is:)
Azt ráadásul imádom is, van, hogy azt vacsorázom kenyérrel, utána legurítok egy fél lityó tejet (tejfüggő vagyok, úgy iszom, mint normál ember a vizet), fürcsi, zubimosás, hajcsi:)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.03. 05:16:19

Namost van a cincinnati chili, ami elég hasonló ízű mártás csak bab meg kukorica nélkül. Viszont ez spagettira kerül, meg sajtot reszelnek rá. Akkor meg már elfér rajta a tejföl is akár. Amúgy így fejlődik rengeteg recept, hogy valakinek eszébe jut valami "nem autentikus" hozzávaló, ami egyébként igenis odavaló. Aztán találj ki rá valami nevet, mondjuk tedd a chili elé a település, vagy a városrész nevét, ahol laksz! Pl.: "remetekertvárosi chili", vagy "chilis bab rákospalota style", esetleg "chili a la ajka". Mindjárt jobban hangzik, és már autentikus is! :)

2017.11.03. 08:02:45

@she_wolf: akkor a tejben fürdést is kipróbálhatod, Kleopátra módra
@Gyalogrépa: nagyon igaz. Vendéglősök több mint száz éve alkalmazzák ezt a módszert. Híres ember nevét biggyesztik az étel nevéhez. Lokálpatrióták. Helyi, vagy éppen csak szűk körben ismert hírességek nevét. Sportolók, zenészek, különféle törzsvendégek nevét. Ismerek ilyen helyeket.

Fenchurch68 2017.11.03. 09:05:40

@trux77: Volt benne bab is, igen, és nagyon finom volt. Kár azért a Wendy's-ért, jó kis hely volt, mozi előtt egy nagy héjában sült sajtszószos krumpli... Hű, de fiatal voltam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.03. 10:52:45

@she_wolf: A tejfel a legjobb kapszaicinhigító!
A zubimosást nem tudod plázacicásul? Hátha akkor rájövök, mi az. Előre is köszcsi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.03. 10:54:04

@Fenchurch68: A Wendy's-ben nekem a portobello gombás burger izlett. Az akár húspogácsa nélkül is remek volt,

Vaczak2 2017.11.03. 11:01:50

OFF: Kollégám a hétvégén kinyiffantja Bettit a kecskéjét.
Hétfőn lesz sült vér, meg kecskeburger. (vagy jamaikai kecskecsili :)))

she_wolf 2017.11.03. 11:22:46

@Andrass9:
A fogmosásra hirtelen nem tudok bugyi-buci nyelvezetű behelyettesítést:D
De ha hallottál valami jót, oszd meg velem (léccike);)

@pizzaszeletvágó: én csak egy ilyenbe jártam zsenge lyány koromban, egy neves sportolónk kedvenc helye volt. Most hirtelen felindulásból rákerestem, és megvan még a hely, viszont az étlapon nincs semmi a nevével fémjelezve:( Sebaj, van saját étterme:)
Kleopátra? Oszt honnan a viharból szerzek én szamártejet? Meg hogyér'? Belém kell a tej, nem rám, nem hiszek a csodákban:)

@Vaczak2:
Cegény Betti:( A kecsketejet is szeretem. És akkor nekem se kecsketej, se kecskecsili.... Az uram meg sehpenyős buhgonyát rendelt. Megint! Mondtam neki, hogy süt a Nap, nyár van, tessék legelni és gyümölcsöt enni. Ha jó lesz, fagyit is kap.
Lehülyézett:(

2017.11.03. 11:51:07

@Andrass9: онa чистит зубы
utolsó szó fogak, kiejtése 'zubi'
hol éltél te, hogy nem tudsz oroszul???
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.03. 11:56:31

@pizzaszeletvágó: Utoljára a '90-es években jártam arrafelé, akkor se sokáig. Fogak helyett inkább kaviárt ettem :)))

