Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Grillen sült Camembert, Mozzarella, meg sok zöldség

2017.10.27. 07:00 Andrass9

Régi barátokat vártunk estebédre, de feleségem valamit összekevert, így azután nem mertem húst készíteni. Azt viszont tudtam, hogy az asszonyka cukros - most mi a szöszt készítsek?

26.jpg

Biztos ami biztos, begyűjtöttem kétféle grillsajtot is, azután reggel kimentem a kispiacra bevásárolni. Kenyér nem játszik, maradtak hát a zöldségek köretnek.

A zöldségköretek se voltak sokan, mert készült egy majdnem cukormentes franciasaláta kiegészítőnek (pedig jöhetett volna még cukkíni, padlizsán, stb.).

  • 2x2 Tihany grill Camembert
  • 2x2 Mozzarella Grill sajt
  • 3 nagy barna csiperke kalap (feleségem nem eszik gombát)
  • 2 szép póréhagyma
  • 7 gyönyörű kápia paprika
  • 2 nagy kukoricacső (egy felet talán ehetnek)
  • olivaolaj
  • balzsamecet
  • szójaszósz

16.jpg

10.jpg

A gombákba cseppentettem pár csepp szójaszószt. Arról tudom, hogy grillezés közben sok levet ereszt - jól kiegészítik egymást. Az izgalmas gondolat a grillezett póréhagyma volt! Én imádom a sült hagymát, a pórét meg könnyű fűszerezni a formája miatt. A sötét részeket levágtam egy későbbi hagymaleveshez, a világosat pedig hosszában megfeleztem. A gyökérrészt is rajtahagytam, kell az, hogy egyben tartsa a leveleket. Alaposan kimostam, nehogy már homokszemcséket ropogtassunk. Megszórtam fűszeres sóval, csepegtettem kevés olivát rá. Egy kis finom balzsamecettel, és végül szójacseppekkel pettyeztem a pórét. A kukoricákat beáztattam vízbe - úgy jobb ízű lesz a grillen.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A kukoricákat lecsepegtettem, majd mindkettőt gondosan betekertem alufóliába. Grillre tettem a kápiát, a gombákat és a kukoricsacsöveket.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

A közvetlen parázs fölé fektettem a póré darabokat, vágási felülettel lefelé. Kb 10 perc elteltével a pórékat leszedtem a parázsról, levágtam a gyökérrészt és még el is feleztem hosszában. Két felet egymásnak fordítva alufóliába csomagoltam. Visszatettem a grillre, de most már nem a közvetlen parázsra. Az a középső fólia két póréhagyma darabot rejtett.

20.jpg 21.jpg

Persze azért nem voltunk abszolute hús nélkül: a kispiacon a fóti hentestől vettem 2 pár vékony grillkolbászt is: hátha mégis kell :) Rendes füstöt generáltak!

22.jpg

Ami már elkészült, azt kiraktam tányérokra, és jöhettek a sajtok. Elsőnek a Camembert, amit a penészhéj szépen egyben tart.

23.jpg

Azután feltettem a mozzarellát. Még külön ellenőriztem a csomagoláson, hogy lehet-e grillezni. Ott azt írták, hogy Grill:2 perc. Szóval lehet.

24.jpg

Nem lehet :((( Folyt, füstölt, lángolt. Mégis csak serpenyőben kellett volna, de ott meg be kéne lisztezni ...

Viszont ízre tényleg nagyon finom! Időben le tudtam kapkodni a rácsról, ami még nem folyékony, és parádés tányérokat rittyentettem belőlük.

25.jpg

A mozzarella csodás, nem is hasonlítható a Camemberthez. A kápia mézédes, a póréhagyma meg százszor ízesebb volt, mint a síma vöröshagyma. A franciasaláta sem bukott meg, de a cukros vendégünk nem merte kockáztatni, bár egy negyed cső kukoricát azért megevett.

Szóval lehet azért szénhidrátszegényen is grillételeket enni!

32 komment

Címkék: gomba balzsamecet póréhagyma szójaszósz kukorica mozzarella olivaolaj kápia Camembert

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2312822196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.27. 08:55:41

Ez a tányér most is jöhetne, pedig már reggeliztem.

