Régi barátokat vártunk estebédre, de feleségem valamit összekevert, így azután nem mertem húst készíteni. Azt viszont tudtam, hogy az asszonyka cukros - most mi a szöszt készítsek?
Biztos ami biztos, begyűjtöttem kétféle grillsajtot is, azután reggel kimentem a kispiacra bevásárolni. Kenyér nem játszik, maradtak hát a zöldségek köretnek.
A zöldségköretek se voltak sokan, mert készült egy majdnem cukormentes franciasaláta kiegészítőnek (pedig jöhetett volna még cukkíni, padlizsán, stb.).
- 2x2 Tihany grill Camembert
- 2x2 Mozzarella Grill sajt
- 3 nagy barna csiperke kalap (feleségem nem eszik gombát)
- 2 szép póréhagyma
- 7 gyönyörű kápia paprika
- 2 nagy kukoricacső (egy felet talán ehetnek)
- olivaolaj
- balzsamecet
- szójaszósz
A gombákba cseppentettem pár csepp szójaszószt. Arról tudom, hogy grillezés közben sok levet ereszt - jól kiegészítik egymást. Az izgalmas gondolat a grillezett póréhagyma volt! Én imádom a sült hagymát, a pórét meg könnyű fűszerezni a formája miatt. A sötét részeket levágtam egy későbbi hagymaleveshez, a világosat pedig hosszában megfeleztem. A gyökérrészt is rajtahagytam, kell az, hogy egyben tartsa a leveleket. Alaposan kimostam, nehogy már homokszemcséket ropogtassunk. Megszórtam fűszeres sóval, csepegtettem kevés olivát rá. Egy kis finom balzsamecettel, és végül szójacseppekkel pettyeztem a pórét. A kukoricákat beáztattam vízbe - úgy jobb ízű lesz a grillen.
A kukoricákat lecsepegtettem, majd mindkettőt gondosan betekertem alufóliába. Grillre tettem a kápiát, a gombákat és a kukoricsacsöveket.
A közvetlen parázs fölé fektettem a póré darabokat, vágási felülettel lefelé. Kb 10 perc elteltével a pórékat leszedtem a parázsról, levágtam a gyökérrészt és még el is feleztem hosszában. Két felet egymásnak fordítva alufóliába csomagoltam. Visszatettem a grillre, de most már nem a közvetlen parázsra. Az a középső fólia két póréhagyma darabot rejtett.
Persze azért nem voltunk abszolute hús nélkül: a kispiacon a fóti hentestől vettem 2 pár vékony grillkolbászt is: hátha mégis kell :) Rendes füstöt generáltak!
Ami már elkészült, azt kiraktam tányérokra, és jöhettek a sajtok. Elsőnek a Camembert, amit a penészhéj szépen egyben tart.
Azután feltettem a mozzarellát. Még külön ellenőriztem a csomagoláson, hogy lehet-e grillezni. Ott azt írták, hogy Grill:2 perc. Szóval lehet.
Nem lehet :((( Folyt, füstölt, lángolt. Mégis csak serpenyőben kellett volna, de ott meg be kéne lisztezni ...
Viszont ízre tényleg nagyon finom! Időben le tudtam kapkodni a rácsról, ami még nem folyékony, és parádés tányérokat rittyentettem belőlük.
A mozzarella csodás, nem is hasonlítható a Camemberthez. A kápia mézédes, a póréhagyma meg százszor ízesebb volt, mint a síma vöröshagyma. A franciasaláta sem bukott meg, de a cukros vendégünk nem merte kockáztatni, bár egy negyed cső kukoricát azért megevett.
Szóval lehet azért szénhidrátszegényen is grillételeket enni!