Dikusz 2017.11.03. 12:08:05

@Andrass9: @she_wolf: talán "fogcsimoscsi" (brrr) kifejezés jó lenne? :)))

she_wolf 2017.11.03. 12:34:33

@Andrass9:
Hú! Góóómba..:) Gombafasírt volt már a kocsmában? Anyám! Hogy anyám mennyit csinált! És teljesen finom volt, és abban jólesett, hogy jó borsos, fűszeres volt. Vagy 1000 éve nem csináltam:(

she_wolf 2017.11.03. 12:43:36

@Dikusz:
Hát tudod, Te sem mégy ám a szomszédba, ha Kazinczy babérjaira kell törni:)

Topy 2017.11.03. 13:08:07

@Gyalogrépa: kicsit elmerengtem, hogy a "remetekertvárosi chili" és a "chilis bab rákospalota style" után milyen logikával következik a "chili balalajka" :D

Dikusz 2017.11.03. 14:29:17

@she_wolf: mitagadás, az ember mindent megtesz a törtbabér kedvéért:)))
A gombafasírtról jutott eszembe, hogy jó lenne mellé köretnek -akár vegáknak is- a cukkinilapcsánka. Ettél már? Vendégségben ettem már, de mire itthon kipróbáltam volna, elmúla (na nem a bájgli), hanem a cukkiniszezon:)

she_wolf 2017.11.03. 15:32:19

@Dikusz:
A cukkini nálunk ritka vendég. Azon kevés kivételek egyike, amit a férjem inkább mellőzne a konyhából.
Nekem nincs vele különösebb bajom, meg úgy általában a ződ kajákkal (kivétel: kelkáposztafőzelék:P).
Néha elkap a gépszíj, és akkor nagy ívben hanyagolom a húst, csak amikor a hites egy idő után megkérdezi, hogy normális kaja mikor lesz már, akkor észhö' térek:)
De van hogy nem is szól, hanem elkezd valamit gépészkedni magának, és akkor tudom, hogy eddig tartott a reform konyha:D
De alapjában szerencsém van vele, nem különösebben válogatós. Bezzeg apósom miatt tudtam néha sajnálni szegény mammát:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.03. 15:56:51

@pizzaszeletvágó: Mennyire lehet savanyú a savanyúkáposzta???? Mer ez mostmár csücsörítős ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.03. 17:12:13

Köszönök szépen!
Tejföl mindenbe mehet, bár én megkóstolnám az eredeti verziót is.
@Vaczak2: Big Mekk? :)

Vaczak2 2017.11.03. 18:09:32

@Andrass9: Mikor lett eltéve? Az enyém holnap lesz 2 hetes, de már próbálgatja az oroszlánkörmeit.

Vaczak2 2017.11.03. 18:10:46

@Waka: Majd meglátjuk. A kecske finom, azt tudom, de a Gyula főztjét még nem kóstoltam. Majd tán megírom ha érdemes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.03. 18:19:31

@Vaczak2: Okt. 14-én töltöttem meg a hordót. Most már nincs olyan ordenáré szaga, mint amíg forrott.

Vaczak2 2017.11.04. 06:27:30

@Andrass9: Ilyenkor már hűvösre kell tenni, hogy visszafogja az erjedést. Ekkor már nem bűzölög oly annyira.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 09:08:49

A "bűzös" illat azzal csökkenthető, hogy a káposzta tetejére vászon ruhát kell feketni, és azt rendszeresen leszedni a keletkezett habban együtt, majd a ruhát tisztára mosva vissza kell tenni mindaddig, amíg forr.

Vaczak2 2017.11.04. 09:57:01

@látjátok feleim szümtükkel: Ruházza akinek Imre az anyja, inkább szagolom.

2017.11.04. 11:07:13

@Andrass9: bocsánat, de mióta e-személyi igazolvány olvasót telepítettem erre a gépemre is, vagy be tudok lépni ide, vagy nem, de leginkább nem.

