Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Konfitált libacombok (zsírban lesütött comb)

2017.10.09. 07:00 Andrass9

Elfogyott a libazsírom! Ilyen is ritkán történik, így azután érzékenyen érintett. El is szaladtam hájat venni. A választásom a testhájra esett, mert a libatepertőt majd minden alkalommal túlsütöm (magyarul elégetem).

35.jpg

Be is pakoltam egy bő kilós adagot, amikor rámmosolygott néhány hízott libacomb. Nos, ti is velem jöttök felkiáltással betettem a kocsiba hármat. A feleségem talán megeszik egyet, én meg kettővel azért megbirkózom.

A lényeg, hogy lesüssem a combokat a zsírban, akkor eláll, míg alkalom nyílik megenni. Persze a fényképezőgépem rendetlenkedik, a kék csatornája időnként kimarad. A baj, hogy a szinvakságom miatt ezt csak akkor veszem észre, amikor már felhasználnám a képeket. Mostanra már beletanultam, mit kell látnom, ha nem jó. Olyankor egy jólirányzott rúgás a lencsébe helyrehozza a dolgokat :) Viszont ez az étel is rossz színekkel kezdődött. Ezt nézzétek el nekem.

Adva van a libaháj (rossz kép, nem is tettem be) és a három comb.

12.jpg

A hájat felvagdostam nagy diónyi darabokra, és átmostam hideg vízben. A combon a bőrt bevagdostam (nem is tudom, miért hízott libacombnak árulták). Megszórtam egy kis Cajun fűszerkeverékkel, meg sóval, és beledörgöltem a húsba. A bőrnélküli oldalát is fűszereztem.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A hájat feltettem az öntöttvas lábasban egy deci vízzel az indukciós rezsóra, amit beállítottam 100C-ra. Így talán nem égetem le. Nagyserpenyőben pedig megpirítottam a három combot a saját zsírján mindkét oldalán. Ezután beletettem a rezsón lévő lábasba, amit felvettem 120C-ra. Látszik is rajta, hogy elsötétedett a zsír.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Visszavettem a hőfokot 80C-re, ami azért bőven 92C körül van, és hagytam 6 órán át lassan mocorogni. Ez se más, mint a szuvidálás, csak itt zsír a közvetítő közeg.

21.jpg

Másnap azután kipakoltam egy dobozba a combokat, rászűrtem a zsirt és beraktam a hűtőbe.

22.jpg

Ott elbiciklizett három hetet. Rendszeresen megvámoltuk a zsírt: hol főzéshez, hol csak zsírosdeszkához. Azért nem fogyott el a zsírtakaró a húsról.

Ma azután eljött az ideje, hogy megegyük a combokat. Kihalásztam a dobozból mindhármat, legfeljebb egyet csak holnap eszem meg.

23.jpg

Hajtogattam tapadásmentes alufóliából egy pontméretű tálcát, amibe kényelmesen elfér a három comb. Ezt a sütőlapon betoltam a grillezős sütőnkbe (mintha lenne nemgrillezőnk is ...), és rákapcsoltam a felső meleget. Míg ez melegedett, két nagy krumplit meghámoztam, és egy görög BBQ fűszerkeverékkel és sóval megszórtam.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Egy közepes serpenyőbe két evőkanál libazsírt tettem, és a rezsón kis teljesítményen megpároltam.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezalatt persze gyakran ki kellett kapcsolnom a grillt, mert elégett volna a libacomb. Mikor a krumpli kérget kapott, felvettem a grillt nagyra, amivel ropogósra sütöttem a libacomb bőrét.

32.jpg

Tálaltam a krumplit és a combokat.

33.jpg

Uborkasalátával ettem, míg a feleségem kovászos uborkát preferált.

34.jpg

Éppen befutott a barátunk, akinek gombadílere van, így gyorsan meginvitáltuk a harmadik combra. Nagyon tetszett neki!

35.jpg

Jóllaktunk mindhárman, én egy kicsit lassabban ettem, mint a többiek:

36.jpg

Tanulság itt is volt: kicsit több sóval kell a konfitálást végezni. Amúgy minden rendben volt, és örülök, hogy megsütöttem.

A zsírt egy befőttes üvegben a kamrába tettem, a szaftos részét egy kis zsírral viszont a hűtőbe: jó dolog az a libazsíros kenyér ...

37.jpg

159 komment

Címkék: uborka libazsír libacomb libaháj Cajun görög BBQ

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7812746630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.09. 08:47:25

Szuper!
Annyi észrevételem van, pusztán a gazdaságosság jegyében, hogy én ilyen hosszú lassú sütésre három combért nem vállakoznék, ha már bajmolódok vele, akkor egy tekintélyesebb mennyiséget konfitálok.(legutóbb vaddisznó oldalast..de azt béfaltuk, hiába volt tekintélyes mennyiség:DDD)

Fiatal korunkban, mikor még disznót vágtak a szülők, oldalast és karajszeletekt konfitáltunk, csak akkor zsírban eltett húsnak hívtuk:) Ha jól emlékszem, mi azt akkor nem sóztuk, csak mikor kiszedtük a zsírból, és átsütöttük, akkor fűszereztük, de lehet, hogy tévedek..akkor még a szülők voltak a szakácsok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 09:11:41

@Kumari aki Nilüfer: Ha nem csak három combot készítek, akkor azt is mind megeszem, mint ti a vaddisznóoldalast :)
6 óra 140W körüli átlagfogyasztással még 40 forintba se kerül ...

Karajt, stb.-t is szoktunk ugyanígy zsírban lesütni (ahogy a blog címe is mondja), de én biz emlékszem fokhagymára, sóra, köményre is.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.09. 09:23:29

@Andrass9: Nem annyira pénzkérdés ez, hanem idő..annyi idő alatt megkonfitálódik akár tíz com is, azt szépen be lehet adagonként dobozolni, de ezt is-mint mindent- mindenki maga tudja:) Mondjuk nekem csak a konyhában van gázom, és a sütőben konfitálok.

Gondolom, azért nem fűszereztük annó a húst, mert a zsírt is általánosan használtuk mindenre, de annyit mondhatok, a vaddisznó erősen fűszerezett zsír-olaj( oliva ) keverékben újra konfitáltam sertésoldalast, és azt dobozoltam, valami nagyon finom íze lett, még van néhány adag.Viszont a zsiradék csak fűszeres ételekhez alkalmazható(nyilván több van rajta, mint amit a felhasználáskor el lehet használni, mert el kell, hogy lepje.)

Van viszont egy kissé nem helyesen fűszerezett egyben sütött lapocka is saját zsírban eltéve, azon agyalok, azt felszeletelem, és megpróbálom a fűszerezést utólagosan helyrebillenteni..hátha el tudom sütni valami jó kis körettel. Már nem emlékszem, mit rontottam el, de hogy nem ízlett, és mérgemben belöktem a fagyasztóba, az biztos:D

Dikusz 2017.10.09. 09:35:22

@Andrass9: ilyen rossz színekkel készült sült libacombot is megennék nagyon szívesen, gombadíler is lehetnék, mert van egy db kis vargánya a hűtőben:)))
A szegény lencsét meg miért kell inzultálni, inkább főzeléket kell belőle készíteni:)
Egyik kedvencem a lencsefőzelék, szoktam készíteni évszaktól függetlenül is.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.09. 09:39:09

@Andrass9: Ja, mi a vaddisznóra voltunk négyen:DDD Karácsonyi vacsora volt, elhúzódó, beszélgetős, borozgatós étkezés, észre sem vettük, hogy elfogyott az oldalas.2,5 kg volt nyersen,és inkább malac vagy süldő, de sok abban a csont:)

Dikusz 2017.10.09. 09:39:19

@Dikusz: Jaaaa, azt elfelejtettem megkérdezni, ha a szokásos rántottcsirkét/párizsit/karajt stb. sütök lassú tűzön, akkor mondhatom, hogy konfitált ételt készítek?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 09:41:52

@Dikusz: Nem, mert az 100C fok fölött készül :) Az abálás, konfitálás az forrpont alatt történik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 09:43:49

@Kumari aki Nilüfer: Az időt azt megértem. Nekem a villany nem a konyhában, hanem a teraszon van. Konyhában csak gáz (na jó, a gázsütőben van egy kicsi villany grill is beépítve).