Topy 2017.10.27. 09:56:00

gonosz dolog ilyenkor egy ilyet... :D

Topy 2017.10.27. 15:03:03

konyhai jótanács: imgur.com/a/2jDxA
:D

(eredetileg FB-n volt, de azt nem mindenki használja, így átraktam hozzáférhetőbb helyre)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.27. 16:13:32

@Topy:

Hagymapucolás után még jobban esik.;D
Mármint az eső.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.27. 16:54:51

Ettől csak az én rigóm csucsubb, igaz ő fekete, de kopasznyakú.:D

index.hu/mindekozben/poszt/2017/10/27/ujabb_albino_fekete_rigot_lattak/

Szerintem a természet átalakulásában valamit látunk, de nem tudjuk még, hogy látjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.27. 17:25:00

@Topy: A tanács nem megfelelő! A hozzávalók mennyiségét nem jól specifikálta az alkotó: pohár az kicsi, korsó esetleg elegendő, de a liter volna a normál dózis!!!! Szerintem!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.27. 22:05:34

@Kumari:

Ez inkább macskamadár.
A macskák leverték a fáról a fészket, két fiókából uzsit kreáltak, ez meg nézte, én megsajnáltam, kalitba be, oszt megnőtt, de a feje kopasz maradt. Mióta lisztkukacot kap, fején sapka nőtt, de a nyaka még kopasz. Egyábként elbűvölő és okos is, utánozza a mellette másik kalitban élő papagájt.

Kumari 2017.10.28. 11:20:03

@látjátok feleim szümtükkel: Na, még egy állatmentő:) Örvendetes. Mi kisfecskét mentettünk nyáron, szomjazott, itattuk óvatosan, meg hűvösre tettük, pár óra alatt erőre kapott. Annyira ritka itt a fecske, nem is tudom, honnan esett az udvarra.A szembeszomszédban volt fészek, de azt a házat eladták, felújították, a fészket leverték..azóta a környéken nincs fecske. Rigó van dögivel, és igen, a macskák a kirepüléskor elkapnak párat. Ha látjuk, nem engedjük, annál is inkább, mert nem eszik meg, csak levadásszák őket.Pocsék macskák ezek, nem az éhség miatt vadászbak, csak az az állati ösztön, az....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.28. 13:52:51

@Kumari: Nálunk meg is eszi a macska, bár kap enni rendesen.

she_wolf 2017.10.28. 14:51:34

@Andrass9:
Nálunk meg csak leugatják róluk a tollat:(
Elsősorban a kis izgága mocsokfészek. Itt az alulméretes négylábú kíváncsiskodók nincsenek biztonságban tőlük:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.28. 15:42:20

@Kumari:

Na, én azt nem mondom meg neked, hogy hányszor tíz évvel ezelőtt, de sajnos régen volt, amikor apám méheket tartott. Szerencsére.
Felénk április 4-én mindig megjelent a fecske, még az elszobába is bejöttek amikor megérkeztek. Egyébként a tyúkolban laktak, amibe régen tehén is lakott, ezért egy magas helyigség volt. A gerendán meg amióta az eszem tudom, mindig volt fészek. Egy fióka költési időszakban annyira hideg volt a tavasz, hogy még április végén hó esett, és több napig nagyon hideg volt, nem jártak a rovarok. A két fecske meg csücsült fészekben, nem volt nekik mit enni. Ekkor észrevettük, hogy apám méhészetében sok az elhullottt méh ( annira hideg volt, hoyg elfáztak ), és az ajtón lévő kijárati lyukat betakarva befogtuk a két éhes madarat, majd megetettük őket hullott méhekkel. Egyik elpusztult, a másik viszont hozott párt, és sok tízévig volt fecskénk. Amikor meg már felnőtt voltam, egy fióka nevelési időszakban ( kirepülés előtt ) volt több napig eső, és már az öreg madarak is a fiókák közt ültek, mert le voltak gyengülve. Ekkor a kert alatt ( falu szélén laktunk ) a gyepen szedtünk tücsköket, és az összes madarat megettük. Másnap kisütött a nap, és mindenki kirepült. A következő évben másik épületrészbe is befészketek, és volt év, amikor 5-6 fészekben keltettek. Aztán apám megöregedett, nem tartott tyúkokat, sem disznót, jött a tsz a vegyszerezéssel, és eltüntek a faluból a fecskék.:(