@látjátok feleim szümtükkel: -re hallgass!
Az erjedés lezajlik kb. 3 hét alatt, ha melegen van, de utána hidegre kell tenni az egészet, le kell lassítani a savanyodást, akkor jó lesz tavaszig is. De ahogy érik tovább, mindig csak savanyúbb lesz. Ebben a meleg őszben keresd meg a leghidegebb helyet neki. 0-2 Celsius között is jól elvan, még most lehet pár fokkal több átlagban.
Ennek a fajta lenyomatós káposztának, ahogy csináltad két titka van: leszedni a tetejéről a szürke-fehér anyagot, mintha húslevest haboznál tükrösre. A lenyomatáshoz használt dolgokat is le kell mosni ilyenkor, úgy visszanyomni. Ha naponta, hát naponta. Megéri a törődést!!! Az elveszett levet 2-3 %-os sós vízzel lehet pótolni. Másik, hogy végig lé alatt legyen, nyomva, nehogy ecetesedni kezdjen. Ha lazábbnak érzed, akkor is nyomni lefelé, ha kell több súllyal is, ne maradjon benne a gáz.
Később, ha kiveszel belőle felhasználásra, ugyanígy mindent szépen megcsinálni.
Tejsavasnak kell lennie, nem ecetesnek. Nem egyszerű elsőre mindent jól eltalálni, de nem is lehetetlen. Szurkolunk! :)
Tiszta ruha jó ötlet. Azt hiszem ezt írtam is már vagy elfelejtettem?

@Vaczak2: igen, az egy másféle eljárás.

2017.11.04. 11:14:18

@Andrass9: jaja, tettél bele egész fejet is, amiatt több idő kell, de akkor mehet most már hűvösebbre

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 12:21:01

@Vaczak2:

Nem jó a hozzáállásod, mert nem viccből takarták a ruhát és szedték le a habot, attól ugyan is, ha a káposztán marad könnyen lepuhul, és keseredik. Ha a forrás habja nem marad rajta, akkor ezekre kisebb az esély, és szép fehér marad a káposzta addig, amíg el nem fogy.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 12:23:00

Juteszembe, erre mondták, hogy ha a káposzta leve megbornyúsodik, akkor gyorsan meg is romlik. Még a kiforrt káposztát leszorító deszkát/követ vagy srófot is időnkét ugyan ezen ok miatt megmosták langyos vízben, és tisztán tették vissza.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 12:46:13

@pizzaszeletvágó:

Szerintem nem benned van a huba, engem egy-két másik bolgra nem enged be időnként a rendszer, mint pl. egy-két órával ezelőtt is. Most beenged minden blogra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 13:37:01

@Vaczak2: Levittem a hűvösre. Azt hiszem, kicsit túlérleltem, mert nem olyan kemény, ropogós. Ezt is meg kell tanulni ...

she_wolf 2017.11.04. 13:42:19

@Dikusz: index.hu/kulfold/2017/11/03/masodik_vilaghaborus_cukkinit_talatak_nemetorszagban/

Lesből támadó zőccségek. Ha egyszer tudatra ébrednek, lesz nemulass! És mi még a robotoktól félünk, mi?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 13:43:30

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Mindenkinek köszönöm a tanácsokat. A káposztám nem bornyúsodott, hab se nagyon volt rajta, mert szép lassan érett. 20,5C van a lakásban, ott érleltem. Amikor csak kinyitottam, és lemostam, nem volt mit lemosni, mert tiszta a lé, és az üveggolyók is (1,3kg egyenként, és 3 van benne egy tányéron) tiszták. További nyomatékként egy 1,5l-es üveg víz van. Összességében a káposzta tömegének 31%-a a súlyzózás, ami picit több a javasoltnál, de jól működik. Így aztán rongyot rátenni felesleges :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 13:47:56

@Gyalogrépa: segedelmével felszedtem paprikákat és a paradicsomokat is. Holnap felrotálok 2-3 ágyást, és belenyomom a maroslelei fokhagymát (ha valaki segíteni szeretne benne, szívesen látom :).
A spenót szépen kikelt, és várja a tavaszt.
Rengeteg zöld paradicsom napozik a lakásban - ezek nagyrésze elvan karácsonyig, amikor lassan beérnek az ablakban.