Kumari aki Nilüfer 2017.10.09. 10:02:20

@Andrass9: Te:) Nyilván a fényképezőgépre gondoltál:DDDe dolgozzak már, nem élek meg a kommentelésből:DDD

Dikusz 2017.10.09. 10:18:12

@Andrass9: A poszt elején írtad:
"Olyankor egy jólirányzott rúgás a lencsébe helyrehozza a dolgokat :)"

Viszont az is igaz, hogy nem a recept kapcsán került róla szó, hanem a fényképezőgép lencséje rendetlenkedett:)

Dikusz 2017.10.09. 10:21:25

@Andrass9: Akkor mégsem kápráztathatom el a vendégeimet a konfitált csirkecombbal:)
Szép eredményt adna, ha forrpont alatti zsírban sütném ki a rántottcsirkét. Teliszívná magát zsírral, ehetetlen lenne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 10:34:34

@Dikusz: Pedig azt is mondhatnád, hogy szuvidáltad a csirkecombot.
Eredetileg vákumban való hőkezelést jelent, de valójában nincs ott semmiféle vákum, csupán nincs semmi oxigén, így csak azok a (anaerob) bacik élnek meg, amiknek nem kell levegő a működésükhöz, ellentétben a levegőn szaporodóktól (areob).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.09. 20:42:52

Köszönök szépen!
Ha leapad a zsír, csak ráfanyalodik az ember a húsra.
"a barátunk, akinek gombadílere van" Ilyen fertőző betegséget azért szívesen elkapnék. :)
Ezt a 92 fokon történő kvázi szuvidálást meg ne hallja valamelyik szakértő, mert azonnal protestálni fog.
Amúgy igen kívánatos az étel, korog is a pocak rendesen.
Pénteken előreláthatólag bő 16 kiló csülköt sütök, lesz hozzá pirított burgonya, csalamádé, meg valami jóféle csípős, édes-savanyú kence. Meg 1000 fok maligán.

Dikusz 2017.10.09. 21:13:24

@Waka: óóóó, az az áldott péntek...
Meg a menü:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 21:20:28

@Waka: A maligánt tedd félre, akkor élvezni is fogod :)
A gombdíleres barátunk (aki szerint neki neppere van, nem dílere) vot sokáig a császárgombaforrás (Miskolcról a piacról). Most én hoztam neki szegfügombát, óriás özlábat, őszi vargányát és fenyőtinórut Egerből. Meghálálta csodás, lesütött, körtés libamájszeletekkel!
Mióta nem lehet 92C-ban szuvidálni??????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 21:24:01

Nagy feladatba fogtam: kaptam Egerben olyan lapos káposztát (hadházi káposzta a neve). Most készülök a savanyítására, aminek november közepéig el kell olyan szinten készülnie, hogy nem igényel beavatkozást!
Minden esetre gyűjtöm a recepteket (van 12 fej káposzta, és 30 literes münyag hordó). Még kimegyek a hétvégén pár fejet venni :)

ember100 2017.10.10. 00:07:31

Helló !

Értem én hogy a cikk írója nagy gourmand DE a Cajun , görög BBQ.. fűszerkeverékek helyett én inkább saját magam keverem a fűszereket úgy legalább mindig más lesz az íze , főleg ha megcsúszik a kezem a chilin , borson ,oregánón....
De amúgy felfalnám az egészet :)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2017.10.10. 04:03:04

Tetszik!
A zsírosbödönben eltett félig sütött karaj és oldalas megvolt, a hűtő előtti időkben nagyanyám (Isten nyugtassa,92 évig élt) kedvence volt. Hidegben, zsírban félig sütve majd hideg kamrában akár 2 hónapig is elállt.
Gratula a posztért, a fotókért, már éhes lettem!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 08:00:03

@ember100:

Ne izgulj, mire te is megbölcsülsz, többször elő fog ferdülni, hogy kész fűszerkeveréket fogsz használni. Azt is lehet minden alkalommal más eredményre bírni. No ehhez kell elég bölcsnek lenni.;D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 09:18:48

@látjátok feleim szümtükkel: Anál is inkább, mert bozonyso összetevőket nem gazdaságos megvenni, ha csak egy kevés kell a keverékbe:)
Én csináltam már néhány száraz pác alapot (rub), de mindig arra jutok, hogy kár felbontani drága alapanyag csomagot egy-két adag elkészítéséhez, lehet kapni egészen jókat, és azokat is lehet turbózni.időtlen ideig nem őrzi meg a minőségét a házi keverés(sem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 09:31:19

@ember100: A lényeg az, hogy izlik!
Szabad idődben bóklássz a blogon, és találsz majd rengeteg saját fűszerezésű ételt is.
Én nem tartom eredendő bűnnek keverékek használatát (azért vegeta az nincs itthon :), pláne, ha annak tetszik az ízvilága.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 09:38:27

@Walter_Dornberger: Köszönjük!
Nekem is gyerekkorom köszön vissza ezekkel a lesütött húsokkal.
Mondjuk nagyanyám nem Cajun fűszerrel készítette, hanem hagyma, zöldpaprika, fokhagyma, csípőspaprika és bors keverékét használta, mert csili, meg cayenne bors az akkor úri huncutság volt ( blogkocsma.blog.hu/2015/11/10/tokehal_file_creole_cajun_fuszeres_rizzsel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 09:40:11

@Kumari aki Nilüfer: Pláne, ha sok különböző van, akkor az az istennek sem akar elfogyni ...

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 09:43:56

@Andrass9: Fiatalasszony koromban Delikát 8 nélkül rántottát sem sütöttem:DD de jó rég elmúlt:DD ( jut eszembe:gyíkká változtatott...de már elmúlt!)

she_wolf 2017.10.10. 09:50:32

@Andrass9:
Na ezt tudja meg a Laci bácsi!:D
Volt liftesünk neje szórt bele mindenbe szeneslapáttal. Nekem is van itthon delikátom, néha a rizsköret vizébe, vagy tarhonyához használom.
Ételízesítő kocka is van, mert az uram azzal rittyent magának néha innivalót.

she_wolf 2017.10.10. 10:18:37

@Andrass9:
Benke Laci bácsira gondoltam, a "vegetapápára".
Nem kétlem, hogy kisujjában van a szakma (és különben is: ki vagyok én, hogy ezt megítéljem?), de láttam néhány tv-s szereplését, neten videóit, és hát némely műveletet bizony nem úgy képzelek és végzek el, ahogy ő.
Nem szeretnék ennél kevésé decensen fogalmazni.

she_wolf 2017.10.10. 10:34:54

Hubbassszus!
Mindig is kacérkodtam a mosogatógéppel, de az uram azzal oltott le, hogy az olyan, mintha megcsalnám:) De most már tudom, hogy ezzel fogom meggyőzni:
www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=7LfKkcDx_H0

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 10:56:09

@she_wolf: Nekem van vagy tizenéve, kizárólag nagy ünnepeken használ..ják a gyerekek. Nekem nem lett a szívem csücske, kettőnknek tiszta marhaság. Ha meg ott gyüjtöm a mosatlant, rászárad, meg büdösödik...nagy családnak biztosan praktikus..ámbár mielőtt belepakolnak, le kell öblíteni az edényt, levese , és egyéb fazekat akkor se mos el, ha csudatablettát rAKOK BELE.
de van, aki esküszik rá!

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 11:02:20

@she_wolf: Hopszlá..megnéztem a vidijót:DD na, erre nem használtam eddig:DDDD

she_wolf 2017.10.10. 11:11:11

@Kumari aki Nilüfer:
Szégyen vagy sem, de rühellek mosogatni, attól meg már lelkifurdalásom van, hogy csóró ember (igaz, önként) átvállalja a dolognak ezt a részét:(
Márpedig főzés közben szinte folyamatosan, kaja után meg egyszer úgyis el kell mosogatni.
Ha igazi élvezettel tölt el a főzés, és remek lesz az étel, a hangulatot nekem nagyon hazavágja, hogy mosogatni kell.
Az meg még rosszabb, ha elpatópálurazom az egészet:(
Igen, vannak hibáim.

