Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Én venni szoktam, nincs aszalóm, de elég ritkán használom, mert leveszöldség van egész ... (2024.10.14. 17:39) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Ha fasírt nem is, de egy paprikás puliszkával készült :) blogkocsma.b... (2024.07.16. 12:06) Spenótos-besameles palacsinta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (41) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (109) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (400) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (71) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombatúra

2017.10.18. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

 

Október elsõ napjaiban végre kijutottam az erdõbe gombászni. Sajnos a szabadidõm ritkán kerül átfedésbe az ehetõ gombák dömpingszerû megjelenésével. Most is így esett, az általam ismert területen a vargánya, pár napos szezon után, már eltûnt, lekéstem. Egyedül õzlábra számíthattam biztosan, ami az ehetõ gombákat illeti, de igazából más volt a cél. Évtizedek alatt sokszor elõfordult velem, hogy gyönyörû, változatos színû és megjelenésû gombákkal volt tele az erdõ. Képeken megörökíteni való szépségükkel díszítették az amúgy is gyönyörû erdõt. Legtöbbször nem volt velem semmilyen fényképezõ alkalmatosság, most viszont azzal indultam útnak. Még jó is, hogy nem járták az erdõt már akkor, a megélhetési (lakossági) gombázók. Csak néztek volna arra a hülyére, aki nem az ehetõket gyûjti, hanem hason fekve igyekszik a jó szöget és beállítást megtalálni, egy nem ehetõ gomba fényképéhez.

Arra gondoltam, megosztom a blogkocsma olvasóival, mit is láttam. Kattintsatok rá a képekre, érdemes kinagyítani.

A Mátrában, egy kis falu szélén van egy picinyke ingatlanom, onnan indultam. A kertben, ahogy ilyenkor szokott, a bokor alatt már ott vártak a légyölõ galócák.

11.jpg

Átkeltem a patakon és nekiindultam a hegyoldalnak. Ezt az egyetlen rókagombát találtam összesen. Aprókagomba lenne inkább a neve. Etikus gombázó ezt otthagyja.

12.jpg

Sárga korallgomba. A neve nem szorul magyarázatra. Feltételesen ehetõ. Hagyjuk inkább a helyén, bár ilyenkor tömegesen van jelen a területen.

13.jpg

14.jpg

Nagy õzlábgomba. Most még kicsi, alig pár centis. Hagyjuk békén, nem éri meg felszedni ezt sem.

15.jpg

16.jpg

Vicces, de engem ezek a picinyke, de sudár õzlábgombák mindig egy épületre emlékeztetnek. Ez Sopronban a Kurucz dombon álló szélmalom maradványa. Nem érdekes? :)

17.jpg

Egy szépen fejlett párducgalóca. Sámángomba.

18.jpg

Légyölõ galóca, még kicsiben. Ez is sámángomba.

19.jpg

Világító tölcsérgomba. Legtöbbször korhadó tuskókon nõ, de talajon is megtaláljuk, ahol közel fut a gyökér a felszín alatt.

20.jpg

Nahát! Egy kidõlt fatörzs alól mi bukkan fel. Ez a ritka szépség a petrezselyemgomba. Fiatalon akár ehetõ is lenne, késõbb kemény, taplószerû, de ki enne meg egy ilyet? Az illata is nagyon finom, zöldséges illat, de engem inkább káposztára emlékeztet, mint petrezselyemre. Nem is tudom, mi indokolta a névadást.

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Világító tölcsérgomba, ez jellegzetesebb kép. Nini! Van még másik gomba is azon a képen?

24.jpg

Hát persze, hogy van, alig három-négy milliméteres kis gombák. Csíkos pohárgomba. Négyféle állapotát látjuk egyszerre. Zárt termõtest, majd vékony fehér hártyával lezárt termõtest, a hártya elszakadása után fehér spóratokok a pohárkában, mint a gyöngyök, végül fekete spóratokok.

25.jpg

Bimbós pöfeteg. Ennyi volt összesen, lépjünk is túl.

26.jpg

Világító tölcsérgomba. Mondom én, hogy a már nem élõ tuskókat szereti. A következõ képen látszik, hogy éppen ontja magából a fehér spóraport a lemezeibõl.

27.jpg

28.jpg

Aprócska hánytató galambgomba, az ösvény közepén, valaki vagy valami már rálépett. Pedig jobb messze kerülni.

29.jpg

Csak kellene valami ehetõ. Na végre egy rendesebben fejlett nagy õzláb. Világosan látszik a vastag dupla gyûrû, a pikkelyes tönk, és hogy nem pirul.

30.jpg

Sárga kénvirággomba. Szépek a színei, sárgás kalap, szürke, szürkéskék lemezekkel. Persze, hogy mérgezõ.

31.jpg

Ígérem, az utolsó világító tölcsérgomba kép. Pedig milyen gusztusos így fiatalon, kicsit a termesztett ördögszekérgombára emlékeztet az alakja. Kár, hogy egy ilyen szép gomba mérgezõ. Végül is a 2017-es év gombája õ. Igazából nem tudom ez mivel jár, de a Magyar Mikológiai Társaság 2006 óta rendszeresen választ, szavazás alapján, erre a címre egy-egy gombafajt.

32.jpg

Citromgalóca. Vitatott, de inkább nem ehetõ. Ritka. Ez a fotó nem adja tökéletesen vissza a színeit. Egy régebben készült képet beszúrok alá.

33.jpg

34.jpg

Végre kezdenek feltünedezni az õzlábak is.

35.jpg

Azután az öreg gombász zavarba jött. Mi ez itt? Rizike? Tölgyesben? Rizike csak fenyõ alatt van, ez definíció. Ennek a kalapja olyan mintha rizike lenne, a tönkje meg nem. Tejel, látszik a képen, a tej illata mint a cukros tejé, az egész gomba illata kívánatos. Ám a tej nem vált gyorsan színt, csak órák múlva lesz sárgászöld. Ha rizike lenne vörösödne vagy zöldülne. Elhoztam párat meghatározni. Végül „Gombamánia” segített ki, õt kérdeztem meg, az õ tudásában bízom meg feltétel nélkül. Köszönöm a segítséget ezúton is. (gombamania.blogspot.com) Sárgulótejû tejelõgombát találtam. Nem mérgezõ, de ehetetlenül csípõs ízû, dacára az édes illatoknak!