Vaczak2 2017.11.04. 14:51:32

@Andrass9: Apámmal 30+ éve csinálunk káposztát, és mindig jó.
Nem nyomtatunk, "taposáskor" jól ledöngöljük a speckó edénybe 10 nap a fürdőszobában a mosdó alatt, (kultikus hely) utána a pincébe olyan 8-10 fokon elvan márciusig, de karácsony tájékán a legfinomabb.Nincs rajta súly semmi, naponta egyszer ha lenyomkodom, hogy dobja föl a levét az elég neki.
Apám szerint van "tavaszi" és "őszi" fejeskáposzta. A tavaszi hamarabb megpuhul de nincs tartása, az öszi az tovább tartja magát mint anno Ho-Si Minh a szurdokban, de később ropogósabb marad. Ez utóbbi ajánlott savanyításra. Azt hogy honnan lehet megismerni, hogy melyik az ősz és melyik a tavaszi, apám röviden annyit mond: Sehonnan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 15:59:10

@Vaczak2: Lehet, hogy az a maréknyi szál, mi a tetején lubickolt, az tavaszi volt :) Három helyről vettem, mert nem volt elég az induló adag. Viszont nem piszkálom naponta. Néha ránéztem, hogy tiszta-e még a lé, és nem is bántottam. Sajna se Ho-Si Minh elvtárs nincs a közelben, se édesapád, így lesz, amilyen lesz. Nem tudom később kezdeni, mert november vége nekem már Háladás ünnepe, vagyis nem vagyok idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 16:00:23

Az ágyásokat felrotáltam jó mélyen. Holnap a szép délelőtti napsütésben foGhagymázni (a la hagyma) fogok!

2017.11.04. 16:02:19

@Vaczak2: teljesen eltérő koncepciót képviselünk. Egyik szomszédom is csinálja ezt a speckó cserépedényes változatot, de az nekem leginkább egy jóféle káposzta salátának tűnik. Ízre is, állagra is. Ropog, savanykás is, fűszeres is. Nagy baj nincs vele, de nem az én ízlésem. Főzve ízetlen, nincsenek értékei.
Köszönő viszonyban sincs a 'savanyú káposztával'.
Ahogy Magyarország keleti felén készítik, nemzedékek óta, és ahogy én megszoktam.
Csavaros dézsában. Ennek hiányában egyfenekű fahordóban, rendes nevén kádban, "káposztakővel" lenyomatva. Mindkét esetben nyomás alatt érik, a fától is olyan értékeket kap, mint egy jó hordóban érlelt bor. Azt hiszem szümtük meg tudja erősíteni, amit mondok.
A régi debreceni piacon ebből a hordóból árulták ki az asszonyok.
Idén mindenféle okoknál fogva nem fogtam hozzá, de jövőre ha élünk, bemutatom nektek, mire gondolok.
Sajnos a sógorom elcseszte a káposztás dézsát, belerohasztotta a káposztát, de remélem meg tudom menteni, ez volt a fő ok. Ha nem tudom megmenteni, drága mulatság lesz. Majd Kumarit megkérdezzük, hogy Józsán megvan-e még valahol az Alsójózsai úton a kádárműhely, ahol már láttam, ahogy ilyet készítenek. :)

szabadikadar.files.wordpress.com/2015/05/n2.jpg

@Andrass9: lehet, hogy a 20 fok sok volt neki, de nem vagyok káposzta biokémikus. Ritka meleg az ősz is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 16:17:37

@pizzaszeletvágó: A berohasztott hordót égesd ki egy nagy adag faszénparázzsal (azért ne hagyd, hogy meggyulladjon :). A parazsat - a dézsát az oldalán görgetve - el tudod juttatni mindenhova egyenletesen egy tűzvillával.
Mondanám a gáz forrasztólámpát, de az olyan snassz ...