(Az okos emberek aszongyák, hogy se mosó- se mosogatógépet nem érdemes venni negyedmilla alatt. Én meg nem vagyok Krőzus.)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 11:18:50

@she_wolf: Nekem mindkettő jóval alatta van..szerintem a mosogató 100 alatt. lehet, attól nem mossa el a húslevese fazekat???Mert nem mossa el...
Na igen...én főzés közben folyamatosan mosogatok, kaja után olykor felb..om az agyamat, mert nálunk az is az én reszortom, kivéve ha bármelyik lángyeremekem(csak az van, 3 bd) itthon van, ŐK nem negednek mosogatni, mondván, anya te főztél,...de a szépember kizárólag akkor , ha halódok.
Multkor hazavittek a dolgozóból, mert annyira szédültem, hogy a széken sem tudtam megmaradni, másnap kérdezte a barátnőm, hogy aggódott-e az uram,. MOndom, annyira nem, mert nem mosogatott el maga után:) Na, jó, legalább bepakolt a mosogatóba. De ennél komolyabb problémám nem nagyon akad vele kapcsolatban:)

Dikusz 2017.10.10. 11:26:54

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: necsinájjátok máááá:))))
Szuvidál a mosogatógépetek?:)))

Lehet nem jól gondolom, de nekem nem kellene mosogatógép. Szegedi baráti házaspár most újítja fel az 50 nm-es panellakás fürdőszobáját, majd utána a konyhát szeretnék. A lehető legrosszabb kialakítású konyhájuk van, ketten sem férnek el úgy benne, hogy kényelmesen tudjanak enni ott. Ebbe a konyhába vennének mosogatógépet. Az igaz, hogy szeretnek -és tudnak- mindketten főzni, sokat használják a konyhát.
Nekem sem kedvenc tevékenységem a mosogatás, de hogy még plusz el is mosogassam az edények nagy részét, mielőtt beleteszem a gépbe, azt nem szeretném. Ráadásul nyitva is kellene hagynom a gép ajtaját, ha nem használom, hogy ne büdösödjön be.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 11:31:40

@Dikusz: Sok helyet nem foglal éppen, nekem be van építve a konyhaszekrénybe, igaz, nem 50 nm a ház. Az ajtaját meg nem lenyitva hagyom, csak résnyire használat után, míg kiszárad, aztán becsukom, plusz kiváló mosogatógépmosó tablettám is van, meg illatosító is:DDD
de alapvetően egyetértek: ha előtte "nagyjából" el kell mosni a cuccot, akkor egy pár másodperc , és rendesen is megvan..ezért nem használom , csak ha vagyunk 15-en, és a lányok pakolnak bele:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 11:34:51

@she_wolf: Benke Laci bácsit ismerem. :)
Én az utolsó mondatodra hivatkoztam az "utóbbi"-val, vagyis hogyis van ez az ételízesítő kocka és az ital?

she_wolf 2017.10.10. 11:35:37

@Kumari aki Nilüfer:
Nekem most leginkább az a bajom, hogy átalakítás előtt vagyunk, és tervet kell készítenem a konyháról (is).
Úgyhogy most túrás van ezerrel, mert kicsi a konyhám, de az alap koncepció nagyon jó, ugyanis remekül variálható.
Belőle nyílik egyelőre a régi fürdő, amiből spejz lesz -ha megérem, valamint a beépített konyhaszekrény választja el a konyhát a lakás hátsó részétől, ahol az ebédlőt szándékozom majd berendezni. A szekrénysor persze alsó és felső részes sor, fel-lehúzható hátlappal simán szeparálható a lakótér többi részétől, amolyan ápol és eltakar homokfújt, vagy katedrál üveggel.
Szóval vannak tervek:)

Topy 2017.10.10. 11:36:41

@Andrass9: gondolom kockaleves :D

she_wolf 2017.10.10. 11:42:09

@Andrass9:
Ja? Ha a vár ura egy sós löttyre vágyik mert éppen sóhiánya van, vagy valami melegségre vágyik és nem éri be az én tüzes (vagy éppen villámokat szóró) tekintetemmel, akkor vizet forral, beledob egy kockát, és leissza vele magát:)
Néha tojássárgájával "fűszerezi", amikor már lehűlt annyira, hogy ne csapódjon ki.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 11:42:38

@she_wolf: Szuper lesz! nekem ez a lehúzható szeparáló fal nincs meg, viszont a konyhaszekrény mindkét oldalról nyitható. Terítésnél az se rossz:)

Az egész földszint egy légtér, terveztünk spaletta-falakat, de 21 éve tervezzük..:D Aztán a cserépkályha miatt már nem is lenne célszerű, olyan helyre lehetett csak rakni,hogy a spalettázás megakadályozná a fűtést(na, jó, van másmilyen fűtés, de akkor meg minek a kályha, kérdem én..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 11:49:27

@Topy: Nyertél :)
@she_wolf: Így már értem. A "maggileves" nálunk is hasonló feladatot tölt be, bár csendben elárulom, hogy Smack tésztalevest - jó csípőset - is eszünk néha :)

she_wolf 2017.10.10. 11:50:22

Alaplével kapcsolatban lenne kérdésem. Illetve inkább kérésem: valamelyik poszter megtenné, hogy ír egy alaplével kapcsolatos posztot?:(
A kocka emlegetése kapcsán merült fel bennem hogy jó lenne egy olyan összetett írást látni, amiben a különféle alaplevek hozzávalóit, elkészítési módjait és tárolhatóságát írja le valaki. (Ha még nem volt ilyen. Ha volt, akkor bocs', nem kerestem vissza:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 11:52:57

@she_wolf: Ha teheted, ne hagyd ki a mosogatógépet. Mi is ketten vagyunk, ráadásul 12 személyes a gép, de így is megy kétnaponta. Én csak épp leöblítem az edényt a mosogatóban, hogy darabos áru ne kerüljön a gépbe. A fazekakat is elmosná, ha feleségem hajlandó lenne melegebb fokozatot használni :) Így viszont azokat kézzel mosogatom el.
Főzéskor viszont én is folyton mosogatok magam után, és a végén is takarítok, mielőtt késznek nyilvánítanám az ételt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 11:55:33

@she_wolf: Az az igazság, hogy nagyon sok alaplé készítés szerepel a posztok közt, de nincs összevonva egyetlen helyre. Valóban hiánypótló lenne egy ilyen poszt! Nekem a mélyhűtőben egy fiók fele csak alapleveket tart.
Ja, és én minden alaplevemet - ha lehet - besürítem, mert nem fogok vizet lefagyasztani csak azért, hogy kiolvasszam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 12:00:16

@Dikusz: Ettől a szuvidálástól kap A Fickó lábrázást, hogy ez nem csillióforintos szuperkarbonát falú éneklő szuvidálógéppel készült, mert az bizony tartaná 0,1C pontossággal a hőfokot! Mondjuk neki kell is, mert veszélyesen él - épp csak addig melegíti az anyagot, amíg (szerinte) kipusztulnak belőle a bacik. Csak az a gond, hogy még a csillióforintos masina sincs laborműszerrel kalibrálva, így azután az az 54,7C akármennyi is lehet :)
Amúgy tényleg lehet a mosogatógépben is előfőzni az ételt, csak kell hozzá egy hőmérő, hogy tudd, hány fokos ténylegesen az a víz, mert az időtartamot ahhoz is kell igazítani.

she_wolf 2017.10.10. 12:18:59

@Andrass9:
Majd rád fogok hivatkozni:D
De most komolyan... végre van a mosogatómon egy olyan szerelvény, aminek a kifolyócsöve olyasmi, mint a zuhanycső, csak valamivel erősebb, merevebb, kevésbé flexibilis.
Jó magasan ívelt, és végre befér alá a legnagyobb fazekam, és a kuktám is. Nadebasszus! Többévnyi anyázás és szentségelés kellett ahhoz is, mire ez az apróság megvalósult:(
De kemény leszek, mint a fagyott kutyaszar, úgyhogy kisebb dolgokban már értem el sikereket:) Tudod: mikor a kiscica egy venyigén élezgeti a karmait, és közben azt vizionálja, hogy ő milyen rettegett oroszlán lesz egyszer:D

she_wolf 2017.10.10. 12:21:49

@Andrass9:
Tényleg hasznos dolog, és lényegesen leegyszerűsíti az ember dolgát, hiszen csak egyszer kell megcsinálni, és nem akkor, élesben, amikor éppen szükség van rá. És pénztárca kímélő is, mert nem szezonban kapsz szezonális minőséget.

she_wolf 2017.10.10. 12:27:39

@Andrass9:
Háááát...cseszheti az ember a pontosságot, amikor maga az alapanyag változó minőség:)
Semmi nem lehet egyforma, ami valaha is élő volt. Tól-ig határok vannak, amikbe be lehet sorolni egy minőséget, vagy tulajdonságot és ez által a kapott eredményt.
Vonásra csak a "döglött" dolgok lehetnek azonosak, bár ott is akad kivétel:)

Fenchurch68 2017.10.10. 12:31:01

@Dikusz: Nekem annak idején a 100 nm-en, nagy konyhában nem volt mosogatógép három gyerek mellett, mert exférjem ellenezte (mondjuk az is az ő ötlete volt, hogy a 45 cm átmérőjű kerek mosogató mennyire dizájnos lesz, persze nem ő mosogatott). Itt meg kettőnkre van egy 12 terítékes (de már megvolt előtte is, míg édesem agglegény volt), ez is 100.000,- alatt volt, de elmos mindent, csak a nagyobb darabokat illik eltávolítani, átlag 3 naponta megy, ha nyitáskor érzem, hogy szaga van, szórok bele egy kis szódabikát. Lekvárfőzési időszakban pláne imádom.