36.jpg

37.jpg

38.jpg

Hiába. Csak õ az erdõk királynõje. Gyûlik. Csak így tovább.

39.jpg

Aztán egy pár lépés, …. és kiléptem a valóságból. Egyenesen meseországba. Erdõben megtörténik az ilyen. A háttérben, a fák között Andersen és a Grimm testvérek mesealakjai teszik a dolgukat. Ti is látjátok?

40.jpg

Szûk 60 négyzetméteren 180-200 közé becsültem a légyölõ galócák számát. Egyszerre nem fértek a képbe.

41.jpg

42.jpg

43.jpg

Nehezen hagytam ott a meseerdõt. Egy kis laskagomba mutatja már magát. Õ még késõbb jön. Ezzel se lakunk jól, ottmaradt.

44.jpg

Ebben pedig majdnem felbotlottam. Be tud olvadni a környezetbe.

45.jpg

Korallgomba. Rózsás korallgomba, ez feltétellel sem ehetõ, de szép.

46.jpg

Sárga gyûrûs fenyõtinórú. Igaz, hogy tölgy levelek közt van ez is, de bemondásra higgyétek el, a hátam mögött egy vörösfenyõ csoport állt. Velük él ez a gomba. Ehetõ, aki szereti, de pici hõkezeléstõl is azonnal lekvár állagúvá válik, igazából nem sokra jó.

47.jpg

Nem. Sajnos ez sem a jóízû kékhátú galambgomba, hanem a feketésvörös galambgomba. Mérgezõ.

48.jpg

Kénvirággomba ez is, de másik faj, ez a vöröses kénvirággomba, kalapszíne vörösebb, mint a sárgáé, lemezeinek szürkesége halványabb. Melyik szebb? Ez sem ehetõ.

49.jpg

A következõ képen lévõ fehér gombácskát minden évben ugyanabban a mohapárnában találom. Csodálatos kis életszigetek ezek a mohapárnák! A gombáról fogalmam sincs mi lehet, összesen ennyit látok mindig az egész erdõben. Ám a kérdés az, mint az elõbb: van-e még másik gomba is a képen?

50.jpg

Hát persze. Éppen elõbújó lila pénzecskegomba. Kettõ is. Ez sincs fél centi. Ehetõ talán, de ennek ugye nincs jelentõsége.

51.jpg

Nagyjából ez idõ tájt Dikusz is túrára és gomba fényképezésre indult, csak õ a Zemplénben. Meg is írta már itt érzékletesen a kalandjait. Készített is néhány szép képet. Érdekes, hogy ott még volt vargánya is, gyilkos galóca is, sötét trombitagomba is. Arrafelé máshogy ketyegett a gombaóra. A Mátrában, ahol én jártam, ezek most nem voltak fellelhetõk.

Egy szép vöröses kénvirággomba csokor Dikusztól.

52.jpg

Sötét trombitagomba. Szintén Dikusz gyûjtése. Szárítva és porrá õrölve értékes, másra nem igazán jó. Elõnye, hogy júliustól tömegesen van, ahol van. Értsd: leülsz egy helyre és körbeszeded magad belõle, pár méterre odébb ülsz, és így tovább az egész hegyoldalban. Türelmes emberek zsákkal tudnak szedni.

53.jpg

A Zemplénben Dikusz sok gyilkosgalócát is fotózott. Sajnos a képek nem sikerültek túl jól, ezért a régi képeim közül teszek ide egyet. Nem lehet gombákról szóló írást gyilkos galóca figyelmeztetés nélkül publikálni. Ezt a szép és kívánatos gombát ne egyétek, ne is érintsétek!

54.jpg

Végül egy kép. Mert nem a zsákmányszerzés az elsõdleges szempont, amiért erdõben sétálgat az ember. Most is inkább a fényképezõmet sikerült jóllakatni, a kosaramat nem teljesen.

55.jpg

Egy jó adag rántott õzlábgomba azért csak összejött. Egy helybeli ismerõsömtõl pedig, ha már arra jártam, két kiló fagyasztott vargányát kaptam ajándékba, a szeptemberi szedésbõl. Tehát végül mégsem késtem le. Annyira.

98 komment

Címkék: gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8812982472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.18. 07:29:45

Ez a poszt csak akkor lenne jobb, ha az ehető gomba lett volna több. Nagyon szépek a képek.:D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.18. 08:22:54

Micsoda gyönyörűségek..kár, hogy életveszélyesek. Én soha nem tudnám biztonsággal megkülönböztetni őket, ezért is nem gombászok, pedig felettébb hasznos elfoglaltság, sőt, egészséges, túra erdőn-mezőn, jó levegő, mozgás , a végén meg kulináris élvezet. Csodálom a gombaismerő népeket:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 08:44:08

Nagyon szép válogatás! Bár ismerném a gombákat. Az azonosításukhoz a szineket is látni kell, nekem az meg csak részlegesen sikerül.

Isley 2017.10.18. 17:49:33

Köszönöm, pizzaszeletvágó!

Nem ismerem a gombákat,ha ritkán kirándulunk, csak vakon megyek el mellettük. Sajnos "nem áll rá a szemem", hogy észre vegyem őket. Most megmutattad, hogy miről maradok le. Kicsit irigyellek...

she_wolf 2017.10.18. 18:04:12

Szépséges veszedelmek:) Nagyon értenek hozzá, hogyan csábítsanak el, aztán...
Igazán szép képek, és hasznos infók, köszönet érte!
@Kumari aki Nilüfer:
Tökéletesen így vagyok ezzel én is:) Nálam a gombászás kimerül abban, hogy elmegyek a bótba, és .....:D
Szomorú, hogy az emberek tetemes része (erősítve velem, természetesen) lassan csudabogarakként néz azokra, akik gombát, gyógynövényt gyűjtenek, pedig a természet bőkezűen osztaná az áldásait.
Ez a fogyasztói társadalom eredménye:(