Ami a hőfokot illeti, mindenki 21-24C-t írt a weben. Nálam 20,5C van a lakásban, és a hordó 10 centire volt a padlótól (padlófűtés). Egyszer lódult csak meg a gázfejlődés, amikor 21,5-re felvittem a lakást, de az csak két nap volt.
Nekem izlik, bár ki kell majd mosni. Feleségemnek túl savanyú (ha kimosom, nem lesz az).

medvedr 2017.11.04. 16:25:29

Na végre. Mondjuk ki az igazságot.
Igazság 1.Fiús apa fiának és haveri körének nem készíthet rosszul semmilyen hús ételt. Az étel esetleg egy kis igazításra szorul,. Ha még ez sem elég, még mindig jöhet a kértek egy kis sört/bort? című utóvédharc.
Igazság 2. A húsos ételek mértékegysége az (öntöttvas) lábos esetleg fazék. Könyörgöm ne beszéljünk tányérról és dekákról. Pörkölt 80 dkg húsból. Hát egy lófaszt! Ilyen legfeljebb egy apósnál létezik, ha egyáltalán. 2 kg alatt hozzá sem lehet kezdeni.
Igazság 3 Vannak olyan ételek, amelyet csak apák tudnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 16:33:48

@medvedr: Igazság 4. A nagykamaszok korlátlan mennyiséget fogyasztanak.

she_wolf 2017.11.04. 16:51:53

Délután csöngettek. Szomszéd gyerekkel küldött az anyja egy rekesz gombát. Kérdezem az uramat, hogy mit csináljak vele, belőle, mire ő: nyárson sült ökröt, malacot, de legalább rántott húst, jó sokat, mert ő ÉHES!
(Kollektíve szok kibabrálni a közvetlen környezetem, és még csak egészséges mértékben sem lehetek konteóhívő:()

she_wolf 2017.11.04. 16:52:59

@medvedr:
Kétliteres öntöttvas fazok ér?:DDD

Topy 2017.11.04. 17:00:52

@pizzaszeletvágó: "egyfenekű fahordó" - becsületes nevén fennálló! :)

2017.11.04. 17:05:29

@Andrass9: Csak nem hagyott nyugodni a gondolat, neteztem és találtam neked egy jó leírást, akik ugyanúgy csinálták a savanyú káposztát, ahogy te is elkezdted! Végig leírták a tapasztalataikat, hőmérséklet, lehetséges hibák, szerintem nagyon jó összefoglaló!

www.eztfaldfel.hu/2013/10/savanyu-kaposzta-keszitese-hazilag.html

Lehet belőle tanulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 17:07:40

@she_wolf: Nekem miért nem küld a szomszédasszony egy kocsiderék gombát???
Ha nem tudod gyors iramban feldolgozni, szárítsd meg akár drótra főzve - palláson, akár rácson sütőben vagy aszalóban. Nem igérem, hogy elmegyek érte, mert feleségem nem eszik gombát, így már sok szárított gomba van itthon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 17:22:11

@pizzaszeletvágó: Azt hiszem, ezt a receptet már elküldted (vagy én találtam meg véletlenül), de a vecsési hiradóból:
www.vecseshirek.hu/2014/10/30/savanyu-kaposzta-keszitese-hazilag/
Valóban ennek alapján dolgoztam, meg az útmutatásodat használtam.
Sóból 3%-ot tettem, birsalmából hármat, piros tv paprikából is hármat.. Bors, kömény, babér, csombord izlés szerint ment bele. Remélem, elég hideg lesz a vasajtó megett odalenn.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 17:50:00

@Vaczak2:

A tavaszi káposztát édeskáposztának is hívják. Lazább a kápposztafej, és édeskés a torzs, meg a levélnyél ha nyersen megkóstolod. Ebből szokj(t)ák a tavaszi-nyári képosztasalátákat csinálni. A káposztafej enyhén hegyesedő, és a levélzete nagyon lédús. Ebből a fajtából igazán finom káposztafőzeléket is lehet főzni ( felénk csak úgy póriasan édeskáposzta főzeléknek nevezték, és tejjel rántásosan késztették, de ez sós étel nem édes, csak a neve az ), amihez a legjobb a sült oldalas, vagy a sült kolbász.
Boltban ennek a magját régen nyárikáposztaként árulták, és tavasszal nagyon korán lehetett ültetni. Sajnos nekem sosem sikerült, nem fejesedett, mert mindig rájött a nagy meleg, de boltban lehet kapni, így sosem maradok édeskáposzta nélkül.