(Ja, és sk. tabletta - szódabika, citromsav, só, mosószóda -megy bele, öblítőnek meg ecet.)

A fickó 2017.10.10. 12:41:33

"Ez se más, mint a szuvidálás, csak itt zsír a közvetítő közeg."
De, más. :)

Sajnos azt kell mondjam, rossz konyhatechnológiával készült ez a comb és nem (csak) azért, mert 92˚C-on készült. Ettől még működhetne, de szálkásabb (szárazabb) lesz a hús. Optimális hőmérséklet 80˚C körül lenne, csirke esetében 75˚C, körül, de az már egy más mese.

Sokkal erőteljesebben kell fűszerezni és sózni 1,5-2 dkg/kilogramm (friss kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, zúzott babér levél, zúzott bors). Ebben a száraz pácban kell hagyni legalább 6 órát, majd letörölgetve mehet a meleg zsírba, némi plusz fűszernövénnyel, fokhagymával. Elősütés, bőrbevagdosás, itt csak ront a helyzeten (ez nem egy kacsamell, ami gyorsan készül, itt van idő a zsír kioldódásához) és a hús kiszáradásához vezet. Sültek esetében is jó az előpirítás, de itt nem. A hideg hús visszamelegítése grill alatt szintén. Langyos kb. 60˚C-os sütőben folpack alatt kell felmelegíteni. A bőre, a konfitálás után szinte papírvékony lesz, de egységes, tehát nem szakadozott. Ezt a legjobb a melegítés után forró libazsíron serpenyőben rövid idő alatt kopogós-ropogósra sütni. Az így elkészített comb bőre pergamenszerűen roppan a kés a húson szinte átesik.

Hiányolom a pecsenyelé mártásként elkészítését a fogáshoz, továbbá párkáp nélkül ... :O

Utóbbi időben a konfitálást is vákuum tasakban végzem, praktikus, jól tárolható, pontosan a beállíthat a hőmérsékleten készül a hús, zsírtakarékosabb és oxigéntől elzárva íz és aroma gazdagabb marad.

De, mindegy is, valószínűleg nincs igazam. :D

afickofakanallal.blog.hu/2015/03/25/konfitalt_libacomb_krumpligomboccal_granatalmasziruppal_es_parolt_ceklas-almas_feherkaposztaval#more7305258

she_wolf 2017.10.10. 12:43:31

@Kumari aki Nilüfer:
A terítés megoldott lesz, anyósomék komplett ebédlője a tálalókkal, asztal+székek mind a leendő ebédlőbe kerülnek, ezzel együtt szimpatikus ötlet a két irányból nyitható szekrény:)
21 éve tervezitek? Az se rossz. Jó munkához idő kell, a lassúhoz meg még több -mondogatom magamnak megnyugtatásul:)
Cserépkályha? Nagyon kell az nektek? Szeretitek? Mert ha nem, és esetleg még valami dizájnos is, akkor érdemes óvatosan elbontani, van, aki nagyon sok pénzt képes érte megadni.
Nálunk padlófűtés van ( a régi fürdőt leszámítva, mert már akkor tudtuk, hogy az spejz lesz), és gázról megy, egyetlen gázt fogyasztóként.
De.... én fali fűtőpanelben gondolkodom, vellanyról. Aztán majd möglásuk:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 12:53:33

@she_wolf: Mi magunk rakattuk a kályhát..kell hát!:) ilyenkor nagyon kellems, elég csak egy tűz, és ven hőmérésklet:) Kellemes.Nálunk is gázfűtés van, a földszinten anagy közös térben padlófűtés, a többiben radiátor, pl. fürdő, ilyenek. A tetőtéri részben meg csak radiátor. 160 nm sok nekünk kettőnknek, hogy a lányok elhúztak, a lenti részt leválasztottuk(siratom a galériát és a nyitott lépcsőt, nagyon légies volt tőle a tér, de így sem ronda), és lent ilyen enyhe időben elg kétnaponta egy tüzelés, télen meg párhuzamosan megy a dolog, míg nem vagyunk otthon a gáz kiegészítőleg temperál, estére meg rendesen befűtünk a kályhába. Sok saját fa akad az erdőségünkben(telenőttek minket a fák), és meglepően takarékosan tudunk olyan 22 fokot előállítani .Ha a kölkek jönnek, feltekerjük a gázt, és a tetőteret is felfűtjük.

A fickó 2017.10.10. 13:01:06

@Andrass9: "Ettől a szuvidálástól kap A Fickó lábrázást, hogy ez nem csillióforintos szuperkarbonát falú éneklő szuvidálógéppel készült, mert az bizony tartaná 0,1C pontossággal a hőfokot! Mondjuk neki kell is, mert veszélyesen él - épp csak addig melegíti az anyagot, amíg (szerinte) kipusztulnak belőle a bacik. Csak az a gond, hogy még a csillióforintos masina sincs laborműszerrel kalibrálva, így azután az az 54,7C akármennyi is lehet :)"

Veszélyesen, hahaha ... és képzeld, a munkám is veszélyes, néha autóba is ülök, ráadásul még gumi nélkül is szexelek. :DDD

Szerezz már be némi szakirodalmat a szuvidálással, illetve a hagyományos főzéssel kapcsolatban.
Ajánlhatom pl. A Főzés Tudományát, de nem olcsó ...

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 13:13:47

@A fickó: Én itten egy névtelen nulla vagyok, de csak megkérdezem: te okoskodni jársz ide?? Én a magam részéről meghajlok a mélységes tudásod előtt, de csak megkérdezem, kellő tisztelette:, mijafrancot
keresel itt, ahol -szerinted - mindent csak fikázni lehet??

"Ajánlhatom pl. A Főzés Tudományát, de nem olcsó .." ezt meg kikérem magamnak. Mit tudsz te bárkiről, kinek mi olcsó vagy drága??? Sznob a blogod, SZERINTEM, és iszonyatosan nagy az arcod. Részemről innen kezdve láthatatlan vagy:)

Mindenki mástól elnézést, de ez már nem fért meg bennem.

Dikusz 2017.10.10. 13:21:54

@Kumari aki Nilüfer: ezzel a kommenteddel mélységesen egyetértek, helyettem is kimondtad, én nem tudtam volna ilyen cizelláltad fogalmazni:)

Dikusz 2017.10.10. 13:27:46

@Andrass9: méghogy mosogatógépben szuvidálás. Ejnye hát...!
Hol marad itt a szakszerű magas színvonalú szakácsművészet:)

Én most amúgy is -mivel a Nagycsarnokban vettem tegnap bőrös kacsa/libahájat- liba/kacsabőrt konfitálok:)))
Komolyan, ilyen címszó alatt találtam a neten receptet a libatöpörtyű készítésére:)
Ilyen alapon, ha tejbegrízt készítek, akkor a darát tejben konfitálom?:D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 13:34:58

@Dikusz: Nem,mert a tej hőmérséklete alighanem meghaladja az 65, 213 Celsius fokot:DDDD Osztán akkor b..hatod a szuvidálást:D (bocsánat,vicc volt)

she_wolf 2017.10.10. 13:36:01

@Kumari aki Nilüfer:
160 tényleg sok lehet, ha nincs folyamatos jövés-menés. Azért azt takarítani, ezt-azt alkalmanként megcsinálni, javítani, és ha nem lakás, hanem (ha jól sejtem) családi ház, akkor azon mindig van valami bütykölés. Megerőltető, fárasztó, és költséges is.
Anyósomék is ezért adták el a régi lakásukat és vettek egy kisebbet (több okból is zabos voltam rájuk emiatt).