2017.10.18. 18:05:49

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm. Tényleg elég jó képek lettek, ezért gondoltam a megosztására. Őzlábból azért összejött egy jó adag (nincs mindegyik lefényképezve). Tegnapelőtt is kint voltam, a meleg idő miatt reménykedtem, és végül csak találtam néhány szép vargányát, egyéb ehetőkkel együtt: tölgyfával kapcsolt vörös érdestinórú, kékhátú galambgomba.... tehát tegnapelőtt több volt az ehető.
@Kumari aki Nilüfer: igen, ez így kezdődött, még gyerekkoromban. Sétálgatás az erdőben iskola szünetekben. Azután jött a né' má' mi ez itt érzés, amikor tudni akrtam, hogy mi micsoda, de legfontosabb mindig a kikapcsolódás volt.
Ha ezt megkoronázza akárcsak egy szimpla friss szedésű rántott gomba, az már tényleg megéri. Több, mint 45 éve gombászgatok, azaz sétálok az erdőben úttalan utakon. Ha van gomba, ha nincs. De gombázó kés és valami, amibe gyűjtöm, mindig van nálam. :)))
Egyszer nem volt: akkor le kellett vennem a felső ruháimat, azt kötöztem össze, abban cipeltem "haza" a vargányát. :)))
@Andrass9: Igazából nem is válogattam, hanem próbáltam az időbeliséget megmutatni, azt a sorrendet érzékeltetni az írásban is, ahogy elém kerültek ezek a csodák. Direkt nem válogattam le fajonként.

2017.10.18. 18:46:46

@Isley: nagyon köszönöm, neked is. Érdekes ez. Egyik nap ilyen gombákat lehet találni, azután egy hét múlva olyan az erdő, mintha nem is lett volna benne soha gomba. Sok év kell kitapasztalni ezt és a véletlennek is nagy szerepe van!

Egyébként, ha a képek közül valamelyik kell valamelyikőtöknek saját célra, akkor 4608x3456 pixel felbontásban el tudom küldeni. A sajátjaimat. Igaz, hogy jpg minőségben készültek csak, de monitorra jó.

she_wolf 2017.10.18. 18:51:43

@pizzaszeletvágó:
Valamelyik légyölő galócásból jó lenne egy puzzle-t csinálnom:)
Kikapcsolódásnak, elmélkedéshez, program összefésüléshez egy jó muzsikával a háttérben inspiráló lehetne...

Vaczak2 2017.10.18. 18:59:19

Jó poszt. Meg szép. Irigységem üldözni fog. Ismét valami amihez tök hülye vagyok.

trux77 2017.10.18. 19:33:03

Ez de jó kis poszt lett, szépek a képek és még hasznos is. Máskor is olvasnék ilyen szívesen itt :)

Kumari 2017.10.18. 19:49:28

@she_wolf: A természet bőkezű az áldásaival, de az átkaival is..ó, ha nem lenne mérges gomba...meg még jópár életveszélyes növány-állat....

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.18. 19:50:19

@pizzaszeletvágó:

Felétek is van téli fülőke?
Sajnos én csak a gyerekkoromban jártam igazán gombászni, de felénk nem voltak hegyek, sem dombok, csak sík mező. Ott viszont nem volt ilyen gazdag a gombák világa. De a lakodalmunkat szüleim gombából árulták össze. Úgynevezett kaparós gombából. Ez valójában adon termő barna csiperke. Régi tehénállás helyén lehetett tavasszal találni. Azért volt kaparós, mert csak felnyomta a talajt, de lassan bújt ki, ezért ki kellett kaparni a földből. Annyit találtunk egy alkalommal, hogy a kabátunk újjait bekötve tudtuk hazavinni az összeset. Akkor nagyon sokat árultak belőle a piacon, mert nagyon szép gomba volt. Ez sokkal zamatosabb, mint a fehér csiperke.

Érdekes viszont, hogy az elmúlt 8-10 évben az előkertünkben egyre több féle gomba jelent meg. Kezdetben a pöfeteg, majd tintagomba, csiperke, laska, piros tinoru, fülőke, őzláb, büdös galambgomba, és most nem túl régen a kert végén valószínűleg lila pereszke is (lila volt ). Ezen kívül apró szürke gombácskák, amiket nem tudtam kideríteni miféle volt. Ja és a gévagombát el ne felejtsem, ami a szilvafán nőtt. Sajnos csak egyszer, pedig úgy hallottam, hogy évelő. A téli fülőke biztosan az, mert az udvaron most 3 helyen van, a negyediken valami faírtó nőtt az idén, és azon korábbn vagy három évig volt. A mostani 3-ból egy helyen van már több éve, ez egy kivágott őszibarack tuskója. A fügebokor tövén régebben volt, majd évekig nem, most viszont nagyon szépen terem.

turósmácsik 2017.10.18. 19:59:17

Érdemes volt dolgoznod a poszttal, nagyon szép lett, élvezet volt olvasni, nézegetni ezeket a szépséges élőlényeket! (Sosem gondoltam rájuk állatféleként, csak növényként, de fejlődik a tudomány.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 20:03:57

@turósmácsik: Azt ne mondd, hogy éreznek is, mert akkor többet nem ehetnék :)

she_wolf 2017.10.18. 20:11:04

@Kumari:
Ha a természetet hagynánk, tenné a dolgát:)
Ami nagyon megfogott a posztban, az a természetszerető ember látásmódja, ahogy az erdőt járja, és ésszel, a fenntarthatóságot szem előtt tartva gyűjt -ha akar. Mert néha tényleg csak a látvány kell ahhoz, hogy az ember egy picit kisimuljon.

Isley 2017.10.18. 20:24:08

@she_wolf @pizzaszeletvágó: : igen, a gyönyörű fotók mellett a poszt hangulata az ami magával ragadó!

2017.10.18. 20:34:33

@Isley: de jó! Pont ezt szerettem volna megosztani veletek.

turósmácsik 2017.10.18. 20:36:59

@Andrass9: Miért? Eszel bocit, meg báránykát, csirkét és halacskát is! Pont egy rizike sikítása gátolna meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 20:48:57

@turósmácsik: Ja, de azok buták. Egy gombáról meg még az is kiderülhet, hogy gondolkodik ...
:)

2017.10.18. 20:57:13

@látjátok feleim szümtükkel: nem, sajnos téli fülőkével nem találkoztam itt. Az alföldi gombákat, alföldi gyerekként nem ismerem annyira, van ennek oka, nem téma. Egyedül talán a sziki csiperkét ismerem és gyűjtöttem, amíg lehetett, de most Nemzeti Park területén van az általam ismert élőhely, a Hortobágyon, onnan meg semmit. A nem túl gyakran bolygatott előkert mindig okoz gombameglepetést. Most nálam a gyűrűs tuskógomba indult be a kertben, de olyat még a debreceni egyetemi villamosmegálló mellett is találtam múltkor. Ha teheted, egyszer fényképezd le nekem.