Ha jól értem, nem dézsában savanyítjátok a káposztát. Én az áuténtikus dézsás káposztsavanyításról írtam, amikor lábbal tapostak bele a dézsába. Abban bizony megromlott, ha nem jól kezelték, mert nem lehetett légmentesen lezárni, mint most a műanyag hordókat, és egyéb savanyító edényeket.
A szüleim kb.dupla annyi idővel régebben savanyítottak ( sajnos ), mint ahogy ti kezdtétek, tehát elég régi módszerrel dolgoztak. Apám meg káposztás vidékról származott, hozta magával a tudást.

2017.11.04. 18:08:02

@Andrass9: igen, majdnem ugyanaz, de az eredeti helyen jobb a leírás, nem is a recept a lényeg, hanem a tapasztalatok leírása
vagy disznóperzselővel fertőtlenítsem a dézsát? :)))

@she_wolf: gombafasírt? nem azt szerettél volna? van akinek ilyen gyorsan teljesülnek a vágyai... én bezzeg hiába várom az ilyesmit :)

@medvedr: :D

@Topy: igaz

2017.11.04. 18:09:19

@látjátok feleim szümtükkel: az őszi káposzta az, amit ősszel árulnak :DDD Nyári ritkán húzza ki odáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 18:18:39

@pizzaszeletvágó: Hát persze! Egy bála szalmát tégy bele, és gyújtsd be! Ja, hogy te gázperzselőre gondolsz??? :)) Az is jó, de nem igazán meleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 18:19:11

@pizzaszeletvágó: na most akkor Október már ősz, vagy még nyár?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.04. 19:01:29

Köszönök szépen!
@Andrass9: Nálam a kerekrépa érik három napja a konyhában egy 5 literes üvegben. Van bukéja rendesen, de még nem forr igazán. Cca 20 fok van.
Ma felástam egy jó darabot az új kertben, hasogat is a derekam. Holnap folytatás (remélem befejezés), és én is ültetem a fokhagymát.

2017.11.04. 19:25:54

@Andrass9: nem igazán meleg? jahogy a disznó már nem beszél róla... :) Az október indián nyár, akarom mondani vénemberek nyara.
@Waka: azt szívesen megkóstolnám egyszer, mifelénk ilyesmi nem volt soha

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 20:03:56

@pizzaszeletvágó:

Nyárit nem árulnak ősszel, mert addigra felmagzik. Nem szereti a nagy meleget, az őszi sem, ezért is nem ültetik annyira korán, mint a nyárit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 20:15:43

@Topy: Jaaa! Hogy ez tényleg teljes hordó, csak nincs benn az egyik feneke :) Köszi.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 20:18:56

@pizzaszeletvágó:

Égetés helyett:www.biokontroll.hu/peneszes-hordo-es-bor-rendbehozatala/

Ez meg mindenkinek érdekes lehet:
www.haszonagrar.hu/gazdaasszony/904-igy-keszuel-a-savanyu-kaposzta.html

Érdekes, de felénk mindig azt mondátk, hogy a torzsat ki kell végni a káposztából, mert az könnyen lepuhul, és rontja a káposzta mindségét.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.04. 20:20:57

@Waka:

Nekem meg szépen meggumósodott a szeptemberben vetett nónapos retek, és nagyon mutatós a galambbegy saláta is, pedig az elszórt magjából kelt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 20:48:45

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos a belerohadás sokkal csúnyább, mint a penészedés. Dehát legfeljebb lukat éget a hordón @pizzaszeletvágó: :)
Én belegyalultam, meg beleaprítottam a torzsáját is: extra cukor !! Arról nem is beszélve, hogyha benne van a torzsája, nem esik szét a káposzta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 20:50:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nemhiába hónapos a retek. Két héttel ezelőtt még csak borsnyi gumók voltak :)

2017.11.04. 21:15:16

@Topy: egyébként most hallottam először ezt a fennálló hordó elnevezést, mifelénk csak kád volt a neve, ami megmagyarázza, hogy nagyanyám fürdető kádnak is használta, mert olyan 8 éves koromig belefértem nyáron az udvaron egy ilyenbe, telehúzta vízzel a kútnál, aztán abban fürödtem meg. :))) Nem tegnap volt.