Ha jó nektek a cserépkályha, akkor élvezzétek még sokáig!:)
A mi lakóterünk kb. 90 nm., alattunk garázs (kb. 35-40 nm), ami tele van még lommal, és lövésem sincs róla, milyen fűtés van benne, ha van egyáltalán. Viszont nagy hidegben sincsenek benne mínuszok, mert érdekes módon bár utcaszinten van, mégis talajban. Ezek a házak ugyanis hegyoldalban vannak, magas alapozással, és lépcső vezet fel a bejáratig. A bővítéskor (mert eredetileg egy 100 nm.-es ikerház fele, tehát 50 nm. volt) a mellé toldott rész alapozását úgy csináltattuk meg, hogy elmozgattuk a talajt, és az amúgy lejtős telekrészt azzal a talajjal egyenlítettük, simítottuk laposra.
Így a bővítmény egy szintben van a régi építménnyel, és alatta van a garázs. Annak egy része mosókonyhának van kialakítva.
A bővítmény kissé rendhagyó, mert a fantáziám bekavart a klasszikus és unalmas elképzelésbe:P
Itt van a konyha, a régi fürdőszoba (leendő spejz), és az ebédlő. Az ebédlő fölött nincs mennyezet, a konyha fölött pedig azért van, mert oda terveztünk egy apuszobát. Csak apu nincs már:(
Így oda én leszek száműzve, az lesz az én "toronyszobám", ahol kedvemre hajszolhatom az élvezeteket:)
A régi terület fölötti padlástérbe szánt billiárd asztal pedig bedobozoltan vár a sorára a garázsban:D

(Szét lesz rugdalva senekem az offért:D)

she_wolf 2017.10.10. 13:38:39

@Kumari aki Nilüfer:
Én meg inkább neked írtam, miután kitöröltem a krapeknak szántat, miszerint: "szóval akkor az egész már megint úgy szar, ahogy van":P)))

she_wolf 2017.10.10. 13:41:06

...bár a krapeknak legyen mondva, ha engem valaki provokál, az tényleg megnézheti magát:D
Ezzel együtt jogosnak tartom (már régóta!) @Kumari aki Nilüfer: reakcióját!

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 13:44:25

@she_wolf: ez egy kocsma, míg nem gázolunk mások önérzetébe, arról beszélünk..amit a bloggazda enged:)
nagylányomék háza Saujhelyben szintén hegyoldalba van vájva, izgi:)

Az úúúúgy vooolt..hogy mikor építkeztünk, volt három KISlányunk.Kellett a tetőtér, három gyerekszoba,miegymás, ott rajoltak(nem is, mert lenn az étkezőasztal körül:DD) Most így 21 év után meg maradtunk ketten, és elég a földszint, ami kb 90 nm, abban elvagyunk valahogy:)
van még egy 60 nm pince, meg két garázs, meg két melléképület, , de valahogy minden tele van..ki érti ezt?? Mi nem fogunk innen elköltözni, én NEM tudok ennyi lomot elcsomagolni:) Kidobni is sajnálom,eladni sem tudom, ráadásul annyi könyvünk van, hogy itt is alig fér, pedig minden falat könyvespolc borít, nem rossz, nem kell festeni, meg hőszigetel:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 13:45:45

@she_wolf: Számomra már nem létezik írhat, amit csak akar:DDD

Dikusz 2017.10.10. 13:46:17

@Kumari aki Nilüfer: a vicc voltat szeretem, nem kell bocsánatot kérni érte:)

De én nem szuvidálok, konfitálok, biztos csak elírtad:)
Komolyan mondom nagyon zavarnak az állandóan használt (ha kell, ha nem) szakkífejezések. Az egyik receptoldal szerint nekünk is van szavunk rá: abálás.
Egy szakmai blogon elfogadhatóbb, hogy használják ezeket a kifejezéseket, de nem kellene mindenhova betolni...

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 14:07:00

@she_wolf: még annyi off, hogy van énnekem egy Piroskám, aki kéthetente nagytakarít...derkam van, meg lábam, meg vérnyomásom, meg munkahelyem:) a szépembernek dettó. Már csak a kertre kéne kéthetente egy lajos(vagy lehet Pista is)..mert sajnos, az is kifog már rajtunk.'1300 nm....kicsit nagyot markoltunk annó. Műveltük is, bio volt ott minden, csak minket is megevett az idő.

she_wolf 2017.10.10. 14:21:12

@Kumari aki Nilüfer:
Saujhely:)
Írtam neked egy szösszenetet hátul, remélem, megkapod.
Ja kérem, az emberek töpsége nem igazán szeret megválni a dolgaitól, ezt nagyon jól tudom. És nem rólam van szó, mert én habozás nélkül kukázok, jótékonykodok.
Példa: volt egy 36-os, tűzpiros félig fém sarkú kígyóbőr (utánzat!) cipőm, 12 centis sarokkal. Szerelem első és sokadik látásra. Nem mentem, VONULTAM benne!
Aztán ahogy alakult át a lábam, egyre kényelmetlenebb volt. De évekig a szekrényben tartottam, hogy hátha egyszer.... Valamelyik ismerősünknél landolt végül:)

De az uram! Na neki érvelj, hogy miért illene már ezt vagy azt kikukázni! Olyan állatáldozatot mutatok be neked, amilyet akarsz, és istennővé koronázlak, ha sikerrel jársz:(
Néha eljátszadozunk a gondolattal, hogyha miénk lenne az ötös, mit tennénk.
Azt szokom neki mondani, hogy én KONTÉNERT RENDELNÉK, B+!:(

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 14:23:12

@she_wolf: HOL HÁTUL?? tUDATLAN AVGYOK..HOL KERESSEM??

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 14:24:55

A ChELLÓS CÍMEM MEG MÁR NEM IS ÉL
bocs, folyton elnyomom ezt:(

she_wolf 2017.10.10. 14:46:16

@Kumari aki Nilüfer:
A nickedre kattintva az adatlapodon, az üzenetküldés fülön küldtem el, elvileg a postaládádba kellene érkeznie, de ha már döglött a cím amivel regisztráltál a blogkocsmára, akkor az éterben kering valahol, vagy el sem indult. Nálam nem jelzett ki semmit:)
Így szoktak levelek elveszni, az ember meg csak áll tanácstalanul mint egy kisközség, hogy deháténelkűttem...

Semmi lényeges nem volt benne egyébként, legfeljebb coming outolok egyet: Sátoraljaújhely nevét láttam becézve a kommentedben. Ott születtem, nevelkedtem, és éltem 18 éves koromig. Aztán léptem egy nagyot. De gyakran visszavágyom:(
Nagyjából ennyike:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 14:49:16

A régi címem át van irányítva, de sehova nem jött semmi...és ismét igaz: a világ kicsi:) Én 80-ban ott kezdtem dolgozni az egyetem után., a szépember is a környékre való, és a nagylányom is ott született.
Még az sem kizárt, hogy lehetnek közös ismerőseink:)

she_wolf 2017.10.10. 15:09:06

@Kumari aki Nilüfer:
83 végéig voltam otthon, úgyhogy bármi lehetséges:)

she_wolf 2017.10.10. 15:10:18

@she_wolf:
Ja, meg valamikor 85-86-ban rövid időre hazabútoroztam édesapám kérésére, de nem ment sokáig a dolog. De ez tényleg nem ide tartozik.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:10:39

@she_wolf: És te megkaptad az én üzenetemet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 15:22:02

@she_wolf: Tegnap a városodban jártunk, meg kellett volna néznem azt a lakást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 15:29:34

@A fickó: A fő az, hogy te megengedheted magadnak :) A véleményed, megjegyzéseid egy jó ideje a kukában landolnak, de hátha valakit érdekelnek, ezért nem moderálom ki. Amúgy is ez egy kocsma, ahol bárki pofázhat, míg a lábamra nem lép :)
Ja, a könyvet megkaptam tavaly szülinapomra (mert nekem lehet, hogy drága lenne). Kiolvastam, tettem néhány megjegyzést a margóra, majd ment a többi közé. Azért köszönöm a tanácsodat - majd egyszer megfogadom ...