2017.10.18. 20:58:54

@Andrass9: csak vigyázz! lehet, hogy légyölő galócaként reinkarnálódsz majd! mondjuk még mindig jobb, mint vargányaként :)

she_wolf 2017.10.18. 20:59:27

@turósmácsik:
Nem tudom András hogy van vele, de a rizikének nem hordom a bőrét, és nem csinálok belőle ágyneműt (igaz, már tollból sem, de sokak igen).
A hal nálam osztályidegen, alkalmanként megtűrt cucc:)

@Andrass9:
Ezek a gombák törékenyek, néha erősebben rájuk nézni sem lehet, óvatos bánásmódot igényelnek:) Még akkor is, ha bolondok, vagy mérgesek:D

2017.10.18. 21:05:05

@Vaczak2: köszönöm. ugyan már, én meg más dologhoz vagyok tök hülye... csak 4 dolog van, amihez minden magyar egyformán ért: iskola, egészségügy, politika és foci. Többi változó intenzitású. :)

@trux77: köszönöm, rajtam nem múlik, a kocsmároson sem, nagyon jó dolog, hogy helyt ad ilyen kocsmatémáknak. Régen, vagy 30 éve, abban a kis mátrai faluban, ahová járok, bizony hogy divat volt a kocsmában eldicsekedni az aznapi gombázás eredményével. Összegyűltünk, és egyre nagyobb gombák nőttek az erdőben! :)

turósmácsik 2017.10.18. 21:06:08

@she_wolf: Azért egy fülőke-csiperke támadást megnéznék András ellen. Remek keresztnevek, melyek kellemesen csengenek, s nevetve emlegetheted ezekkel keresztelt gyermeked, de levesbe ne tedd, se perkeltbe deded!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 21:08:07

@pizzaszeletvágó: Mifelénk csak a halak nőttek óriásira :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 21:11:54

@she_wolf: Azért nem kell őket félteni! Ma főztem egy szegfügombalevest. Hiába szitáltam, keféltem, simogattam, fújdogáltam a gombákat, olyan mennyiségű homokkal láttak el, hogy vakolhatnék vele (ugyebár gombát nem szabad megmosni)...

2017.10.18. 21:14:37

@Andrass9: a Dunába bármekkora hal belefér! :)

turósmácsik 2017.10.18. 21:16:02

@Andrass9: Ezeket meg kellene, rettenetesen recegnek levesedben, s nem eheted csendesen!

she_wolf 2017.10.18. 21:31:05

@turósmácsik:
Némely szélsőséges vega hivatkozik az állatok megölése miatti szívfájdalmára olyan harmatgyenge pszichoblablával, hogy "édes kis malacka, csirke, boci, nyuszika...., hát van neked szíved?", mire a hozzájuk hasonló értelmi szinten lévő húsevők azzal riposztolnak, hogy bezzeg ha a növények tudnának menekülni, félelmet kifejezni, akkor.... akkor én meg sajnálkozva vigyorgok. Rajtuk.
Az ember mindenevő besorolása okán ezek csak habverések, kutyaszarból, nem értelmes viták. Szerintem;)

(Én inkább az élelmezésnek attól az oldalától félek, ami miatt mesterséges átalakítással érik el azt, hogy az egyre növekvő keresletet kielégítsék (ld. pálma ültetvények, hogy csak egyet mondjak):(

Én nem túl sokára kiszállok ebből az egészből, de a húgom unokáit a jelen helyzetben és a prognózis okán azért picit féltem.

she_wolf 2017.10.18. 21:33:23

@turósmácsik:
Betűtészta leves volt ebédre, és az ABC-ből csak "E" betűt találtál. Stimmel?:DDD

she_wolf 2017.10.18. 21:46:57

@turósmácsik:
Helyesen teszed, örülök neki!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 21:47:10

@pizzaszeletvágó: De legalább vargányaként örömet szerzek. Légyölő galócát kevesen szeretnének a tányérjukba ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 21:47:59

@turósmácsik: Nekem sem kell messze mennem eme cselekedhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 21:49:20

@pizzaszeletvágó: Ezek a mérges gombák legalább jóízűek? (A csuda akar egy vacak vacsorától a másvilágra menni)

2017.10.18. 21:49:23

@Andrass9: azért él tovább... :)

2017.10.18. 21:58:59

@Andrass9: a gyilkos galóca állítólag finom, rendes gombaízű kaja.
A légyölő ás párducgalócát meg lehet enni, nem vicc, hogy hallucinogén gombákként használhatók, hogy milyen ízű, ne tőlem kérdezd, menj el a sámánhoz! A légyölő veszélyesebb, mert többféle mérge van, a párduc viszont akaratlan, sámánisztikus mozgásokat generál. Vitustánc, mint múltkor te a fokhagymával.
A mérgező galambgombák csípős ízűek, nyersen akár meg is kóstolhatja az ember, ha kíváncsi. Ez nem erőspaprika vagy bors csípősség, hanem teljesen más, nem kívánja az ember. Persze sok gomba közt egy lecsúszik, főzve nem érződik a csípősség, aztán...
A világító tölcsérgomba is jó ízű. Ezért okoz gyakran bajt. Rókagombának vagy tőkegombának nézik. Feleségem személyes gyakorlatából származik az az eset, amikor 6 fős család gyomrát mosták ki, de szerencsére volt nekik már lefagyasztva is, meg tudták mutatni, hogy mit ettek, ezért nem lett nagyobb ügy. Mondom, hogy kívánatos gomba.
stb.

2017.10.18. 22:26:46

Dikusz vajon merre jár?
Köszönöm neki az általa küldött képeket és az együttműködést, ezúton is.