Dikusz 2017.11.04. 22:34:37

Az én nevem Sámuel (nem az), csak ámuel, és bámuel...

A káposztasavanyításhoz apszolúte nem tudok hozzászólni, életemben nem csináltam még, de szeretnék, viszont úgy gondolom, a panelban nem lehet:)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.11.04. 23:58:40

A chilis bab nem igazán mexikói, hanem inkább texasi és nem a magyarok kezdték el sajttal és tejföllel enni, így tálalják az amerikai és az angol éttermek is. Viszont a kukorica belekeverése már nagyobb eséllyel pályázik a közép-európai hatás címére :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 08:10:29

@Andrass9: Rendesen fel is pakoltál paprikával, meg szószokkal, krémekkel. Kaptam mindenféle paprikaterméket, majd alaposabban számba veszem, mi micsoda.
A gombák ügyéhez annyit, hogy az előttetek lévő mezőn körbenéztem volna, ha van több időm, mert potenciális szegfűgomba/ördögszekér-laska/lilatönkű pereszke lelőhely. A jegenyesor egyik fáján pedig van két metszett felületű képlet. Méretek alapján mindegyik legalább fél kiló laskagombát hordozott - amíg valaki le nem vágta, és haza nem vitte. A következő pár hétben még biztos kijön pár csokor belőle. Már nem is az elfogyasztás miatt mondom, hanem mert szépek. A vad laskagomba sokkal erősebb ízű, mint a termesztett fajta, nem mindenki szereti. Amúgy veszélyes dolog ez a laskagomba szedés, egy egykilós csokor a fejemre esett a múltkor. :)
Most én is érlelek savanyú káposztát; most esett le, hogy volt száras csomborom hozzá, de nem raktam bele. Került bele viszont borókabogyó, meg pár nagyon illatos birs, amit a környéken találtam a nagy vihar után. Tavaly kipróbáltam redukált szürkebaráttal is, igen jó.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 08:19:48

@Gyalogrépa:

Egyszer hajdanában új lakóhelyre költöztünk, és arra előző években vágták ki az útszélén a nyárfákat. Bóklászás ( imerkedés ) közben találunk is egy kis laskát egy tönkön, amit megmutattunk egy barátunknak. Néhány hét múlva loholva jött, menjünk már vele és nézzünk meg mit talált. Több, mint 10 kilo laska volt egy tönkön. Azóta sem láttam annyi vad laskát egy rakáson.
Még mielőtt valaki elkezdené, nem volt környezetszennyezett, mert akkoriban azon a vidéken nagyon kevés jármű közlekedett.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 08:21:39

@pizzaszeletvágó:

És még mennyi mindent nem hallottunk, meg nem láttunk.(:

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 08:30:00

@Dikusz: Panelfélében lakok, lehet csinálni jó savanyú káposztát. Egy négyliteres befőttesüvegben csinálom. Ugyanúgy rétegzem a fűszereket, a sót és a lapos káposztát, mint ahogy a hordósnál szokás. Van egy viszonylag rugalmas műanyag fedőm, ami kissé összehajtva befér az üveg száján és nagyjából elfedi a káposztát. Erre kerül egy vízzel teli magas paradicsomleves üveg nehezéknek. A tetejét kúp formában körbetekerem papírtörlővel és legumizom az üveg szájára. Most is van ilyen, pont úgy néz ki, mint egy bizonyos fehér csuhás klántag a Déli Államokból. Erre én néha rárakom a nehéz kőmozsaramat fejjel lefelé, hogy még nehezebb legyen. A lakás leghűvösebb pontját érdemes hőmérővel kikeresni, ahova az üveg kerül. Ja, a káposztához megéri egy tisztességes kézi gyalut keríteni, amivel elég vékonyan fel tudod szeletelni. Ugyanígy lehet vékonyra szelt fekete retket is erjeszteni sóval és gyömbérrel. Irtó büdös, de nagyon finom.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 08:38:22

@látjátok feleim szümtükkel: Azt kemény dió feldolgozni. Laskából nagyon könnyű rengeteget szedni. A gond vele az, hogy a hűtőben sem áll el igazán, hiszen csak a természetes körülményeit reprodukálja a hűtőszekrény. Szárítani meg nem érdemes, marad a főzés.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 09:50:32

@Gyalogrépa:

Látom jól ismered a gombákat. Téli fülőke ismert?