élhetetlen 2017.10.10. 15:29:40

@Andrass9: Egyszerű ez. Volt a zsírosbödön, a natúr zsírral, és volt egy kisebb bödön, a lesütött hússal, ez lehetett fűszeres. Nyilván nem ebből kente az ember a cukros-zsíros kenyeret, vagy nem ebben sütötte a palacsintát, de sok mindenre jó volt.

she_wolf 2017.10.10. 15:30:04

@Andrass9:
Mármint Újhelyen voltál? Valami nem tiszta valamelyikünknek.
Újhelyen éltem gyerekként, Budapestre mentem férjhez, és 96 óta Budapest mellett lakunk a párommal meg az állatsereglettel:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:30:28

Akkor lehet, hogy én is megkapom a tiedet, hosszú az átfutási idő..messze lakunk, na:Eddig mindig megjött a chellósra írt is, meg kapok emailt a kommentekről nyomban..fura.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 15:31:07

@Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: ez nem fog menni lyányok! Kumari munkahelyi azonosítójának nincs működő email cime. Majd este próbáljátok a másikkal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 15:33:05

@she_wolf: A Budapest mellettin voltunk egy selyemmályva fáért valahol messze az Anna udvarházon is túl a Séta utcában:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:33:53

@Andrass9: de nekem a saját email címem van megadva, és most megint megírtam az aktív, létezőt, és elment..na, mindegy, az én munkahelyemnek is van email címe, de azon csak hivatali dolgokat intézünk:) és az elnökségre van békötve:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 15:37:54

@Kumari aki Nilüfer: Valami rémlik, hogy nem tudod ugyanazt az azonosítót használni a mh-en, mint odahaza. Csak ezért említettem.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:39:43

@Andrass9: Annak más oka volt, mindkét e
-mail címmel be voltam jelentkezve,de azonos nickkel, ezért mindkettőhöz kellett nevet is applikálnom:) de az megvan.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:40:29

@Kumari aki Nilüfer: de majd este kísérletezek otthonról még:)

she_wolf 2017.10.10. 15:46:00

@Andrass9:
A kinek mi a drága szakácskönyv kérdéskörhöz: egyszer vettem egy nagyon míves szakácskönyvet, benne olyan precíz receptekkel, amiben talán csak azt nem írták le, hogy a szükséges mennyiségeket (pl. 23 gramm, 122 milliliter víz/tej)!!!) milyen gyártmányú mérlegen kell le-/kimérni.
10-12 éve történt, és akkor került valami 6000 forintba, amiért akkor húztuk a szánkat, drágálltuk.
Egyetlen ételt készítettem el az alapján, egy tejszínes gombamártást. Úgy, és azokból, ahogy az a könyvben szerepelt. Nagy siker volt. Vonásra úgy nézett ki ahogy az illusztráción, és valami mennyeien finom volt!
Valahova elcsomagoltuk, szerintem a padláson van. Ha előkerül és újra fellapozom, a mai énem lehet, hogy talál benne mást is.
De azt megsúgom, hogy erősen csillagvizsgálóztam, amikor először átlapoztam, és sűrűn anyáztam:)

she_wolf 2017.10.10. 15:53:26

@Andrass9:
Húúúú...akkor tényleg itt voltál a közelben:) A Séta a Hegyalja folytatása, mi pedig a Hegyalja vége magasságában vagyunk:)
Figyelmeztetés: amíg a ház nincs a megfelelő állapotban, addig ide csak ellenség, betörő és rossz szándékú ember teheti be a lábát!
Mivel te egyik kasztba se tartozol, várnod kell a sorodra:D

she_wolf 2017.10.10. 15:55:57

@Andrass9:
Én írtam magamnak itt, megérkezett:)

élhetetlen 2017.10.10. 16:05:52

@Waka: Csak a 16 kiló csülökről… Az utóbbi években fényképről vásárolok, akciós csülök lapockával. Olyan ártatlanul nézett ki az a kis kép. A szomszéd szokta megvenni, amit kinézek, na, ha a feleség ment volna, ő biztosan felhív a boltból, hogy jól gondoltam-e. A férj ment, és elhozta. Több, mint 8 kiló volt. Egy egy személyes háztartásba. Szóval vannak balesetek is. „jóféle csípős, édes-savanyú kence”. Nyilván nem szorulsz rá a tanácsaimra, de most körte szezon van, kicsi olívaolajon megsütve, sózva, fűszerezve, nagyon jó a hús mellé.

Topy 2017.10.10. 16:07:19

@Kumari aki Nilüfer: na jó, akkor én is licitálok: én meg Sárospatakon születtem :)

she_wolf 2017.10.10. 16:12:05

@Topy:
Patakcity jó city;)
Csak az az EDDA koncert ne lett volna:D

she_wolf 2017.10.10. 16:22:10

@Topy:
Szerinted megkockáztatom, hogy nyilvánosan és önként porig alázzam magam "ide lőjetek"jeligével?:D

élhetetlen 2017.10.10. 16:25:43

@Kumari aki Nilüfer: Nem vitatkozni akarok, csak egy megjegyzés. Én nem veszem, hanem kapom az árut. Már nyugger vagyok, de, mikor dolgoztam, akkor is vállaltam felesbe feldolgozást fűszer ügyben, azaz lestányt, rozmaringot, petrezselyem zöldjét, bazsalikomot, tárkonyt megmostam legalább négyszer, szárítottam, a rozmaringot, tárkonyt őröltem is, hogy ne kelljen köpködni. Keverni nem kevertem, viszont az öt éves őrölt rozmaringnak is jó a színe, az illata. Na, csak azt akartam mondani, hogy a jól elkészített, és jól tárolt házi fűszer sokáig bírja.

élhetetlen 2017.10.10. 16:33:56

@Walter_Dornberger: Minden tiszteletem a nagyanyádé, de teljesen átsütve, és zsírban tárolva öt hónapig is elállt. Bocs.

A fickó 2017.10.10. 16:40:47

@Andrass9: A véleményed, megjegyzéseid egy jó ideje a kukában landolnak, de hátha valakit érdekelnek, ezért nem moderálom ki.

Nyugodtan moderáld ki legközelebb, mert itt valóban senkit sem érdekelnek. Nem maradt már olyan ember, akit érdekelhetnének.:)

élhetetlen 2017.10.10. 16:46:52

@she_wolf: Kicsit irigykedek, mert én anno nem lakást vettem, hanem panorámát, és az egyébként távfűtétes lakásban kéményeket kell kerülgetnem, meg stangokat, tehát nem könnyen alakítható. Ráadásul én megcseréltem a konyhát, és a hálószobát, így viszont a spejzből mosókonyha lett, a hálószoba mellett, és nincs spejz. Na, ez az én bajom. Amit te még megcsinálhatsz, én a stangok, túrók miatt nem tudok, az a teljes magasságú, kihúzható 25 cm széles fűszertartó szekrény! Két oldalról pakolhatóan. Ki ne hagyd!

she_wolf 2017.10.10. 16:56:23

@A fickó:
De igen, érdekelne. Ha a stílusod megengedné, és nem taszítana.
akkor még kérdeznék is -talán.

she_wolf 2017.10.10. 17:15:42

@élhetetlen:
Tényleg irigylésre méltó helyzetben lehetek hozzád képest, mert a mosogatóm egy olyan ablak alatt van, amiből kilátás nyílik Budaörs-Budakeszi dombjaira, a tetőtéri ablakból pedig a Gellért-hegyet látnám, ha a szomszéd cseresznyefája nem takarná ki:)
De nem baj, mert a Lujzát akarom látni a pálmaággal a kezében, akkor lemegyek a barátnőmék teraszára, és meghívatom magam egy kávéra:D
De a kivagyizást félretéve: a nyugi (és a kutya) miatt költöztünk ide, és azt hiszem, már maradunk is. Szeretünk itt lenni:)
A kéglinek két kéménye van, szerencsére egyik sincs útban.
Egyik ismerősünknél láttam nagyon elmés fűszertartót: a konyhaszekrény ajtók között 2 helyen egy-egy keskenyebb betét formájában. Gyakorlatilag egy függőlegesre fordított fiókot képzelj el, amiben még kis polcok és oldalkeret van. Beleszeretős, praktikus. És ott aztán nem éri fény, közvetlen hő, vagy nedvesség.
Nem szeretem, soha nem is szerettem a falra szerelt kis polcokon fűszereket tartani. Jelenleg is szekrényben vannak. A kiszedő eszközökre is van ötletem, még az uramnak is tetszik:)