2017.10.18. 22:29:04

@she_wolf: eh, ha ettél finomat, a frissen szedett erdei gombák, az ehetőek persze, jaj, de nem kívánsz mást utána, mármint más gombát a nagybótból :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.18. 22:38:48

Köszönök szépen!
Príma képek, hangulatos írás. Köszönjük!
Én magam háromféle gombát szedek le minden fenntartás nélkül. A májusi pereszkét, a szegfűgombát és az óriás pöfeteget.

she_wolf 2017.10.18. 22:44:01

@pizzaszeletvágó:
Nem kétlem, egészen biztos, hogy igazad van:) Azért ha az ember maga gyűjtöget és készíti el belőle az ételét, az sokkal másabb érzés, mintha csak a bevásárló kocsiba teszi a dobozos cuccot a többi az "ez is kell, az is elfogyott" mellé.
Azt hiszem, az a teljes élvezet attól kezdve hogy felöltözöl, elindulsz, és kaja után elmosogatsz. Így komplex:)
Az más kérdés, ha nem rendelkezik kellő ismerettel, vagy éppen felelőtlen, figyelmetlen az ember fia, akkor visszafelé sülhet el a dolog, és komoly következményekkel járhat.
Részemről akkor már inkább egy kutyaharapás:D

Ezzel együtt én az erdőt nem bántom (nem csak a saját tudásbéli hiányosságaim okán), lakóit igyekszem nem háborgatni -és ez a velem lévőkre is kötelező érvényű:)
A gombák szedését meghagyom azoknak, aki értenek hozzá, és/vagy így egészítik ki szerény jövedelmüket.

she_wolf 2017.10.18. 22:46:08

@pizzaszeletvágó:
Lemaradt: Dikusz kedvenc időtöltésének hódol:)

2017.10.18. 22:53:14

@she_wolf: nincs ezzel semmi probléma, csak azt mondtam, hogy könnyen függőséget és szenvedélyt okoz ;) én is veszek bótban, ha nincs más, és az utóbbi időben egyre jobb a kínálat

@Waka: mindhárom kiváló gomba, óriás pöfeteget errefelé még nem is láttam, egy időben, térben, rokonsági fokban távoli ismerősöm kertjében volt rendszeresen.

she_wolf 2017.10.18. 23:12:56

@pizzaszeletvágó:
Gyerekkori emlékeim vannak szép számmal. Édesapámmal gyakran jártuk a környék dombjait (no és a Magas-hegyet), az északkeleti régióban van néhány:)
Ő lelkesen tanítgatott, és az ő tanítását mindig megtoldotta valami szakmaival is öreg barátja, aki nagy ismerője volt az erdei növényeknek, állatoknak.

Szenvedély nélkül nem élhető az élet. Szerintem:)
Asszem, tegnap linkeltem egy nótát "Life" címmel, a lényegi mondanivaló pedig az én olvasatomban ez:"life is better alive".
Ebben a csöpp kijelentésben minden benne van;)

BOAR 2017.10.19. 00:38:30

Hétvégén én is kint voltam a Zselicben. Pár kosár vargányát szedtem...volna egy héttel ezelőtt(ha a hétvégét nem a házamra dőlt fenyő eltávolításával és a tető javításával töltöm). Szóval sok elöregedett vargányát találtam, pár darab ehető is volt, fiatal de mégis kiszáradt példányok. Találtam néhány zöldhátú galambgombát és ipari mennyiségben volt gyűrűs tuskógomba.Ez utóbbinál önmérsékletet tanúsítottam mert a család nagy lelkesedéssel veti rá magát de aztán a nagy része egy év fagyasztás után megy a kukába.
Volt a nem ehető fajokból gyilkos galóca, párduc galóca, világító tölcsérgomba dögivel és néhány gyönyörűséges sötétlila pókhálósgomba(ez utóbbiban nem vagyok biztos de úgy vélekszem, nem ehető)

2017.10.19. 06:08:00

Szép gombák, csak kár hogy a képek igen életlenek/színtelenek. Ezek a képek valami régebbi mobiltelefonnal készültek? Vagy mi volt a gond?

2017.10.19. 06:10:16

Ok, úgy látszik, hogy a weboldal degradálja kicsit a képeket beágyazva. Rákattintva egy képre, és külön megnyitva sokkal jobb minőségben látszik!

Kumari aki Nilüfer 2017.10.19. 07:47:59

@Andrass9: sajnos a megevésre nevelt állatok sem buták, sőőőt....én olykor mélységesen szégyellem magamat, hogy a kedves bocikat, meg barikákat, meg aranyos tollasokat(okosak ám, ezt tapasztaltam!) megeszem..viszont mindenevő vagyok,nincs mit tenni:((((
Annyi van, hogy én nem ölöm meg őket, de -azt hiszem írtam már- nem tudom, mi lenne az éhenhalás küszöbén. Szerencsére eddig nem kellett kipróbálni...

A gomba meg egyenesen egy rejtély, se nem növény, se nem állat..lehet, valami idegen lény:) Mindenesetre meglehetősen finom!

2017.10.19. 09:38:45

@[HPhD]Blokkolnam: Nem, nem. Írtam is valahol fentebb, hogy a képek 4608x3456 pixel felbontásban, jpg tömörítéssel készültek. Az eredeti minőség nem az, amit látsz. Ami megjelenik, ha a képre kattintasz az is csak 1024x768, tehát már egy többszörös feldolgozás eredménye, ami elvesz a minőségből, de a legtöbb monitoron itt a webes minőségben még éppen jól mutat. A kis képek viszont még rosszabbak nyilván, azok már szövegbe szúrva érkeztek a bloggazdához is, aki kitette a szöveget. A fényképező pedig nem egy olcsó masina, de még új, és én is tanulom a tulajdonságait.
A képek annak ellenére ilyenek, hogy nincs közelképet készítő lencsém a géphez. Elárulom, hogy itt a milliméteres gombákat is a távolba látó, nagy mélységélességű lencsével készítettem, amelyik ilyen kiválóan zoom-ol több méterről.
Sokan nézik ezt a blogot lassú internet kapcsolattal, például én is. Az eredeti képek megabájtban is nagyok lennének, letöltögetni.

2017.10.19. 09:42:45

@[HPhD]Blokkolnam: ja és igen, az maradt le az előző válaszomból, hogy a képek élességét az 1024x768-ra állítottam be legélesebbre. Minden egyéb méretben történő megjelenítés a monitorokon, ezt rontja, nyilván.
Dikusz blogtárs képei nem tudom pontosan mivel készültek, de azt is megdolgoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 09:53:41

@pizzaszeletvágó: A blog.hu nem engedélyez 2MByte-nál nagyobb képeket egyáltalán.