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 09:57:45

Ezt nem lehet el nem modnai. Rendkívüli jó hónaposretek salit kavartam reggelire.

Kell hozzá négy-öt szép piros retek levéllel együtt. A gumókat ketté, majd hosszan vékony szeletekre vágtam, és serpenyőben megsózva, némi dióolajjal meglocsolva elkezdtem párolni ( fedő alatt tettem, mert sajnos teknikai okokból csak megpuhult-főtt zöccséget ehetek ), majd amikor jónak ítéltetett rádobtam a zöldjét és amikor az is megpuhult, megcsepegtettem néni worchester szósszal. Aki bírja, az ne párolja puhára, mert kissé roppanósan jobb, zöldje meg gyakorlatilag nyersen is ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 10:21:47

@látjátok feleim szümtükkel: Képes voltál azt az üde retket megfőzni ... :(((( Jó, jó - nem a te hibád! :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 10:42:54

@Gyalogrépa:

Én már az első terméseket leszedtem a fügebokrom tövéről, meg az őszibarack tönkjéről. Ennyire sok még sosem termett, mint október közepétől a végéig. Most csak kevés van, de szerintem majd a január-februári időszakban lesz újabb adag.

Ha van a közeledben kivágott vagy letört törzsű fa tönkje, arra érdemes a mosóvizet kiönteni, és néhény év mulva meg fog jelenni. Magától is terjed, de én a tönk locsolgatással kezdtem, és már sok éve van a telkünkön. A virágos kertben a kivágott és kiszáradt fák tönkjét ( nem szedjük ki ). A fűzfát nagyon szereti, valamikor nagyon régen kosárfűz ültetvényen rengeteget szedtünk.
A laska is terjeszthető ugyan ezzel a módszerrel, nálunk a nyári orgona korhadt szárán nő minden évben egy-két evésre elegendő mennyiség.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 10:53:28

@látjátok feleim szümtükkel: Jó ötlet. Laskát próbáltam már nyárfatuskóval, de sikertelenül.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 12:57:52

@Gyalogrépa:

Tuskón nekünk sem jött be, de szalmás zsákon nagyon jól nő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.05. 19:09:00

@pizzaszeletvágó: Én is most debütálok. Hajdan kaptam Zalából, az nagyon ízlett.
@látjátok feleim szümtükkel: 1192 g lett a legnagyobb kerekrépa, augusztus elején vetettem.
@Dikusz: @Gyalogrépa: A répa is panelban savanyodik, itt a konyhahőmérséklet 19 fok celsius (nem fűtök).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:31:40

@Waka: Szentatyám! Akkora répával mit kezdesz??? Ja, elfelejtettem, hogy te szereted is :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 20:38:07

@Andrass9:

Hívja a szomszédot, a kutyát meg a macskát, hogy segítsenek kihúzni a földből.:D

2017.11.06. 10:05:06

@Waka: ekkora répánál már el kell gondolkodni azon, hogy ki eszi meg a másikat... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.07. 20:15:06

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Hosszas kísérletezés után sikerült egy egészen jó ételt készítenem belőle (poszt hamarosan), úgyhogy én eszem egyelőre.

2017.11.07. 20:33:22

@Waka: kíváncsian várom, én azt se tudnám, hogyan nyúljak ehhez az alapanyaghoz, de rajta van a fakanál-listámon

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.09. 20:41:23

A répa nem nagyon akar erjedni, egy szelet kenyérrel noszogatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.09. 20:47:07

@Waka: Nem elég édes? Esetleg vidd be a szobába melegebbre.
süti beállítások módosítása