élhetetlen 2017.10.10. 17:48:49

@she_wolf: „Gyakorlatilag egy függőlegesre fordított fiókot képzelj el, amiben még kis polcok és oldalkeret van. Beleszeretős, praktikus. És ott aztán nem éri fény, közvetlen hő, vagy nedvesség” Nem kell elképzelnem, ezt ajánlottam, hogy ki ne hagyd!

she_wolf 2017.10.10. 18:08:42

@élhetetlen:
Bocs, szét voltam szóródva:D
Lehet, hogy a 25 centi zavart meg, én sokkal keskenyebbet láttam, de ez részletkérdés, szót sem érdemel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 18:12:29

@she_wolf: Nekem viszont még mindig a falon van a fűszertartó. Olyan sebességgel cserélődik a tartalma, hogy nincs ideje megöregedni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 18:14:07

@she_wolf: Ne aggódj, nem török be :) Nagyjából oda saccoltam a házatokat ...

she_wolf 2017.10.10. 18:30:55

@Andrass9:
Aki napi rendszerességgel és nem egyadagos mennyiséggel használja ezeket, annál ez teljesen jó, én csak magamról írtam:)
Igazából a frissensülteket leszámítva nem is tudok egy-kétszemélyes konyhát vinni mindennapos főzéssel.
Előfordul, hogy egyszerre többfajta kaja lapul a hűtőben, és még abból is kerül lefagyasztásra olyan, ami bírja, és nem lesz kiolvasztás után olyan, mint amit már egyszer megettek.
Meleg kaja mindig van nálam, de nem főzök minden nap.
Innentől tehát úgy kell tárolnom a dolgaimat, hogy ne az állásban menjenek tönkre:)
Most úgy tárolom őket, hogy típusonként vannak az üvegben tárolt fűszerek műanyag dobozokban:)

vörösbor(de)minőségi 2017.10.10. 18:33:41

@Andrass9: van káposztasavanyító hordóm.kerámia.
szivesen átadom neked.ismered az speciális tetejű aminek vizet kell a peremébe önteni.
csoda dolog.a mennyiséget olvasva szerintem tökéletesen megfelelne neked.nem kicsi de nem is hatalmas.kb 20-25kiló emlékezetem szerint belefér de lehet tán több is csak én ennyit csináltam? már nem emlékszem.

Kumari 2017.10.10. 18:43:29

@élhetetlen: elhiszem, nekem is van több éves borsikafüvem, de a rub nem hinném, hogy bírná.Meg had vegyek már bolti fűszert:) a kertemben van friss, de van a spájzban tASAKOSis.
Van a fagyasztóban is kapor, miegymás,ezek nekem pont megfelelnek.Van egy remek dobozom(nem, több dobozom), abban annyi zacskós fűszer van, mint a sari kisboltban..nem is, több, mert az arab boltból is szabadraboltam:)

Kumari 2017.10.10. 18:51:03

@élhetetlen: Meg szoktam szárítani a petrezselyem és zeller zöldjét, amit a gyökerekkel nem használok el, de mi kétszemélyes háztartásban élünk,általában elég a friss. Ha jönnek a kölkek, és nagyobb mennyiséget főzök, akkor jön elő a vésztartalék:)

she_wolf 2017.10.10. 18:58:59

@Kumari:
Jaja! A fagyasztóban nekem is van kapor, meg petrezselyemzöld is, apróra vágva, gömböcölve:)
Imádom. Még anyósomtól tanultam gyöngysort készíteni, jópofa dolog.

Kumari 2017.10.10. 19:03:02

@she_wolf: Zacskó, bele gombóc, megcsavar, újabb gombóc?:)

turósmácsik 2017.10.10. 19:07:03

Szeretem a konfitált (?) kacsacombot. Igaz, alapvetően csak az anyósomnál szoktam enni, aki lassú tűzön süti kacsasütőben (azaz cserépedényben) úgy két-két és fél órát amolyan régimódian. Nem igénylek hozzá mártást. Minek??? Ha szaftos és jóízű a pecsenye, akkor remekül elvagyok a krumplikörettel és párkáppal vagy tejfölös uborkasalátával, vagy csalamádéval, vagy fejes salátával, stb. Tunkolok a végén pecsenyeszaftot és fröccsel öblítem. Az esti családi játék után a maradékból kacsazsíros kenyérszeletekre kacsahúscafatokat (rilette) halmozok és lilahagymával esszük. Andráss ezt remekül hozza a recepttel és a pirított krumpli a gyengém. Múltkor édes krumpliból készítettem és az is jó lett. Javallom.

Kumari 2017.10.10. 19:15:48

traning.hu/ és itt a blog résznél Mózes Johanna vendégszerző. A lyányom!

Kumari 2017.10.10. 19:17:25

@turósmácsik: Anyukám is így:) és az JÓÓÓÓ!:) De nálunk a kacsához szilvabefőtt és rizs dukál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 19:25:50

@turósmácsik: Érdekes, nekem kacsasütő ovális öntöttvasam van tetővel együtt. Akkora, hogy épp belefér egy nagy pecsenyekacsa, tehát nem igazán nagy :) Valamiért a cserép edényt nem találom.
A kacsahús kacsazsíros kenyéren lilahagymával a kedvencem!!!

turósmácsik 2017.10.10. 19:43:16

@Kumari: Szilvabefőtt oké, szeretem, meg az ecetes szilvát is, de rizs??? Na azt nem. Nem is szeretem, de a szaftot hogyan szívja fel? És hogyan lesz tömör, zsíros gombóc ebéd után a gyomrodban??? Ami csak alvással gyógyítható.

turósmácsik 2017.10.10. 19:43:53

Kinek a cserép, kinek a vas. Kinek meg a papné.

Kumari 2017.10.10. 19:58:45

@turósmácsik: Lesz az, csak kanállal toljad befele a rizsát a szafttal keverve:DDDDD de viccen kívül, nem tudom,miért. anyukám mindig rizzsel csinálta, de olyan rizzsel, hogy ihaj:)és mivel ezen nevlkedtem, nekem a kacsapecsenye rizzsel és szilvabefőttel kerek.(na, jó, ha nagyon muszáj, leszopogatom a csontról csak úgy, még kenyér se kell, a sűrűjét meg kenem a kenyérre:DD)

she_wolf 2017.10.10. 20:07:21

@Kumari:
Tudod hogy hívják a sportos papot?

Kumari 2017.10.10. 20:08:21

@she_wolf: nem..hogy hívják:ú?? és mi jessz?:)

she_wolf 2017.10.10. 20:32:31

@Kumari:
Trénin' Gatyának:)
A jessz pedig a gombóc, csavar. Gombóc, csavar. Gombóc, csavar...ecetetrá:)
És ha köll bármibe a petrus/kapor, bármi felszabdalt zöld, akkor egy határozott mozdulattal csak letéped a kellő darab "gyöngyöt", és mehet akár a levesbe:)

she_wolf 2017.10.10. 20:34:38

@Kumari:
Írta, hogy neki nem kell a rizsa, mert nem szereti:)
Te meg lököd neki a rizsát, hogy hogy egye a rizsát?

Kumari 2017.10.10. 20:38:10

@she_wolf: Igaz...bocs, aki nem szereti a rizsát, ne rizsázzon:) vagy mi...én ne rizsázzak neki:)

Kumari 2017.10.10. 20:38:45

@she_wolf: Igen ez a jessz nálam is:))))

Kumari 2017.10.10. 20:42:28

jó éjszakát mindenkinek, és visszavonulok a könyvemmel..holnap(is) korán kell kelnem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.10. 21:09:21

@Andrass9: Én szóltam... "Optimális hőmérséklet 80˚C körül lenne, csirke esetében 75˚C, körül, de az már egy más mese."
@A fickó: Holnaptól gyűjtést szervezünk, csak legyen meg valakinek a könyv, aztán majd körbeadogatjuk.
@she_wolf: Én tepsivel futottam össze hasonló értékekkel, egyszerűen átszámolták a mértékegységeket, oszt' paraszt, állítsd be a gázos sütőt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 21:37:02

B+, elfogyott a kókuszcukrom, csak síma répacukor akad itthon, mivel is fogok most káposztát cukrozni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 21:59:37

@látjátok feleim szümtükkel: Sürgősen rendelj Németországból a Kartofel Müllertől!!! Hogy lehet így élni, hogy kifogyni hagyod???
:)