2017.10.19. 10:09:07

@BOAR: Te jó ég, mi történt?
Ez a tuskógomba történet ugyanígy játszódik le nálunk is. Tavalyelőtt is legalább 3 kilót dobtam ki a fagyasztóból. Úgy nem kellett senkinek, nem is túl gusztusos. Frissen egy jó pörköltöt lehet belőle készíteni, vagy szokták rétesbe is tölteni, de másodjára nem kívánja meg az ember. Én is inkább ott hagyom. Pedig csak ide a kertbe kellene most is kisétálnom egy adagért, szép fiatal csokrok nőnek pár helyen. Ahol ásó/kapa nem érte a talajt. :)
A lila színű pókhálósgombákból több faj is van, nem is egyszerű elkülöníteni őket. Nem kifejezetten mérgezőek, de a csekély étkezési érték és a ritkaság miatt nem ajánlott.

2017.10.19. 10:11:45

@Andrass9: helyesen, nagyobbnak nincs is értelme normál webes felületre.

medvedr 2017.10.19. 16:46:09

Nagyon klassz poszt. Gratulálok.

2017.10.19. 18:35:10

@she_wolf:

"Lemaradt: Dikusz kedvenc időtöltésének hódol:)"

Értem. Ablakot mos. Itt is kellene...
:)))

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.10.19. 18:53:15

Pizzaszeletvágó!
Jó megtudni rólad, hogy gombászol!
A tuskógombával én is hadilábon állok. Múltkor szedtem, másnap meg is főztem sós vízben a kalapokat a 20 perc ügye miatt. Az egyik felét elraktam megmaradt ecetes páclébe. Most meg is kóstoltam... hát, leginkább páclé íze van:)Egyszer ettem belőle finomat, az pörkölt volt egyedül. Még utánajárok a Pidpenky-nek, amiről azt olvastam, hogy valami húdeszuper orosz-ukrán recept tuskógombára. Mert hogy jó vodka mellé, állítólag. Namost, egy bizonyos szint után a mosogatószivacs is jó vodka mellé. Orosz youtube videókon olyan elánnal szedik a népek, hogy annyira azért nem lehet rossz.

2017.10.19. 19:48:12

@Gyalogrépa: jól mondod :)
Igen, ez a 20 perc hőkezelés riasztó egy picit, nem sok értékes marad a gombából. Sajnos szükséges. Apám megjárta egyszer vele. Ő nem volt egy gombász alkat, de vittem neki belőle egy kis pörköltnek valót, csak elfelejtettem szólni neki, hogy nyersen ne egye. Pedig finom! Állítom, hogy nyersen a legjobb illatú, kívánatos, kellemes ízű gomba. Csakhogy az öreg megevett egy marékkal frissen. 4 napig szenvedett gyomorhuruttal és egy évig nem evett gombát utána. Bótit se.
Kíváncsi vagyok, milyen eredményt érsz el vele. ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2017.10.19. 21:39:33

Azta! Csak ámulok és bámulok és csorgó nyálam törölgetem. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 21:58:32

@AnicasubRosa: Rég láttunk! Adok egy papírszalvétát :) Pizzaszeletvágó igencsak profi a gombák terén!

BOAR 2017.10.19. 23:45:26

@pizzaszeletvágó: Meg lehet azt a húsz percet úszni, csak magasabb hőmérsékleten kell hőkezelni. A főzés az uszkve 100fok, rendben van de forró zsiradékban egy-két perc alatt átsülnek a kalapok és utána nyugodtan lehet enni.
Először némileg részegen próbáltuk ki, még egyetemista koromban. Szedtünk egy csomó fiatal gyűrűs tuskógombát, utána berúgtunk a Kishordóban aztán éhesek lettünk. Serpenyőben olajat hevítettünk, a tönkjüknél fogva belelógattuk a gombákat aztán friss kenyérrel befaltuk. Nem lett bajunk tőle, az égési sérülések is csak másnap fájtak igazán... :-)
Azóta már csináltam többször, boronatárcsán is sütögettünk, finom.

she_wolf 2017.10.20. 00:58:55

@pizzaszeletvágó:
Ablakmosás. Nagy hülyeség:(
Korábban átestem a dolgon, mondván hogy ezzel is beljebb vagyok, a következő ráér a cukros/diós hapsi látogatásakor. (Szerintem enyhén pedó az öreg, nem is értem a szülőket:o)
Mégis közbe kell iktatnom még egyet, mert kommunálisan belegyeztük.
Pedig eskü, a legtutibb ilyen-olyan taszító cuccokkal vonultam hadba, de inkább tán kalapáccsal kellett vón:(

she_wolf 2017.10.20. 01:00:29

@she_wolf:
...nemtom... nálunk a varnyú védett állat? Mert ha nem, akkor beújítok egyet légyfogónak.

she_wolf 2017.10.20. 01:33:04

@Kumari aki Nilüfer:
Én igyekszem ebben középutas hazafi lenni.
Ami a mi éghajlatunkon megél és a hazai konyha hagyományos része, az mindennapos nálunk.
Ezeknek az állatoknak más részeit is felhasználjuk, nem csak a húsát és a tojását.
Jellemzően a háziállatokra gondolok, de nem fakadok sírva akkor sem, ha Bambi vagy éppen Pumba helyi megfelelője figyel a sütőben:)
Finomak, és sokrétűen felhasználhatók a vadak is:)
Az egyetlen kivétel a ló. A ló az én számomra kutya, tehát tabu megenni. Nekem.
Ha Ausztráliában élnék, kenguruhúst ennék, és a bőre vagy a padlón, vagy a falon hőszigetelne.
(Van/volt addig, míg házasságkötésünk után azt nem mondtam az uramnak, hogy akkor innentől kezdve én ezeket nem akarom látni!)
Ha Dél-Amerikában élnék valószínűleg a csincsillát enném meg, és hordanám a bundáját.
De Magyarországon borjúpaprikást eszem, marhabőr csizmát és disznóbőr dzsekit hordok.
A kiscsibék, kiskacsák, malackák tündériek, és én sem vagyok kőszívű, inkább csak szelektív vak;)
És igen, ma is elvágnám a baromfi nyakát. Disznót, marhát, birkát pedig azért nem ölök, mert nem értek hozzá, nem véletlenül van hentes és mészáros szakma:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 07:55:46