Kumari 2017.10.28. 15:52:11

Anyuéknál otthon ugyancsak a tyúkoknál, meg a használaton kívüli disznóólban laktak a fecskék, de egyre kevesebb jött vissza, nem is tudom, idén volt-e.Ez annyira szomorú:( Nm mellesleg a gólyák is figynak

she_wolf 2017.10.28. 16:48:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Azt sem tudom, mikor láttam utoljára fecskét:( Barátnőmék teraszáról figyeltük őket sok évvel ezelőtt, és azt is, ahogy átveszik a levegőben a helyüket a cserebogarak, denevérek, verebek, rigók.
Ma a környéken már csak ezek vannak:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.28. 19:08:20

Köszönök szépen!
A grillezhető mozzarella azért érdekes kifejezés, akárcsak a hőre keményedő teavaj vagy a sütésálló libaháj. A menü persze jöhet, ahogy van, legfeljebb pár olívával meglocsolt, fokhagymával bedörzsölt pirítós kéne mellé. Hanem az a saláta ott mellette, az mi?
@Topy: A tanács jó, a dózis szerény.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a laktanyában rengeteg fecske fészkel, szinte felhőkben röpködnek nyáron. Meglepő módon a lakótelepen is sok van, az ördög tudja hol fészkelnek és mit esznek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.28. 19:21:24

@Waka: Hát az az ominózus franciasaláta egy kis madárbeggyel dekorálva :)

turósmácsik 2017.10.29. 07:18:06

Pak choi használók!!!

Hogy viselkedik a pak choi párolásnál? Mennyi idő kell neki, úgy, hogy ress maradjon, vagy hagyjam meg salátának csíkozva?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.29. 08:38:59

@turósmácsik: Salátának nyersen, párolni max 2 perc, wokban max 1 perc (stir fry). Legalábbis ez a tapasztalatom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.29. 11:59:35

@Andrass9: A nyakamat mertem volna rátenni, de azért rákérdeztem. :)

turósmácsik 2017.10.29. 15:14:11

@Andrass9: aham, köszi, ma nem csináltam meg, holnapra ez jó lesz, köszke!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.29. 15:18:00

@turósmácsik: Nagyon szeretem, de még nem posztoltam egyszer se ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.29. 18:31:18

Sült csicsókát ettek már? Nagyon jó.
Édesburgonyát, krumplit, csicsókát héjasan hasábra vágtam és tepsibe tettem, ahol meglocsoltam olivával, megfűszerzetem, sóztam, mjd fólia alatt sütőben pároltam. Kb. 30 perc után levettem a fóliát, megforgattam a zödségeket és addig sütöttem, amíg pirulni nem kezdett. Nagyon jó lett az édes és a rendes burgonya is, de a csicsóka mindent vitt, pedig nem is szerettem. Eddig. Aki nem szereti az édesburgonyát, tehet helyette paszternákot, az nem annyira édes, és sütve az is nagyon jó, és gyorsan puhul.

A pak choi nagyon jó zöldség, én vegyes zöldségkeverékben laskára vágva pároltam, lepirítás után kenyérrel ettem.

2017.10.29. 21:12:57

@látjátok feleim szümtükkel: a csicsóka kipróbálásra érdemes, nem úgy, mint Csicsóné :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.30. 09:16:54

@Andrass9:

Mivan, tán már a Csicsókáné is megajtott?;D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.30. 09:19:05

@látjátok feleim szümtükkel: A csicsóka felfúj, elgázosít:D kizárólag itthoni tartózkodás idején használom, pedig szeretjük.

she_wolf 2017.10.30. 11:17:04

@Kumari aki Nilüfer:
Füttés kiegészítés:) Robbanómotor, alapjárat tuning, világrekord megdöntése rövid távon rulez!:D

Coming out: sosem ettem még csicsókát:O

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.30. 11:27:25

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem eddig ne rossz a tapasztalatom a sült csicsókával, igaz a vegyes zöldségben csak négy csuda kerek gumót tettem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.30. 11:29:08

@she_wolf:

Most ebédelek pont a sült zödségből, sárga paprikával pirított sertésvelő a körete.