Dikusz 2017.10.10. 22:27:57

@látjátok feleim szümtükkel: inkább sózd meg:)))
Fehér ez is, fehér az is:)

she_wolf 2017.10.10. 22:54:18

@látjátok feleim szümtükkel:
Csak nem cvekedli lesz?
Hát csináld sima fehér kristálycukorral, mint a pórnép (mondjuk, én):)
Nyugi, nem árullak be senkinek:D

she_wolf 2017.10.10. 22:59:08

@Waka:
Igen, ez "aranyos". Meg hogy rájön az ember, hogy milyen gazdag szókincse van:)

EsGyé 2017.10.11. 10:20:18

@Andrass9: nekem errol egy volt alkalmazott jut eszembe. Vegan a lany es tok lelkendezve meselte, hogy o is kokusz cukrot hasznal es az mennyire kiraly, mert novenyi alapu...
Ellentetben a sima lakossagi (kosz Waka, ez egy iszonyat jo jelzo) repacukorral amit, mint tudjuk diszno es ember verbol szintetizalunk. Jo a repacukrot mar en mondtam neki, hogy esetleg a nagy vegan bulls*itet nem kell mind elhinni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 10:27:48

@EsGyé: Tök jó! Az emberiség szerintem kihalásra van itélve ... :))

she_wolf 2017.10.11. 10:36:45

@Andrass9:
Addig ez nem baj (sőt, ha már ennyire környezetvédők vagyunk, akkor inkább talán kívánatos), amíg az arra alkalmasak halnak ki.

she_wolf 2017.10.11. 10:45:00

@EsGyé:
Amikor ilyen sületlenséget hallok, mindig az jut eszembe, hogy jézusom, ez biztos nem egyedi eset! Vajon hányan lehetnek még?
Hiába no, igaza van Hadházinak: "Fénysebességgel támad sötétség.":D
És az vajon nem érdekli a k. volt alkalmazottat (és igennagyon egészségtudatos, állatvédő kicsi tündért), hogy a kókusz és pálmaültetvények miatt hány cuki állatka élőhelyét pusztítják el? Az emberekről nem beszélek, azokból úgyis több van a kelleténél.
Ha összefutnál vele, akkor ajánlanám neki:
kokuszdietaeseletmod.blog.hu/2016/02/29/kokusz-_es_palmaolaj

EsGyé 2017.10.11. 11:33:23

@she_wolf: tisztaban van ezekkel a dolgokkal, ezert nem is vesz olyasmit ami nem ellenorzott es sustainable forrasbol szarmazik. Errefele szerencsere nem csak a boltban atadott osszeg jelkepezi a dolgok artat ilyen termekeknel.

she_wolf 2017.10.11. 11:56:54

@EsGyé:
A fenntarthatóság csak régiónként létezik, ritka, mint a fehér holló.
Nem a kínálat határozza meg a keresletet, hanem a kereslet irányítja a kínálatot. Ami papíron lehet hogy szép, ugyanakkor valóság köszönőviszonyban sincs vele. Természetesen nem általánosítok!
De fehér hollók emberek között is vannak.
Azt írod: errefelé. Kérdezhetem, hogy merrefelé? Nem baj, ha nem:)

EsGyé 2017.10.11. 12:50:27

@she_wolf: Anglia.
Annyira nem astam bele magam ezekbe a dolgokba, mert nem nagyon erdekel... Viszont van egy hely ahova bedolgozunk es ok a vegetaranizmus, veganizmus es a minden mentesseg angliai origoja. Na, toluk szerintem nem lehet nem normalis korulmenyek kozott termelt cuccot venni.

EsGyé 2017.10.11. 12:55:17

Reggel a radioban rendesen azt mondtak, hogy szalmonella mentesek a tojasok, de a lenyeg:
"The Food Standards Agency says "Lion Mark" eggs, which include almost all of the eggs produced in the UK, are virtually free of salmonella."
www.bbc.co.uk/news/health-41568998
Bang!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 12:59:33

@EsGyé:

Azt mondjuk, hogy kőolaj. Miből is van? Nem kőből.

EsGyé 2017.10.11. 13:43:33

@EsGyé: enek oromere nyers tojas ivast rendeztek a radioban, es most mindenki orul, hogy meg a terhes nok is ihatnak nyers tojasokat. Bakter mindez a BBC Radio2-n eloben. Tenyleg durvan kihalofelben vagyunk!

she_wolf 2017.10.11. 14:31:53

@EsGyé:
Én a mindenmentesektől igyekszem mentes maradni:)

(Azért csak úgy kíváncsiságból szeretném megnézni 40 év múlva ezeknek a mindenmentes embereknek az orvosi laborleleteit, továbbá az is tudna érdekelni, hogy miből fedezik mindazt, ami a fényevés és a desztillált víz fogyasztása miatt kimarad a szervezetükből. És akkor a hiánypótlás hogy is fér össze ezeknek az embereknek az agyában azzal, hogy tiltsuk be az összes gyógyszerészeti állatkísérletet? Az a világ amit ők elképzelnek nem létezik -mondom én, nagyon halkan.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 21:16:25

@Dikusz:

Most láttam a boltban egy tűzhelyet, felül gáz, alatta elektomos sütő, és az alatt a mosogatógép. Annyira tetszik, hogy ki/benéztem a mindennapi konyhába, mert ott már lassan leérettségizik a gáztűzhely.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.11. 21:21:08

@EsGyé: NM. Most férfiasan bevallom Izom Tibortól loptam, a lakossági techno kifejezését alakítottam a témára. Ezúton kérek elnézést a plágiumért. Az illendőség kedvéért, mert olyan nagyon nem bánom.
@she_wolf: Szinte Google fordító szint, igen sokan alkalmazzák, persze süt róluk a dilettantizmus.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 21:27:13

@élhetetlen: "Több, mint 8 kiló volt."

Van még belőle?:D

Dikusz 2017.10.11. 22:19:04

@látjátok feleim szümtükkel: rákerestem a neten, kb. 300e Ft-tól kezdődik az ára. A mosogatógép meg ahogy látom, nagyon kicsi. Tényleg vennél?

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.12. 07:04:23

@Dikusz:

Kis kapacitású konyhán pont elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.12. 10:16:38

@látjátok feleim szümtükkel: Az a Candy Trio 9501 elég jól néz ki, kétszemélyes háztartáshoz szerintem épp elegendő. Pulykát valószínűleg nem lehet sütni benne :)
255eFt

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.12. 10:30:55

@Andrass9:

Pont ilyet láttam, szerintem nagyon jó.

Fenchurch68 2017.10.12. 11:36:24

@Andrass9: Barátnőmnek van ilyen, nagyon pici a konyhája. Két felnőtt+két gyerek felállással nekik elég, igaz, hogy a mosogatógép naponta megy. A sütőjét is szereti, pulykát még nem sütött benne, de azt mondta, nem is tervezi :)
Pár éve vette, csomagolás-hibás volt és az oldala meg volt karcolódva, így volt 150.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.12. 11:40:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nem gyártanak ilyet légkeveréses sütővel, viszont ennek van beépített grillje. A fene tudja miért, mert a villany tetejűt gyártják.
Boltként ezt javaslom:
www.birielektro.hu/webaruhaz/kombinalt-tuzhelyek/candy-trio-9501-1w-minikonyha---tuzhely-es-mosogatogep/#1447/
a többi (mall.hu, edigital, mediamarkt) nem ajánlott forgalmazók - ott csapnak be, ahol tudnak a tékozló homár szerint)

Dikusz 2017.10.15. 08:12:25

@látjátok feleim szümtükkel: az más, ha kis kapacitású a konyha. Ha jobban belegondolok, valóban megérheti az árat ez a "három az egyben" megoldás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.15. 18:49:32

@élhetetlen: Remek ötlet, de sajnos a csapat be van oltva a BBQ szósszal. Egy frankó csatnit simán lehetne készíteni abból a körtéből.

élhetetlen 2017.10.15. 19:25:36

@Waka: Jó, nem azt írtam, hogy a BBQ szósz helyett, azt írtam, mellé. A másik, hogy melyik gyümölcsöt hogyan dolgozod fel. A múlt hét végén kivettem a fagyóból egy adag nektarin csatnit a vendégeknek, amiben volt a hagymától a fahéjon át a gyömbérig minden. Nagy siker volt. A körtének viszont nálam elég a kicsi só, olaj, ennyi. Csak azt akarom mondani, hogy szezon van, akinek van helye a mélyhűtőben, az most süsse le, kevesebb helyet foglal, mint a fagyasztott gyümölcs, és karácsonykor csak elő kell kapni.
süti beállítások módosítása