@she_wolf: riszpekt, egyetértünk, kivéve, hogy én nem vágom el a nyakát. Ellenben ha egy tollas levágottat kapok, azt minden zokogás nélkül megkopasztom:) /nyilván nem hatástalan a vega családtagjaim néma szemrehányó tekintete, amikor húst eszem..de nem szólnak be, szerencsére/

Topy 2017.10.20. 09:28:18

@Kumari aki Nilüfer: a vegetáriánus az ügyetlen vadász ősi indián neve! :D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 09:33:25

@Topy: Az lehet, de két gyerekem és azok tartozéka vegetáriánus, egy meg nem eszik sertést.(vagy csak nagyon ritkán, és az legyen olyan, hogy megérje megkóstolni).Lehet, hogy ügyetlen vadászok ivadékai:)

Topy 2017.10.20. 10:23:42

@Kumari aki Nilüfer: ne aggódj, én is kinőttem :)
családom nőtagjai meg csak baromfit; na jó, azért a lányaim egy kis hurkát, sült kolbászt boldogan bepakolnak, azok arra a rövid időre biztos baromfivá változnak :D
ja, meg a magamnak külön megsütögetett klasszik fasírt, na az valahogy mindig eltűnik a hűtőből - vszeg jobban párolog, mint a baromfi változat :D

BOAR 2017.10.20. 10:35:07

@Kumari aki Nilüfer: A mai "vegák" nagyrésze egyszerűen csak válogatós, oszt keres a nyámnyilaságához valami (szerinte) jól hangzó ideológiát.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 10:40:07

@BOAR: Lehet. Az enyémek azonban nem olyanok, egyikőjük gyakorló buddhista, a többiek is tudatos vegák, NEM nyámnyilák, és a nagy huszonéve, a kicsi kb. 10 éve vega, a párjaik úgyszintén.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 10:42:59

@Topy: Ez nálunk kizárt. Még a fakanál is külön van a főzéshez, húsossal nem piszkálok bele. Nekik ez életforma, és én tsizeteletben tartom.Nem hinném, hogy kinövik..évtizedes dolog ez, és filozófia.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 10:43:30

@Topy: Ja, és dehogy aggódom!!! Miért aggódnék????

2017.10.20. 12:00:43

@BOAR: jó ötlet, köszönöm! Erre nem is gondoltam.

Fenchurch68 2017.10.20. 12:46:03

@BOAR: Meg aztán lehet olyan is, hogy ha húst eszik, nagyon haldoklik az allergiától, ha nem eszik, akkor meg csak kicsit. Biztos divatból nem akartam megfulladni.

@Topy: Középső leánykámnak húsvétkor a sonka, karácsonykor a töltött káposzta terem a fán.

she_wolf 2017.10.20. 18:33:55

@Kumari aki Nilüfer:
Ezzel a vegasággal is úgy vagyok, hogy amíg valaki szabad akaratából, és az egészségére káros következmények nélkül gyakorolja, addig semmi gond nincs vele.
Előfordul nálunk is (jellemzően tavasszal, nyáron), hogy mellőzzük a húst olykor egy hétig is, de e mögött semmi magyarázat nincs azon kívül, hogy nem kívánjuk. Az oka pedig az, hogy mást kíván a szervezet. Figyelni kell rá, jelez.
A rád -mint húsevőre- vetett rossz pillantásokat azonban nem értem.
A sertéstől való ódzkodást teljesen megértem, ugyanakkor a mai kor technológiája mellett teljes biztonsággal fogyaszthatók olyan ételek, amelyek akár még 100 évvel ezelőtt is komoly veszélyt jelenthettek.

A gondot (ha ez gond egyáltalán-nekem nem) abban látom, amit @BOAR: is írt: tényleg unatkozó, a lehetetlent elérni akaró, és a netről minden szart válogatás és alapos tanulmányozás nélkül felcsipkedő emberkék futnak bele a saját sallerjukba, aztán szegények jól meg nem értettek leszek, és létrehoznak egy full átlag tömeget. Azt, amelyikből egykor annyira ki akartak tűnni.
Legalábbis ilyenekkel már találkoztam, Buddha tanait követő IGAZI vegákkal még nem.
(Az már csak hab a tortán, hogy a vegaságnak is hány formája van, és nekem ebből csak az világlik ki, hogy : veszélyesen vega vagyok, de....Ez meg parasztvakítás, akármerről is nézem a dolgot:))

@Fenchurch68:
Figyelni magunkra:) Mindent hamarabb akarunk megismerni, mint magunkat. Nekem pl. a búzadarától ég a gyomrom, tök mindegy, mit készítek belőle. Tejbegríz, túrógombóc (imádom őket) állandó kísérője a gyógyszertári szódabikarbóna. Érdekes módon a leveshez készített grízgaluskától nincs ilyen bajom. Úgy tűnik, hogy a tejfehérje és a dara együttese produkál valamit, amire fokozott gyomorsav termeléssel reagálok, a húsleves összetevői viszont nem így viselkednek a grízzel együtt.
Nem vagyok sem belgyógyász, sem élelmiszer kémikus.

BOAR 2017.10.20. 20:24:13

@she_wolf: "hogy amíg valaki szabad akaratából......... gyakorolja,"
Hát ez az. Itt van az eb elhantolva. Gondolok itt a vegetáriánusok gyermekeire akik nem maguk döntenek.
De a szélsőségesen hülye vegánok a húsevő házikedvenceiket is húsmentes kajával tömik aztán büszkén posztolják a faszbúkon, milyen boldog a hurkává hízott Buksi...

Dikusz 2017.10.20. 20:49:16

@pizzaszeletvágó: jáháhááááájjj:)))
Kevés dolgot utálok jobban, mint ablakot pucolni.

Amúgy gratula, nagyon jó lett a posztod.

