Elfogyott a libazsírom! Ilyen is ritkán történik, így azután érzékenyen érintett. El is szaladtam hájat venni. A választásom a testhájra esett, mert a libatepertőt majd minden alkalommal túlsütöm (magyarul elégetem).
Be is pakoltam egy bő kilós adagot, amikor rámmosolygott néhány hízott libacomb. Nos, ti is velem jöttök felkiáltással betettem a kocsiba hármat. A feleségem talán megeszik egyet, én meg kettővel azért megbirkózom.
A lényeg, hogy lesüssem a combokat a zsírban, akkor eláll, míg alkalom nyílik megenni. Persze a fényképezőgépem rendetlenkedik, a kék csatornája időnként kimarad. A baj, hogy a szinvakságom miatt ezt csak akkor veszem észre, amikor már felhasználnám a képeket. Mostanra már beletanultam, mit kell látnom, ha nem jó. Olyankor egy jólirányzott rúgás a lencsébe helyrehozza a dolgokat :) Viszont ez az étel is rossz színekkel kezdődött. Ezt nézzétek el nekem.
Adva van a libaháj (rossz kép, nem is tettem be) és a három comb.
A hájat felvagdostam nagy diónyi darabokra, és átmostam hideg vízben. A combon a bőrt bevagdostam (nem is tudom, miért hízott libacombnak árulták). Megszórtam egy kis Cajun fűszerkeverékkel, meg sóval, és beledörgöltem a húsba. A bőrnélküli oldalát is fűszereztem.
A hájat feltettem az öntöttvas lábasban egy deci vízzel az indukciós rezsóra, amit beállítottam 100C-ra. Így talán nem égetem le. Nagyserpenyőben pedig megpirítottam a három combot a saját zsírján mindkét oldalán. Ezután beletettem a rezsón lévő lábasba, amit felvettem 120C-ra. Látszik is rajta, hogy elsötétedett a zsír.
Visszavettem a hőfokot 80C-re, ami azért bőven 92C körül van, és hagytam 6 órán át lassan mocorogni. Ez se más, mint a szuvidálás, csak itt zsír a közvetítő közeg.
Másnap azután kipakoltam egy dobozba a combokat, rászűrtem a zsirt és beraktam a hűtőbe.
Ott elbiciklizett három hetet. Rendszeresen megvámoltuk a zsírt: hol főzéshez, hol csak zsírosdeszkához. Azért nem fogyott el a zsírtakaró a húsról.
Ma azután eljött az ideje, hogy megegyük a combokat. Kihalásztam a dobozból mindhármat, legfeljebb egyet csak holnap eszem meg.
Hajtogattam tapadásmentes alufóliából egy pontméretű tálcát, amibe kényelmesen elfér a három comb. Ezt a sütőlapon betoltam a grillezős sütőnkbe (mintha lenne nemgrillezőnk is ...), és rákapcsoltam a felső meleget. Míg ez melegedett, két nagy krumplit meghámoztam, és egy görög BBQ fűszerkeverékkel és sóval megszórtam.
Egy közepes serpenyőbe két evőkanál libazsírt tettem, és a rezsón kis teljesítményen megpároltam.
Ezalatt persze gyakran ki kellett kapcsolnom a grillt, mert elégett volna a libacomb. Mikor a krumpli kérget kapott, felvettem a grillt nagyra, amivel ropogósra sütöttem a libacomb bőrét.
Tálaltam a krumplit és a combokat.
Uborkasalátával ettem, míg a feleségem kovászos uborkát preferált.
Éppen befutott a barátunk, akinek gombadílere van, így gyorsan meginvitáltuk a harmadik combra. Nagyon tetszett neki!
Jóllaktunk mindhárman, én egy kicsit lassabban ettem, mint a többiek:
Tanulság itt is volt: kicsit több sóval kell a konfitálást végezni. Amúgy minden rendben volt, és örülök, hogy megsütöttem.
A zsírt egy befőttes üvegben a kamrába tettem, a szaftos részét egy kis zsírral viszont a hűtőbe: jó dolog az a libazsíros kenyér ...