Dikusz 2017.10.20. 20:53:02

@she_wolf: azaz! A kalapácsos ablakpucolási technika megoldás lehet az ablakpucolásra:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 21:03:59

@she_wolf: Bori lányom igazi buddhista, gyakorlásokkal, meditálással, elvonulással...a karmapa, vagy karma kagyü tanok mentén.
Sertéshúst mi is elég ritkán eszünk, és ah sokáig nem eszünk, akkor én is érzek rajta valami disznószagot:)
nem szólnak a gyerekek, azt eszünk, amit akarunk, csak látom, hogy látják az ételben az élőt..de mi meg ezt viseljük.Nincs ebből gond.Gyerek a vegáknál nincs, így nem tudom, ezt hogyan hidalnák át. DE láttam egészséges vega kisgyereket, kiegyensúlyozott fehérjebevitellel, azonban az nyilván nem szabad választás. Szerintem az enyémek vegyesen fogják tápéálni a dedet:)Ha lesz.

she_wolf 2017.10.20. 21:14:50

@BOAR: @Kumari aki Nilüfer:
Nincs gyerekem, megmondóember pedig nem szeretek lenni (nincs is mire).
Az életben egyetlen dolog állandó: a változás:)

Én a magam egyszerű huzalozásával úgy gondolom, hogy egy gyermeknek a lehetőségeink szerint meg kell adni mindent, ami az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséhez szükséges. Mert felelősséggel tartozom érte, és mert önző módon: ha neki jó és boldog tőle, akkor az nekem is jó és boldog leszek tőle:). A példamutatás nagyon fontos része ennek, mint ahogy az is, hogy hagyjuk meg nekik (mindenkinek!) a választás lehetőségét.

A szélsőség irányába tolódás minden lehet, csak jó nem, abban valaki/valami egészen biztos, hogy sérül.

she_wolf 2017.10.20. 21:24:05

@Dikusz:
Abbiony! És az a helyzet, hogy a szublimáció is agyon foglalkoztat;)
Képzelj el szublimáló tányérokat, evőeszközöket, milyen buli lenne már?! Csak még a keletkeztetését kellene valahogy megoldani. Holografikus tányérok, amikből eszel, majd fogyasztás után szublimál a cucc, víz sem fogy annyi, környezetre ártalmas vegyszerből is jóval kevesebbet kell használni.
Tök jó lenne, csak akkor az előállításból kiesik a munkaerő, a munkabér, nincs miből adót, járulékot, hozzájárulást szedni.
Szóval mindennek van jó és rossz oldala:)

she_wolf 2017.10.20. 21:28:13

@Dikusz:
Ja, most kapcsolok: meggyüttél?
Mesélj!:)
Oszt majd írjál is nekem;)

she_wolf 2017.10.21. 03:22:51

Keresve sem találnék a Blogkocsmánál jobb helyet ennek:
www.youtube.com/watch?v=8PXP4jc1QjQ

:DDD

2017.10.21. 11:08:49

@she_wolf: viszont akkor a bürokrata réteg egyik fele elmehetne végre szőlőt kapálni, mint a Mátyás király mesében. A politikusokról, nem is beszélve.
Jöjjenek csak azok a technoktara fejlesztések, és a robotok is.
Ehhez egy hír: most a legnagyobb az állami apparátus és a kormány, az ígéretekkel mindig szöges ellentétben.
Ehhez régi hír: Kanadában és talán Finnországban kísérleteznek az alanyi, állampolgári jog alapján járó fizetéssel. A robotok dolgozhatnak attól, hogy az emberek veszik fel a fizetésüket.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.21. 13:16:21

No itt vannak a husik. Én nagyon büszke vagyok, mert ezt egy magyar fiatal látta ( a posztolóra is, mert ő meg látta/taja azt, amit a magyar fiatalok nem látnak ). Azt hiszem valahol a poszt és eközt kell kesni a hazafiasságunkat.

index.hu/nagykep/2017/10/21/mate_bence_termeszetfotos_world_press_photo_kiallitas/

2017.10.21. 14:09:57

@látjátok feleim szümtükkel: az a tátott szájú róka sokáig volt a képernyőmön háttérkép! Szájában a programindító ikonokkal. Aztán lecseréltem egy, pontosabban két jegesmedvére. Most egerek vannak.

she_wolf 2017.10.21. 17:35:02

@pizzaszeletvágó:
Nekem meg csőharang, mióta csak létezik választható háttérkép, és le is tudtam tölteni egy oldalról (mert akkor még úgy működött):D

she_wolf 2017.10.21. 17:38:07

@látjátok feleim szümtükkel:
Én is gyönyörködtem a képeiben tegnap éjjel, és láttam a vele/róla készült filmet is. Humorral tűzdelt kulisszatitkok, igazán szórakoztató módon megcsinálva.
Mélyen tisztelem a srácot.

she_wolf 2017.10.21. 17:56:04

@pizzaszeletvágó:
Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:(
Dagad az ország háza, annyi képvizelő, meg léhűtő lézeng benne. Valami kb. 270 ember (én is olvastam), akik ott alusszák ki a hétvégi tivornyáikat.
Adóbevallás-->söralátét? Meg az ángyom térgyekalácsa.
Alanyi jogon járna minden családnak, hogy az egyik gyereke ingyé' tanulhasson jogot, mert egy határozatot nem tudnak úgy megírni, hogy szaki ne kelljen hozzá.
Önkormányzatok? Ló...sz! Ugyanazzal a pi...val hadakozunk évek óta, erre valamelyik nap csönget yarduram (egyedül!), hogy jön lefoglalni. AutóKAT! 2016-os datálású papírt kaptunk előtte pár nappal. Mondta az ipsének az uram, hogyha megtalálják az autó(KA)t, vihetik!
Rendőr röhögött, mondta, hogy akkora kupi van a helyieknél, hogy a fal adja a másikat. Meg hogy nem akarja sajnáltatni magát, de higgyük el neki, hogy havonta többször futnak ilyen lukra.
Ahogy volt főnököm mondaná: faxkivan hónaljig a sok hülyével:(
És ez csak egy eset egy emberrel és a hivatallal, amelyhez tartozik. Mi lehet akkor országos szinten? Senkinek nem érdeke a vezetésben hogy rend legyen, mert akkor nem lehet ilyen-olyan címszó alatt pénzeket elsíbolni, átrendezni.

süllőcske 2017.10.24. 22:33:38

@pizzaszeletvágó: Szép! @BOAR: Kiválóan mondtad meg a húsz perc témáját!
süti beállítások módosítása